Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Октомври, 2023 21:21 3 289 113

Защо толкова много руснаци продължават да подкрепят войната

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин

Според Гудков въпросът за жертвите все още не влияе върху настроенията на руснаците, защото, по думите му, в Русия са забранени всякакви новини за свои загуби във войната

Защо толкова много руснаци продължават да подкрепят войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само малка част от руснаците се изказват против войната срещу Украйна. Приблизително същият брой руски граждани четат новини за войната в интернет, казва руският социолог Лев Гудков.

Какво е отношението на руското общество към войната, която Русия води срещу Украйна вече повече от година и половина? Защо се стигна до тази война и кои събития от най-новата руска история предопределиха превръщането на Русия под управлението на Владимир Путин във войнстващ тоталитарен режим? На тези въпроси отговаря социологът Лев Гудков, научен ръководител на изследователския център "Левада", който взе участие в дискусия по темата в Берлин.

Още новини от Украйна

Защо в Русия няма срив на подкрепата за войната

За тази година и половина подкрепата на руснаците за пълномащабната война на страната им срещу Украйна и за политиката на президента Путин остава почти непроменена, казва Гудков и обяснява този факт с определението "организиран консенсус". Една от причините за тази стабилност на общественото мнение е крайно строгата цензура, която "отрязва" по-голямата част от населението от независими източници на информация, добавя социологът.

В началото на войната едва 6-7% от руснаците са съумявали да заобикалят цензурата и да четат новини в интернет. Няколко месеца по-късно техният брой се увеличава до 22% и остава трайно на това ниво. Между 18 и 22% е и делът на онези руснаци, които се обявяват против войната, като мнозинството сред тях са млади хора и повече жени, отколкото мъже. Но тази група, обяснява социологът, така и не се увеличава. По-голямата част от руснаците си остават под влиянието на държавната пропаганда.

Според Гудков въпросът за жертвите все още не влияе върху настроенията на руснаците, защото, по думите му, "в Русия са забранени всякакви новини за руски загуби във войната". Социологът припомня, че досега властите само два пъти официално са съобщавали за загуби, но тези данни според него не са имали никаква връзка с действителността.

Социологът добавя и още нещо: засега не се сбъдват и прогнозите, че войната ще доведе до рязко влошаване на икономическото положение в Русия. През първата година войната вдигна цената на петрола и повиши доходите на държавата и населението. Промишлените отрасли, работещи за войната, са изцяло натоварени, а заплатите там се удвоиха в хода на войната, твърди Гудков.

Социологът добавя и още факти. Според него парите, които взимат мобилизираните или хората, подписали договор за военна служба, както и обезщетенията за ранените на фронта (да не говорим за обезщетенията при смърт) са направо огромни за хората от руската провинция, откъдето идват повечето мобилизирани и записали се в армията. Гудков смята, че мнозинството хора от руската провинция никога не са виждали такива суми и не биха могли да ги изкарат за цял живот. А това изцяло променя ситуацията - и тъкмо затова няма протести и недоволство, обобщава социологът.

Но медалът има и обратна страна: заради огромните военни разходи расте и инфлацията в Руската федерация. Неслучайно в последните допитвания руснаците посочват като главен проблем не войната, а покачването на цените - главно на хранителните продукти и на медикаментите. Според Гудков повечето хора така и не осъзнават, че тъкмо войната влияе върху всекидневния им живот.

Гудков твърди, че според допитванията около 53% от респондентите искат незабавно прекратяване на войната. Те обаче желаят прекратяване на военните действия само ако Русия запази окупираните територии, а Украйна се откаже от членство в НАТО и в ЕС. Ето защо тази война явно ще бъде война на изтощаването, прогнозира Лев Гудков. Според него оптималният начин да се сложи край на войната е пълното военно поражение на Русия, което би довело до тежка политическа криза в страната и до срутването на Владимир Путин като лидер на "втората военна сила в света", която не е успяла да се справи със слаба Украйна.

Гудков предупреждава обаче, че до такъв развой може и да не се стигне. Причината: режимът ще се защитава до последно, тъй като на карта е поставено - ни повече, ни по-малко - физическото оцеляване на Путин и неговото обкръжение. Социологът смята, че властите в Русия са готови да водят войната колкото е възможно по-дълго, за да възникнат условия за такива преговори, които биха им осигурили изход от сегашната ситуация.

Лев Гудков има обяснение и за причините, поради които се стигна до тази война. Той припомня, че в началото на 1990-те години в постсъветска Русия, с изключение на икономиката, не бяха реформирани основните институции и структури: в предишния си съветски вид се запазиха армията, тайните служби, съдебната система, образованието. Тъкмо те станаха главни опори на режима, след като Путин дойде на власт. Според социолога същината на тази власт се състои в консервиране на старото, вместо в изграждане на ново общество. Така с течение на времето носталгията по миналото величие се превръща в компенсация на нежеланието да принадлежиш към една провалена страна, казва Гудков.

Войните на Русия

Чудно ли е тогава, че през 20 от общо 30-те постсъветски години Русия води войни? - пита социологът. И изброява: Чечения, Грузия, Сирия, а от 2014 година насам и срещу Украйна. Тези войни са съпроводени не само от утвърждаване на милитаристичните "ценности", но и от принудата хората да припознаят жертвоготовността като главен приоритет, обобщава Гудков.

Социологът припомня, че през 2017-2018 година около 70% от руснаците очакваха всеки момент да избухне Трета световна война. Когато през февруари 2022 година Путин обяви своята тъй наречена "специална военна операция", руснаците забравиха страховете си от световен конфликт, тъй като приеха обяснението на властите, че това е локален конфликт, че е необходимо "Украйна да бъде спасена от фашисткия режим" и че в крайна сметка вината за всичко носят САЩ, обяснява Гудков. Днес обаче "борбата срещу фашизма" вече отстъпва на заден план, а централен мотив на руската пропаганда става войната срещу "колективния Запад", казва социологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 времето

    32 30 Отговор
    на орките свърши
  • 2 Закс

    50 19 Отговор
    Отговорът на заглавието - защото имат ЧЕСТ !!!

    Коментиран от #4, #97, #98, #101, #113

  • 3 Газ 20% нагоре

    36 11 Отговор
    Как беше? Чао чао Европейска комисия Здравей Газпром!!!! Хахахааааа

    Коментиран от #8, #29

  • 4 Овча

    10 16 Отговор

    До коментар #2 от "Закс":

    чест !
  • 5 Просто е

    30 22 Отговор
    Защото крепостничеството никога не е спирало да е доминираща форма за съществуване там.
  • 6 Майна

    41 24 Отговор
    Защо Запада мълчи на тая поголовна сеч в ГАЗА!
    Влезнаха вече на 1км. с танкове и булдозери..
    Пожелавам и да не могат да ги откопаят..там.
    Палестина отиде на разговор с Путин- единствения вече признат СВЕТОВЕН ЛИДЕР на човечеството!
    Това е!

    Коментиран от #30

  • 7 1234567

    18 12 Отговор
    Просто искат на Украйнците да им е гадно. Както им е гадно на тях самите. Знаете ли лафа за този дето тръгнал да изпълзява от казана в ада.
  • 8 Хахахаха

    8 15 Отговор

    До коментар #3 от "Газ 20% нагоре":

    Ся ще замръзваме ли тази зима като предната или ще чакаме някоя по по по следваща зима

    Коментиран от #20, #34, #83

  • 9 007

    23 25 Отговор
    За първобитните народи и общества войните са начин на живот. Там човешкия живот струва колкото къшей хляб. Все пак тази кочина е наследник на монголо-татарската орда която е избила милиони хора и разорила милиарди!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #14

  • 10 Хахахаха

    22 29 Отговор
    Ами много е просто. Промили са им мозъците, те все още вярват че воюват в Украйна срещу фашисти. Нали се сещате, че като слушате това всеки божи ден, започвате да вярвате в това, даже и да е лъжа. Пусин има най-силното оръжие в русия. Теуевизора.
  • 11 Бай ти Ганьо

    24 8 Отговор
    Ха-ха-ха никой не може да принуди Газпром да плаща по-голяма цена от договорената, защото нищо не могат да направят на Газпром! Ако нашите лумпени се опитат да спрат транзита на газ през България ще ни връх летят Унгария, Сърбия, Австрия; Македония и Словакия! Като Унгария Австрия и Словакия могат да блокират всички европроекти към България и да не избият парите които искаме да им вземем през носа Отделно от това ние ще загубим по 110 милиона на година от транзитните такси които по принцип са договорили! Отделно от това Газпром може да заяви че пренася не руски а турски газ и пак да не плаща!

    Коментиран от #31

  • 12 реру

    14 21 Отговор
    "... в Русия са забранени всякакви новини за свои загуби във войната..."


    Поредната идея на руските нацисти може да им понамести вижданията... Предлагат се да се унищожи 20% от руското население... Депутатът от Държавната дума генерал Андрей Гурулев е заявил, че всеки, който не е с Путин, трябва да бъде унищожен. Той е изчислил - 20% от населението. Гурулев е направил това изявление в ефира на предаването „Вечер с Владимир Соловьов“ на 15.10.2023 год., като говори за бъдещите президентски избори, „предателите“, които са напуснали страната, както и тези, които не вярват на Владимир Путин.

    „Знам със сигурност, че той ще спечели напълно, толкова много, че целият този боклук не можеше да бъде и мечтан – Макрон, всички тези Байдън, Шолц и така нататък, и така нататък. Това е състоянието на нашето общество днес. И така бих искал в това наше общество, което днес вярва на президента на 80%, и точно това е показателят за единство, което съществува днес, цялата тази гнилост, която остава, да бъде ако не изолирана, то поне някак ще бъде унищожен."

    P.S. Вче са изтрили видеото от тубата...
  • 13 окрайна днес

    10 7 Отговор
    потника спира редник:
    - Слушай, Конопов, фамилията ти е малко... наркоманска. Я ми кажи, ти да не би да употребяваш?
    Войникът бодро:
    - Съвсем не, Абдул Хашиш!

    Коментиран от #18

  • 14 не разбрал

    11 11 Отговор

    До коментар #9 от "007":

    за краварите ли говориш ?

    Коментиран от #23

  • 15 Бесен-_ Язовец

    29 14 Отговор
    Руснаците са патриоти родолюбци антифашисти и подкрепят логично и съвсем естествено СВО по денацификация на окупираните земи от фашизоидите
  • 16 Иркутск

    11 14 Отговор
    Азиатските степни племена са безскруполни на тях им дай да яздят коне и да рупат шишарки

    Коментиран от #28, #69, #87, #89

  • 17 Ми те матрьошките... са си орки....

    12 17 Отговор
    Живеят горките само с опорки....

    Коментиран от #21

  • 18 Мммммм

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "окрайна днес":

    А ти някога ходил ли си в Украйна? Потник?

    Коментиран от #26

  • 19 У бре

    10 14 Отговор
    "Колкото повече научавам за руснаците,толкова повече заобичвам животните.."

    Коментиран от #25, #80, #85

  • 20 Газ за ноември 40% нагоре

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Продажниците тази зима няма да замръзнете, но следващата или по следващата със сигурност ще замръзнете защото народа ще ви изкара голи и боси! Защо не се пробвате да махнете деругацията? Скоро без бензин Няма да останете! Но след като мине скорото и газ няма да има и петрол! И след това тежко ви

    Коментиран от #32, #38

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Въпросът

    10 5 Отговор
    Е защо факти са фашистка медия?
  • 23 Никой

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "не разбрал":

    Не бе за монголоидите става въпрос те са избили милиони а краварите са избили милиарди
  • 24 стоян георгиев

    4 5 Отговор
    Слава Р... Ру... Рус... Руси
    ..... Русияяяяяяя.....
  • 25 ентелегентен момък си ти, еша си нямаш

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "У бре":

    Отлично си описла дедо бидон, фащ и кака урсулка! Аферим и ашколсун! С времето и при най-недокъпаните жълтопаветници иде акълец! Хвала и сполай ти! Анадънму?😀
  • 26 Баце ЕООД

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Мммммм":

    А теб някой да те е питал за експертно мнение?
  • 27 Вражалец

    8 4 Отговор
    Историята ще докаже,че артистът - евреин е манипулиран и че лъже Жалко за неговите клакьори. Кукловодите му бързо ще се дистанцират от него.
  • 28 Бацко

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Иркутск":

    Как хубаво ги редиш работите, че човек иска да вярва, че си бил там! Какво? Не си бил, "звездите са ти го казали"! Ах, ти, евроджендърче н е д о к л а т е н о, жълтопаветниче некъпано! "И като се събуди, много се учуди - гащите ти снети, ану...то ти свети ..."! Анадънму?😀

    Коментиран от #59

  • 29 Ник

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Газ 20% нагоре":

    Стара информация , преди малко по БНТ 1 казаха , че процентите на увеличение са вече 40,6 ! Хайде честито !

    Коментиран от #33

  • 30 Ихтамнет

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Ционисти и камилари с чалми да се самопрочистят и самоизбият красота
  • 31 Аман

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Бай ти Ганьо":

    Само гледай как Газпром, който никога не плаща данъци ще бъде продаден! Но новите собственици няма да са руснаци. За твое и на Резидентът съжаление.

    Коментиран от #39

  • 32 Абе

    7 12 Отговор

    До коментар #20 от "Газ за ноември 40% нагоре":

    Кой "народ", руските наколенки не са народа, не разбрахте ли?

    Коментиран от #36, #62, #92

  • 33 Фалконети

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "Ник":

    Сега и Унгарците ще гласуват против приемането ни в Шенген .Ай честиту .....
  • 34 Хахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Докато се возя на електро автомобилът ми произведен в Ловеч на Кирил Петков от инвестицията и се наслаждавам на евтиния американски газ който доставиха както и фалита на Газпром който ни обещаха, си мечтая за светло европейско бъдеще С евтин американски бензин! А между другото оня Мадуро от Венецуела вече не е престъпник казаха от Белия дом и му махнаха санкциите точно както на Бойко и на Пеевски! А това е доказателство че петрол няма!

    Коментиран от #47

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    Е да не бие американските "салфетки" да са народа?

    Коментиран от #40

  • 37 Кондуктора

    17 6 Отговор
    Русия се бори за справедливост и правда,а САЩ само за интересите на определен кръг!
    Слава РУСИЯ!
  • 38 Хахахаха

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "Газ за ноември 40% нагоре":

    Споко бе вий православнитехаймасци бедняци може да замръзвате колкото си искате пари бол и 20лв да стане литара бензин
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Абе

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Хахаха":

    Ми, кажи ми какво ползваш и къде ходиш и ще разберем кой кой е.

    Коментиран от #43

  • 41 Защото

    7 4 Отговор
    Са горди и патриоти, а не нищожни червеи като вас!!! По това не можете въобще да го осмислите!
  • 42 Механик

    10 5 Отговор
    "защото, по думите му, в Русия са забранени всякакви новини за свои загуби във войната"
    Аз пук за почти 2 години не чух да има има убити укри. Брех, да му се незнае! Само едни руснаци ли умират? Укрите да не са бронебойни и безбройни?????
    п.п.
    Е, чу се за две убити монахни и за един 187 годишен старец, убити при пряко попадение от руска БАЛИСТИЧНА, ЯДРЕНА ракета, както и за почти милиард дечица изядени от Путин за закуска.
  • 43 Хахаха

    12 8 Отговор

    До коментар #40 от "Абе":

    Мога да ходя където си искам и да правя каквото си искам! Русия е най-големият съюзник на България и такава ще си остане за в бъдеще! Американските "салфетки" сте временно явление докато сме клекнали в тоалетната но скоро ще пуснем водата и ще изчезнете завинаги!

    Коментиран от #46, #53, #60

  • 44 Отговора е

    3 4 Отговор
    СТРАХ!!!

    Коментиран от #49

  • 45 Хахаха

    6 1 Отговор
    Чакай да си пусна малко печката от украинския евтин ток дето Кирил Петков ми го обеща бог да го благослови Амин!
  • 46 хихихи

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    Тоя колко е заблуден горкия.

    Коментиран от #63

  • 47 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хахаха":

    Остави тея работи ще замръзваме ли или някоя друга ще е
  • 48 ЩеРева

    0 0 Отговор
    От смях.
    Руска статия в турски раздел.
    Най често посещавания и четен раздел в интернета.
  • 49 АМА ЧЕ ТЪПО

    4 5 Отговор

    До коментар #44 от "Отговора е":

    ЗАЩОТО СА РУСНАЦИ МИСИРЕ СХВАЩАШ РУСНАЦИ А НЕ ДУПЕДАВЦИ КАТО ТЕБЕ
  • 50 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    4 4 Отговор
    Защото са гадове и за това никъде вече не ги желаят
  • 51 Всички неграмотни, малоимотни и

    4 3 Отговор
    Жени самотни подкрепят Джуджака !
  • 52 Толкоз

    3 2 Отговор
    им е акъла
  • 53 Хахахаха

    6 8 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    Русийката е най-голямата тоалетна колкото искаш зе съюзявай с тоалетни никой не те спира азиатски
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 хихихихи

    4 6 Отговор
    Горкото путинофилче бори либералните джендъри. С надеждата да се появят путинчета на тяхно място.Пък путинчетата воюват убиват анексират мобилизират могилизират. То горкото и идея си няма към какво се е засилила умната му главица.
  • 56 Гъдьо Гугутков

    5 2 Отговор
    "Гудков предупреждава обаче, че до такъв развой може и да не се стигне."

    Айде холън! Като, че ли Дъглас МакГрегър, Лари Джонсън, Рей МакГавърн, Тони Шаффер, Скот Риттър, Alastair Crooke, Ron Paul , проф. John J. Mearsheimer...не ви предупреждаваха от година, че това няма как да стане???

    Та едва днес опряхте до некой си Гудков:):)
  • 57 Реплика

    4 2 Отговор
    Естествено DW.Нали в Русия е диктатура? Или в Русия е диктатура и хората се страхуват или Русия е нормална държава,но руснаците са слабоумни.Не може и двете.

    Коментиран от #65, #66

  • 58 Друга рускиня пише у Фейса.

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Рускиня":

    Никога не сме живяли толкова зле, както при управлението на президента. .Байдън.
  • 59 Иркутск

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бацко":

    Кво стана бе заболя ли те руцката душа засегна се нещо а монголоид
  • 60 Абе

    6 2 Отговор

    До коментар #43 от "Хахаха":

    Точно защото можеш, факта, че ходиш само на определени места и ползваш определение неща и те не са руски, казва ВСИЧКО :)

    Не се притеснявай, това важи и за руските ти идоли - и те са така, нищо, че пробутват разни лъжи на крепостните. Те затова са крепостни, за да се задоволяват с мизерия.

    Коментиран от #73

  • 61 Радостен

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Рускиня":

    А мен не ме е страх. Дори се радвам.
  • 62 Глей сига

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    НАЛИ СХВАЩАШ ЧЕ КОГАТО ЧЕРВЕЙ ОБСЪЖДА МЕЧОК ТОВА Е БОГОХУЛСТВО ЩОТО МЕЧОКА НЯМА ДА ТЕ СМАЧКА НЕ ТЕ ВИЖДА НАЙ МНОГО ДА ТИ СЕ ИЗСЕ......Е ОТГОРЕ ЗА ДА ИМА КВО ДА ОБЯДВАШ
  • 63 Хахаха

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "хихихи":

    Ех тоя Кирчо мамин златен Колко магистрали построи Колко мостове и тунели дето не ги обеща предизборно! Какви хубави електромобили! Какъв евтин украински ток значи..... какъв евтин американски газ! Направо ще се пръсна от кеф! Благодарение на нашите оръжия украинската армия е обкръжила Москва и скоро Газпром Ще фалира! Украйна е вече в разцвет преуспяваща и просперираща страна с увеличаващо се население и скоро ще хване петела за шлифера! Аз стоя и се наслаждавам на медицинските хеликоптери и супер болниците които имаме..... Ех Благодаря ви Кирчо и кокорчо благодаря американско посолство!

    Коментиран от #68

  • 64 Щото са

    3 2 Отговор
    Дураци.
  • 65 Може, може

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "Реплика":

    Може, може.
  • 66 Объркал си се

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Реплика":

    Напротив, не само, че може, ами е и логично.
  • 67 Абе Мъсларова жива, ли е?

    0 0 Отговор
    За Емилия Мъсларова питам.

    Коментиран от #91

  • 68 Пенсионер

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Хахаха":

    Благодаря им. Вдигнаха ми пенсията. Факт.
  • 69 Вярно е

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иркутск":

    И ДА ТРЕПЯТ ИНТЕЛИГЕНТИ МОЖЕ ЗА КЕФ ДА ГИ РАЗПЪВАТ НА КОЛЕЛО ИЛИ ДА ГИ НАБИВАТ НА КОЛ
    АБЕ ТИ КОЛКО ВИШИ ИМАШ
    А НОСИШ ЛИ ОЧИЛА
  • 70 Последния Софиянец

    1 1 Отговор
    Пияна червена тор.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Елементарно Уатсон

    2 2 Отговор
    Защото не искат ракети на Нато до границите си .
    Американците не искаха руски в Куба . Нито китайски в Самоа .

    Китайците не пожелаха американски в Корея . 100,000 “ доброволци “
    пресякоха Ялу и морската пехота се прибра в къщи .
  • 73 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "Абе":

    Я Бръкни в джоба си и си извади iPhone да видиш че е произведен в Китай! Само да те светна комунистически Китай! Всяка втора стока в света произведена в Китай.... комунистически Китай, така че недей много да умуваш нямам нищо американско!

    Коментиран от #76

  • 74 DW смърди

    2 3 Отговор
    Защо DW продължава да смърди?
  • 75 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Ето защо...............
    След масовите чистки НА МИЛИОНИ РУСНАЦИ по времето на Сталин е утопия, че Русия ще се развие към добро....Генетичният код на болшинството мужици вече е сменен.
  • 76 Абе

    6 3 Отговор

    До коментар #73 от "Хахаха":

    Произведен е където е най-евтино, а не с китайска технология. Хвалиш се, че Китай са бедни, но то е нормално. Навскяйъде,където управляват комунистите цари бедност. Хахахаха.

    И тия, които управляват фабриките произвеждащи Айфон не са комунисти
  • 77 Благой от СОФстрой

    5 0 Отговор
    Живота-нещастие на paшляка е такъв че е по добре да те убият или да се самоубиеш!
  • 78 Наркос

    3 2 Отговор
    Защото превземат територия, което е в нормите за всяка успешна империя. Българите да си погледнат картата от преди и сега, страната с най-много загубена територия в модерната история.
  • 79 Хааа

    6 2 Отговор
    Ало русофилите да не мислите че повечето руснаци обичат путин.Харесват го ама на кукукво лято ,всичко е от страх.Като живял във България по времето на управлението на кпсс си беше абсолятно същото.Просто ще доиде от един път и ще стане страшно в русия.Историята се повтаря.

    Коментиран от #86, #94

  • 80 Глей сига

    5 3 Отговор

    До коментар #19 от "У бре":

    ЗА БАЙПЪН ИЛИ УРСУЛКА ЛИ СТАВА ДУМА ИЛИ БЕРБАЛОК ИЛИ САЛАМА АААА НЕ ЗА ЛОНДОНСКИЯ ЦИГАНИН ИЛИ ПАРИЖКИЯ ГЕРОНТОФИЛ
    НЕ МЕ КЕФИШ СПРЯМО ТИЯ ПОВЕЧЕ ХАРЕСВАМ ОБИКНОВЕНИ ПИЯНИ РУСНАЦИ КАТ ИЗТРЕЗНЕЯТ СА СВЕСТНИ А ТИЯ НЯМА ОЧОВЕЧВАНЕ
  • 81 Защото

    8 4 Отговор
    Отговорът е много прост. Русия е давала десетки милиони жертви във война, а САЩ никога. Русия не се плаши от жертви, а САЩ се ужасяват. И сега са ужасени повече от всякога, защото от тях зависи дали това ще им се случи.
  • 82 Руснак

    6 2 Отговор
    Въпросът за украйна за Русия е екзистенциален. Както и срещу нацистка германия, подкрепяна от цяла европа през ВСВ.
  • 83 Топлофициран

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Ами бая помръзнах миналата зима, щото ми вдигнаха сметките с 50% и просто не пусках отопление. Така без да ползвам сметката ми беше 106лв за сградна инсталация. Сега като го вдигнат с още 40% сигурно ще бъдат 150 лв. за нещо което ползва само кирчо и кокорчо.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 А бе

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иркутск":

    Явно пращиш от дебелизъм.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 А бе

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иркутск":

    Явно пращиш от дебелизъм.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Обнадежден

    2 1 Отговор

    До коментар #67 от "Абе Мъсларова жива, ли е?":

    Надявам се че масларова не е жива. Иначе и нея щяха да я показват пак как говори за правата на работещите бедни Българи, докато изхвърля поръчан обяд за 2000 лв.
  • 92 А бе

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Абе":

    Що си мислиш че всички са наведени като теб на изток и са държат за палците на кракта.
  • 93 Урюрвкос

    2 1 Отговор
    защото не четат DW

    Коментиран от #102

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Русия

    2 4 Отговор
    Докато Украйну слуша Америка,ще бъде завладяна от Русия то това е целта на Америка да се избият и после да командват парада в Москва и Киев.Жалко за Украинският обикновен народ то народа кой го пита какво иска .Накрая Америка ще се измори и Русия няма да се откаже от завладяването на Украйну никога щото ако влезнат Американците в Киев,ще изпратят Русия в Сибир.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Защото са

    2 2 Отговор
    КУХИ ЛЕЙКИ.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 БПФ

    4 2 Отговор
    Ако наистина Русия бе тоталитарна диктатура, тоя неизвестен мишoк гудков, щеше ли да посмее да си отвори миpизливата уста? Руснаците разбират, че войната, която водят е справедлива !

    Коментиран от #106

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Болни

    3 0 Отговор
    Болен русский мир.
  • 108 които твърди ,че тази воина е

    2 1 Отговор
    предизвикана и започната от русия или е идиот или мисли че хората са идиоти ,воината беше предизвикана и започната от нато и украина срещу русия ,а русия просто отговори по правилния за сигурността на страната начин
  • 109 Пешо

    0 1 Отговор
    Щото не са тъпи като западните общества
  • 110 Ббббб

    0 1 Отговор
    То и Хитлер се чудил тогава.А преди него и Наполеон.Абе сложна работа са руснаците ама факт е чак са със най голямата държава по територия във света.
  • 111 Българин

    2 0 Отговор
    Толкова много руснаци подкрепят войната, защото са народ от туземци, диваци, орки...
  • 112 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    Щото са тъпаци
  • 113 Те и в Германия така

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Закс":

    чак до май 1945
Новини по държави: