Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 16:08 4 423 16

Как бойци на „Хамас“ в продължение на 2 години заблуждаваха израелското разузнаване

  • хамас-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • разузнаване-
  • палестина

Израелските разузнавателни служби допуснаха поредица от фатални грешки

Как бойци на „Хамас“ в продължение на 2 години заблуждаваха израелското разузнаване - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Малка група бойци на „Хамас“, които планираха атака срещу Израел, са комуникирали в продължение на две години чрез мрежа от стационарни жични телефони, изградена в тунелите под ивицата Газа.

Това съобщи CNN, позовавайки се на източници, запознати с данни на американското разузнаване. Телефонните линии в тунелите са позволили на бойците да комуникират, без да бъдат проследявани от израелското разузнаване.

Според американските разузнавателни служби тази клетка е останала в сянка в продължение на две години и е станала активна едва преди атаката срещу Израел на 7 октомври. Бойците не са използвали компютри или мобилни телефони през цялото това време.

Въпреки факта, че наземните подразделения на „Хамас“ и бойци от групировката са тренирали месеци наред и са били в състояние на готовност, те са научили за конкретни планове само няколко дни преди нападението.

Израелските военни и разузнаването са допуснали поредица от грешки, поради които не са успели да отблъснат атаката на „Хамас“, след която Израел обяви състояние на война. Грешките включват неспособността на служители на разузнаването да наблюдават ключовите комуникационни канали на екстремистите, както и вярата в изявленията на командирите на палестинската групировка, че не планират атака.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обърнала се е каруцата...

    22 1 Отговор
    сега пътища много!
  • 2 честен ционист

    15 13 Отговор
    Първо Вова ще ви спре тока, после Хамас ще се разправя с вас.
  • 3 Хамас

    30 11 Отговор
    биха най вучния шамар на Израел и това ще кънти много години и дори ще доведе до разпада на държавата Израел.
  • 4 Никой ли не

    19 8 Отговор
    разбра, че на мю.сли.та.та не трябва да се вярва? Прочетете малко история, навсякъде където им е стъпил крака през средновековието са събирали първенците като са им давали гаранция за живота и имота и са ги убивали след това...
  • 5 Сатана Z

    25 4 Отговор
    Евреите се правят на луди и са пропуснали и доставките на оръжие за палестинците
    "Хамас показа арсенал от противотанкови оръжия, включително британски NLAW"
  • 6 Езекиил 7

    7 4 Отговор
    2 А ти, сине човешки, слушай, Така казва Господ Иеова към Израилевата земя: Край! краят дойде На четирите краища на страната.
    3 Сега е дошъл краят върху тебе; Защото ще изпратя гнева Си върху тебе, Ще те съдя според постъпките ти, И ще възвърна върху тебе всичките ти мерзости.
    4 Окото ми не ще те пощади, Нито ще ти покажа милост; Но ще възвърна върху тебе постъпките ти, И въздаянията ти за твоите мерзости ще бъдат всред тебе; И ще познаете, че Аз съм Господ.
  • 7 разузнаването е

    12 0 Отговор
    предупредило , но не са го послушали . Границата е с ограда и е защитавана от въоръжени войничета и агенти от мосад . Не е както е бг границата - за ремонти и невъоръжени мигранчета . то и жертва дадохме на бръздата . един граничар писаха че се пулел в тъмното , а турския бил пил и пострелял напосоки от страх да не го убиват . другия път Израел да се пазят . сега бомбят и разрушиха Газа . ердооган обясни геноцид за братята му мохамедани има . да не отрича еврейската общност .
  • 8 САЩ

    6 2 Отговор
    Е сега ще си го получат
  • 9 Глупости

    7 1 Отговор
    Всичко се е знаело.
  • 10 И що трябва да ни интересува това ?

    12 1 Отговор
    За да не мислим за основното което е, че Израел е страна на нацизма, апартейда и геноцида ?
  • 11 Как мислите ?

    9 4 Отговор
    Ако ви пратя доктората си на тема: "Израел страната на Апартейда и Геноцида" дали ще може като статийка да мине ? А? Впрочем високо беше оценена от цялата комисия !!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 О, я стига

    13 2 Отговор
    Пишете и сами не си вярвате!Разузнаването и службите Нищо не са пропуснали,а по нареждане свише минават с тоя номер!Вероятно интереси и планове на евреите просто не са сработили или като всички политици са пожертвали народа си.
  • 15 Харон

    3 0 Отговор
    "са комуникирали в продължение на две години чрез мрежа от стационарни жични телефони, изградена в тунелите под ивицата Газа." Казват, че Газа метро е 500 км. Ако наистина са построили мрежа от жични телефони, то тогава не е една телефона станция ами редица свързани. Навярно не обичайната аналогова система ами цифрова са използвали. Цифровите са с ограничена дължина, трябва да се изградят усилватели. И тнт. Това са редица технически въпроси ако се почне от кабелите, до захранването...Което трябва да се купи, внесе, инсталира, поддържа. Това да не могат да го открият евреите цели 2 години? ГОЛЯМА ГРЕШКА АКО Е ТАКА!!! Това е обяснимо само ако има значителна външна помощ на хамасджиите и то от такава страна която е извън обсега на израелското разузнаване...Макар, че са много-много малко страните където не могат да проникнат...Но има.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.