Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 11:15 1 227 4

Световното търсене на петрол, газ и въглища ще достигне своя връх до 2030 г.

  • гориво-
  • петрол-
  • газ-
  • въглища-
  • полезни изкопаеми-
  • международна агенция по енергетика-
  • изкопаеми горива

Това установи докладът на Международна агенция по енергетика (МАЕ)

Световното търсене на петрол, газ и въглища ще достигне своя връх до 2030 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Световното търсене на изкопаеми горива ще достигне своя връх до 2030 г., тъй като все повече електрически автомобили излизат на пътя, а китайската икономика расте по-бавно и се насочва към по-чиста енергия, заяви Международната агенция по енергетика, подкопавайки обосновката за всяко увеличение на инвестициите, предаде Ройтерс.

Докладът на МАЕ, който съветва индустриализираните страни, контрастира с мнението на групата на производителите на петрол Организацията на страните износителки на петрол, която вижда нарастването на търсенето на петрол дълго след 2030 г. и призовава за трилиони нови инвестиции в петролния сектор.

В годишната си прогноза за световната енергия, публикувана във вторник, МАЕ заяви, че пиковете в търсенето на петрол, природен газ и въглища са видими през това десетилетие в сценария си, базиран на настоящите политики на правителствата - за първи път това се случва.

"Преходът към чиста енергия се случва в световен мащаб и е неудържим. Въпросът не е "дали", а просто "колко скоро" – и колкото по-скоро, толкова по-добре за всички нас", каза изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

"Правителствата, компаниите и инвеститорите трябва да застанат зад преходите към чиста енергия, а не да ги възпрепятстват".

И все пак, МАЕ също така заяви, че търсенето на изкопаеми горива ще остане твърде високо, за да се запази в рамките на целта на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на средните глобални температури до 1,5 градуса по Целзий.

"Това рискува не само да влоши въздействията върху климата след година на рекордни горещини, но и да подкопае сигурността на енергийната система, която беше изградена за по-хладен свят с по-малко екстремни метеорологични събития", се казва в изявление на агенцията.

До 2030 г. МАЕ очаква да има почти 10 пъти повече електрически автомобили по пътищата в световен мащаб и посочи политиките, подкрепящи чистата енергия на ключови пазари, като натежаващи върху бъдещото търсене на изкопаеми горива.

Например, сега МАЕ очаква 50% от новите регистрации на автомобили в САЩ да бъдат електрически през 2030 г., в сравнение с 12% в прогнозата си преди две години, до голяма степен в резултат на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ.

МАЕ също така вижда ролята на Китай като ключов източник на промяна в растежа на търсенето на енергия.

Докато Китай през последното десетилетие представлява почти две трети от нарастването на глобалното използване на петрол, инерцията зад икономическия му растеж намалява и страната е "електроцентрала за чиста енергия", се казва в доклада, добавяйки, че повече от половината от световните продажби на електрически превозни средства през 2022 г. са били в Китай.

МАЕ заяви, че ключът към организирания преход е да се увеличат инвестициите във всички аспекти на системата за чиста енергия, а не в изкопаемите горива.

"Краят на ерата на растеж на изкопаемите горива не означава край на инвестициите в изкопаеми горива, но подкопава обосновката за всяко увеличение на разходите", се казва в доклада на МАЕ.

В доклад на ОПЕК по-рано този месец се казва, че призивите за спиране на инвестициите в нови петролни проекти са "погрешни" и "могат да доведат до енергиен и икономически хаос".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЦЕ ЕООД

    8 2 Отговор
    Какво удобно съвпадение с падежната дата за плановете на ООН ... До 2030 ЕС ще е третия свят
  • 2 Хасковски каунь

    6 1 Отговор
    Само Ганьо Балкански няма да търси. И за какъв чеп му са - него КОЗЯК ще го грей
  • 3 ...

    3 0 Отговор
    Ех на времето какви снегове имаше. От октомври до края на март. Тунели сме копали да се видим с комшиите. Сега детето пита кво е това сняг.
  • 4 Пук за питейната вода

    1 0 Отговор
    Пук за питейната вода нищо не казвате. Ще я има ли?
    Става въпрос за чиста незамърсена вода.
    А чист въздух? А почва?