Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 19:01 2 506 34

Сирия: как Асад се възползва от войната в Близкия изток

  • башар асад-
  • сирия-
  • алепо-
  • латакия-
  • хамас

Ескалацията на насилието в Сирия започна на 5 октомври с нападение във военната академия в град Хомс, чиито централни квартали все още се контролират от Дамаск

Сирия: как Асад се възползва от войната в Близкия изток - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От около месец в Сирия има ескалация на насилието: войските на Асад и руските им съюзници засилиха сериозно нападенията - включително срещу невинни цивилни. Използва ли Асад конфликта в Близкия изток за свои цели?

Докато успее да се върне в лагера, където живее, от него вече не е останало нищо, разказва Енад Алиуи - сириец, оцелял от скорошните руски въздушни нападения. “Братовчедите ни, роднините ни - в целия лагер имаше около 50 семейства. Загубих майка си, двете си племенници и майка им - моята сестра. Племенничката ми е била в леглото си, когато е загинала”, разказва той на ДВ.

На 24 октомври при руска бомбардировка беше унищожен палатков лагер близо до град Ал Хамама в северозападна Сирия, където живееха вътрешно разселени сирийци. Семейството на Алиуи живеело там от седем години, когато за втори път им се наложило да бягат заради войната. “Руските самолети се целеха директно между палатките”, разказва мъжът. “Очевидно беше, че нападението целеше да убие възможно най-много хора”, добавя той.

Това не е единствената такава атака по цивилни цели в северна Сирия, която се управлява от противниците на Башар Асад. През първата половина на месец октомври доброволческата група "Бели каски" се е отзовала на сигнали за 194 нападения в северозападна Сирия. 62 души са загинали и 230 са ранени. Други 67 хиляди за пореден път са били разселени. “Това е най-сериозната ескалация от 2019 година насам”, коментира местният координатор на ООН за региона Дейвид Кардън.

Сирийски активисти съобщават също, че руските сили и тези на режима на Асад използват оръжия, които са забранени според международното право, включително запалителни оръжия като напалм или бял фосфор и касетъчни боеприпаси.

Кога ескалира насилието в Сирия?

Ескалацията на насилието в Сирия започна на 5 октомври с нападение във военната академия в град Хомс, чиито централни квартали все още се контролират от Асад. Безпилотни самолети, пренасящи експлозиви, атакуваха двора, където семейства се бяха събрали за празнична церемония по дипломирането на випуск. Убити бяха до 120 души, а много други са ранени. Нападението е първият голям пробив в сигурността на сирийското правителство от няколко години насам.

Сирийското правителство отговори със засилени въздушни бомбардировки на контролираните от опозицията територии в северозападната част на страната. Те продължиха през целия месец.

В същото време турските военни бомбардират и контролирани от опозицията райони в североизточната част на Сирия. Според Хюман райтс уоч турските бомбардировки са в отговор на "самоубийствен атентат на 2 октомври на входа на Министерството на вътрешните работи в турската столица Анкара, при който бяха ранени двама полицаи".

Самоубийственият атентат беше извършен от група, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която се счита за терористична организация от ЕС и САЩ. Турция смята, че кюрдската групировка, управляваща Североизточна Сирия, е близка до ПКК, поради което бомбардира там.

Как е свързано това насилие с конфликта между Израел и Хамас?

"Първоначалният двигател изглежда е било нападението срещу военната академия в Хомс, което се случи преди атаките на Хамас срещу Израел", казва пред ДВ Жулиен Барнс-Дейси, директор на програмата за Близкия изток и Северна Африка в Европейския съвет за външна политика. "Това несъмнено засили вътрешния натиск върху Асад да заеме още по-твърда позиция. Но изглежда също така вероятно режимът в Дамаск да се опитва да се възползва от сегашното международно внимание към Израел и Газа, за да засили атаките си с надеждата, че ще има повече пространство за маневриране."

Заедно с други арабски лидери сирийското правителство осъди продължаващите израелски атаки срещу Газа. "Но то може да вижда и възможност да продаде по-добре собствения си наратив, че реагира на тероризма по същия начин, както Израел", допълва Барнс-Дейси.

Нападенията на правителството на Асад срещу медицински центрове и цивилни не са нещо ново, добавя Радуан ал-Атраш, политически активист от сирийската опозиция, който живее в Идлиб. "Това се случваше преди, по време и след Газа. Живеем с това от години", каза той. "Но също така е вярно, че този режим ще се опита да се възползва от всяко събитие - било то в арабския регион или на международната сцена, за да извърши престъпления срещу собствения си народ."

Приликите между конфликтите

Съществуват и други усложнения, свързани със случващото се в Газа. Повечето от 4,5 милиона души, живеещи в контролираните от опозицията райони в Северна Сирия, разчитат на хуманитарна помощ, като много от тях живеят в лагери. Присъствието на Хизбула в Сирия също оказва влияние върху това. Ръководителят на независимата международна анкетна комисия на ООН за Сирия Пауло Пинейро отбеляза, че неотдавнашните израелски въздушни удари, които блокираха сирийските летища в Алепо и Дамаск, също са оказали влияние върху доставките на хуманитарна помощ. Израел привидно удари сирийските летища, за да предотврати достигането на повече бойци или оръжия до Хизбула в Сирия.

Гражданската война в Сирия и произтичащата от нея хуманитарна криза също се конкурират за международното внимание - първо с войната в Украйна, а сега и с кризата в Газа. Има твърде много "конкуриращи се кризи", отбелязва заместник-главният координатор на ООН за Сирия Дейвид Кардън.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    52 2 Отговор
    Къси съчинения от черната станция за пропаганда на ЦРУ в Европа DW
  • 2 ала бала

    37 2 Отговор
    Навсякъде само калинки... Да пази господ нещо да се случи в бг...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сириец

    5 42 Отговор
    в Сириа путин уби много деца, време изгони путин от Сириа.

    Коментиран от #19

  • 5 Северна сирия ?

    29 4 Отговор
    Сепаратисти ? Както в Мало Россия ? Наречена 0краина.
  • 6 За размисъл

    42 4 Отговор
    Онемявам от просташка пропаганда.
    Знаете ли колко села между Хама и Алепо са празни и държавата трябва да обработва земите, защото хора няма.Защо ли ?
    Защото "мирните революционери" (!?!?!) (иначе чисти ислямисти) подкрепяни от турците използват населението на тези села за жив щит. Стреля се на месо, ако някой се опита да мине в територията под контрола на държавата, която бе отворила хуманитарни коридори.
    Знаете ли каква пара се използва в провинция Идлиб - турска лира. Единствено!
    Грозно, отвратително, но политкоректно списване на журналя.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спецназ

    45 1 Отговор
    "Ескалацията на насилието в Сирия започна на 5 октомври с нападение във военната академия в град Хомс, чиито централни квартали все още се контролират от Асад. Безпилотни самолети, пренасящи експлозиви, атакуваха двора, където семейства се бяха събрали за празнична церемония по дипломирането на випуск. Убити бяха до 120 души"

    Да убиеш 120 студента на дипломирането им според
    "Западната Демокрация" е

    НЕМА НИЩО??

    Когато бият брадатите от ИД в ответка вече е тероризАм... ДЪНОТО!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 За размисъл

    28 2 Отговор
    Ескалация ...
    Защо зеленчуковите журналисти не казаха за причините на терористите за избиването на 80 нови офицери и близо 200 цивилни, присъствали на церемонията в Академията в Хомс .
    Ненавиждали ги, щото били военни и можело утре да стрелят по мирните революционери.
  • 11 знаем ги

    32 2 Отговор
    Какви са тез бели каски на територията на суверена държава . Ами да ги тепат тогава , търсят майка си там .
  • 12 ще се оправят работите

    24 2 Отговор
    Сирийците да почват първо от белите каски , няма да сбъркат .
  • 13 поредните родилни

    27 2 Отговор
    мъки на дойчето.Все се мъчим муха да роди слон.
  • 14 Хахахаха

    7 18 Отговор
    Мдааа. Последни новини. Вагнер ще достави ПВО Пансер С1 на Хизбула. Смятайте до къде стигнаха терористичните организации.
  • 15 007

    5 27 Отговор
    Кажи ми кои са ти приятелите за да ти кажа какъв си!!! Приятелите на путлер са като него масови убийци!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #16, #18

  • 16 нещо друго ?

    24 4 Отговор

    До коментар #15 от "007":

    А талибаните приятели на краварите . Щяха да правят Халифат ако не бяха руснаците .
    И ние бяхме на картата .... ха ха ха
  • 17 Сандо

    8 2 Отговор
    А САЩ?А Великобритания?А още един куп страни?Всеки гледа да извлече поне някаква минимална полза за себе си,с изключение на над-пените територии.
  • 18 Сандо

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "007":

    А пък Хамас са галените отрочета на Израел и САЩ.И сега им се отплащат за бащинските грижи.
  • 19 За размисъл

    10 11 Отговор

    До коментар #4 от "Сириец":

    Ало, "сириец" , като много разбираш - ела си оправи Сирия. Или избяга с 5 деца в България да хрантутим ние, българите.
    Сириец си само да взимаш от държавата си, ама не и да даваш.
    Деца убили, а вие колко убихте? Взривихте цяло начално училище в Дамаск. Предател.
    Колко деца направихте снайперисти? Колко жени отвлякохте? Колко отвлечени момчета ви копаха тунелите в Гута край Дамаск?
    Колко бойци от Хамас се биха на ваша страна?
    Лъжци, проклети ислямисти!
  • 20 Милен

    14 1 Отговор
    Много омотана статия, така и не разбрах кой кого е бомбардирал. Според новото нормално всеки може да бомбардира цивилни под предлога, че туй е борба с тероризма, що па и Асад да не се възползва от тази възможност.
  • 21 Ццц

    9 0 Отговор
    А сега де ми що не ревете, че режимът на Башар Асад избива араби айде де.....почвайте
  • 22 Алфа херинга

    18 1 Отговор
    Какъв режим бе? Асад е законно избран президент. Режим са тези сглобки от неестествени елементи у нас.
  • 23 АСАД ИЗБИВА ЦИВИЛНИ ЗАЕДНО С РУСНАЦИТЕ И

    14 1 Отговор
    ПОСЛЕ ГИ ЯДАТ ЗАЕДНО С ОРИЗ И ШАФРАН , ПЕЧЕНИ - ПРАЩАТ РЕГУЛЯРНО И ДЕЦА НА ПУТИН , КОЙТО ИМА ПРОБЛЕМИ СЪС ЗЪБИТЕ !
  • 24 Източна ромелия

    17 0 Отговор
    Кога ще се забрани черната станция ДВ
  • 25 1234

    13 0 Отговор
    уродите от израел /не, не съм антисемит, уважам много и работя с израелци/ ,могат да удрят навсякъде , сащ още имат войски в Сирия в районите за обив на петров , и също удрят по Сирия, но Сирия няма право да се защити. само тъпоте зеле може да го измисли
  • 26 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Пълни глупости..Путя ги преби по всички правила..Като уличници...У само си остана с храченето .. ДВ...Ахахаха...Рф има интереси в Сирия ,и бивша Иззрайна...Това значи че ,,ще има яко лобут...Ахаха.
  • 27 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Наивни глупости..Ахаха ..Не ги изчетох докрая. Измислените историйки на ДВ..
  • 28 Някой

    9 0 Отговор
    Ах, пак ли плачете за невинните цивилни в Сирия, трепни от кръвожадния Асад и не по-малко кръвожадните руснаци?
    И нито сълзица за невинните цивилни палестинци в Газа?
    На това се казва гьонсуратлък.
  • 29 граф Монте Кристо

    8 2 Отговор
    Познайте какво ще направи Асад,когато всички арабски страни се нахвърлят на израил,и той ще се нахвърли.
  • 30 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Арабитте ще баталясат Чафутите ..Това е сигурно..Никой не ги понася тия проклетници .мини сащ,в Близкия изток.. боклуци .
  • 31 Анонимен

    4 0 Отговор
    Откакто питаха Реджеб Ердоган, кюрдската ПКК, ХАМАС ли е, или Израел и той млъкна.
  • 32 Артилерист

    8 0 Отговор
    Ако се върнем назад в историята ще видим, че американските и западняшки експерти по дезинформация и пропаганда по абсолютно същата методика заспиваха света със злостна помия за тиранията на "диктаторските" режими на Саддам Хюсеин и Моамар Кадафи. След тази обработка на общественото мнение американците нападнаха тези държави, разрушиха ги, ограбиха ги и сега те са някакви жалки остатъци от някогашните цветущи светски страни. Тази технология американците приложиха и спрямо Сирия, като подкрепиха местната опозиция и терористите от Ислямска държава срещу законната власт на Башар Асад. Сирия се спаси от съдбата на Ирак и Либия благодарение на Русия, която БЕ ПОКАНЕНА ДА ПОМОГНЕ ОТ СИРИЙСКОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО. Това са известни факти, които многократно са коментирани, но информационната война на 40-50 империалистически държави, начело със САЩ, срещу Башар Асад и Русия не спира. От същото предлагат сега империариалистическите пропагандисти и спрямо Вл. Путин-какъв ли не го изкараха, в какво ли не го обвиниха, как ли не го разболяха, че даже и умориха...
  • 33 Котис

    5 0 Отговор
    DW защитава ислямисти!
    Позор
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.