Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 14:34 2 365 11

Възможни са атентати заради балканския миграционен път, заяви италианско издание

  • миграция-
  • балкани-
  • италия-
  • риск-
  • атентати

Европа в последните години се опита да управлява миграционния поток от балканския миграционен път посредством серия от дейности

Възможни са атентати заради балканския миграционен път, заяви италианско издание - 1
Снимкa: Shutterstock

Потенциален инкубатор на терористична заплаха за Европа - такава опасност, според италианското разузнаване, представляват Балканите, в частност балканският миграционен път, по който незаконни мигранти преминават, за да достигнат до Европа, пише италианското издание "Темпо". Предупреждението италианското разузнаване е отправило още преди две години. То говори за истинска джихадистка галактика, която по време на войната в Сирия е "произвела" над 1000 бойци, потеглили от балкански страни, за да се включат в редиците на организацията "Ислямска държава". От тези близо 1000 души около 45 процента са се върнали у дома и до днес представляват повод за безпокойство, че биха могли да разпространяват религиозния радикализъм, а и не само него, посочва изданието, цитирана от БТА.

Италианското разузнаване насочва вниманието си върху профила на тези чуждестранни бойци, които представляват евентуални вектори на риска за европейската и италианската сигурност.

Тази образно казано галактика е съставена предимно от салафитски и уахабистки групи, сред които се открояват организации, действащи в Косово, Албания и Босна и Херцеговина. Понастоящем, според анализите на европейски разузнавателни служби, този брой е останал непроменен. Въпреки че в Сирия и Ирак размерите на ИД вече са намалели и тази организация е остатъчна реалност, радикализираните лица на Балканите ще продължат да оказват съпротива, пише изданието.

Но рисковете не произтичат само от това. През 2015 г. точно на Балканите са били идентифицирани най-малко 20 терористични клетки, активни в набирането и подготовката на чуждестранни бойци в Косово, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Албания, според информация на Института за международни политически изследвания, цитирана от "Темпо".

Според италианските агенти 007 "съществените характеристики на джихадизма на Балканите се определят от транснационални и междуетнически мрежи, които често пъти имат европейски връзки, сред които трябва да бъде откроена така наречената организация "Лъвове на Балканите". Въпросната мрежа представлява елемент от стратегията на ИД, насочена към укрепване на периферните ѝ разклонения с цел предприемане на офанзивни действия, посочва изданието, като се позовава на мнението на разузнавачите.

Има опасност тези радикализирани елементи да проникнат в Европа или да спомогнат за проникването в Европа на рискови лица чрез миграционния поток по балканския миграционен път, предупреждават разузнавачите. Този риск е конкретен.

Само през 2022 г. по балканския миграционен път са преминали около 145 600 души. Докато през първите осем месеца на 2023 г., според данни на Фронтекс, по този миграционен път са преминали 52 200 незаконни мигранти.

По този миграционен път, който потегля от Турция и от Гърция и стига до италиано-словенската граница, преминават основно пакистанци, бангладешци, афганистанци, индийци и непалци, но има и северноафриканци. "Тази разнородност - обяснява италианското разузнаване - съответства на една също толкова разнообразна криминална реалност, съставена главно от микрогрупи и индивидуални посредници с нисък организационен профил, които улесняват прехвърлянето на мигранти по отделни ограничени маршрути. "Морфологичните" характеристики на миграционния маршрут, който е изцяло сухоземен, позволяват на незаконните мигранти да го изминават понякога дори самостоятелно и с по-ниски разходи, без да се налага непременно да се обръщат към трафиканти. В Сърбия, която заедно с Босна и Херцеговина е основният възел на този маршрут, присъствието на трафиканти от страните на мигрантите не само благоприятства миграционния поток, но и създава неформална икономика, която често е източник на препитание за по-бедните слоеве от местното население", допълва разузнаването.

Европа в последните години се опита да управлява миграционния поток от балканския миграционен път посредством серия от дейности. Освен споразумението с Турция, сключено през 2016 г., в периода 2021 г. и 2022 г. ЕС подкрепи действия, свързани с борбата с незаконната миграция на обща стойност 201,7 милиона евро, използвани в рамките на предприсъединителните механизми за програми, насочени за увеличаване на капацитета за управляване на миграцията в региона и управлението на границите. Но всичко това не намалява ежедневния поток от мигранти на италиано-словенската граница. А същевременно си остава непроменен рискът, свързан с "местния" тероризъм, осигурил на ИД най-голям брой чуждестранни бойци. Някои от които се завърнаха у дома след разпадането на самопровъзгласения халифат на ИД и сега от родните си места прокарват джихада, отбелязва изданието.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 2 Отговор
    Сглобката докара хазарите у нас скоро чакайте и Хамас.

    Коментиран от #2

  • 2 любител

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    то е хубаво да дойдът да изби-т управляващите боклу-и и да помогнат на народа. хахаха
  • 3 честен ционист

    0 9 Отговор
    Но люди попкорна, люди экрана
    Против людей пророка, людей Корана.
  • 4 Последния Софиянец

    7 2 Отговор
    Спасението е в Борисов, гласувайте за ГЕРБ или ДПС!

    Коментиран от #5

  • 5 честен ционист

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Не остана партия, за която още не си агитирал ей.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Полковник РУМНО

    3 0 Отговор
    Слаб 2 на италианското разузнаване. Не, възможно, а ще има!!! ЕС, 100 съм го предупреждавал за ислямската инвазия, но никой не се вслуша в съветите на РУМНО. Как ще приемате мигранти с мюсюлманска вяра. Това е самоубийство на ЕВРОПА. Да, убиваш хора в името на Аллах, що за религия е това? Ужас.

    Коментиран от #8

  • 8 Любопите

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Полковник РУМНО":

    Правилно си предупреждавал. Я кажи къде си предупреждавал, в Брюксел или тук в сайта?

    Коментиран от #9

  • 9 Полковник РУМНО

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Любопите":

    Тук в сайта. Военните аташета акредитирани във съответната държава, задължително следят пресата и си водят бележки!

    Коментиран от #10

  • 10 Браво Бате

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Полковник РУМНО":

    Те от Брюксел вземат решенията, и като станат заранта, първата им работа е да влязат у сайта да видят твоите предупреждения. Велик си Бате.

    Коментиран от #11

  • 11 Полковник РУМНО

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Браво Бате":

    Това не е работа на Брюксел. 1 ВА предават информацията на своето разузнаване. 2. Проверява се достоверността на докладваната информация. 3. Накрая НАЧАЛНИКЪТ на Разузнаването докладва на Държавното ръководство, което взема решение.
Новини по държави: