Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 09:21 669 0

Наказателно разследване на предварителните избори за президент във Венецуела

  • разследване-
  • избори-
  • президент-
  • венецуела

Главният прокурор на Венецуела Тарек Сааб обяви, че започва криминално разследване на изборите на опозицията през уикенда

Наказателно разследване на предварителните избори за президент във Венецуела - 1
Снимкa: БГНЕС

Главният прокурор на Венецуела Тарек Сааб обяви, че започва криминално разследване на изборите на опозицията през уикенда, на които тя избра свой кандидат за президент, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Правителството се оплака от съмнения за нередности след вота в неделя, който се проведе без държавна помощ. Опозицията и победителката в изборите Мария Корина Мачадо многократно са заявявали, че вотът е бил прозрачен и честен.

В социалната платформа Ex Мачадо заяви: "Това е отговорът на режима на голямото предизвикателство, което представляват първичните избори. Ние, венецуелският народ, участвахме в образцови граждански избори.

Миналата седмица Вашингтон заплаши да отмени облекчаването на санкциите върху петролната и газовата индустрия и сделките с облигации, ако правителството на президента Николас Мадуро не отмени забраната, която не позволява на някои членове на опозиционната партия, включително г-н Мачадо, да заемат публични длъжности. правителството на Мадуро, което е на власт от 10 години, и опозиционните партии подписаха миналата седмица изборно споразумение в Барбадос. Партиите се споразумяха да изпратят делегация от международни наблюдатели на изборите през 2024 г. и всяка от тях да избере свои кандидати съгласно националните правила.

Споразумението не отменя забраната за заемане на публични длъжности от г-н Мачадо, каквато той имаше. Г-н Мачадо беше отстранен от длъжност заради подкрепата си за санкциите на САЩ, които влязоха в сила през 2019 г. след избори, които Вашингтон и други западни правителства смятаха за фалшифицирани.

Държавният департамент на САЩ е запознат с обвиненията и е призовал за разследване, заяви говорителят и добави, че частичните избори са "важна повратна точка" за Венецуела.

"Фокусирани сме върху предприемането на конкретни стъпки, за да гарантираме, че Николас Мадуро ще може да проведе свободни и честни президентски избори през 2024 г., както е предвидено в политическото споразумение, подписано в Барбадос", заяви говорителят.

Говорителят Сааб заяви на пресконференция, че разследването, инициирано от депутата Хосе Брито, ще се съсредоточи върху твърдения за изборни нарушения, финансови престъпления и заговор. Сааб заяви, че изборните нарушения произтичат от организирането на предварителни избори без Национален избирателен съвет.

Този месец опозиционните партии отхвърлиха предложението на съвета за съдействие и поискаха гласуването да бъде отложено за ноември, след като на съвета му отне месеци, за да отговори на искането на опозицията. Сааб заяви, че в избирателния списък за първия тур на гласуването има 2 млн. души, които нито са се регистрирали, нито са участвали във вота, и че финансирането на първия тур на гласуването не е било оповестено.

"Кой го финансира, кой стои зад него?" "Кой го финансира? Кой е осигурил парите?


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА