Last news in Fakti

27 Октомври, 2023 04:51 935 11

Евролидерите не успяха да сдобрят Косово и Сърбия

  • жозеп борел-
  • александър вучич-
  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • споразумение

Още не е постигнато споразумение за намаляване на напрежението между двете съседни държави

Евролидерите не успяха да сдобрят Косово и Сърбия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери не успяха да убедят вчера косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич да постигнат споразумение за намаляване на напрежението между двете съседни държави, съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес и БТА.

Двамата лидери проведоха отделни разговори с европейски представители, в това число с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и италианския министър-председател Джорджа Мелони, в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

На масата беше поставено предложение за създаване на асоциация на сръбските общини в северната част на Косово, за което настоява Белград. Прищина настоява Сърбия първо да признае независимостта на Косово, преди да се проведат каквито и да било дискусии.

"За съжаление, страните не бяха готови да постигнат споразумение", заяви Жозеп Борел и обясни, че "условията, поставени от всяка страна, са неприемливи за другата". "Силно сме обезпокоени от безизходицата в процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия", добави върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи.

Сърбите и косоварите се обвиняват взаимно за провала на преговорите. "Въпреки щедрото предложение на министър-председателя Курти, сръбският президент Вучич отказа да подпише споразумение с Косово", заяви канцеларията на косовския лидер. "Готов съм да подпиша всичко, което искате, с изключение на присъствието на Косово в ООН и въпроса за независимостта на Косово", заяви Александър Вучич.

След войната, която приключи през 1999 г. с бомбардировките на НАТО, отношенията между Прищина и Белград преминават от криза в криза. Сърбия отказва да признае независимостта, провъзгласена през 2008 г. от бившата ѝ провинция, чието население от 1,8 милиона души, по-голямата част от които са от албански произход, включва сръбска общност от около 120 000 души, живеещи предимно в северната част на Косово. След сравнително спокойно лято напрежението рязко се покачи в края на септември, когато косовски полицай беше убит от група въоръжени лица, съставена предимно от косовски сърби.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    12 1 Отговор
    Евролидерите успяха е оксиморон точно както и политиците помогнаха.
  • 2 Гошо

    13 1 Отговор
    Какво могат тия та да успеят То това да не гейпарад или протест с плюшени мечета да го направят
  • 3 Петър

    12 1 Отговор
    Каква ирония: Евролидерите на успяха да сдобрят Косово и Сърбия, а същите тези "лидери" направиха този качамак между Сърбия и автономна провинция Косово и Метохия, пък сега тръгнали да ги сдобряват?

    Коментиран от #5

  • 4 Мъжа на урсула

    10 2 Отговор
    Какви евро, какви лидери...
    Я си оправете собствените страни, умишлено не казвам държави, и след това ,,оправяйте,, другите
    Несретници...
  • 5 7676

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Качамак го забърка Милошевич.Те си бяха
    автономия при Тито. Мазалото стана когато
    Милошевич им я отне.Впрочем той се сби
    почти със всички републики . Без Черна
    Гора , на ръба беше и Македония.

    Коментиран от #7, #9, #11

  • 6 Иван

    6 0 Отговор
    Да намалят напрежението между двете съседни държави-Грузия и Абхазия.
  • 7 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "7676":

    Четеш Евангелието като нацисткия хазарски евреин Бенямин Натаняху.
  • 8 Иван

    4 1 Отговор
    Турция да признае независимостта на Кюрдистан.
  • 9 Петър

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "7676":

    Мани, мани, Милошевич е виновен за всичко.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Какъв

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "7676":

    ръб за Македония,че нали АОК ги беше натиснал и без малко да влезе в Скопие!!!Много бързо забравихте как макаедонците цвърчаха за помощ!!!