Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 17:22 2 729 29

Израелската армия: Напредваме към Газа под тежък обстрел

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

Жители на града съобщиха за минометен обстрел около Газа и казаха, че израелски танкове и булдозери понякога преминават през отломките и събарят сгради вместо да използват улиците

Израелската армия: Напредваме към Газа под тежък обстрел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелски танкове и войски днес напредват към град Газа, но се сблъскват с ожесточена съпротива от страна на бойци на "Хамас", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израелската армия каза днес, че е поразила повече от 12 000 цели в ивицата Газа от началото на войната, включително оръжейни складове, сгради, принадлежащи на видни членове на "Хамас" и ракетни арсенали, предаде ДПА.

По данни от вчера поразените цели бяха 11 000.

От началото на войната след терористичната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври израелската армия подчертава, че поразява само цели на палестинското ислямистко движение в ивицата Газа. Големият брой цивилни жертви в гъстонаселения анклав, както и катастрофалната обстановка, в която живеят неговите жители, обаче накараха международната общност да разкритикува действията на Израел, посочва ДПА.

Агенцията отбелязва, че войната се води все по-близо до основното населено място в северната част на ивицата Газа, откъдето Израел призова хората да се евакуират, след като се зарече да унищожи ислямистката групировка.

"Пред вратите на град Газа сме", каза израелският бригаден генерал Ицик Коен.

Бойци на "Хамас" и групировката "Ислямски джихад" излизат от тунели, за да стрелят по танкове, и след това изчезват обратно в лабиринта в партизански операции срещу значително по-могъщата армия според жители на анклава и кадри от видеозаписи от двете групировки.

"Те не спряха да бомбардират град Газа през цялата нощ, къщата така и не спря да се тресе", каза един местен жител, пожелал анонимност. "Сутринта обаче открихме, че израелските сили все още са извън града, в покрайнините, и това означава, че съпротивата е по-силна отколкото са очаквали", добави той.

Стратегията на израелските офицери, които са наясно с трудностите при водене на сражения в градска среда, засега изглежда е да концентрират многобройни сили в северната част на ивицата Газа, вместо да започват сухопътна инвазия на цялата територия, посочва Ройтерс.

Поредната война в продължаващия от десетилетия конфликт започна, когато бойци на "Хамас" проникнаха през границата на 7 октомври, припомня агенцията. Израел каза, че бойците са убили 1400 души, предимно цивилни и са взели повече от 200 заложници. Въпреки че западните страни и в частност САЩ традиционно подкрепят Израел, потресаващи снимки на тела в развалините и на адските условия в Газа предизвикаха призиви за сдържаност и улични протести по целия свят.

Жители на град Газа съобщиха за минометен обстрел около града и казаха, че израелски танкове и булдозери понякога преминават през отломките и събарят сгради вместо да използват улиците.

Бригаден генерал Идо Мизрахи, който ръководи инженерните войски на Израел, каза, че войниците му са в начална фаза на отварянето на пътища за достъп в Газа, но се сблъскват с мини и капани. Движението "Хамас" си е взело поука и се е подготвило добре", добави той.

"Нашият велик палестински народ и неговата доблестна съпротива ще надделеят над тази фашистка окупация", заяви пък "Хамас".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    33 24 Отговор
    Браво. Иранците сигурно ще влезнат скоро в израел. Китай ще си вземе тайван и край с америка

    Коментиран от #8, #11

  • 2 Факт си е

    6 21 Отговор
    Така като влезнаха путинистите в Укрйана. Всеки се правеше че гледа на другата страна. Както става в момента тука. Ако тия са абни като руснаците. Светът може и да се възмути.
  • 3 ха ха

    13 17 Отговор
    То пък някой тръгнал да ви окупира... Хамас си търсят мъченици и като гледам намират. Само да не свършат девиците, че има лимит!
  • 4 Трол

    10 21 Отговор
    Още малко с тези и се захващайте с рашия!
  • 5 и именно затова

    14 2 Отговор
    сами ще се затриете като държава.Близкоизточни шиптъри.
  • 6 Последния Софиянец

    26 12 Отговор
    Хазарите го закъсаха.Всичките им победи са с измама.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    20 13 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Сега е моментът Иран да атакува в гръб Израел.

    Коментиран от #10

  • 9 Блаво

    12 26 Отговор
    Браво на израелската армия, напредъка в сухопътната операция се оказа далеч по-бърз отколкото се очакваше

    Коментиран от #18

  • 10 О...

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    И после.....ше се изпари и в пряк и в преносен смисъл
  • 11 хаха горките путлерастини

    8 13 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Тебе някой те е излъгал.Че без тайван америка нещо ще се отслаби.И ще изчезне ли. Тоя таиван само разсейва американците и ги държи в шах. Без него всички усилия ще са в Украйна. Аз лично се надявам да го видя това.

    Коментиран от #16

  • 12 Аятолах на прах

    8 9 Отговор
    Това отдавна го казах
    Голда Мейр
  • 13 ТаУмВзе

    21 9 Отговор
    Австриецът се оказа ПРАВ! Моше трепа жени и деца бре. Къде напредва а?

    Коментиран от #14

  • 14 Ха ха

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Коя чавка ти изпи акъла, бре...!? Я си го намествай веднага😁
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Факт си е

    6 5 Отговор

    До коментар #11 от "хаха горките путлерастини":

    С тайван сащ държаха в шах китай. Сега китай държи в шах с него америка. Големите играчи си играят своя игра. Малките мрът на фронта.
  • 17 Опааа

    4 3 Отговор
    Анатоли Стайков! Ш И ба н пе Д ераст!
  • 18 Голям успех

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Блаво":

    Само вчера 3меркави и 16жида при сатаната

    Коментиран от #22

  • 19 интересно

    4 2 Отговор
    А цивилните сигурно седнали и наблюдават?.... Какво се случва със цивилното население в Газа
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 МИЛОСЪРДНА СЕСТРА🚑

    3 2 Отговор
    КАТО ПОЧНЕШ ОСНОВЕН РЕМОНТ В КЪЩИ..
    ПОЧВАШ ОТ КЛОЗETA..БАНЯТА..И т.н.
  • 22 Въх

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Голям успех":

    Така е само заради израелското милосърдие, понеже на 100 харабели не се навира дори един едноок който да ги заведе в ада, та се налага да ги презвожда някой зрящ но само до портите адови а от там те право в казана а зрящия право в райската градина.
  • 23 Бесен-_ Язовец

    4 2 Отговор
    Напредват обаче към Гъ.за

    Коментиран от #25

  • 24 Гад Заяви

    7 2 Отговор
    Владимир Соловьов в своя Лайв направи на пух и прах "приятеля " си и половин съплеменник известния Яков Кедми, обвинявайки Израел в безобразното избиване на 4000 палестински деца, геноцид. Кедми е на противното мнение, че така трябвало да се воюва срещу ХАМАС, в Газа да се взривява, срива и избива безпощадно.
    Тоя свят съвсем се е побъркал и юдасатрапите са в основата на това.

    Коментиран от #26

  • 25 Твоя

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бесен-_ Язовец":

    Малко нацистче
  • 26 Идиота

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гад Заяви":

    Руски беше размазан на собствен терен от Яша Кедми.
  • 27 123456

    3 0 Отговор
    И тия маи перемогват
  • 28 израелски танкове и булдозери понякога

    0 0 Отговор
    преминават през отломките и събарят сгради вместо да използват улиците ....... ПЪРВО ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ ОТЛОМКИТЕ И ПОСЛЕ СЪБАРЯТ СГРАДИТЕ - А СПРЕТЕ СЕ С ЛЪЖИТЕ БЕ , НЕНАЯДОХТЕ СЕ С УКРИЯ И СЕГА ЛЪЖЕТЕ И ЗА ИЗРАЕЛ И ЗА ПАЛЕСТИНЦИТЕ най безогледно !
  • 29 007

    0 0 Отговор
    Няма нужда да се ровим в древни книги и събития, трябва да се започне от решението на ООН за създаване на две държави Израел и Палестина и други събития отпреди 70 години, в които Израел нагло заграби земите на съседни държави. Бедните евреи биват прогонвани отвсякъде по някаква причина; те са толкова нещастни, че не искам да ги съжалявам сега. Те изглежда се смятат за цивилизовани, а палестинците за животни, но се държат по-лошо от фашистите към цивилните в Палестина