Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Октомври, 2023 21:49 7 024 143

"В Украйна започва нова фаза на войната"

  • украйна-
  • русия-
  • танкове-
  • война-
  • владимир путин-
  • контраофанзива-
  • авдеевка

И без пробив на южния фронт Украйна е в по-добри позиции, отколкото преди контраофанзивата

"В Украйна започва нова фаза на войната" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Боевете за Авдеевка в източната част на Украйна са толкова интензивни, колкото са били вероятно само за Бахмут. Данните за сраженията обаче не подлежат на независима проверка - в някои дни Украйна съобщава за между 800 и 1000 убити руснаци, но премълчава собствените си загуби.

Все пак огромното количество военна техника, унищожена от украинските защитници, дава представа за интензивността на руските атаки - независими наблюдатели оценяват за тази цел наличните видеоматериали. Швейцарският отбранителен експерт Маркус Койп пише в платформата Х следното: "Изглежда, че Русия дава всичко и се опитва да напредне" - преди валежите да превърнат източните сектори на фронта в блата.

Украйна използва тази възможност, за да постави на сериозно изпитание ресурсите на руснаците, казва в тази връзка експертът по сигурността Кристиан Мьолинг от Германското дружество за външна политика. "Руските командири водят офанзивата си при Авдеевка в съветски стил - без оглед на това какво жертват като войски и материали. Цели колони от руски танкове и бронетранспортьори бяха разрушени от украинския артилерийски обстрел и в минните полета", допълва експертът за Украйна и Русия Нико Ланге. Според него в Украйна в момента започва нова фаза на войната.

Каква е тактиката на Москва?

Поне за момента тази нова фаза изглежда за Украйна по-положително, отколкото смятат мнозина на Запад. "Чрез елиминирането на радари, на противовъздушна отбрана и на руски кораби в западния край на Крим Украйна не само разшири оперативните си възможности, но и направи така, че от Одеса отново да тръгнат кораби със зърно", казва Ланге.

Така на изолираната от Запада Москва не ѝ остава друго, освен да се опитва да печели време, казва пред ДВ изследователката на Източна Европа Сабине Фишер от фондация "Наука и политика". Според нея руското политическо ръководство продължава да вярва, че ще съумее да изтощи Украйна във военен план и силно да отслаби международната подкрепа за Киев.

През тази година доставките на оръжие за украинската армия определено доведоха до успехи - макар и очакваният от мнозина пробив през минираните от Русия линии в южната част на фронта така и да не се случи, казва експертът Кристиан Мьолинг. "Никога не съм изхождал от това, че Украйна ще постигне максималната си цел. А тази цел е именно максималната. Никога не съм смятал също така, че войната ще приключи тази година", посочва още Мьолинг.

Експертите са на мнение, че Украйна използва разумно ресурсите си от военно оборудване и муниции. Освен това украинските войници проявяват на фронта повече гъвкавост от руските, а като цяло Украйна се е научила как да се възползва успешно от своя отстъпващ по количество военен арсенал.

Докато Москва изпраща войници на сигурна смърт в Авдеевка, украинската армия направи пауза в контраофанзивата си на южния фронт при Роботине, посочва експертът Нико Ланге. "В тази част на фронта Украйна предприема оперативна пауза и прегрупира своите части и ресурси, включително с оглед на бюджетната блокада за нови помощи от страна на САЩ", добавя Ланге.

Тъй като зимата наближава, Киев смята, че - както и преди година - Русия ще засили атаките си срещу енергийната инфраструктура, за да остави украинците на студено. Но говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат смята, че този път сметката ще е в полза на Украйна. "Най-вече Германия увеличава производството на муниции за оръдията и за системите за противовъздушна отбрана", казва Игнат в интервю за ДВ. Германските танкове "Гепард" са особено ефективни при руски нападения с дронове. Мунициите за тях дълго време не достигаха, но германският оръжеен концерн "Райнметал" съобщи, че от август произвежда муниции специално за Украйна.

Формулата: укрепване на Украйна, отслабване на Русия

Наблюдателите не се съмняват, че и тази втора военна зима ще бъде тежка за хората в Украйна. Но има и надежда: украинските пилоти например напредват в обучението за управление на западните изтребители F-16, а очакванията са, че още през пролетта украинските ВВС ще разполагат с първите си F-16. "Това ще означава сериозна промяна", убеден е говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат.

"Същността на руската война срещу Украйна не се е променила", посочва на свой ред Сабине Фишер от фондация "Наука и политика". "За да се стигне до перспективни преговори, Украйна трябва да бъде значително подсилена във военен план, а Русия - значително отслабена", заключава експертката.

Автори: Франк Хофман | Анна Пшемиская | Микола Бердник


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 106 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статийка

    130 18 Отговор
    Компот и изтекъл срок на годност...

    Коментиран от #141

  • 2 Стойко

    28 145 Отговор
    ISW: Украинската армия настъпва край Бахмут и в Запорожка област

    ВСУ информира: Над 300 000 руснаци вече станаха по добри в Украйна!
    Украинските войски са в настъпление в района на Бахмут и в западната част на Запорожка област. Това се посочва в новия доклад на Института за изследване на войната (ISW). Данните са потвърдени чрез геолокационни данни, които показват, че украинските сили са напреднали североизточно от Курдюмовка (10 км югозападно от Бахмут).
    Според данните на военните в Киев броят на руските жертви в Украйна от началото на пълномащабната война до днес вече надхвърлят 300 000. През последните 24 часа са ликвидирани още 870 руски нашественици.

    В Украйна вече 5211 руски танка са превърнати в скрап - 21 само за последите 24 часа, а също така и 9804 бойни бронирани машини (29 за последното денонощие.

    Коментиран от #10, #11, #16, #17, #22

  • 3 🇺🇦🇧🇬

    38 131 Отговор
    Нищо не се е променило в руската армия,държава и манталитет след ВСВ!
    Там човешкият живот продължава да не струва и пукната копейка...

    Коментиран от #23

  • 4 ЮЮЮЮЮЮ

    100 15 Отговор
    Леон Коморницки.
    каза, че контраатаката никога не е била, тя е измислена за пропаганда

    Киев и Москва водят позиционни бойни действия. Никога не е имало контраатака на украинските въоръжени сили , тя е измислена с пропагандна цел.
    Това заяви бившият заместник-началник на генералния щаб на Полша генерал Леон Коморницки.
    "Какви са резултатите от това "контраофанзива"? Площ от по-малко от 800 кв. км, тоест половината от Легионовски район (територия в Полша). Това контраофанзива ли е? - пита бившият войник.
    Украинските въоръжени сили не разполагат с ресурси за пробив на фронтовата линия. Но руските въоръжени сили създадоха силни отбранителни позиции за осем месеца. „Цитаделата Бахмут-Запорожие-Крим“ е особено силна“, отбеляза Коморницки.
    Според него руската цел е да унищожи украинските въоръжени сили, базирани на тази отбранителна линия. Тази защита не може да бъде победена от изтощение. От юни са загинали около 100 хиляди украински войници, но ресурсите на Руската федерация не намаляват, а се увеличават, заключи експертът.

    Коментиран от #25

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сталин

    49 6 Отговор
    Пак ли?
  • 7 Тридневната до Киев

    18 80 Отговор
    Още ли продължава, брей този Киев на другия край на света

    Коментиран от #32

  • 8 Сталин

    107 21 Отговор
    Когато руските военни освобождават Святогорск,в местния приют за деца намират документи за продажба на деца от Британска частна военна компания,като едно от плащанията е правено от Кока Кола.7% от бюджета на Украйна,около 2 милиарда долара са печалби от продажба на органи на черния пазар,което означава че това е организирано от правителството на Украйна

    Коментиран от #87

  • 9 мдаааа

    73 11 Отговор
    Не забравяйте , че СВО-то планира точно това , омаломощаване на "многомилионната" армия на Украйна ...🤭

    Коментиран от #71

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някой

    53 5 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Стоенчо, и да се прекръстиш те познаваме по опорките , които ръсиш.

    Коментиран от #21

  • 12 Ами ДА...!

    90 12 Отговор
    Украйна стъпна в киречя и няма излизане от там,каквито и оптимистични фалшиви статийки да ми пускате ...!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Мнение

    76 6 Отговор
    Поредната статия, като стотици преди нея. Ще има и още мнооого такива, но нещата са си все същите.
  • 16 Стайко

    80 15 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Гордостта на НАТО“ сега гори в Донецк: Украинските въоръжени сили спешно прехвърлиха „месната“ 47-а бригада от край Работино в Авдиевка, за да спрат настъплението на руската армия (СНИМКА, ВИДЕО)
    31.10.2023 г. - 19:52 ч
    „Гордостта на НАТО“ вече гори в Донецк: Украинските въоръжени сили спешно прехвърлиха „месната“ 47-а бригада от край Работино в Авдиевка, за да спрат настъплението на руската армия (СНИМКА, ВИДЕО) |
    „Гордостта на НАТО“ - щурмова 47-а механизирана бригада „Магура“, обучена от Запада, се опитваше да пробие Запорожкия фронт в продължение на 4 месеца и претърпя огромни загуби в района на Работино, за което дори беше наречена „месо“ в рамките въоръжените сили на Украйна.
    Американска и германска бронетехника от 47-а механизирана пехотна бригада, заедно с личния състав, бяха прехвърлени в Донецко направление преди около две седмици.
    Сега бойците от 47-ма бригада започнаха да радват зрителите по света с нови кадри на пламтящи леопарди и Брадли от района на Авдеевка.

    Коментиран от #35

  • 17 Гошо

    88 5 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    "И без пробив на южния фронт Украйна е в по-добри позиции, отколкото преди контраофанзивата"
    Е това най ми хареса
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Сещаш ли се

    64 5 Отговор
    Писна ми от тая Украйна. 2 години едни и същи новини. След 5 години пак същите ще са.

    Коментиран от #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Za наших

    68 13 Отговор

    До коментар #2 от "Стойко":

    Тц,тц,тц... и Путин е в хладилника, а..? Ви изтрещяхте тотално, от Козяк да ви наемат психиатър -спешно е!
  • 23 добре че беше..

    9 37 Отговор

    До коментар #3 от "🇺🇦🇧🇬":

    Дедо иван-пра пра баба ти,знаеш ли колко пъти е оправяла миндерчето след посрещането му..

    Коментиран от #142

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тиииииии

    22 34 Отговор

    До коментар #4 от "ЮЮЮЮЮЮ":

    Тоя поляк, след като се е опитал да изчисли квадратните метри превзети от украинците по време на великата пролетна офанзива "Азовско море за 3 дни", изчислил ли е и колко са превзели руснаците? И да тегли калема!

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 123123123

    25 14 Отговор
    Украинците не трябваше изобщо да опитват някакви настъпления. Тия така и така още от началото са тръгнали да се затъркват. Седи само ги чакай да идват на колони. Оръжие вече има бая.
  • 28 Голямо мачкане на орки пада....

    18 68 Отговор
    Особено в Авдеевка!
    Никога през цялото си съществуване
    Втората не е яла такъв бой!
    ВСУ направо им скри ушанките!

    Коментиран от #114

  • 29 абе вие още ли сте

    56 7 Отговор
    живи.То с лакирана пропаганда ако се постигат успехи,охооо. Сбогом Зеленския.

    Коментиран от #33

  • 30 Хахахаха

    12 53 Отговор

    До коментар #20 от "Сещаш ли се":

    Тридневната спец операция до Киев чак 5 години ли ще трае?

    Коментиран от #38, #46, #58

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 абе..

    23 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тридневната до Киев":

    Ти се благодари на укрофашагите от трети бандерски фронт че на 09.09.1944г-докара комунягите тука..а от тях и до днес няма спасение.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Арестович

    52 5 Отговор

    До коментар #25 от "Тиииииии":

    Но залозите се вдигат и срещу самия Зеленски. Това твърди неговият бивш съветник Алексей Арестович, който в момента живее и работи в САЩ, което е показателно. Според Арестович в Украйна има система, в която властта е собственост, но няма отговорност за действия, които разрушават държавата и обществото отвътре. Елитите в Украйна са системно корумпирани и никой не носи отговорност „за спада на икономиката 2,5 пъти, за разбиването на армията“ и за това, че сега Украйна „губи градове“ по същата схема.
    „Перспективата да загубим Авдеевка, след като вече загубихме Попасня, Северодонецк, Лисичанск и Бахмут, е присъда за системата“, каза Арестович.
    Недоволството от управлението на Зеленски назрява и в украинското общество. Обещанията на Киев за връщане на загубените територии до пролетта не са изпълнени, а срещу тоталната мобилизация са вече над 80% от украинците. Това показват дори тенденциозните проправителствени социологически проучвания. В социалните мрежи се въртят натрапчиви флашмобове от типа: „Отиди в украинските въоръжени сили = падни в робство!“.
  • 35 Пилотът Гошу

    33 8 Отговор

    До коментар #16 от "Стайко":

    Като се сетя как точно Брадлитата с техните TOW всъщност громяха танковете на Асад, а не Абрамсите, смятай колко са некадърни украинците.... С леопардите ги видяхме още в Полша, изпоблъскаха се като пълни некадърници....

    Коментиран от #41

  • 36 с тия фалшиви новини , един ден

    50 8 Отговор
    новината ще бъде :
    Вчера Окрайна подписа капитулация .
    – Ама как тъй , нали напредваха ?
    – Бе напредвали ама вчера подписали капитулацията .
    Че такива ми ти работи ......
  • 37 евала на вова..

    27 5 Отговор

    До коментар #31 от "Тредстоун":

    Само от референдуми си докара 25% от бандеростань..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Реалист

    12 56 Отговор
    Успехът на Украйна е, че развенча мита за русия, че е някаква суперсила. Не е. Не е даже в десятката, а в момента не е и в 20-цата.
    Слава на Украйна!

    Коментиран от #47, #49, #85

  • 40 мамули

    37 6 Отговор
    Украинците броят всичката техника общо , щото все Руска . И убитите общо - щото всичките са руснаци .
  • 41 Пилотът Гошу

    11 11 Отговор

    До коментар #35 от "Пилотът Гошу":

    Асад=Саддам
  • 42 бе какво стана с Абрамсите

    36 3 Отговор
    Още не са ги изкарали , или вече свършиха ?

    Коментиран от #52

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ще има нова фаза.....

    7 28 Отговор
    Като Израел в Газа....
    ВСУ ушанките наказа...
    И пътя към Москва им показа....
    И играта им разказа....
  • 45 А бре

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Тредстоун":

    Яко млатене от заад и ще забравиш и за Тредстоун и за Борн,но ще си в Нирвана!
  • 46 Сещаш ли се

    8 30 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    Надявам се повече. Иначе няма да има какво зяпам. Вече се пристрастих към взривяващи се танкове. Ушанковци дето разправят,че трябвало да са в тилът. Пък ги закарали направо на предната линия. Путинофили по саитове като тоя. Дето верват,че нещо побеждават светът. Пристрастяващо си е да глеаш тая дивотия. Кара те да се чувстваш по умен от други. Измамно е,но си е сладко. Има и малко тъга в тая работа. Кой не са го лъгали поне веднъж.
  • 47 разбира се

    37 7 Отговор

    До коментар #39 от "Реалист":

    То за това класираха Русия като първа световна сила . Краварите вече са втори , а Европа не влиза в класацията .
  • 48 Кондьо танцуващия

    9 42 Отговор
    Когато започна 3 дневната специална военна операция Путин призова Украинските военни да сложат оръжие и приберат по домовете , а "киевския режим в момента да напусне Украйна" , имаше за цел да сложи про руски марионетки като Янукович! Бе си поставил за цел президент да бъде кума му Медведчук! И тръгна към Киев защото Медведчук го бе подвел че ще го посрещнат с цветя! Вместо това украинските военни не само не сложиха оръжие ,но за почти 2 години война пратиха при свети Петър 300 хиляди несретни орки. И миналата година украинците организираха парад в Киев под надслов -" Парада на руската армия в Киев все пак се състоя"...Километрични колони от разбита руска военна техника и пленени рашистки танкове дефилираха в Киев! Путин бе толкова унизен че отказа да размени кума си Медведчук за украинци!

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 КОТарАК

    9 6 Отговор

    До коментар #48 от "Кондьо танцуващия":

    Можеш например на Муяя да ми танцуваш
  • 51 Евросоциолози:

    33 8 Отговор
    Една трета от младите украинци са емигрирали в Русия.

    Малко над 30% от бягащите от войната млади украинци са емигрирали в Руската федерация въпреки специалната военна операция и сложните отношения между двете страни. Данните са на авторитетните европейски социологически агенции.

    На въпроса какви са били причините да направят този избор, мнозинството от преместилите се в Русия заявяват, че това е най-лесният начин да избегнат войната и мобилизацията.

    Коментиран от #57

  • 52 Май пристигнали

    2 19 Отговор

    До коментар #42 от "бе какво стана с Абрамсите":

    50 бройки и са някъде по резервите. Тебе за какво са ти. Нещо за пропаганда.Че нема руски успехи по фронта ли.
  • 53 РуZия е фашистка държава !

    9 40 Отговор

    До коментар #38 от "Ами сигурно":

    Заляха я. Толкова zверства и ИДИЛ не са извършвали. Варварите от московското блато са ненадминати в диващината си.

    Коментиран от #69

  • 54 Втората бая се изложи!

    10 29 Отговор
    В Украйна безброй кости положи!
    Сега да бяга ще и се наложи!
    Капрал Хаймерсченко

    Коментиран от #61

  • 55 Коста

    32 6 Отговор
    Много странно.
    Украйна- крайната земя на руската империя. Населена от руснаци. Изкуствено създадена. С изкуствено създаден език в западна Украйна. В изкуствено създадения им език целенасочено са въведени чужди термини.
    Сега да погледнем България- на дечурлигата изкуствено чрез нета и игрите се втълпява чужда терминология.
    “ В началото бе словото”.
    Дон Мигел Руис:
    “Бъди безгрешен в словото си- към себе си и другия”
    Из “Четирите споразумения”.
    Подменя ли се българският език?!
    Въпросът е риторичен.
    Подменя ли се българският народ и българската идентичност?!
    И този въпрос е риторичен.
    За мен са важни решенията:
    То е едно- всяческа съпротива на “системата”.
    Всяческа.
    И, да бъдем безгрешни в Словото.
    Защото:
    “ В началото бе Словото”.

    Коментиран от #65

  • 56 РУСКА 👊🐻👊®

    24 3 Отговор
    ФЕРМЕНТИРАЛИ НАТЮВЦИ ЗА КИСЕЛО ЗЕЛЕ

    Коментиран от #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 хи хи..

    24 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хахахаха":

    За какво му е на вова-бандерската столица. тя ще остане без море.след референдума за азовско море,след авдеека-предстой такъв и за черно море,заедно с пристанищата..
  • 59 Сещаш ли се

    0 9 Отговор

    До коментар #56 от "РУСКА 👊🐻👊®":

    Те един
  • 60 Джефри Сакс:

    29 5 Отговор
    Украйна е на ръба на икономически, демографски и военен колапс. Време е Байдън да се обади на Путин.

    „Навлязохме в последния етап от катастрофата на САЩ в Украйна. Плановете на САЩ да обкръжи Русия и да я изтласка от Черноморския регион, приемайки в редиците на НАТО Украйна и Грузия, се провалиха. Грузия вместо да се отдалечи от Русия, се сближи още повече с нея, а Украйна беше унищожена на бойното поле, като претърпя трагични и ужасни загуби. Русия печели войната на изтощение – нещо, което се очакваше от самото начало.“

    „Подкрепата от страна на Европа намалява. Варшава вече не разговаря с Киев. Унгария отказва каквато и да е помощ от самото начало. В Словакия е избрано антинеоконсервативно правителство, което възприе подхода на Унгария.“

    „Съществува вероятност Русия да премине към мащабна офанзива. Украйна е изправена пред икономически, демографски и военен колапс.

    Коментиран от #63

  • 61 Бат Котьо

    5 3 Отговор

    До коментар #54 от "Втората бая се изложи!":

    Отлично!Да ми дууу хашш лично!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Малее ко ще правим са укрите знаят ли

    5 5 Отговор

    До коментар #60 от "Джефри Сакс:":

    Малии колапсс!!!!
  • 64 ХАН ЮВИГИ

    6 23 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах

    Коментиран от #74

  • 65 Лъжи и манипулации!

    7 26 Отговор

    До коментар #55 от "Коста":

    Украйна я има на картата преди русия.
    Тогава е московия.

    Коментиран от #68, #73

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 КОТарАК

    14 4 Отговор

    До коментар #65 от "Лъжи и манипулации!":

    Суссс,бе хохохольска массс тийоо!Пошол наХ.
  • 69 вова..

    11 2 Отговор

    До коментар #53 от "РуZия е фашистка държава !":

    Важното е..чемь больше равинов и бандеров неть-темь лучьше.
  • 70 Бат Котьо

    1 1 Отговор
    Си е голям смотльо!
    Му ха ха ха ха ха ха

    Коментиран от #77

  • 71 мдаааа

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "мдаааа":

    Кълват , кълват на дожа .. 🤭
  • 72 малеее те го те

    5 15 Отговор

    До коментар #66 от "без коментар":

    Тоя разби фактите. Дето са хранат само от путинофилската дивотия.
  • 73 Коста

    22 4 Отговор

    До коментар #65 от "Лъжи и манипулации!":

    На коя карта я има Окрайна ? Я дай да видим .
  • 74 оня с х.я

    13 1 Отговор

    До коментар #64 от "ХАН ЮВИГИ":

    Хане Боздугане,надени се хубаво на оръжието откъм дебелия му край.
  • 75 Ванга

    7 22 Отговор
    Русия ке падне

    Коментиран от #76, #79

  • 76 да бе

    19 5 Отговор

    До коментар #75 от "Ванга":

    Ке падне ама върху о крайна .
  • 77 оня с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Бат Котьо":

    Той си е дррртт,без Зъб траВеррссс.
  • 78 Механик

    28 4 Отговор
    В последните две години аз разбрах, че това което са ме учили в БНА и после в Чуждестранния Легион е било неправилно.
    Сега вече знам, че когато провеждаш контраофанзива е нормално да си в отбрана, а противника да те атакува и смила.
    Разбрах и че дори да не си направил пробив в противниковата отбрана, все пак ти си в по-доброто положение, нищо, че те смилат от бой.
    Явно съм попаднал на лоши учители едно време. Айде да речем в БНА са били там разни "текезесари", ама не очаквах в Легиона и там да са такива слабаци.

    Коментиран от #86, #90, #101

  • 79 Тодоров

    14 4 Отговор

    До коментар #75 от "Ванга":

    Ти не си Ванга,а МанГа.
  • 80 Да продължавам ли

    6 11 Отговор
    Почна войната. Братушките влезнаха. Котел тук котел там. То не било котел ми било КР После па тия укри спреха да искат освобождение. Унищожихме им пвото първата седмица. Тия извадиха друго. Унищожихме и тех. И повече не искам да чуя за украинско пво беее. Дойдеха американци черни бели. Ударихме им базата. Избегаха. Украна пак не пада. Почнах да дигам кръвно. Добре че нема потери НЕТ
  • 81 По света и у нас

    8 19 Отговор
    Израел громи Хамас
    Ушанките тоже в Донбас
    Възраждане са пълен миманс
    Хич ги няма
    Пропаднаха в дълбока яма

    Коментиран от #83

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 А бре

    6 2 Отговор

    До коментар #81 от "По света и у нас":

    Браво!Манафф да те дъъни здравоо!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Обективен

    31 6 Отговор

    До коментар #39 от "Реалист":

    Не те знам какъв паралелен реалист си.
    Но явно не знаеш, че Русия не е обявявала война Украйна, а нещата тогава щяха да са други.
    НАТО воюваше със всички свои ресурси/ разузнаване, сателити, оръжие, логистика, командване, специалисти и инструктури на терен, натовски специални военни части в украински униформи/, плюс най-голямата войска в Европа/украинската./ обучавана по натовски стандарти.....Но, ооо чудо...вече всички западни военни и експерти признават вече че руската армия е вече Первая и вместо оръжейната и мощ да е деградирала както стана със НАТО и запада, се е увеличила с пъти!

    Коментиран от #89

  • 86 те го беее

    1 9 Отговор

    До коментар #78 от "Механик":

    Оп пъдара е тука
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 мани мани че много ма е яд

    2 5 Отговор

    До коментар #85 от "Обективен":

    ако ако па те нещата все същите вече две години
  • 90 Факт си е

    7 15 Отговор

    До коментар #78 от "Механик":

    Нема са плашиш. Те и много от руснаците си мислеха че разбрат нещо от война. Аре верно те не са ходили в легион хххааахха Ама все нещо са подразбирали от война. Пък грам да не им личи.
  • 91 На бойното поле

    6 20 Отговор
    Втората яде як пердах от вече Първата!
    По малкото братче налага по голямия брат!
    Давид срещу Голиат!
    300 спартанци срещу гнева на Ксеркса!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 яко шоу

    0 5 Отговор

    До коментар #87 от "Дааа":

    ВЕРНО ЛИ!!!!! Браво добре,че ми каза какво са та лъгали. Така разбрах колко ти е акъла.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Задунаец

    5 17 Отговор

    До коментар #66 от "без коментар":

    Здравей путиновфен! Има достатъчно путинофилска преса и ТВ и радио, които да ти дадат достатъчно тласък да лъскаш бастунето до припадък!
  • 97 Марко

    16 5 Отговор
    Този контранаступ беше страхотен успех за ВСУ, успяха да превземат три пъти четвъртата къща в село Пятихатки. Догодина ще го вземат още десетина пъти след което Русия ще капитулира със сигурност, просто са нужни още 200-300 млрд $

    Коментиран от #99

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 на пролет пак

    6 0 Отговор

    До коментар #97 от "Марко":

    Контра наступо си беше доста добър. Колко оръжие и техника събраха с тая кампания
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Пилотът Гошу

    6 1 Отговор

    До коментар #78 от "Механик":

    Не забравяй също, че е много важно да обявяваш всички действия предварително по медиите, да не би случайно да го няма врагът когато стигнеш. После трябва да се чудиш що през месеците, през които си обявявал на бъдещите действия, те са минирали дори банята и тоалетната на всяка колиба в радиус от 100 км.

    Коментиран от #103

  • 102 Личен състав

    7 10 Отговор
    На Възраждане :
    Копейкин, двама старшини, трима милиционера,
    един шофьор на такси, три продавачки в Хоремака и няколко клошаря от бит пазаря!
    Те това са! Голяма маса!
    Побират се на една тераса!
  • 103 Сещаш ли се

    9 6 Отговор

    До коментар #101 от "Пилотът Гошу":

    Кой ще ти даде толкова оръжие и техника.Ако не лъжеш,че ще ходиш в настъпление бе. Сега пък викат че забоксували щото нямали самолети....

    Коментиран от #125

  • 104 Особено силен смях буди

    20 3 Отговор
    подзаглавието, че Украйна била в по-добри позиции, отколкото преди контраофанзивата. Е, как така, когато, ако се тегли чертата, е загубила още територии? Освен с няколко терористични атаки, една от които срещу атомната централа в Курск, няма с какво да се похвалят. А Западът ги подпомага в нещо, което може да донесе вековна радиация в цяла Европа. Големи умници сме, няма що. Физиономията на Дер Лайнен вече започва да буди почти същото омерзение като тази на Еленски.

    Коментиран от #106

  • 105 Странно едно такова мистериозно

    3 9 Отговор
    Руснаците тръгнали в атака. Що напират. Тя нали Украйна е в колапс. Да си чакат колапса зад пирамидките и минното поленце.
  • 106 1234567890

    1 10 Отговор

    До коментар #104 от "Особено силен смях буди":

    Е имат си нови играчки. Бият си по Крим през ден. Минали са от другата страна на реката. Територия има много за губене. То едно село се превзема по месеци.
  • 107 фамози

    17 4 Отговор
    Украйна вече е заличена.Ще се казва Блек Рок-Монсанто,но до половината.Другото е руско.Не четете бливоча за успехите но окопните пъткани от всу.

    Коментиран от #108, #111, #118

  • 108 Така работи

    6 1 Отговор

    До коментар #107 от "фамози":

    За да можеш да излъжеш другите. Трябва първо сам да си повярваш на лъжите.
  • 109 Гого

    19 2 Отговор
    Забавлявам се с нелепото чувство за хумор на писалия тази статия. Ама да се смееш ли, да плачеш ли. Снимките са от разбита украинска танкова колона. Цялата информация е на обратно. Който иска да добие представа за реалната обстановка да замени думата украински с руски и ще се изясни картинката. О)бстановката е трагична за Украйна. Зеления вече се е смахнал и все повече започва да прилича на Хитлвер в последните дни на войната. Командва несъществуващи армии, премахва командири и т.н. Украинските офицери не искат да излизат на бойната линия, защото вече има случаи когато войниците убиват командириъте си, които ги карат да атакуват. Предават се в плен. Който иска знае къде да погледа за да види на живо какво се случва и да не дава око на такива нелепи дезинформации. Няма смисъл. Колкото и отчаяно да се мъчат някои да правят пропаганда, истината вече прозира. И тя е: ОЧЕРТАВА СЕ КРАХ ЗА УКРАИНСКАТА АРМИЯ И ЗЕЛЕНСКИ. И за Украйна разбира, заедно с целокупния запад и САЩ.

    Коментиран от #117

  • 110 Забавно е някак си

    4 10 Отговор
    Хора дето не са вервали,че съветския съюз ще се разпадне. Сега ми разправят че Украйна ще изчезне.
  • 111 Мимози

    3 9 Отговор

    До коментар #107 от "фамози":

    Ми , кво да четем ? За успехите на СВО ли ...🤭😁✌️
  • 112 СЛАВА УКРАЙНА

    5 15 Отговор
    А овцете вярват ли вярват на путлер.
  • 113 Ццц

    14 4 Отговор
    Сега да проверим какво ни съобщава Украйна: Руснаците нападат с малки щурмови отряди между 15 и 40 човека. Днес отблъснахме 15 атаки. В някой дни жертвите достигат 800-1000 човека. 🤣🤣🤣 40х15 = 600. И то ако няма ранени и оцелели. Но евроатлантиците настояват да вярваме на Украйна. След националния празник вземете отменете и математиката, че пречи на пропагандата!

    Коментиран от #116

  • 114 Ццц

    7 10 Отговор

    До коментар #28 от "Голямо мачкане на орки пада....":

    Направо мачкат. 1, 2 млн руси не могат да бият 200 000 украинци! Или беше обратното? Я провери кой с каква армия участва и после пак се смей ако ти е смешно.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Вено

    3 9 Отговор

    До коментар #107 от "фамози":

    Шмати ама верно ли?
    Те не превзеха ли Украйна за 3 дена.....
    Господи прибери си версийте
  • 119 Интересен е избирателният подбор

    6 2 Отговор
    от западната преса тук. Не видях нищо за голямата статия в "Тайм" за Украйна, където авторът цитира президентски съветник, който му споделил, че не само няма никакъв напредък относно корупцията, а "хората крадат като за последно". И куп други откровения, които за търсещите алтернативни източници на информация са известни много отдавна.
  • 120 Знаем

    9 3 Отговор

    До коментар #115 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    И марсианците превзеха галактическият съюз, докато квингоните окупираха Юпитер! Със същият интелект звучи пропагандата и лъжите на оная смет САЩ! :)) Човек трябва да е ударил тотално дъно, за да се занимава с подобни лъжи и неумности, поддържайки една война, в която загиват хора!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Стига сте се палили бе!

    10 8 Отговор
    "Новата фаза" означава, че Украйна от възторженото и добре платено и: "Азовско море за 3 дена", е преминала в отбрана! Това е накратко! Като до сега от началото на контранасупа, е загубила повече квадратни метра отколкото е спечелила.

    При това Русия не е обявявала война Украйна, а нещата тогава щяха да са други. А в Русия хората си живеят нормално. Гледайте видеа на чуждестранни туристи.
    НАТО воюваше със всички свои ресурси/ разузнаване, сателити, оръжие, логистика, командване, специалисти и инструктури на терен, натовски специални военни части в украински униформи/, плюс най-голямата войска в Европа/украинската./ обучавана по натовски стандарти.....Но, ооо чудо...вече всички западни военни и експерти признават вече че руската армия е вече Первая! И вместо оръжейната и мощ да е деградирала, както стана със НАТО и запада, се е увеличила с пъти!

    Коментиран от #130

  • 124 артишок

    8 4 Отговор
    Майтап се правите, нали? Защото ако ако го взимате на сериозно е още по-голям майтап. DW-Слава на бай ви Сава от Братислава!
  • 125 Пилотът Гошу

    8 3 Отговор

    До коментар #103 от "Сещаш ли се":

    Ами прави са все пак, самолетите ще ги бутат бавно пред танковете да плашат гаргите. За летене не знам, те едни танкове не се научиха да карат за цяла година, та какво остава за Ф16 ...
  • 126 Редник

    9 11 Отговор
    Трима малоумници, спретнали безсмислици, публикувани в ДВ. Друго няма какво да се коментира.
  • 127 Матей

    9 12 Отговор
    Русия постигна повече от целта си. Разоръжиха не само Крайна ами и НАТО!

    Коментиран от #137

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Р.К.И.

    5 6 Отговор

    До коментар #115 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    През зимата руснаците могат да снабдяват еденствено па ж.п. За Украйна е важно да има щурмова авиация. Тръгват по линията и докъдето стигнат - прекъсват.
  • 130 Р.К.И.

    25 9 Отговор

    До коментар #123 от "Стига сте се палили бе!":

    Путин е по-къс с 300 000 воиници. Скъсяването продължава.
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Гошето от село

    5 22 Отговор
    Добро утро!
    Уважаеми читатели,вижте най-накрая фамилиите на авторите на дадената статия.
    Направете си сами изводите.
    Хубав ден на всички читатели.
  • 133 Фактолог

    27 10 Отговор
    Колосални загуби на жива сила и келява, руска техника е резултата от бойните действия на руския башибозук около Авдеевка...
  • 134 Русофоб

    16 8 Отговор
    Поне малко вярвате ли си на глупостите и дъртите лъжи които съчинявате и пишете русофили?

    Коментиран от #143

  • 135 Така де

    5 9 Отговор
    Започва контра отступа.

    Коментиран от #136

  • 136 Украйна пред портите на Донецк.

    2 4 Отговор

    До коментар #135 от "Така де":

    Скоро и в Донецк....
  • 137 СТИГА БЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #127 от "Матей":

    Украйна е фрашкана с оръжие, а натовските военни сметки са препълнени с милиарди...следва ново производство на натовско оръжие...
  • 138 СТИГА БЕ

    3 5 Отговор

    До коментар #121 от "Днес е излязла статия":

    600 дена могучая са мъчи с Украйна.....и накрая могучая са окопава за отбрана....
  • 139 Коко

    1 0 Отговор
    Изтегляне ли ?
  • 140 без коментар

    4 2 Отговор
    "И без пробив на южния фронт Украйна е в по-добри позиции, отколкото преди контраофанзивата"
  • 141 ама истински а,

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Статийка":

    мноо кофти положение за руснаците,а?
  • 142 Ти пък

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "добре че беше..":

    Как можеш да се гордееш, че баба ти е била изнасилена от руснаци! Гнус!
  • 143 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #134 от "Русофоб":

    Мрииии кууууЧееее!
Новини по държави: