Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 08:10 2 314 8

Напрежение в Пасифика! Китайският посланик беше повикан във филипинското външно министерство

  • китай-
  • филипини-
  • спратли-
  • южнокитайско море

Манила и Пекин се обвиняват взаимно за двата сблъсъка между кораби, които се случиха вчера близо до атол, част от архипелага Спратли

Напрежение в Пасифика! Китайският посланик беше повикан във филипинското външно министерство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският посланик в Манила беше извикан във филипинското външно министерство след два сблъсъка между китайски и филипински кораби в спорното Южнокитайско море, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние използваме в пълна степен дипломатическите механизми, с които разполагаме. Това включва и извикването на китайския посланик, което направихме тази сутрин", заяви пред медиите говорителката на филипинското външно министерство Тересита Даза.

Манила и Пекин се обвиняват взаимно за двата сблъсъка между кораби, които се случиха вчера близо до атол, част от архипелага Спратли.

По-късно Филипините повториха призива си към Китай да спре "провокативните си действия", като предупредиха, че продължаващите опити на страната да блокира снабдителните мисии на Манила за спорен атол в Южнокитайско море може да имат "катастрофални последици", предаде Ройтерс.

Джонатан Малая, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви на пресконференция днес, че в резултат на действията на Китай, който се е опитал да попречи на мисията за снабдяване в неделя, е била повреден филипински плавателен съд, но няма пострадали.

"Облекчени сме и сме благодарни, че няма пострадали филипински военнослужещи. Но сме обезпокоени от ескалацията и провокациите от страна на китайски кораби, които нямат никакво право да се намират в Западнофилипинско море", заяви Малая.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аууу...

    26 8 Отговор
    Ами сега , ако Китай удари , я Тайван , я Филипините.......ко ша праи горкият Козяк.....???!!!

    Коментиран от #6

  • 2 Презвитер Козма

    6 17 Отговор
    Глупавите китайски комунисти настроиха всички държави в региона в мощна коалиция срещу тях. Япония, Филипините, Тайван, Корея, Виетнам, Австралия. Дори с Индия член на БРИКС имат териториални спорове в Хималаите и граничари им редовно се млатят с колове помежду си.
  • 3 Тц тц тц

    11 4 Отговор
    По-добре да не взимат пример от сащисаните,които само се чудят къде да подпалят война и то ядрена,за да намаляват измисленото им Глобално затопляне с ядрена зима.Нещо всички са превъртели след ковид Ударил ги е вируса в главния мозък.
  • 4 Биби шланга

    1 4 Отговор
    Очертава се импортозамештение на оризарските финтифлюшки! И кво че прават оризите? Правелно- чай и орис!
  • 5 фАНТОМасс

    6 6 Отговор
    Някой молил ли е и САЩ да спре с провокативните си действия ? И ако , какъв е бил резултата ?
  • 6 Ку-ку

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аууу...":

    Ко ша прай САЩ ли? Ша прати още 2 от 11-те си самолетоносача на север и на юг от Южнокитайско море и по-голямата част от китайския износ ша спре... Освен това морето там е мн бурно с мн тайфуни, само през Април и Октомври е удобно за атака към Тайван и такова нападение ще бъде катастрофално за китайците. Още поне 3-4 години подготовка им трябва, за да имат някакъв шанс за успех. Единствения китайски самолетоносач е пълна пародия и през няколко дена трябва да се снабдява с гориво.

    Коментиран от #8

  • 7 доктора

    2 2 Отговор
    Филипинците са прокси на САЩисаните срещу Китай и каквото да става там е краварска провокация към китайците. Колкото повече наближават президенските избори в кравария, толкова повече ще се стремят да подпалят някой конфликт по света, който да го „разрешат“ в своя полза показвайки на избирателите си колко са велики.
  • 8 Ти си

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ку-ку":

    От снабдителите викаш. Детайлно запознат.