Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 14:54 4 386 46

Русия за войната в Близкия изток: нищо от това не е вярно

  • хамас-
  • сащ-
  • израел-
  • русия-
  • палестина-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • иран-
  • близкия изток-
  • конфликт-
  • газа-
  • ивицата газа

Москва има огромен интерес този конфликт да продължи

Русия за войната в Близкия изток: нищо от това не е вярно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Позицията на Москва от началото на войната в Близкия изток е, че американците са виновни за терористичните атаки, извършени от Хамас, и за напрежението в Близкия изток. Русия, от друга страна, желае мир и прави всичко възможно, за да сложи край на войната на Израел с терористичната групировка, управляваща Газа, твърди Кремъл.

Реалността обаче е различна, коментира руският експерт по Близкия изток Руслан Сюлейманов пред ДВ. За него е ясно, че Москва печели от настоящия конфликт между Израел и Хамас, който продължаващ почти месец, и има интерес той да се проточи още дълго време. Освен това колкото по-голяма е опасността от разразяването на сериозен пожар, толкова повече това би могло да допадне на Кремъл, тъй като би уязвило реалния руски противник - САЩ.

За американците конфликтът представлява истинско предизвикателство, "един вид тест" на цялата система, която те са изграждали в продължение на много години в региона, опитвайки се да балансират между Израел и арабските държави. "Русия, заедно с Китай, сега потрива ръце и наблюдава цялата ситуация с удоволствие", казва още Сюлейманов. Освен това Кремъл е доволен, че "Америка и другите западни държави обръщат внимание на Близкия изток, а не вече на Украйна. Независимо от изявленията на Вашингтон, че може да води едновременно война на два фронта".

Руският политолог Константин Пахалюк, който наскоро емигрира в Израел, също смята, че Москва е доволна, че светът не говори за Украйна, а за Израел. Анализаторът обаче не може да разбере тази радост, тъй като става въпрос за две съвършено различни войни.

"За какво изобщо трябва да се упреква Русия?"

Пахалюк представя пред "Дойче веле" (ДВ) и други два аргумента за това, че войната в Близкия изток играе в полза на Владимир Путин. На първо място руската пропаганда може да я използва, за да плаши собственото си население със следните внушения: "Всички ни обвиняват, че започнахме войната в Украйна. Ние сме толкова лоши. А Израел се държи дори още по-лошо. Америка не може да направи нищо. И скоро целият Близък изток ще гори, а вие знаете колко може да гори". Според политолога посланието е, че съществува заплаха от още по-голяма война, за което Западът е виновен. "За какво изобщо трябва да обвинявате Русия? В морален смисъл никой не може да ни обвинява", гласят внушенията, смята Константин Пахалюк.

На второ място Пахалюк посочва, че Русия сега разполага с възможността да демонстрира своята близост с ислямския свят. Въпреки това, според него, Москва вече не разполага с никакво осезаемо влияние в региона - нито в Сирия, нито в Египет, нито в Иран. Остава да се покаже на арабския свят, че в Русия живеят много мюсюлмани и че те подкрепят всички палестинци. Въпреки че Хамас, която е призната за терористична организация не само от Израел, но и от САЩ, ЕС, Германия и други страни, не може да бъде приравнена към палестинците.

Последиците от войната в Близкия изток за стабилността в Русия

Руският политолог и икономист Михаил Крутихин, който живее в Норвегия, е на съвършено различно мнение. Войната в Близкия изток само ще навреди политически на Русия, заяви той пред ДВ. Той се аргументира с неотдавнашните антисемитски атаки в няколко руски региона, населени предимно с мюсюлмани. В столицата на Дагестан Махачкала хиляди разгневени щурмуваха летището, след кацане на самолет, пристигнал от Тел Авив. За Крутихин това е ясен сигнал, че за Кремъл става все по-трудно да гарантира сигурността в собствените си региони. "Мисля, че това оказва много негативно влияние върху политическата стабилност в Русия", казва анализаторът. Според него след тези инциденти Москва ще трябва да се държи много по-предпазливо и да ограничи антисемитската реторика, за да не дестабилизира териториите си.

Крутихин смята, че Русия няма нито политическа, нито икономическа полза от войната в Близкия изток. Материална полза би имало единствено, ако цените на петрола се бяха повишили значително, вкарвайки по този начин допълнителни средства в руския бюджет. Това обаче не се случва. Даже напротив - цените временно спаднаха, тъй като нито една от страните, производителки на петрол, не е готова да воюва на страната на палестинците. А петролът от Персийския залив продължава да се изнася без особена промяна в стойността му.

Възможно ли е руско посредничество за мирния процес?

Константин Пахалюк е убеден, че спорната визита на делегацията на Хамас в Москва преди няколко дни, която беше остро критикувана от Израел, няма никакво значение за мирния процес. Той подчертава, че е ставало въпрос най-вече за освобождаването на руските заложници в Газа. Според Руслан Сюлейманов обаче преговорите би трябвало да се водят с други "играчи" - бойното крило на Хамас. Анализаторът смята, че само Катар, Египет и евентуално Турция биха могли да достигнат до тях: "Русия не разполага с този лост".

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    11 26 Отговор
    🤣🤣🤣🤣🤣шегувате се, нали? Дори и русия не може да твърди подобни Глупости! А кой знае…..те на твориха толкоз Глупости, че още една няма да им се отрази кой знае как!
  • 2 незнайко

    49 14 Отговор
    ( Москва има огромен интерес този конфликт да продължи )
    САЩ имат огромен интерес войната в Украйна да продължава !
    Защо само Русия е на "топа на устата" ?

    Коментиран от #25

  • 3 Асан

    45 18 Отговор
    Русия ще сречели войната и в Киев ще се вее русско знаем 🇷🇺

    Коментиран от #29, #36

  • 4 Няма война

    25 4 Отговор
    Това са военни учения.
  • 5 ТУРЧИНА АЛИ

    8 30 Отговор
    Няма сащ ,няма русия ,и двете кочини са бита карта ,Израел Турция и Англия ги поставиха на мястото им ,а простотията на простаците български само могат да си мислят че са нещо специално ,дори и ломските помияри умствено изостанали са жива мъка ,мислят си че живеят в някаква си краварска янки земя 😂😂😂

    Коментиран от #8, #12, #30

  • 6 Трол

    9 25 Отговор
    В краткосрочен план може и да е добра за рашия тязи война...
    Проблемът е,че скоро ще свърши и Израел ще започне да въоръжава Украйна,защото осъзнаха,че това е зло и ърябва да се спре!

    Коментиран от #44

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българин

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Алоу любителят на сланина. Китай де ги забрави?

    Коментиран от #15

  • 13 Жена

    20 4 Отговор
    Ако тази п0мия е вярна, значи Русия са играчи. Успяли са да вкарат и ОТОН и Осрайна в капан.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТУРЧИНА АЛИ

    2 15 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Ей Олигофрен Китай произвежда само менте

    Коментиран от #31

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Велев

    9 3 Отговор
    Вляза, видях кой е написал статията, дадох оценка 1 звезда и излизам без да чета.
  • 18 русия

    5 14 Отговор

    До коментар #13 от "Жена":

    се пече на бавен огън. Не е честно спрямо Украйна, защото се мъчат, но краят на слабоумния, дребен и комплексиран диктатор предстои. Нековите подлоги у нас, да си търсят друг идол.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 така е

    10 0 Отговор
    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 🤔🤔🤔🤔🤔

    7 9 Отговор
    МОСКВА има интерес от конфликта в Газа ,защото тя го ПРЕДИЗВИКА. ОСВЕН ДА ПРЕДИЗВИКВА КОНФЛИКТИ ПО СВЕТА ДРУГО НЕ МОЖЕ.
  • 23 На никой

    8 8 Отговор

    До коментар #20 от "така е":

    от тях не му пука за някакви племена от Газа. Иран единствено мисли как да осъществи пъклените си планове на всяка цена. Ислямът промива мозъците на народите от Ориента, а какво промива мозъците на нашите нацисти също знам - дребният руски диктатор.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хахахаха

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    Ако САЩ имат интерес войната в Украйна да продължи, пусин може да им развали интереса като спре войната и се изтегли! Защо не го прави? Защо след, като пусин решава да продължи войната в Украйна, вината да е на САЩ?

    Коментиран от #42

  • 26 За първи

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    път чувам, пардон, чета, че книжките за оцветяване могат и да се четат! И колко такива "прочете"?

    Коментиран от #37

  • 27 Хаха

    3 4 Отговор
    Зелето е на бело
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Котис

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Асан":

    Асанчо мили , драги ...гледай си Айшето и не ръси мъдрости, за неща дето не разбираш . То учене трябва , само от масата не става
  • 30 М Илиев

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    А лирата как върви викаш ?
    И българския стана ли официален език в Одрин ?
  • 31 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Турция само оригиналдъ. Нали бе хюмне
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ама друг път

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Да кажеш на докторите в Курило да ти увеличат дозата ........... тази е недостатъчна !
  • 34 М Илиев

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Интересно....миналото лято работих с турци , в ресторант по морето . Финансов експерт и даскалка , дошли да чистят риба в България ...Що ли ? Млади хора , готини , разбрани , образовани ...Само дето аз вземах 4 заплата , а те 1,5 . И кво ще кажеш за " смотаната България" ???? И още двама турци имаше в кръчмата. Пак дошли да работят в Бг щото тук е " много гадно "

    Коментиран от #40

  • 35 Тома Неверни

    3 3 Отговор
    Как се прецаках да отворя статията! Дойче веле!!!
  • 36 А бре

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Асан":

    Развявай си го руското знаме в махала,само внимавай да не те приберат!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Забелязал

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Нито си сатанист,нито мразиш исляма! Ти си копейка!!
  • 40 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "М Илиев":

    Ако не са лузери с двойно гражданство , вероятно са ФЕТО , които са преследвани в Турция и са по неволя в България !...
  • 41 Хммм

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Ако българите са тъпи.. щяли ли са да имат държава още тогава...
    Това, че са бедни, не означава че са глупави...

  • 42 незнайко

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Хахахаха":

    Вината е на САЩ защото те паставиха основите на конфликта .
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Всъщност,

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Трол":

    Колективният Запад само си представя, че Русия, заедно с Китай, сега потриват доволно ръце, съдейки по себе си. Както доволно Колективният Запад протриваше ръце, когато двата, братски в миналото, народи с Украйна влязоха в братоубийствена война. Днес, Русия и Китай биха протривали довоно ръце, но само ако приличаха по лицемерие на Колективния Запад. За добро, това не е така
  • 45 ИНТЕРЕСНО КАК ЩЕ РЕАГИРА

    2 1 Отговор
    СВЕТЪТ АКО РУСИЯ СЕГА ЗАПОЧНЕ ДА СНАБДЯВА С ОРЪЖИЕ ПАЛЕСТИНА (А ТЯ МОЖЕ) ТАКА КАКТО ПРАВЯТ САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА В УКРАЙНА. ВСЕ ПАК НЕКА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ ХАМАС ИЗПОЛЗВУВА АМЕРИКАНСКО ОРЪЖИЕ ЗАКУПЕНО ОТ УКРАЙНА. НЯМА ИНФОРМАЦИЯ РУСИЯ ДА Е ПРЕКРАТИЛА ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА СЪС СИРИЯ ИЛИ ИРАН. СТАТИЯТА ВИ Е НАПИСАНА КАТО ЗА ЧАВДАРЧЕТА.
  • 46 ганю

    0 1 Отговор
    Войната в украина е организира Сащ година преди да почне печата долари
    след това ги обезпечи с оръжие
    сега иран ирак,самолетоносача беше там преди започване на конфликта
    всичко е сценка срещу Русия и за петрол и пари от Сащ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания