Last news in Fakti

28 Октомври, 2023 07:51 2 022 27

Малта е домакин на нови преговори за Украйна

  • малта-
  • преговори-
  • украйна-
  • русия

Русия не участва в срещата

Малта е домакин на нови преговори за Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малта днес и утре е домакин на нови преговори за Украйна, на които няма да присъства Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е трета подобна сесия. В нея ще участват представители на 50 страни. Срещата следва подобни срещи, проведени през лятото в Джеда и в Копенхаген.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се надява, че срещата в Малта ще му осигури подкрепа за неговия план в 10 точки за край на войната, разразила се след руската инвазия през февруари 2022 г.

В списъка с участниците има и представители на Турция, Бразилия, Индия и Южна Африка, които са запазили връзките си с Русия.

Планът на Зеленски за мир призовава Русия да изтегли всичките си войски извън международно признатите граници на Украйна. Но Русия, която обяви анексирането на четири руски района през септември 2022 г., а именно Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област плюс анексията на Крим през 2014 г. - отхвърля всякакво уреждане на конфликта, което ще означава отстъпване на тези територии.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова вече заяви, че стъпки като срещата в Малта нямат абсолютно никакво бъдеще и са просто контрапродуктивни. Тя определи срещата като дълбоко пристрастна и антируска, нямаща нищо общо с едно мирно уреждане на украинската криза.

Организаторите на проявата се надяват на приемане на обща декларация, след като предишните две срещи приключиха без подобен документ.

Сред участниците са САЩ, ЕС, Великобритания и др. Китай не е потвърдил присъствието си.

Представители на разнородни страни като Австралия, Бахрейн, Чили, Грузия, Япония, Кувейт, Мексико, Катар и Тайланд също са очаквани, някои чрез видеовръзка.

Разговорите ще са фокусирани върху пет области - хранителната сигурност, ядрената сигурност, хуманитарни въпроси, възстановяването на териториалната цялост на Украйна и енергийната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    46 9 Отговор
    Преговаряте без Русия. Значи не са преговори и нямат никаква стойност.

    Коментиран от #19

  • 2 ХАХАХА

    46 9 Отговор
    Егати преговорите ,в които Русия няма да участва . Ама то дотам води белото ,сам със себе си да преговаряш. Е добре ме разсмяха рано сабахлем.

    Коментиран от #8

  • 3 Хахахаха

    35 9 Отговор
    Снощи водих преговори с моята котка за Украйна! Бяха много плодотворни! 🙄🙄🙄
  • 4 БгТопИдиот🇧🇬

    34 9 Отговор
    разделение на личността ,малко ми мяза на шизофрения.

    Преговаряш с другото си "Аз".

    До къде се стигна при употребата на колумбииски препарати !!
  • 5 Мим

    32 7 Отговор
    Сметки без кръчмар...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ъхъ

    31 7 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Събрали се мишките, да обсъдят кучето и котката!😅😂🤣
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 5 Отговор
    вчерА я и комшията водИхме преговори за sex с Мис Свят , она не беше на преговорите ‼️😀😀😀
  • 10 дядото

    32 6 Отговор
    е какво ще обсъждат- план за мир без русия ,или план за агресия срещу русия
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МВР секта ли е

    13 1 Отговор
    Полицаи от Бобоб дол са на ниво на Джипси, - ходят по домовете да простят и тормозят хората, същите подкрепят Пернишки Сектанти които убиват! Къде са медиите!? Мирослав Германов
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сметки

    17 3 Отговор
    без Кръчмаря!

    "Русия не участва в срещата"
  • 15 ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА

    21 3 Отговор
    Смешници. Събрали се без Русия и Китай да решават нещо.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 До Човека Който Се Смее

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "ХАХАХА":

    Ти за пролетния контранатуп ли ни информираш?

    "Азовско море за 3 дни"? И "Крим за седмица"! И "руснаците панически бяг"

    Ние това чувахме от НАТО, запада, Зеленски .... дори тук и още чакаме с нетърпение!
    Да не би нещо да се е променило?
  • 18 Просто

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "ПОЛУДЯВАМ ПОЛЕКИЧКА":

    трябва да се усвоят едни пари от данъкоплатците, защото те имат в излишък!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ха, ха, ха, хааааа,

    15 1 Отговор
    ппеговори за Украйна без Русия, тава е поредния зле скалъпен виц. Няма как да се договори нещо си по територия 404,без учйстието на Русия. Тя е тази, която държи ножа и хляба.
  • 21 Ами те руснаците си

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост3":

    ги дънят ежедневно, бре за 6 дена 30 укропски самолета са за скрап да не гонорим за техника и жива сила, че там нещата са катастрофално трагични.
  • 22 Артилерист

    16 2 Отговор
    Тези 50 държави са подчинените подлоги на американците и англичаните. Сред тях има няколко държави от БРИКС, които са там да им гледат сеира и за пореден път да се убедят в правотата на това, което им казва и върши Русия. Вчера обърнах внимание, че тези 40-50 държави, които следват единно американците, имат твърдо ядро от десетина бивши колониални империи, които са били владетели и господари на почти целия свят и около тях се наслояват останалите, които са им зависими заради инсталираните им лоялни/подчинени "елити"(бг.предалите се на посолствоТО са ярък настоящ пример). Тази петдесятница групово помага на американците за формиране на ръководните органи на "международните" организации и да определят "реда, основан на правила". Разбира се американските. Освен това петдесятницата са КОЛОСАЛНА СИЛА в информационната война срещу Русия. Разбира се Русия, защото тя е достатъчно голяма, за да служи за плашило, обединяващо пропагандно заблуждаваната маса на прекариата. Затова Русия постоянно е оплювана, че е изостанала, нецивилизована, битуваща в каменната ера, азиатска варварщина и прочие, и затова тя никога не бива да се допуска до тяхната "цивилизация", а напротив, да се разпокъса и унищожи. Сега обаче информационното варварство на "цивилизованата" петдесятница се усложни, защото насреща й се изправя Китай, БРИКС, ШОС, ОНД и прочие ограбван от нея свят.
  • 23 Баце

    10 2 Отговор
    Опит за нова коалиция, замаскиран като преховори.
  • 24 Урюрвкос

    11 3 Отговор
    да допуснем че Русия си изтегли войските това какво означава че Зеленски ще има право да обстрелва Донецк и Луганск и трябва на законни основания да избие 5 млн души. Кой ще му разреши такъв геноцид. По логично е трансформирането на ДНР и ЛНР в ЮжноУкраински федерален окръг като нов субект на федерацията. Жителите на Мариупол почнаха да се връщат от Германия във своите домове и нещата стават по спокойни и стабилни.

    Коментиран от #26

  • 25 Тоест

    8 2 Отговор
    Няколко държави и пуделите им ще се опитат да поставят ултиматум на русия да се предаде без да губи!?! И как си представят Русия да капитулира?!?
  • 26 А бе

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Урюрвкос":

    Я питай хората дали искат да са в Украйна та били и автономни....то по минските споразумения беше така но Америка не разреши и зеления не ги спази
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.