Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 14:53 1 353 6

Наближава ли денят на страшния съд за политическото бъдеще на Нетаняху

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • ликуд-
  • хамас

Проучванията на общественото мнение от 7 октомври насам показват силно обществено доверие в армията и рязко спадащо доверие в държавните служители

Наближава ли денят на страшния съд за политическото бъдеще на Нетаняху - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шокиращото клане в Израел на 7 октомври, извършено от бойци от "Хамас", сплоти израелците. Не се забелязва обаче особено засилване на одобрението за правителството, към което бяха отправени обвинения, че е свалило гарда на страната и я е въвлякло във войната в Газа. Каквото и да последва, за министър-председателя Бенямин Нетаняху се очертават съдбовни дни, отбелязва Ройтерс.

Общественият гняв, предизвикан от смъртните случаи в Израел, бе допълнително разпален от характерните за Нетаняху опити да се представи като стратег от ранга на британския премиер от Втората световна война Уинстън Чърчил, който е предвидил заплахите за националната сигурност.

Всичко това се случва на фона на социалната поляризация в страната, предизвикана от стремежа на религиозно-националистическата управляваща коалиция да реформира съдебната система, който накара някои резервисти да напуснат армията и породи съмнения - за които някои противници на Нетаняху твърдят, че сега вече са потвърдени с кръв - относно бойната готовност на въоръжените сили на страната.

"Октомврийски провал през 2023 г." - гласеше неотдавна заглавието на най-продавания всекидневник в страната "Йедиот Ахронот", като то имаше за цел да напомни за неуспеха на Израел да предвиди двойната египетска и сирийска офанзива от октомври 1973 г., което в крайна сметка принуди тогавашния премиер Голда Меир да подаде оставка. Тази оставка сложи край на хегемонията на лявоцентристката "Партия на труда" на Меир.

Амоц Аса-Ел, научен сътрудник в института "Шалом Хартман" в Йерусалим, прогнозира подобна съдба за Нетаняху и неговата доминираща от дълги години консервативна партия "Ликуд". "Няма значение дали ще има анкетна комисия или не, или дали той ще признае вината си или не. Всичко, което има значение, е какво мислят "средностатистическите израелци" - а именно, че това е фиаско и че министър-председателят е отговорен", казва Аса-Ел пред Ройтерс.

Проучване на общественото мнение, публикувано във вестник "Маарив" показа, че 21% от израелците искат Нетаняху да остане премиер след войната. Шестдесет и шест процента са посочили "някой друг", а 13% не са решили. Според проучването, ако изборите се произведат сега, "Ликуд" би загубила една трета от местата си, докато подкрепата за центристката "Партия на националното единство" на основния съперник на Нетаняху Бени Ганц би нараснала с една трета - което означава, че тя би могла да поеме властта.

Зает със срещи с висшия ешелон на армията и чуждестранни емисари, Нетаняху ограничи срещите си с обществеността. Той се срещна с роднините на около 200 държани в Газа заложници, но без присъствието на телевизионни камери. Нетаняху също така все още не е направил никакви изявления, в които да поеме лична отговорност - дори и след като най-високопоставеният генерал, министърът на отбраната, съветникът по националната сигурност, външният министър, министърът на финансите и ръководителите на разузнаването признаха, че не са успели да предвидят и предотвратят най-тежкото нападение срещу цивилни в историята на Израел.

Израелската страна получи силна подкрепа от Запада за своята контраофанзива. Тя може да намалее, ако сухопътната операция в Газа се забави поради нарастващите палестински жертви и военни загуби. Според военни експерти войната в Газа, чиято обявена цел е унищожаването на "Хамас", може да продължи с месеци. Нетаняху ще се радва на политическо примирие през този период, казва Аса-Ел. Друг е въпросът дали здравето на министър-председателя ще издържи на напрежението. През юли му беше поставен пейсмейкър, а на 21 октомври той навърши 74 години.

Отбелязвайки критиките, отправени срещу някои министри от кабинета, Аса-Ел посочи, че в правителствената коалиция вече се появяват пукнатини. "На улицата чувате хора, които са естествени поддръжници на "Ликуд", да говорят за тях с недвусмислена враждебност", казва той. "Гневът само ще расте, а очевидните опити на Нетаняху да избегне собствената си отговорност само допълнително разгневяват хората", добавя Аса-Ел.

Публикация на израелския премиер в социалните мрежи миналата неделя, в която той обвинява началниците на въоръжените сили и службите за сигурност, че са допуснали извършването на смъртоносната атака на "Хамас" на 7 октомври, беше незабавно изтрита, след като предизвика множество негативни коментари, много от които дойдоха от страна на собствения военновременен кабинет на Нетаняху, посочва сп. "Политико".

В своето съобщение премиерът заяви, че началниците на силите за сигурност не са го предупредили за изненадващото нападение на "Хамас". Изглеждаше, че той хвърля цялата вина за колосалните пропуски върху тях. На следващата сутрин имаше яростна реакция, включително от собствения кабинет на Нетаняху. Публикацията в "Екс" (доскоро "Туитър") беше изтрита, а израелският лидер се извини. "Сгреших", написа той в нова публикация.

Щетите обаче вече бяха нанесени, коментира в. "Ню Йорк таймс". За мнозина израелци този епизод потвърди подозренията им за разцепление и безпорядък по върховете на властта по време на една от най-тежките кризи в 75-годишната история на страната и засили съмненията им относно лидерството на Нетаняху.

"Той е в режим на оцеляване", смята Гади Волфсфелд, експерт по политически комуникации в университета "Райхман" в град Херцлия, северно от Тел Авив. "Той и преди е бил в трудни обстоятелства и все още вярва, че може да излезе от това и да продължи да бъде министър-председател, когато всичко приключи", казва професор Волфсфелд и добавя: "Единственото нещо, което го мотивира, е да остане на власт".

Сред първите, които разкритикуваха коментарите на Нетаняху, бе Бени Ганц - бивш министър на отбраната и ръководител на въоръжените сили, който в името на националното единство напусна редиците на парламентарната опозиция, за да се присъедини към извънредния военновременен кабинет на Нетаняху в дните след кървавото нападение срещу Израел, извършено от "Хамас". В своя остра публикация Ганц изрази пълната си подкрепа за военните и за израелската агенция за вътрешна сигурност "Шин Бет", която играе ключова роля във войната, и призова Нетаняху да оттегли изявлението си.

Миналата събота Нетаняху заяви, че планът му за ремонт на съдебната система вече не е на дневен ред. Но отказът му да поеме публично каквато и да е отговорност за фиаското около атаката на "Хамас" допълнително разклати доверието в неговото ръководство. Проучванията на общественото мнение от 7 октомври насам показват силно обществено доверие в армията и рязко спадащо доверие в държавните служители.

Макар и изтрита, публикацията на Нетаняху едва ли ще бъде забравена, а някои анализатори смятат това за нещо добро. "Мисля, че тя много добре изяснява от какво се интересува Нетаняху тези дни", казва Гаил Талшир, политолог от Еврейския университет в Йерусалим. "Той иска да се дистанцира от клането на 7 октомври", посочва Талшир.

А дали Нетаняху ще успее да го направи зависи от това доколко успешна ще бъде войната срещу "Хамас" и колко дълга ще се окаже паметта на израелските избиратели.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиймур Хърш:

    11 1 Отговор
    Поредица от погрешни решения на премиера довела до фатално оголване на границата с Газа
    Сиймур Хърш: С Нетаняху е свършено, доктрината му компрометира израелската сигурност. Той е пътник.


    Именно той през 2009 г. избра да подкрепи Хамас като алтернатива на Палестинската автономия, "даде им пари и ги установи в Газа", разказва вътрешен израелски източник, свързан с разузнавателните среди.....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гого

    16 2 Отговор
    Хората не могат да си представят живота на мюсюлманите и християните в Израел ! Там права имат само евреите... Всички останали са безправни ГОИ !!!!!!!!! Потресен съм от филма, който видях
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 жалко за простаци бта

    0 0 Отговор
    Никой няма право от името на Българският народ да пише грозни лъжи! Или бта няма да съществува!!!!!