Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Октомври, 2023 16:20 3 888 68

Украинският премиер: Всички складове за боеприпаси по света са празни

  • украйна-
  • русия-
  • артилерия-
  • ракети-
  • боеприпаси-
  • денис шмигал

Денис Шмигал не се нае да коментира какви биха били последиците, ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ догодина и прекрати американската подкрепа за Украйна

Украинският премиер: Всички складове за боеприпаси по света са празни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският в. "Файненшъл таймс" посвещава пространен материал на въпроса със снабдяване на украинската армия с муниции и оръжие, както и на трансформирането на украинската промишленост за вътрешно производство на необходими за отбраната изделия.

Украинският премиер Денис Шмигал заявява пред изданието: "Имаме огромен недостиг на боеприпаси не само в Украйна, но и в целия свят. Разбираме, че трябва да ги произвеждаме тук, в Украйна, защото по целия свят те са свършили, изчерпали са се. Всички складове са празни".

По думите на Шмигал правителството в Киев се базира на поуките, извлечени от рязкото увеличаване на вътрешното производство на дронове, което от "няколко десетки миналата година" е нараснало до "десетки хиляди" тази година. Киев също така пренасочва бюджета си, за да се съсредоточи върху "военния отбранителен комплекс", включително противовъздушната отбрана и артилерията.

Но изграждането на индустрия за снабдяване със снаряди, артилерия и противовъздушна отбрана е много по-сложно и амбициозно начинание от това за безпилотни летателни апарати, при това в условията на световен недостиг на ключови компоненти и суровини, посочва британският вестник. Изданието цитира служител, според когото не може бързо да се трансформира производството на снаряди по начина, по който това е било направено при безпилотните летателни апарати, като не на последно място това се дължи на глобалния "недостиг на барут".

"Файненшъл таймс" отбелязва неотдавнашния успех при преобразуването на излишните американски ракети "въздух-въздух" AIM-9 Sidewinder в ракети "земя-въздух" - от които Киев има критична нужда, като се има предвид, че Русия продължава да атакува градове, намиращи се далеч от фронтовата линия.

"Тези ракети [AIM-9] бяха излезли от строя", заяви високопоставен украински служител във връзка с партидата от този тип, доставена на Украйна. "Ние ги поправихме. Намерихме начин да ги изстрелваме от земята. Това е един вид самоделна противовъздушна отбрана", допълни той.

Тези преработени боеприпаси ще ни помогнат "да преживеем зимата", когато се очаква Русия да бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна, за да потопи страната в мрак, каза служителят, като добави, че това обаче не е дългосрочно решение.

Това е една от многото подобни инициативи, при които украинците превръщат стари материали, считани за ненужни от американската армия, в основни оръжия, каза служителят. "Имаме договорено решение, при което вземаме нещо остаряло и го превръщаме в нещо различно", добави той.

Приоритет сега са съвместните инициативи с европейски и американски отбранителни компании. Това лято украинският държавен конгломерат "Укроборонпром" сключи споразумение с германския производител на оръжие "Райнметал" за ремонт на повредени танкове "Леопард" и други бронирани машини, както и за производство на нови превозни средства. Това е едно от "около 20" споразумения, подписани с различни компании и партньори за съвместно сътрудничество и производство, каза Шмигал, без да дава подробности. Някои западни правителства са предпазливи при подписването на подобни сделки.

Запитан за сътресенията в Конгреса във Вашингтон, където по-рано този месец радикално настроените републиканци отхвърлиха финансирането за Украйна, Шмигал призна, че "това политическо разклащане в САЩ е повод за голямо безпокойство".

Украинският премиер не се нае да коментира какви биха били последиците, ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент на САЩ догодина и прекрати американската подкрепа за Украйна. "Това са политически предизвикателства за нас. Точно сега се случват много промени сред нашите партньори", каза той, намеквайки и за изборите в ЕС през юни.

Михайло Федоров, заместник министър-председател на Украйна по въпросите на иновациите и цифровата трансформация, заяви, че ръководената от него революция в областта на дроновете е станала възможна благодарение на отварянето на традиционно държавната индустрия. Той добави, че същата тази промяна към свободния пазар е от съществено значение, за да може Украйна да развие индустрия за боеприпаси.

Лицето, което отговаря за усилията за повишаване на логистиката на Украйна и за трансформиране на икономиката с цел стимулиране на вътрешното производство на оръжие, е Олександър Камишин, министър на стратегическите индустрии и бивш ръководител на железниците на страната. Той предвижда Украйна да произвежда и получава боеприпаси до степен, в която тя може да се превърне в еквивалент на "арсенала на целия свободен свят".

Що се отнася до неизразеното, но преобладаващо в Киев притеснение, че доставките на американски оръжия ще се забавят, Камишин заяви, че американската оръжейна индустрия и военните винаги ще искат да работят в тясно сътрудничество с Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    97 10 Отговор
    Окраинските просяци яко го закъсаха !
  • 2 Българин

    93 8 Отговор
    Зеления просяк е нарко и наци
  • 3 Бреййй....

    98 7 Отговор
    Празни са само НАТО-вските.
  • 4 Пич

    91 6 Отговор
    Лъжеш , бе , нали НАТО беше толкова велико , и подготвено !!! Да не сте ги продали , а .....?!

    Коментиран от #64

  • 5 Българин

    97 8 Отговор
    Слава на великия руски братски народ !
  • 6 Кадир

    86 7 Отговор
    Грешка, на изток повечето са пълни, особено руските.
  • 7 Васил

    8 74 Отговор
    Айде бе Американският пазар може да залее целият свят това да не са рашистите с производство тип манифактура.

    Коментиран от #15

  • 8 УкраИнски гамбит

    83 5 Отговор
    Русия чрез блудницата У КраИна, разказа играта на колективния западНАЛ и НАТЮ и им изкара всичките мръсни игрички на светло, най–вече на ФАЩ и Многобритания .

    Коментиран от #10

  • 9 И ко ши праи слугата на народа,

    61 4 Отговор
    Ще се почесва ли от зад в очакване на мераклията му Путин?
  • 10 Дедо

    58 2 Отговор

    До коментар #8 от "УкраИнски гамбит":

    Вече е Малобритания.
  • 11 ПО ВРЕМЕТО НА ПЪРВАНОВ

    56 1 Отговор
    ПОМНИТЕ ЛИ КОООООЛКО РАКЕТИ НАРЯЗАХМЕ КОООЛКО БОЕПРИПАСИ УТИЛИЗИРАХМЕ КОООЛКО СКЛАДОВЕ С БАРУТ НЕЗНАЙНО КАК СЕ САМОЗАПАЛВА ХА.......... СИЧКО Е СЛУЧАЙНО НАЛИ....
  • 12 Ахил

    45 2 Отговор
    Минават на лъкове и стрели!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1111

    6 52 Отговор
    Много шамари отнесе русийката,оня терорист пригожин лумна като факла във въздуха,крайцера масква барабар с 500 пияни терористи даде фира
  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 3 Отговор

    До коментар #7 от "Васил":

    Не само може , ами и го залива ❗
    Заляха Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Украйна .......

    Коментиран от #23

  • 16 нннн

    54 3 Отговор
    Украинската каца дъно няма. Не само оръжията, а и всичките пари на света могат да потънат в нея. Големи гърла и стомаси, и д....а има ,,елита" на Украйна....
  • 17 Лошо Сертов

    54 5 Отговор
    Не само укровермахта усеща липсата на оръжие, но евреите и те го изчерпаха.....
  • 18 Горд Българин 🇧🇬

    50 5 Отговор
    Окраина трябва да приеме загубите е наркотата, управляващи тази гадна държава, да бъдат линчувани, Точка!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Оръжие ще има за Украйна от сърце ❤️ !

    6 37 Отговор
    И ще издухат Путин като перце !
    Аргилашки
  • 21 Калпазанин

    39 3 Отговор
    Не са празни, в бг работим на три смени само и само за вас, празни са само приказките ви но края ви наближава

    Коментиран от #68

  • 22 В.В.П.

    36 3 Отговор
    Еййй шшшш,Шмигал,ще се биете с лопати ,като руските ..Ахаха ..Еврейскъъмършичка .
  • 23 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 30 Отговор

    До коментар #15 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Подлого гнила, България продавате за жълти копейки, чак пък за либия и ирак се загрижил! Ще висите закачени пак по стълбовете до като ви изкълват гаргите.

    Коментиран от #32, #42

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Полигон Украйна

    36 5 Отговор
    Не дават вече на агент Зеленски !
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 36 Отговор
    Каквото и да ви говорят от мен да знаете, няма по пропаднало, продажно и пошло от пияния ватник и бегераба му прегладнел‼️

    Коментиран от #36, #37, #38, #41

  • 27 ДА ама НЕ !

    7 30 Отговор
    На Пусин му се ще !
    Но оръжието НЯМА да спре ! Оле !
    Ще бъде на колене !
    Капрал Хаймерсченко , АЗОВ
  • 28 В.В.П

    5 27 Отговор
    Ребята, севодня оная пияната ще дава ли копейки!

    Коментиран от #62

  • 29 Механик

    46 3 Отговор
    Алоууууу, Шушумигал! По-малко гърмете бе. Разоръжихте славното НАТЮ.
    Аз не спирам да си мисля, че Зеленски и компания са агенти на Путин. Няма как да е инак, при положение, че така успешно разоръжиха запада и погугубиха толкова много украинци.

    Коментиран от #53

  • 30 В.В.П.

    31 2 Отговор
    Оръжие има много ,обаче НЕе всичко е за Зелю и режима от Ивреи...Не всичко .Сега почва друг ,фронт .
  • 31 В.В.П.

    25 3 Отговор
    Тия артисти ,работят за Рф Путин..и единна РОССИЯ..През пандемията петрола стана 20 за варел ,сега е 90,.Имаше една стагнация в бизнеса ..Меланхолия и агония ..Сега всички се вълнуваме за Ззрсайна ..Вс е ок..Продължавайте ,с лопати боя..
  • 32 Како са чуй?

    16 2 Отговор

    До коментар #23 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    глю глю глю изписука храбро малкото мисирле, сгушено в кашона, пред екранчето на телефона.
  • 33 В.В.П.

    24 2 Отговор
    Американските ивреи не обичат много другите ивреи...Не е точно тъй ,,братството им .
  • 34 Българин

    25 2 Отговор
    Тия са луди, изпразниха световните запаси от оръжия и още им трябват.
  • 35 В.В.П.

    22 1 Отговор
    Американските ивреи ,не се разтревожиха ни най малко от съдбата на европейските Чафути през 38- 44 та ..Даже ,Делано ,чафут от сой ,даде възможност на Някои нацисти дасе укрият. .преди края на войната ..И пукна ..Обаче камерите заличаваха ,две год .иврейските кибици..Така че ,,Жуков и СССР ,знаят за Ко иде реч .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Като искаш да знаят нещо от теб , покажи се , а не се крий❗

    Коментиран от #47

  • 39 Хм...

    21 4 Отговор
    Руснаците недостиг нямат. Купете си от тях.
  • 40 да поискат тогава от Руския мечок назаем

    21 4 Отговор
    Украинският премиер: Всички складове за боеприпаси по света са празни
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    7 4 Отговор

    До коментар #26 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ЗАДчуждНИК❗❗❗
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    24 5 Отговор

    До коментар #23 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    България я продават тези дето продадоха Енергетиката ни за жълти стотинки на чужденци , дето разрешиха чужди войски да имат бази дори без да плащат жълти стотинки , дето разрешиха износа на истинското ни злато срещи жълти стотинки ❗❗❗

    Коментиран от #56, #59, #63

  • 43 дядото

    23 3 Отговор
    защо бе намигал,руските складове не са празни и д у п е да ви е яко
  • 44 Змия

    25 2 Отговор
    Руските складове са пълни недейте да се тревожите толкова

    Коментиран от #58

  • 45 Естествен Интелект

    15 1 Отговор
    Крият ги от Лена-Крема и Просяка...
  • 46 Перко Наумов

    15 3 Отговор
    така и така всичко се взривява на тяхна територия каква е разликата руски ли са или други
  • 47 Естествен Интелект

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния":

    Тази е от сайтчето...
  • 48 ОТ ТРЪМП НИЩО НЕ ЗАВИСИ

    5 5 Отговор
    Конгреса дава милиардите.....

    Коментиран от #51

  • 49 СКЛАДОВЕТЕ ПРАЗНИ

    13 1 Отговор
    Банковите сметки пълни....и ново производство на оръжие....викали му....оборот.....
  • 50 Иван

    10 2 Отговор
    Заключвайте складовете!!! Укрите идват!!!
  • 51 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "ОТ ТРЪМП НИЩО НЕ ЗАВИСИ":

    Конгреса (Синагогата).
  • 52 Орех

    8 1 Отговор
    На хънтър джоба пълен.Слава.
  • 53 Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Механик":

    Има такава вероятност.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ВАЖНО Е БАНКОВИТЕ СМЕТКИ

    11 0 Отговор
    Да да пълни....следва ново производство....
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Виктор браво84530

    7 1 Отговор
    А 30 милиона патрони ще кльопат или пак ще ги храним и плащаме сметките.
  • 58 Бъркаш

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "Змия":

    Едва ли. В началото на вероломното нападение изстрелваха средно по 60 000 снаряда на ден, от месеци са около 2 000.

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ

    3 6 Отговор
    Натовци трупат дебели пачки.....
  • 61 Ццц

    13 3 Отговор

    До коментар #58 от "Бъркаш":

    От една седмица не спират да стрелят при Авдеевка. По 2000 ама на час. И то само там. Всякакви институти и връзкари с руските блогъри ни убеждават какви проблеми имат руснаците и как всичко им е на привършване. Но истината е, че сама Русия изстреля десетки пъти повече снаряди от цяло НАТО и за разлика от НАТО има още.

    Коментиран от #65

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Тъй

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Правят капиталистите, продават още на зелено......на чертеж, тъй се прави алъш-вериш по ам.....ски.
  • 65 МНОГО РУСКА СТРЕЛБА

    1 4 Отговор

    До коментар #61 от "Ццц":

    Резултата е един....много руски жертви....при Авдеевка....
  • 66 грозев предателят

    4 1 Отговор
    Сега е време Русия и Китай да ударят цивилизованите колонизатори. Преди всичко Китай трябва да приключи да реши проблема с Тайван тъй като ще се повтори това което стана в Украйна ще доставят vвсякакво оръжие на Тайван и по такъв наchин ще нагнетяват постоянно обстановката.
  • 67 Българин

    1 0 Отговор
    Празна му е главата на тоя.
  • 68 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Калпазанин":

    А така! Работете, работете! Украйна трябва да победи на всяка цена!
Новини по държави: