Last news in Fakti

2 Ноември, 2023 18:33 4 026 76

Битката за Газа! Израелската армия среща ожесточена съпротива пред портите на града

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху

Нарастващият брой на смъртните случаи и ужасните хуманитарни условия предизвикват все по-голяма критика от световни лидери, активисти и международни органи

Битката за Газа! Израелската армия среща ожесточена съпротива пред портите на града - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските войски напреднаха към град Газа, най-големият населен център на анклава, но се сблъскват със сериозна съпротива от палестински бойци, съобщи Al Jazeera.

Бойци на "Хамас", групата, която управлява Газа, и нейния съюзник "Палестинския ислямски джихад" (PIJ) изскачат от тунели и стрелят по настъпващите израелски танкове, преди да се върнат обратно в огромната си подземна мрежа.

Израелската армия заяви в четвъртък, че е загубила командира на своя 53-ти батальон в боевете, с което общият брой на убитите израелски войници, откакто засили наземната си атака, достигна 18.

Смята се, че командирът, подполковник Салман Хабака, е най-старшият израелски офицер, убит от началото на наземните операции в края на октомври.

Израел каза, че също така е убил десетки палестински бойци в офанзивата.

Броят на жертвите се трупа, а войната се приближава и към северния център на населението на Газа, откъдето Израел нареди на гражданите да се евакуират.

Израел продължи да атакува района с въздушни нападения, докато военни служители казаха, че струпват войски "пред портите на град Газа".

Израел призна, че Хамас е бил "добре подготвен" за битката, говорейки за "минни полета и мини-капани", които затрудняват достъпа до града.

"Това определено е терен, който е по-засеян от миналото с минни полета и мини-капани", каза бригаден генерал Идо Мизрахи, началник на военните инженери на Израел, пред армейското радио. "Хамас се научи и се подготвя добре", каза той.

Един жител на град Газа каза пред агенция Ройтерс, че Израел е обстрелвал града през цялата сряда вечер, но не е могъл да навлезе в границите на града.

"На сутринта открихме, че израелските сили все още са извън града, в покрайнините и това означава, че съпротивата е по-силна, отколкото очакваха", каза жителят, пожелал анонимност.

Еджаз Хайдер, външен и военен анализатор, каза пред Ал Джазира, че израелската армия се движи по множество оси, за да обкръжи района, където се предполага, че се намират бойците на Хамас.

"Една идея би могла да бъде, като се има предвид колко резерви са извикали, не просто да наситят района с огнева мощ, както направиха във въздуха и чрез артилерийски огън, но и да наситят района с войски", каза Хайдер пред Ал Джазира .

Докато Израел натиска към град Газа, той също така извърши въздушни атаки срещу гъсто населения бежански лагер Джабалия, твърдейки, че е насочен към криещите се там лидери на бригадите Касам на Хамас.

Властите в Газа съобщиха, че най-малко 195 палестинци са били убити при двата удара във вторник и сряда, като най-малко 777 души са ранени, а 120 други са изчезнали.

Израел каза, че е убил двама лидери на бригади Касам в Джабалия.

От както войната между Израел и Хамас избухна, Израел твърди, че групата е убила около 1400 души, предимно цивилни.

Ответната бомбардировка на анклава от Израел е убила повече от 9000 души, включително повече от 3700 деца, казват властите в Газа, като същевременно е унищожила инфраструктурата на територията и е разселила стотици хиляди.

Нарастващият брой на смъртните случаи и ужасните хуманитарни условия предизвикват все по-голяма критика от световни лидери, активисти и международни органи.

Върховният комисар на ООН за правата на човека наскоро изрази загриженост, че "непропорционалните атаки на Израел... могат да се равняват на военни престъпления".

Дори Съединените щати, най-верният съюзник на Израел, който му предложи непоколебима подкрепа по време на войната и предложи пакет за спешна помощ от 14,3 милиарда долара за армията му, започна да призовава за предпазливост.

"Мисля, че имаме нужда от пауза", каза президентът на САЩ Джо Байдън в реч в сряда.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    23 65 Отговор
    По-бързо приключвайте с терористите,че и рашия чака...

    Коментиран от #9, #38, #64

  • 2 Кондуктора 👮

    40 18 Отговор
    Колко повече чи фу ти положат и ликвидират, толкова по добре.
  • 3 За протокола

    31 7 Отговор
    "Съветникът на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, генерал Рахим Сафави, по време на посещение в Китай, предложи сключване на пакт за ненападение със страните, принадлежащи към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС)
    ШОС включва девет държави - Русия, Индия, Иран, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Таджикистан и Узбекистан."
  • 4 Майна

    44 15 Отговор
    ,,четвъртък следобед (местно време) Израел потвърди първата смърт на висш офицер от офанзивата: командир на батальон .

    Times of Israel цитира израелски военни източници, за да идентифицира, че "подполковник Салман Хабака, 33, командир на 53-ти батальон на 188-а бронирана бригада, от Янух-Джат, е бил убит в битка с терористите на Хамас в северната част на Газа."

    „Хабака е най-високопоставеният офицер, убит по време на наземната операция на ИД в ивицата Газа.,,


    Ще , ще...
    Тия не само ще мрат, ами и като държава са свършени..
    Бог така е казал, познавал ги е.

    Коментиран от #24

  • 5 Калпазанин

    50 14 Отговор
    Със такива заглавия се опитвате да замажете клането над жени и деца ли, от а от краварските самолетоносачи сигурно само наблюдавср без да излети един изтребител, кого си мислите че залъгвате бе лицемери? Деца ли?

    Коментиран от #35, #59

  • 6 За протокола

    47 10 Отговор
    Новините, които няма да прочетете тук:
    "Израелските войски откриха огън по линейка на палестинския Червен полумесец в ивицата Газа, ранявайки парамедици.
    Линейката е транспортирала палестинци, ранени при израелски бомбардировки.
    Лекарите в Газа са принудени да оперират ранените без упойка. Моргите са препълнени и ситуацията в сектора е ужасна, каза на брифинг в Женева ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус."

    Коментиран от #19

  • 7 интересно

    64 17 Отговор
    Израел трепе цивилно население от злоба защото не може да се справи с бойците . Защо мълчат западните "демокрации"?

    Коментиран от #14

  • 8 ха ха

    11 29 Отговор
    Израелците не са толкова глупави за да се втурнат в улични боеве.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Майна

    41 10 Отговор
    Как избиват израелците палестинците, вижте:
    ,,Палестинското министерство на здравеопазването публикува в четвъртък актуализирани данни за жертвите, като каза, че най-малко 9061 души са били убити за три седмици на конфликта, включително 3760 деца и 2326 жени, според официални лица. От палестинска страна има над 30 000 ранени. Освен това министерството цитира, че само през последните 24 часа са били убити най-малко 256 души.

    Боевете също се засилиха на Западния бряг , където стават свидетели на нарастващи сблъсъци с участието на полиция и израелски заселници, които репресират палестински протестиращи. На някои места има съобщения за израелски заселници, които нападат и подпалват бизнеси и маслинови дървета, собственост на палестинци.,,


    Нормален човек, обаче подчертавам ЧОВЕК , може ли да го приеме?!
  • 11 само питам

    37 13 Отговор
    Какво стана с ликвидирането на Хамаз за три дена ? Май наближава месец .
  • 12 лоша работа

    25 6 Отговор
    Тая война няма да е като другите . Там едно време арабите бяха с кремъклийки .
  • 13 Раят на танковете

    11 6 Отговор
    Очаквам ви, аз върховният бог яхве да дойдете при мен заедно с всичката си железария.
  • 14 ха ха

    18 4 Отговор

    До коментар #7 от "интересно":

    Цивилното население беше учтиво помолено да напусне. Основната цел на глобалистите е да смелят Нетаняху и да спечелятизборите в Щатите догодина.

    Коментиран от #27

  • 15 Коста

    38 8 Отговор
    Не прочетох тук че Йемен се е включил във войната от вчера и бомби Израел . А Латиноамериканските държави почват да късат отношенията с Израел .
  • 16 Трол

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Мими Кучева":

    Ми той умрял,ма!

    Коментиран от #30

  • 17 Къде бяха световни лидери, активисти?

    12 26 Отговор
    Къде бяха световни лидери, активисти и и международни органи на седми октомври? Путин една седмица се почесваше. Другите диктатори тайно, а някои явно се молиха Израел да клекне пред тероризма. Трети чакаха предните две групчики да заемат позиция. После ние сме били чакали инструкции от посолството. Да осъдиш тероризма не са необходими инструкции.
  • 18 Aлфа Bълкът

    16 3 Отговор
    Избиха сопаля народ, жени, деца, обикновени хора.
    А тия военните с по 20-30 човека загуби от двете страни?
  • 19 стоян

    6 19 Отговор

    До коментар #6 от "За протокола":

    До 6 ком - същото го четохме дето пише че руски орки стреляли по леки автомобили с украйнски майки с деца и имаше снимки на колите но тогава реклама не правехте
  • 20 да пази бог

    29 4 Отговор
    Израел дори да превзема Газа - ще го оправи ли територия 18/40 км осеяна с костите на две милиона човека ? Ще строи ли върху тях ? Ще газят ли децата по тях .
  • 21 Така така

    11 7 Отговор
    Алах акбар Палестина! Алхам дулила!

    Успех!
  • 22 Петър Дънов

    20 9 Отговор
    Палестина ще пребъде

    Коментиран от #25

  • 23 Грета Тунберг

    27 7 Отговор
    Края на краварската империя се вижда и ще има много кръв преди да се роди новата империя и новата глобална система
  • 24 В Цахал е така

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Командирът е на предната линия и може да умре както всеки друг. Чувал ли си за Йони Нетаняху? Той е командир на щурмовата група и единствения загинал израелски командос в спасителната мисия Операция „Ентебе“, преименувана в негова памет на Операция „Йонатан“. По-голям брат на Бенямин Натанаху.

    Коментиран от #28

  • 25 ха ха

    12 14 Отговор

    До коментар #22 от "Петър Дънов":

    Тя Палестина си е там, ама палестинците ще изчезнат с тези лидери.
  • 26 няма управия

    29 6 Отговор
    Тая изкуствено създадена държава е като куковица в чуждо гнездо . Ще е във вечна война със съседите си защото няма на къде да се разширява , нито какво да усвоява .

    Защо краварите не населиха някой щат с евреи ? То и без това половината бяха там преди да ги преселят .
  • 27 Aлфа Bълкът

    8 11 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха":

    Аз съм казвал, че елементарната логика е най-точната. Зеленски, Нетаняху, Путин – трима евреи
    дето карат съвета да гори и предизвикват всички проблеми днес.
    Есть евреи - есть проблема. Нет евреи - нет проблемы!

    Коментиран от #29

  • 28 да бе

    24 2 Отговор

    До коментар #24 от "В Цахал е така":

    ама къде е сега сина на Нетаняху ? седи си в краварика и чака да мине войната . също като в окрайна .

    Коментиран от #58

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 А бе троле,

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Трол":

    Ти лично ли проверяваш дали е жив или умрял:)

    Коментиран от #67

  • 31 Факти

    8 20 Отговор
    Разкарайте руско-българските нацисти от тук. Иначе ставате съучастник на тези уроди.
  • 32 1488

    10 4 Отговор
    Всички, които защитават евреите в тази война, да си помислят на къде ще бъдат изпратени милионите араби, когато/ако загубят. Египет не ги иска, в Африка няма да отидат, единственото решение е Европа. Точно затова еврейския план за тази война е перфектен. Не само, че ще се отърват от арабите, с които враждуват от над 100 години по тези земи, но и ще напълнят Европа с още повече кафяви. Белия човек ако не се осъзнае възможно най-скоро, до началото на следващия век ще е почти изчезнал.

    Коментиран от #34

  • 33 Нацистите,

    9 17 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен-_ Язовец":

    Сте много сладки лъжци. То от русия какво може да се научи.
  • 34 Стига

    9 14 Отговор

    До коментар #32 от "1488":

    Си плашил гаргите с руски опорки

    Коментиран от #49

  • 35 Анджо

    10 16 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    Каде са заложниците, питам.
    Хамас са свещенни крави.
    Защо се крият зад населението
    Нали щеха да освободят заложниците. По гадна религия от исляма няма.

    Коментиран от #65

  • 36 Путлер

    5 15 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен-_ Язовец":

    Е обикновен въшкар, който може да просперира само при руските варвари.

    Коментиран от #43, #46, #50

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Бесен- _Язовец

    7 16 Отговор
    Няма в мире по прораднало, продажно и пошло от беззъбия пиян ватник и бегераба му съдран!

    Коментиран от #45

  • 40 Хамас

    18 8 Отговор
    Тва ше е края на тая юдейска окупация! Хамас и Хизбала ше натирят юдеите у червеното море!
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 9 Отговор
    Пак са гладни клошарите и днеска не са давали копейки, хихии‼️
  • 42 ТаУмВзе

    5 13 Отговор
    Само от млатене разбира пияната вата и продажната гладна копейка, гойдаааа Z
  • 43 Бесен-_ Язовец

    20 5 Отговор

    До коментар #36 от "Путлер":

    В@шкарите са Ротшилдите които решиха, че могат да провокират Русия. След края на СВО соросите ше освободите от присъствието си източна и централна Европа иначе лошо ви се пише колесника ше ви се стори като първа класа в самолета .

    Коментиран от #60

  • 44 мисиркииии

    4 13 Отговор
    цахал вече разцепи газата , а вие пред портити 😁😁😁😁😁😁😁😁
  • 45 само питам

    9 6 Отговор

    До коментар #39 от "Бесен- _Язовец":

    Ти за ватенка ли си мечтаеш ? Щото на закачалката виси антерийката на дедоти и старите дънести потури .

    Коментиран от #47

  • 46 истината

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "Путлер":

    Путлер е баща ти , а майка ти е само една п....ка .
  • 47 Бесен- _Язовец

    5 11 Отговор

    До коментар #45 от "само питам":

    Ватенките мечтаете единствено за самагон и долори и децата си продавате за кутия цигари от корекома, така сте от как ви има, най пропадналите умрели винаги от завист около кофите!

    Коментиран от #51

  • 48 Aлфа Bълкът

    6 7 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен-_ Язовец":

    Шаломов ли бе?

    Коментиран от #54, #55

  • 49 1488

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Стига":

    Не плаша гаргите, плаша дегенератите и предателите. Или ти предпочиташ внуците ти да ги малтретират цигани и араби, защото точно това е на път да се случи!
  • 50 Гориил

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Путлер":

    Факт.
  • 51 само питам

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Бесен- _Язовец":

    Сигурно цял живот си завиждал . Не ти харесва антерийката на дедоти и старите дънести потури ? Я сложи и поясока и натикай дървеното садило вместо пищов - юнако !
  • 52 Вальо

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "Бесен-_ Язовец":

    Путин не е славянин.Майка му е грузинка а истинският му баща е от Кримските татари.Това нещо никой няма да ти го каже.Осиновява го едно богато руско еврейско семейство

    Коментиран от #53

  • 53 а стига бе

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Вальо":

    Ти па му издири цялото родословие , а ?

    Коментиран от #56

  • 54 Бета глупакът

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Aлфа Bълкът":

    За това ли Вагнер пътува към Ирак? Хитлер играе умно. За мен маската му падна в момента, в който реши да съдбата си и започнах да виждам малките мустачки и униформата от Hugo Boss. Бог е с него!
  • 55 стоян георгиев

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "Aлфа Bълкът":

    Тази ермолка може да се добави с фото шоп и върху глава на Еятолах Хоменей.

    Коментиран от #74

  • 56 Вальо

    3 4 Отговор

    До коментар #53 от "а стига бе":

    Казвам ти истината.Майка му се казва Вера Путина.А истинският му баща умира в ВСВ.ММайка му го дава в Дом за Деца.И от там го осиновява едно еврейско семейство

    Коментиран от #66

  • 57 Геро

    6 1 Отговор
    ГАДНИ БОКЛУЦИ И БАЙДЪН Е СЪЩИЯТ БОКЛУК
  • 58 В Цахал е така

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "да бе":

    Този въпрос няма никаква връзка с организацията на израелската армия. Синът на Нетаняху е пълнолетен и отговорен за действията си. Той е публична личност и не се крие. Намерих го къде е за 2 минути. Ако желаеш можеш да му пишеш.

    Коментиран от #61

  • 59 дааа

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    95%от овцете кълват да.Иначе и аз чувам за някакви битки,а няма един клип.Клипове има от геноцид и битки на модерни изтребители срещу жени и деца.
  • 60 историчар

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "Бесен-_ Язовец":

    Ленин също е евреин и с парите на немски евреи е организирал Октомврийския преврат през 1917 в царска Русия. Революцията е по-рано - през февруари.

    Коментиран от #69

  • 61 само питам

    8 1 Отговор

    До коментар #58 от "В Цахал е така":

    А като го намери , попита ли го защо не е на фронта ?

    Израелски войници питат: Защо синът на Нетаняху все още е в Маями?
    Това буди недоверие в държавата, казват те
  • 62 Бесен-_ Язовец

    5 1 Отговор
    Нетаняху сглоби войната с Хамас за да тушира протестите срещу калпавата съдебна реформа която прокарва в Израел.
  • 63 ФИНЦИ

    6 3 Отговор
    ВЪН ЕВРЕИТЕ ОТ ХРАМА - ОСТАВЕТЕ ГИ ДА ГИ ИЗБИЯТ ДА СЕ ОТТЪРВЕ СВЕТА ОТ ЕВРЕИ ХИТЛЕР Е БИЛ ПРАВ
  • 64 КовидманЯк

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Ти си приключил отдавна.🤣💯🤡
  • 65 КовидманЯк

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Анджо":

    Ционист нацистки!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Трол

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "А бе троле,":

    Ами не.
    А ти всеки ден ли се виждаш с него и знаеш,че е жив?
    Все пак от Москва дойде инфото...
  • 68 Източна ромелия

    6 2 Отговор
    Ами сега евреите ще видят кон боб яде ли
  • 69 Факт

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "историчар":

    За да изведе Русия от войната и да осигури победа на Германция
  • 70 Смешни

    1 1 Отговор
    евреи ... партизаните от Хамас, ще им разкажат играта ... много чи-фут ще остави кости в Газа !
  • 71 Иван

    1 2 Отговор
    "Непропорционалните атаки на Израел", бил казал върховен комисар на ООН, били военни престъпления!!!!! Този не седи на правилното си място! Защо не е забелязал, че цялата земя на която живеят палестинците е "свещенно минирана "и отдолу в тунелите е пълно с оръжия, които не хранят отгоре гражданите им? ! Живеят и отгоре и отдолу като плъхове, едните готови да бягат и се спасяват кой как може от своите, изскачащи отдолу и от тези, които стрелят отгоре, а тези отдолу били "защитниците им" за святата държава!!! Тези хора имат само едно в главата си- мъст, джихад, а Коранът им е различно тълкуване от самите те, различни. Ама пък и като не всички могат да го четат, слушат каквото им говорят по-образованите. Мюсюлманите не могат да съжителстват с други религии в мир.
  • 72 Анонимен

    1 0 Отговор
    Откакто питаха Реджеб Ердоган, кюрдската ПКК, ХАМАС ли е, или Израел и той млъкна.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "стоян георгиев":

    Хахаха, гледай видеото:
    "Структура на Съветския Ционизъм. Еврейската Власт в Русия - Евреите, Путин и Неговата Банда- Ханука!"
    Преди го имаше със субтитри, но явно това видео са го изтрили.
    Давам ти жокер автора на видеото е убит!

    Коментиран от #76

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #74 от "Aлфа Bълкът":

    ми стана и на мен, та погледнах. Въпросният филм си излиза във вибокс, никакъв проблем, субтитри, всичко е точно.
    От друга страна, съдържанието на въпросното произведение е много зле! Колажи от снимки, някакви кадри от сайт, някакви равини, адреси, едни графики накрая се демонстрират и дори се чертае с курсора около снимката на Путин!!! Монотонен тъжен глас зад кадър нарежда ли нарежда и с този саундтрак от Терминатор (!), направо кърти клавиатурата. Нула доказателства за каквото и да е! Какви са изобщо тия селски манджи?! Паднах от смях, честно!
    За автора не знам дали е жив, но може сам да се е ликвидирал след подобно творение. Най-вероятно си заработва(л) парички с подобни неща.
    Аз реших, че му давате жокер на колегата, а то двойка спатия по труд и творчество :)