Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Октомври, 2023 20:45 3 617 36

Войната между Израел и "Хамас" засенчва увертюрата на Украйна

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • израел-
  • хамас

Разговорите за ключовите принципи, необходими за установяване на справедлив и траен мир в Украйна, бяха размесени с дискусии за хуманитарната криза в Газа

Войната между Израел и "Хамас" засенчва увертюрата на Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Усилията на Украйна да намери съюзници от т.нар. Глобален Юг, за да прокара мирния план от 10 точки на президента на страната Володимир Зеленски, бяха засенчени от нарастващата загриженост относно войната между Израел и ХАМАС по време на среща в Малта, коментират в редакцията на Bloomberg.

Разговорите за ключовите принципи, необходими за установяване на справедлив и траен мир в Украйна, бяха "размесени“ с дискусии за хуманитарната криза в Газа, когато официални лица от повече от 65 страни се събраха през уикенда в Малта, според източници, запознати с въпроса.

Срещата подчертава предизвикателството за Зеленски и неговите съюзници да запазят фокуса върху ангажирането на държави, които до голяма степен останаха настрани по време на инвазията на Русия. Конфликтът в Близкия Изток рискува да обхване по-широкия регион.

Въпреки сериозното участие, значението на срещата в Малта бе омаловажено заради отсъствието на Китай. Сред присъстващите обаче бяха представители на Бразилия, Индия, Южна Африка и Мексико. По-рано такива конференция бяха проведени в Дания през юни и Саудитска Арабия през август. Пекин изпрати делегат на последното събитие.

Зеленски набира подкрепа за мирната формула, която трябва да завърши със среща на върха на лидерите по-късно тази година. Повечето съюзници смятат, че участието на Китай и лидерите на Глобалния Юг е от решаващо значение за работата на проекта.

Съюзниците са разделени относно отговора на войната между Израел и ХАМАС. Миналата седмица лидерите на Европейския съюз на среща на върха прекараха часове в съгласуване на формулировката за съвместно изявление, припомня агенцията.

Резолюция на Общото събрание на ООН от миналата седмица, призоваваща за хуманитарно примирие, демонстрира пукнатините. Някои, включително Франция и Испания, гласуваха в подкрепа, други като Германия и Италия се въздържаха. Трета група, включително Хърватия и Чехия, гласуваха със САЩ "против“.

Планът от 10 точки на Зеленски призовава за пълното изтегляне на руските войски от Украйна и обхваща други теми като връщане на депортирани и военнопленници, както и осигуряване на продоволствена сигурност и ядрена безопасност. Срещата в Малта се съсредоточи върху пет от тези области, според изявление, публикувано от Малта и Украйна: ядрена и радиационна безопасност, хранителна и енергийна сигурност, освобождаване на затворници и депортирани и възстановяване на териториалната цялост на Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    80 3 Отговор
    Прелъстен и изоставен.

    Коментиран от #25

  • 2 Жириновски

    66 2 Отговор
    24-та държавата УкраИна няма да съществува, но това никой няма да го вълнува след събитията, които ще се случат в близкия Изток

    Коментиран от #8

  • 3 Трол

    5 74 Отговор
    Спокойно,войната в Газа ще свърши до края на годината и светът ще се съсредоточи отново да гр0ми рашия,този път и Израел ще се включи активно,защото осъзна,че това е зло!

    Коментиран от #6

  • 4 ти да видиш

    62 3 Отговор
    Скоро САЩ, ше спрат хормоните за растеж на зеленото джyдже с които го тъпчат и пак, ще се превърне в малко зелено градинско гHoмче!
  • 5 Просяка

    50 2 Отговор
    Мале, тоя Зельо вече е за посмешище.
    Да се хване да стегне остатъка от Укрията, а не да проси ,за да руши
  • 6 Да не си имала

    46 2 Отговор

    До коментар #3 от "Трол":

    Лоши спомени от руски тираджии по паркингите из EU, че така си се надъхала срещу Русия ?
  • 7 БОЗА

    55 2 Отговор
    Украйна не е член нито на ЕС нито на нато...това са чужди шамари,между които България няма работа...който иска да плаща и да им бере гайлето...ние си имаме достатъчно проблеми...;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 8 ами

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Жириновски":

    то както е тръгнало и планетата земя може да я няма

    Коментиран от #14, #32

  • 9 Каква

    49 1 Отговор
    увертюра на Украйна.???

    То беше в началото на лятото, когато надуваха зурните и думкаха тъпаните за великото контранаступление

    Сега вече има само реквием за 404.

    Коментиран от #26

  • 10 Влъг

    36 0 Отговор
    Ехххехехееее.... Егати и наглия тип !
  • 11 Тра-ла-ла

    37 1 Отговор
    Зеля незнае ли какво прави господаря като разбере, че слугинята му е бременна?

    Коментиран от #17

  • 12 дядо поп

    39 0 Отговор
    Този льохман смени зелената тениска с черна , следващата да е бяла , че да може да му е по лесно като сгъва чадъра!
  • 13 ХАХАХА

    31 2 Отговор
    Каква овертюра за бога ? Осрайнината сланина залезе ! Дзеления пигмей трескаво търси път за бягство!
  • 14 Лошото е

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "ами":

    Че точно в това му изказване за събитията в близкия Изток, споменава за трета световна...
    Някои го смятаха за смахнат, но всички събития
    се развива така, както го е казал !
  • 15 Москва идва твоят Ред

    1 48 Отговор
    Скоро еврейски танк ще е на червеният площад

    Коментиран от #19, #28

  • 16 Фрррръц

    24 0 Отговор
    Ех маманка какво ухо вади тоя зеления, само за една партитура
  • 17 ХАХАХА

    24 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тра-ла-ла":

    Еее тегли и сиктера, едва ли не го знае ,лошото е ,че слугинята е бременна от много господари и шута ще е зашеметяващ! ХАХАХА
  • 18 Гост

    34 0 Отговор
    Краварника и слугинажът му си намериха ново бойно поле, за да откъснат световното внимание от поражението им в Украйна. Как са леопардите? Не се открояват с подвизи.

    Коментиран от #34

  • 19 Мяууууууу

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "Москва идва твоят Ред":

    🤣😁🙃🤣😁
  • 20 въздух

    23 0 Отговор
    под налягане.
  • 21 Гост

    20 1 Отговор
    Браво на вас! Оценка 5 от 2. Гласувам с 5 и става 4 от три. После, що не ща електронно гласуване?...
  • 22 Нормално

    17 3 Отговор
    Всички урки и еврейчета в казана
  • 23 Матей преображенски

    27 0 Отговор
    Зеленски си прави сметката без кръчмаря.За празноглавата им конференция планът му става,за пропаганда,че има толкова високо самомнение и увереност в силите на всу, едва ли не щом зад гърба му са щатите и ес и ще може да си налага волята над Русия,ще поставя условия,а това е съвършена глупост.Вниманието на щатите се отмества към Палестина,където конфликта ескалира ден след ден и има голям потенциал за разрастване,а за своята рожба-ехидна изроил те ще направят всички дяволщини,на които са способни.
  • 24 Ген.Коморницки, екс.зам.началник щаб на

    30 0 Отговор
    Полската армия
    Никакво контранастъпление на ВСУ никога не е имало, то е измислено от пропагандната машина.
    Украйна просто не може да победи. Няма потенциал. Киев изчерпа възможностите си.
    В армията на Русия е друго-възможностите и се увеличават непрекъснато. Русия винаги е била така, затова е побеждавала в почти всички битки
    Контранастъпление означава стратегически маньовър чрез пробиване на линията на отбрана на противника.
    Действията на ВСУ са тактически нападения , без да пробият дори първата линия на отбрана и резултатът е огромни загуби в хора и техника
  • 25 Ти не го

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зеленски":

    мисли него. 03.06.2024 са точно 1343 от Аспарухова България. Кой знае в какъв Балкански конфликт ще ни забодат?!
  • 26 Киев за три дни

    1 20 Отговор

    До коментар #9 от "Каква":

    След година и девет месеца СВО, случи ли се вече демилитаризацията на Украйна? Да не би,,великата" сила Русия да се хвали че е спряла украинската армия на няколко километра от руската граница??? За това ли Путин нападна Украйна? За да покаже на света че може да спре контраофанзивата на една бивша изостанала съветска република!? Ами ако беше някоя страна от НАТО? Великобритания, например?8

    Коментиран от #30, #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 къде измисли тази

    23 1 Отговор

    До коментар #15 от "Москва идва твоят Ред":

    нелепица? В тоалетната ли? Евреите знаят кой ги освободиот концлагерите. Има си трайна връзка между тях. Но тук не ставаше дума за руснаците, а за нациста бандеровец и евреин зелената еуглена. Не схващаш ли темата? И това ли не разбираш? По какъв критерий ви изБират от посолствоТО?
    Зеленият потник продължава да се изживява като нает за главната роля в ремейка на "Великият диктатор". Но вместо пародийна сатирична трагикомедия треторазредният комик ни предлага една трагедия.
    Добре, че времето на шута от Киев е преброено.
    Размерът на трагедията зависи от самите украинци - щом са съгласни да мрат за американските интереси, то прав им път, остава им неизбежното.
  • 29 Марко

    10 2 Отговор
    Конференция, на която се обсъжда мирният план на Зеленски? В отсъствието на Русия? И какво - ако участниците го одобрят, после руснаците започват да го изпълняват, изтеглят се от Украйна, разпадат Русия и се самоубиват колективно?
    Интересно, интереснооооо.....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 факуса

    5 0 Отговор
    новият мойсей,донесъл 10те заповеди за прекратяване на войнате дет сащ започнаха,що не ги показа кога бомбиха 8г.руското население в донбас,а кога лъгаха за минските споразумения, пак мълча гномъти тез присъствалите също,нахрен и на осрайна и киевската хунта
  • 32 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ами":

    само нас няма да ни има,а планетата ще се възтанови кат предишните пъти
  • 33 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Киев за три дни":

    и не само осрайна и на фалшивото нато също,издишате атлантици яко издишате
  • 34 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    и прехвалените абрамси и атаксми са много тихи

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 сънародниците фашисти на зеленски -

    0 0 Отговор
    ИЗРАЕЛЦИТЕ има какво да учат от ТЕХНИЯ РОДНИНА КОЙТО ЧЕРПИ ОПИТ ОТ ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА В ГЕРМАНИЯ КЪДЕТО УКРИТЕ СА БИЛИ НАЙ - ДОБРИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И СЪЮЗНИЦИ !
Новини по държави: