Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 20:21 3 624 21

Разнобой в редиците! Иран и "Хизбула" преследват различни интереси във войната в Газа

  • хизбула-
  • иран-
  • хасан насрала-
  • газа-
  • хамас-
  • израел

Виждането, че Техеран контролира действията на ливанската шиитска групировка се основава на позицията на Ислямската република като водеща сила в т.нар. ос на съпротивата

Разнобой в редиците! Иран и "Хизбула" преследват различни интереси във войната в Газа - 1
Снимка: Shutterstock

"Хизбула" преценява внимателно ситуацията и особено последиците за Сирия и Ливан, преди да реши да се конфронтира с Израел, пише в. "Ахрам". Отговорът на въпроса кой контролира фронта на "Хизбула" е доста по-сложен от краткия отговор - Иран, съобщава БТА.

Виждането, че Иран контролира действията на ливанската шиитска групировка се основава на позицията на Ислямската република като водеща сила в т.нар. ос на съпротивата. Онези, които подчертават превъзходството на Иран смятат, че "Хизбула" в Ливан и "Хамас" в ивицата Газа действат като продължения на Техеран и обслужват неговите интереси.

След началото на операцията на "Хамас" "Потопът от Ал Акса" на 7 октомври "Хизбула" започна да изстрелва ракети от Ливан към Израел в знак на "солидарност с палестинската съпротива". Оттогава арабските, израелските и западните медии говорят за "втори фронт" в битката срещу Израел.

Съединените щати предупредиха враждебните към Израел сили да не се възползват от атаката. След военния отговор от страна на Тел Авив Иран заяви, че "съпротивата" няма да остане бездейна в случай на инвазия по суша в ивицата Газа. Засега обаче северният или втори фронт все още не е отворен.

Ливанският журналист Галал Хамдан припомня войната между "Хизбула" и Израел през 2006 година, когато загинаха около хиляда ливанци и тридесет израелци, десетки хиляди ливанци се преселиха от южните и централните части на страната, а инфраструктурата понесе тежки разрушения.

Настоящият конфликт вече е довел до разселването на хиляди ливанци, казва Хамдан. Групировката "Хизбула" не смее да се конфронтира директно с Израел след 2006 година въпреки натиска, на който е подложена.

Нито "Хизбула", нито Сирия искат нова конфронтация с Израел във времена, когато Сирия страда от най-значимата икономическа криза от години, според оценки на Световната банка. В същото време икономическият срив в Ливан сериозно влоши стандарта на средната класа, включително достъпа до храна, здравни грижи и образование.

Въвличането на "Хизбула" в проточилата се гражданска война в Сирия беше свързано с набирането на хиляди шиитски бойци, които да се сражават с такфирите - членове на екстремистски сунитски групировки, и с терористичната групировка "Ислямска държава". "Въпреки опита, добит от бойците на "Хизбула", и снабдяването с руски оръжия, сред ливанските шиити започнаха да се появяват признаци на недоволство", посочва Галал Хамдан.

От друга страна, подкрепата на шиитите в Ливан за участието на "Хизбула" в гражданската война в Сирия има икономически измерения. За голяма част от наетите бойци месечната заплата, която получават е реална възможност за препитание.

Според непотвърдени от независими източници данни по време на гражданския конфликт са били убити близо 10 000 бойци на "Хизбула". Ръководството на групировката внимателно ще прецени ситуацията преди пряка конфронтация с Израел, при която загиналите може да са двойно повече, отбелязва журналистът.

По време на управлението на бившия ливански президент Мишел Аун, който се радваше на подкрепата на "Хузбула", ливанското правителство проведе индиректни преговори с Израел с посредничеството на ООН за определяне на морската граница между двете държави. Главната цел беше да се осигури възможност Ливан да се възползва от находищата на природен газ в акваторията си.

"Изглежда малко вероятно правителства, свързани с "Хизбула" да поставят под заплаха постигнатия досега в това отношение напредък. Перспективата за приходи от петрол и газ има потенциала да промени динамиката на властта както в Сирия, така и в Ливан," обяснява Хамдан.

Според него Иран е склонен да отвори фронта на "Хизбула" срещу Израел, но шиитското население в Ливан и Сирия не е съгласно с такава възможност. "Това е един от редките случаи, когато интересите на Сирия и "Хизбула" са в противовес с тези на Иран, създавайки условия за съперничество."

"Ако "Хизбула" не се ангажира в конфликт с Израел, това ще е сигнал от Сирия и "Хизбула" за независимостта им от Техеран."

По време срещата на върха за мир в Близкия изток, която се проведе в Кайро, или чрез изявления на политическите си лидери Сирия не се присъедини към Египет и Йордания в отхвърлянето на възможността палестинският въпрос да бъде ликвидиран. "Позицията на Египет и Йордания отразява настояването от страна на арабските нации за запазване на палестинската кауза въпреки опитите на Иран и Турция да си я присвоят."

"Единственият оставащ член от съседните страни е Сирия и това е повратен момент, дълго чакан както от сирийци, така и от ливанци. Това може да определи съдбата не само на палестинската кауза, но и на двата народа," заключава Галал Хамдан.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    18 3 Отговор
    ,,Помислете за този цитат от Арнон Софер, изявен алармист в Израел относно „демографската“ заплаха от палестинците:

    „ Когато 2,5 милиона души живеят в затворена Газа, това ще бъде човешка катастрофа. Тези хора ще станат още по-големи животни, отколкото са днес... Натискът на границата ще бъде ужасен. Ще бъде ужасна война. Така че, ако искаме да останем живи, ще трябва да убиваме и убиваме и убиваме. Цял ден, всеки ден… единственото нещо, което ме тревожи, е как да гарантирам, че момчетата и мъжете, които ще трябва да извършат убийството, ще могат да се върнат у дома при семействата си и да бъдат нормални човешки същества.,,

    Коментиран от #2

  • 2 Ветеран

    22 5 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Няма да бъдат нормални хора а убийци. Ще се будят нощно време от кошмарите си. Точно както "ветераните" от войните които щатите водят навсякъде и които завършват дните си като аутсайдери или в психиатриите.

    Коментиран от #18

  • 3 Ццц

    13 5 Отговор
    До скоро ни убеждаваха, че Русия е загубена без военната помощ от Иран. Сега Иран трябва да подкрепя Хизбула, а САЩ - Израел. Да видим как това ще се отрази на СВО. Дали Русия ще го закъса без Иран или Украйна без САЩ.

    Коментиран от #7

  • 4 Майна

    12 7 Отговор
    Далновидството на Сталин- след като наблюдава безумната радостта на евреите при обявяването на Израел,през 1948 г. ,пушейки бавно лулата си той казва,,Мда... В тази земя повече никога няма да има..,,.И ,,още нещо - създаването на Израел , сред арабите, ще сложи трън в з@ дника на англосаксите...
    Само че, до последно Русия се бореше и както изиска да се създадат две суверенни държави- Израел и Палестина..
    Сега обаче, този трън ще ги завлече и англосаксите и евреите...( ционистите)

    Коментиран от #5

  • 5 Майна

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    ,,В таз земя, повече никога Мир няма да има,,- знаел е Сталин..
  • 6 Мишел

    12 0 Отговор
    Развитие на ситуацията:
    Днес Хисбула изстреля от Ливан 12 ракети срещу израелския град Кирят Шмон, които предизвикаха разрушения.
    Израелската авиация днес нанесе ракетни удари по обекти на Хисбула в Ливан.
    Източник видео в телеграм канал от днес.
  • 7 Мишел

    17 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ццц":

    За Русия военната помощ от Иран е допълнителна.
    За Украйна военната помощ от САЩ е решаваща.
    Без подкрепата на САЩ Украйна приключва войната.
  • 8 Урюрвкос

    4 2 Отговор
    Иран иска пакт за ненападение в рамките на ШОС
  • 9 Все едно

    8 2 Отговор
    Негодниците от факти знаят кви са им интересите
  • 10 Механик

    7 7 Отговор
    "Разнобой в редиците! Иран и "Хизбула" преследват различни интереси във войната в Газа"
    Знаем, знаем. Той и Путин умре неколко пъти ,а едни генерали го чакат да умре пак, че да го колят с големия нож. Руснаците нямат оръжие, леопардите са номер едно и пейтриътите още са на служба (малко са им одраскани калниците, но инак са си супер)

    Коментиран от #11

  • 11 Доктор по навътре

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Пак си спрял хаповете.
  • 12 Вижда се, че Хизбула не е будала !

    6 4 Отговор
    Израел ще я направи взела дала !
    Исак Равина
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Давид срещу Голиат

    7 2 Отговор
    Ще го види цял свят

    Коментиран от #16

  • 15 Слава на Израел

    6 5 Отговор
    Мачкаййййй....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Зевзек

    6 3 Отговор
    Никой неиска да живее с комшия ром.
  • 18 Анджо

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ветеран":

    Зависи за каква кауза се биеш.
    Ако е за съществуването на твоята държава, или семество и то войник, може и да нямаш кошмари. Израел са сами срещу целият арабски и ислямски свят. Не пожелавам на никой такива съседи. Мохамеданите обичат да строят на свещенни места,които не са техни. Пример, турция и църквата цвета София.Храмовият хълм и там са построили върху свещенно еврейско светилище.
    В България е същото , затова през османско робство ,Българите строят по скалите, на високо. Затова ви казвам , не плювайте ЕВРЕЙТЕ, защото те са прживяли много повече мъка от целият район.
  • 19 Каубой 🤠

    1 2 Отговор
    Като ядат бой !
    Ще има разнобой !
  • 20 Анонимен

    5 2 Отговор
    Откакто питаха Реджеб Ердоган, кюрдската ПКК, ХАМАС ли е, или Израел и той млъкна.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.