Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 15:31, обновена 24 Октомври, 2023 17:39 4 995 27

Какво се случва в Пекин? Отстраниха министъра на отбраната Ли Шанфу

  • ли шанфу-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайван-
  • цин ган

Това е второто за последните три месеца отстраняване от длъжност на висш представител на китайското ръководство за последните три месеца, след като през юли от поста си беше освободен и бившият външен министър Цин Ган

Какво се случва в Пекин? Отстраниха министъра на отбраната Ли Шанфу - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генерал Ли Шанфу беше отстранен от длъжност като министър на отбраната на Китай и от мястото си в Държавния съвет, съобщи Китайската централна телевизия (КЦТВ), цитирана от БТА. Президентът Си Дзинпин е подписал указа за уволнението на Ли.

Това е второто за последните три месеца отстраняване от длъжност на висш представител на китайското ръководство за последните три месеца, след като през юли беше освободен от поста си и бившият външен министър Цин Ган.

Днес заедно с Ли, и Цин Ган беше отстранен от мястото си в Държавния съвет.

Отстраняването и на двамата от Съвета беше одобрено от Постоянния комитет на Общокитайското народно събрание на представителите (висшия орган на китайския парламент), посочва КЦТВ.

Не беше дадено обяснение за уволнението на Ли. Засега не е назначен негов заместник, което означава, че постът остава вакантен в момент, когато Китай се готви за домакинството на чуждестранни представители от сферата на отбраната на Сяншанския форум в Пекин, който ще се състои от 29 до 31 октомври в китайската столица, отбелязва Ройтерс.

Постоянният комитет на Общокитайското народно събрание освен това назначи И Хъцзюн за министър на науката и технологиите и Лан Фуан за финансов министър.

През август в. "Файненшъл таймс" написа, че е възможно Ли да е бил отстранен от длъжност и че срещу него се води разследване. Последната му публична изява е от 29 август. Преди това, в средата на същия месец, вече бившият министър на отбраната посети Русия и Беларус.

Китайската комунистическа партия затяга контрола си над армията от лятото насам, като замени няколко високопоставени военни, заподозрени в корупция, отбелязва ДПА. Преди уволнението на министъра на отбраната беше извършена реорганизация на ръководството на звеното на китайската армия, отговарящо за стратегическите ракети, включително ядрените, припомня Франс прес. През юли Пекин обяви, че назначава ново ръководство на това звено, без да обоснове промяната, а медиите съобщиха за разследване за корупция, в което е замесен бившият му ръководител, който не се беше появявал публично от седмици.

След освобождаването си министър Цин Ган беше заменен от неговия предшественик на поста Ван И. Преди това Цин Ган също не се появяваше на публични места в продължение на седмици, а причините за отстраняването му остават неясни.

В Китай е често срещано явление високопоставени служители да спрат да се появяват на обществен места, като често причината е, че са станали обект на дисциплинарно разследване.

"Носят се слухове, че Ли Шангфу е бил замесен в корупция, когато е оглавявал Генералния департамент по въоръженията", съобщи анализаторката Сун Юн, директорка на програмата за Китай на Центъра "Стимсън" във Вашингтон. "Китай ще бъде домакин на Сяншанския форум, който ще се проведе следващата седмица в Пекин. Личността на китайския домакин обаче може (да) даде известна информация", добави тя.

В китайските социални медии случаят с Цин Ган се свързваше с множество слухове, включително за извънбрачна връзка с водеща на хонконгска телевизия, с която се запознал по време на мандата си като посланик в САЩ (2021-2022 г.).

Китай обяви и отстраняването на министъра на науката и технологиите Ван Чжъган, както и на министъра на финансите Лю Кун. Те ще бъдат заменени от Ин Хъцзюн, до момента секретар на Китайската комунистическа партия в министерството на науката и технологиите, и от неговия колега в министерството на финансите Лан Фоан.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    22 50 Отговор
    Как какво става - готвят се да си вземат обратно Сибир.

    Коментиран от #9, #10, #24, #25, #27

  • 2 Българин

    26 53 Отговор
    след Русия, САЩ ще превъзпитат и Китай

    Коментиран от #4

  • 3 Пич

    37 8 Отговор
    Сигурно ще нападат Тайван.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ли пън

    6 4 Отговор
    И какво от това??
  • 12 Гал

    9 6 Отговор
    Англосаксонски номера....
  • 13 Борджия

    12 6 Отговор
    Ли Шанфу е отстранен за министър на отбраната на Китай и приема този пост в Тайван.
  • 14 Васил

    10 2 Отговор
    Проблем няма избора е голям около 1,5 милиарда кандидати.
  • 15 Лапнисихуя

    3 4 Отговор
    Бързо!
  • 16 Българин

    17 12 Отговор
    Китай изпрати в Персийския залив мощна военно морска армада от самолетоносач,кораби -разрушители и ядрени подводници.
    Това информират световните агенции.
    Тоя път май найстина Кирай ,Русия и светът окончателно са решили да приключват със световното жидо-рептилско и ционистко зло.

    Коментиран от #17

  • 17 и още танкер с белина

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    дето щи го сипят в дюпката
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 реру

    3 7 Отговор
    "... Не беше дадено обяснение за уволнението на Ли..."


    Явно знаят, че не е хубаво да се лъже...
  • 21 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    4 9 Отговор
    Нещо е обещал на Путлер където не е трябвало
  • 22 стоян

    3 4 Отговор
    Явно тоя генерал отказва на кумунистите да нападнат Тайван
  • 23 Хм...

    6 1 Отговор
    Ако е корупция ще се разбере.
    В Китай е диктатура и ги разстрелват на стадиона.
    Ако беше демокрация щяха да го повишат.
  • 24 Преди това

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Тайван и да преместя столицата си в NY
  • 25 Тапа нар

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    и пр@стак в едно си ти!)
  • 26 бай Даньо

    5 1 Отговор
    Не мога да повярвам че китайците ще пропусната да използват момента да си вземат Тайван някъде надолу по пътя, но скоро . Чакат защото вероятно виждат неминуема ескалация на войните в момента които ще дойдат до момент в който САЩ и запада ще са със вързани ръце и ще им е по лесно .... Така почва голямата война , когато всеки мушморок си смисли че може безнаказано да си извоюва целите по конфликтните райони. Азерите ще сгазят Армения, турците кюрдите и Сирия. Сърбите ще сгазят Косово а Албания, Хърватия , България и Румъния ще сгазят Сърбия, Турция ще тръгне да гази Гърция и ще останат в окопите ... Судан ще се хване за гърлото с Египед ( за водата на Нил) живеейки уютно в Европа българина ще научи и за други конфликти точки в Азия Африка и Латинска Америка ... и ще разберем че айфона и теслата не променят същината на тоя свят ...
  • 27 Руси

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Готвят се за Тайван и Калифорния . В Сибир се готвят за украинци и европейци да приемат .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания