Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Ноември, 2023 19:01 4 514 111

Защо Русия я очаква мрачно бъдеще

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руснаци-
  • сексизъм

Властта на руския президент Путин се крепи на национализъм, сексизъм и автокрация

Защо Русия я очаква мрачно бъдеще - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сабине Фишер, която е една от водещите германски експерти за Русия, смята, че шовинизмът обединява три феномена, които са много характерни за руската политика и общество от последните години: нарастващ национализъм и империализъм, сексизъм и автократизъм. "Шовинистичната заплаха. Войните на Русия и отговорите на Европа" е озаглавена новата книга на Фишер, която е насочена не към експертната общност, а към широката публика.

Еклектиката на Путин и "хипермъжествеността" на режима

Още новини от Украйна

Шовинизмът не е нова руска идеология, смята Сабине Фишер. Според нея той е по-скоро определен маниер на поведение – крайно и агресивно чувство за превъзходство на една група хора над всички останали. Този вид шовинизъм се проявява в етнонационализма, расизма, антисемитизма, в крайните форми на патриархата, сексизма и дискриминацията по полов признак. Всичко това допринася за укрепването на йерархичните автократични структури. А онова, което Путин и неговият режим представят като съдържание на своята идеология, не е нищо друго освен еклектика - за разлика от идеологията на съветския комунизъм или на националсоциализма на Хитлер, които, сами по себе си, са били по-завършени.

В същото време войната и насилието въобще са станали елементи от властовата система на Путин, които служат за укрепването ѝ, посочва Фишер. И това се проявява не само навън – например във войната срещу Украйна, но произвежда и "катастрофален обратен ефект вътре в Русия - в политическата, обществената и частната сфера", пише анализаторката.

Търсената "хипермъжественост" на руския режим оказва непосредствено влияние над поведението на руските военни в Украйна: "В тази война се използва сексуализирано насилие - не само срещу жени, но и срещу мъже. Посланията са различни, смята Фишер. Според нея сексуализираното насилие срещу жени има за цел да символизира неспособността на украинските бойци да защитават своите жени. А сексуализираното насилие срещу мъже или прякото им изнасилване – е метод те да бъдат подложени на крайно унижение и подчинение.

Жените като идеологически ресурс за Кремъл

До средата на миналото десетилетие в Русия беше възможно феминистките организации да съществуват и да работят повече или по-малко независимо, смята Фишер. Днес обаче ситуацията е много различна: режимът залага и все повече култивира антифеминизъм, присъщ на руското общество и особено на политическия елит.

Алис Бота, дългогодишна кореспондентка в Москва на германския седмичник „Ди Цайт“, смята, че в Русия жените все повече се използват като идеологически ресурс. От една страна в обществото съществува един много архаичен възглед за ролята на жените, а от друга страна е напълно противоречащата ѝ концепция за женската еманципация. "Страхувам се, че архаичната представа ще надделее", казва тя. Жената се използва като идеологически ресурс за борба с всичко, което се приписва на Запада. А хомосексуалните, ЛГБТ хората са представяни като следваща степен на западния упадък, посочва Бота.

Има ли надежда за руското общество?

Прогнозата на Фишер и Бота за обозримото бъдеще е изключително песимистична. "Агресивната война на Кремъл срещу Украйна възхвалява насилието. Войниците, които извършиха клането в Буча, изнасилвайки жени, убивайки деца и мъже с вързани на гърба ръце, са награждавани от Владимир Путин", казва Бота. С такъв емоционален „багаж“ от извършени престъпления тези войници се завръщат у дома и ще трябва да живеят в руското общество. Последиците от това ще бъдат ужасяващи: престъпленията ще продължат да се извършват под друга форма в самата Русия.

Точно такъв сценарий описва и в книгата си Сабине Фишер: "Руското общество е толкова атомизирано, казва тя, че на практика няма надежда в него да се появи движение, сравнимо с това в Беларус през 2020 година, с това в Украйна от 2003-2004 година и най-вече с Майдана от 2014 година." Два са най-вероятните сценарии за това накъде ще върви Русия, смята Фишер: или режимът ще оцелее и ще се намери някаква негова приемственост – дали в Кремъл или някъде другаде, или той ще рухне изцяло. Демократична трансформация с обществена подкрепа е най-малко вероятният сценарий, смята Сабине Фишер.

Шовинизъм и патриархалност

Причината за това тя вижда в широко разпространената в руското общество специфична форма на шовинизъм, в неговата патриархалност и толерантност към насилието изобщо. "Сегашното състояние на руското общество ме кара да бъда песимистка", казва Фишер. Тук съществена роля играе империализмът, добавя тя и пояснява, че много руснаци не могат да приемат, че с разпадането на Съветския съюз те са загубили своята империя. А режимът умишлено се възползва от тези настроения, посочва тя.

Песимистка е и Алис Бота. "Който е бил в Русия и е разговарял с местни хора, знае отлично, че в частни разговори дори онези, които се определят като опозиционни и либерално мислещи хора, отворени към света, понякога говорят за Украйна и украинците по такъв начин, че е противно да ги слушаш“, казва тя.

Автор: Никита Жолквер


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    28 70 Отговор
    Хаяско съсипа страната си

    Коментиран от #28

  • 2 Българин

    35 73 Отговор
    защо му трябваше на късия цар да напада Украйна ???

    Коментиран от #16

  • 3 Българин

    33 61 Отговор
    за 30 години милиони руснаци се изнесоха

    Коментиран от #21, #32

  • 4 Българин

    37 69 Отговор
    Путин е най-глупавият вожд на Матушка за всички времена

    Коментиран от #24, #77

  • 5 Маршал фон Молтке

    74 23 Отговор
    Не е важно кой напада пръв.
    Важното е кой създаде условията за това нападение.

    Коментиран от #44, #52

  • 6 Българин

    27 61 Отговор
    след загубата във войната следва фалит и разпад

    Коментиран от #22, #63, #65

  • 7 Есхач

    76 20 Отговор
    Още една незадоволена и озлобена либераска.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Последния Софиянец

    20 14 Отговор
    Великата Българска цивилизация се простира от Адриатика до Аляска и е вечна.

    Коментиран от #101

  • 10 Сотир

    19 37 Отговор
    Е как защо,защото Путин е муерто.

    Коментиран от #43

  • 11 Дочка

    68 14 Отговор
    Сигурно Русия я чака мрачно бъдеще защото изгониха Dwот от Русия заради пропаганда
  • 12 бравос на вова..

    48 13 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Добави към империята 25%от бандеростань-и то само от референдуми.
  • 13 Саранди

    59 13 Отговор
    Мрачното бъдеще ще е за такива слугинажи,като нас.
  • 14 Марчелино

    72 16 Отговор
    Руснаците ги чака мрачно бъдеще защото Путин не разреши на третополовите да превземат Русия.
  • 15 Фишер и Бота

    37 7 Отговор
    Очевидно са третополови трансхуманисти.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин

    25 43 Отговор
    защото руснаците са генетично увредени

    Коментиран от #29

  • 18 Някой

    63 7 Отговор
    Дали ония оттатък голямата локва осъзнават за каква безсмислена пропаганда си пилеят парите. Каквито са им пропагандаторите, такива са им и троловете.
  • 19 Реалист

    49 7 Отговор
    В светолата евроатлантическа Европа чичо Сорос ви храни с насекоми
  • 20 Хахахаха

    22 7 Отговор
    Факти пуснете едно страхотно парче. С надежда скоро загуба на войната от пусин. Поздрав за всички.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Безказарменик

    34 8 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Има да чакаш загуба

    Коментиран от #61

  • 23 Сандо

    50 12 Отговор
    Самоизмамата в Западния свят придобива плашещи размери.И това ще доведе до трагични резултати,началото на които е пред очите ни.
  • 24 зелен просяк..

    34 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Е бил и ще си остане комик-цел свет му се смее че даде след референдум-едно цело море,азовско на имперята-барбар с пристанищата.
  • 25 Ццц

    52 13 Отговор
    Русия нямаше да я бъде след санкциите, след пролетната офанзива, след смъртта на Путин, след преврата срещу Путин, а сега защото е мъжествена и патриархална 🤣🤣🤣🤣 Точно последното ще я съхрани, а дjендър идеологията вече има видими последици на запад. Осъзнавам, че на пропагандата й е трудно, но чак пък толкова ли? Дрогата беше защитник на атлантическите ценности и демокрацията. Сега отменя изборите, за да не му духнат под опашката и да дойде Арестович да го арестува. Става много неудобен за плановете на САЩ за войната. А Русия догодина ще си избере президент демократично с мнозинство, за което мечтае всеки западен политик. А сега кой Козяк ще ми обясни кой е демократ и кой диктатор?
  • 26 Българин

    16 41 Отговор
    от много години Русия произвежда само алкохолици и труженички

    Коментиран от #34, #75

  • 27 Въпрос за сантиметри

    14 39 Отговор
    Чудно ми е колко мъжествено може да бъде джуджето като е метър и пеесе
    Ако го мина след два тупаника ще му отлетят и трите косъма дето ги има

    Коментиран от #79

  • 28 Хахахаха

    38 12 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    За сега разсипани са Гейсъюз и САЩ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ТаУмВзе

    33 11 Отговор
    Овче зле да се огледа у германистан, че са ислямизирани вече, пък после да дуднат!

    Коментиран от #33

  • 31 Еврогей

    29 4 Отговор
    Според германското федерално статистическо бюро производството в страната е намаляло през септември 2023 г.с 1,4%. Освен това намалението се отбелязва за четвърти пореден месец. Общото намаление за третото тримесечие на 2023 г.в сравнение с второто е 2,1%.
  • 32 .....

    26 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ако сметнеш както трябва от България за 30г повече се изнесоха ние бяхме 9.5 милиона, а сега сме 6 а там от 195 милиона ти казваш 30. Не знам от къде черпиш инфо, но явно пишеш колкото да си чешеш езика

    Коментиран от #36

  • 33 Пакистанец

    31 8 Отговор

    До коментар #30 от "ТаУмВзе":

    То по-добре ислям където жените са жени а мъжете-мъже
    И всеки пол си знае мястото
    Аман от жени мислещи се за мъже и ,,мъже,, мислещи се за жени
    И още 58 пола...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    33 8 Отговор
    ЕС и САЩ се управляват от третополови затова от посолството назначиха третополово правителство в БЪЛГАРИЯ
  • 36 .....

    17 0 Отговор

    До коментар #32 от ".....":

    Извинявам се ти пишеш милиони за 30 години, но пак е същото от България повече са напуснали спрямо популацията на населението
  • 37 Професора

    29 6 Отговор
    Третополовите отново врачуват за Руската Федерация
  • 38 Русофил

    9 23 Отговор
    Никой не го боли за бъдещето на крепостните. Важното е да не грабят чуждото. Тогава - бой
    до дупка и отсичане на крадливата ръка.
  • 39 В.В.П.

    24 2 Отговор
    Пълни глупости .Сексизмът и шовинизмът ..Ахаха .ДВ ,са обречени на заличаване.
  • 40 Дурхан

    30 9 Отговор
    Колко глупава статия ...няма американски империализъм но има руски !???..защо САЩ има толкова много военни бази по света ??

    Коментиран от #54, #78

  • 41 В.В.П.

    23 8 Отговор
    Пък Иззрайна и Германия ги чака бляскав френски Уйййй..Ахаха..
  • 42 В.В.П.

    21 6 Отговор
    Само блясък в Киеф..и шампанско..Дорде путя ,не им пръсне сеира..
  • 43 Ццц

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Сотир":

    Знаем. Путин е муерто и за това вчера ходи с фризер в Казахстан като сладолед. 🤣🤣🤣 Ама и вие сте едни атлантиците....
  • 44 Госあ

    6 20 Отговор

    До коментар #5 от "Маршал фон Молтке":

    За Хитлер ли намекваш или за путлер.Щото са горе,доло едно и също.
  • 45 DW - Пропаганден машинен

    22 5 Отговор
    Защо Дойче Зеленски не ги очаква бъдеще?
  • 46 Укропат

    9 2 Отговор
    Ми ,ако помилват шефчето и компания , ги чака Квартал 95 и Слуга на народа. Дано са по умни.
  • 47 Алфа херинга

    20 7 Отговор
    Пропаганда Зеле с поредната д.и.ари.я съчинена от някой транс журналист.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ха ха ха

    16 5 Отговор
    Украинци от 82 десантна бригада се напили и излезли на руските позиции където са пленени 32 души
  • 50 бай Нострадам

    15 11 Отговор
    То Русия я очаква мрачно бъдеще , ама запада и краварите - още по мрачно .
  • 51 маргинално

    18 4 Отговор
    Урсуса пак се изхвърли - " Русия вече е победена " ..... ха ха ха
  • 52 ХА ХА

    5 15 Отговор

    До коментар #5 от "Маршал фон Молтке":

    ХА ХА никакви условия не оправдават нападение на еднадържава над друга, нападението си е нападение.
  • 53 Гост

    19 8 Отговор
    По скоро Европа я очаква мрачно бъдеще.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ДВ вие сте вече там в мрачното и студено

    15 3 Отговор
    Настояще и бъдеще! ДВ ненормални сте!
  • 56 Свободен

    8 18 Отговор
    Само не разбрах какво мъжество видя в този страхлив дребенпръдльо на токчета?!
    Та той от двайсет години ходи и в тоалетната с охрана!

    Коментиран от #58

  • 57 Про фан

    14 5 Отговор
    защото всеки ден трябва да чете глупотевините на ДВ пхахахахахахаааа
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    5 18 Отговор
    Крепостните са жалка измет. Едва малка група от руското общество са нормални хора. Няма как от това зомбирано, крепостно стадо, да очаквате нещо позитивно. Страхът от "бащицата" е дълбоко вкоренен в генома на тези недоеволюирали, алкохолизирани, сибирско-азиатски дегенерати.

    Коментиран от #73

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ПО ТОЧНО

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Безказарменик":

    ЩО МУ ОБРЪЩАТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОЯ ....ИЗ ПАДЕН ЯК............?
  • 62 Край

    17 4 Отговор
    Сега да ви обясня защо Русия ще има добро бъдеще.
    Света се затопля, населението му расте. Е какво му трябва на един народ за да има добро бъдеще. Ще му трябва пространство с много природни ресурси и то в хладните геогравски ширини. Е познайте кой е народа с най-големия недвижим имот на света. И за да си го брани руснака трябва да е ВОЙН. Запасен с тополи, сармати, кинжали и всякакви други бомби. Бог да пази Русия и ...нас българите.

    Коментиран от #69

  • 63 Край

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Иди до Истанбул и постой 5 дни там. Ще си дадеш сметка защо без Русия българите нямаше да имаме държава и че без Русия няма да я има България.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Никакъв българин не си

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Турците са ни клали векове с мълчаливото съгласие на запада. Даже,след руско- турската война пак ся ни резнали оставяйки българия разделена

    Коментиран от #68

  • 66 Тургенев

    5 14 Отговор
    Ако Русия се провали в дън земя, това няма да бъде никаква загуба, нито ще предизвика някакво вълнение в човечеството .
  • 67 Путиноид

    2 14 Отговор
    Хипермъжественост
    Това е да си епилиран , натъпкан с Ботокс .
    И да целуваш малки момченца по корема.
    И не само там .


    Хипермъжественоста на страдащия от малоценност
    Дърт Педофил .
  • 68 А то защото

    8 9 Отговор

    До коментар #65 от "Никакъв българин не си":

    Русия не е била срещу Съединенинието на България .
    Ай бегай .
  • 69 За кои

    2 12 Отговор

    До коментар #62 от "Край":

    Земи говориш ?

    Тези които са изконни н а Китай .
    И това ще стане .

    Китай ще си ги върнат , не се надъхвай много много .
  • 70 Проказа

    6 13 Отговор
    По-смотана държава, населена от бели хора няма. Не става за нищо. И е безсмислено да се правят каквито и да анализи. Да бъдат изолирани като прокажена територия.

    Коментиран от #107

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ханс

    12 4 Отговор
    Парцала Зеле
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Гост

    14 4 Отговор
    Макрон щял да гони антисемитите, но Русия била мразела хората?!?! Мисъл и чудо, ама от зеле.
  • 77 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Що не пишеш на майчин език?
  • 78 Тони

    7 19 Отговор

    До коментар #40 от "Дурхан":

    САЩ имат военни бази, за да могат да осигурят защитата - собствената и на своите съюзници. Именно заради империализма на Русия, която не се поколеба да нападне Украйна по най-вероломния начин. Ако американските бази бяха заплаха за държавите, с които САЩ си сътрудничи, никоя държава няваше да даде съгласие тези бази да са на нейна територия. Фактът, че такива бази има в много държави, е показателен, че това се прави с цел защита от подли агресори като Русия. Тези бази пречат единствено на диктатори като Путин и путлерастите, които повтарят опорките на кремълските военолюбци.

    Коментиран от #84, #103, #109

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 В.В.П.

    13 6 Отговор
    Не по малко мрачно е в Европа ..Студ и мизерия .най добре са в Киеф ..Лапат европарите ,плющят им ушите .. Лайф..
  • 81 Марко

    13 4 Отговор
    Русия пак ли ще мре?
    Ти да видиш, новина....
  • 82 В.В.П.

    9 6 Отговор
    Германците палят ските и бягат за Южна Испания , Португалия,Италия ..Щото няма кинти за парно .После през април ,наново към дома ..Като лястовици .Много са щастливи ..Ахахаха..Немски гамбит..

    Коментиран от #99

  • 83 Мнение

    16 10 Отговор
    Много интересно немска нацистка"екапертка по Русия" говори за шовинизъм?
    Не скучайно DW e най-онеазната немска новинарска медия , която произвежда само дезинформация
  • 84 Те затова овършаха

    8 6 Отговор

    До коментар #78 от "Тони":

    Близкия Изток и Севрна Африка за последните 20 години.
    Айде бегай улево, в детската градина има едни 2-годишни, може да ти повярват.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Така е

    7 8 Отговор
    Прост и промит народ с голямо самочувствие, слаба държава. Сега ще се изпият горчивата чаша и може да се осъзнаят къде се намират.
  • 87 Вражалец

    6 3 Отговор
    След като падне от власт артистът ,ще завалят други статии.! Носеха все още така свири музиката и обективната журналистика танцува!
  • 88 Жалко

    8 10 Отговор
    Руската нация е изгубена нация.
  • 89 Жоро

    10 6 Отговор
    Всякакви откачалки анализират Путин и Русия, но на никой не му пука! Просто четейки простотиите им, народа се хили и забавлява!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Не знам ама

    9 7 Отговор
    Пентагона смята, че Русия стана първа военна сила в света, заради новите ракети с ядрени двигатели. А пък всеки луд да си говори каквото иска. Аре лека нощ, руснаците Ви наблюдават
  • 92 Манол Пейков

    10 6 Отговор
    България е очаква 10 пъти по-мрачно бъдеще от Русия ;)
  • 93 !!!?

    6 7 Отговор
    Как така бе !??? Нали ураинците и московците бяха една нация бе...???? Лъжите на татаро-монголската империя на Злото нямат аналог в световната История !!!?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Маркус Волф каза от София

    2 1 Отговор
    Следващият път по добре другари какво е имал предвид питайте щази
  • 96 СССР

    5 9 Отговор
    Пълна изолация за руските терористи. Никоя държава не иска руснаци на своя територия. Това е начина да се отървем от руската зараза.
  • 97 Констатация

    4 0 Отговор
    Какъв е проблема ?Бъдещето на Русия било черно. Нашето бъдеще нали е лазурно светло.
  • 98 хахаха

    5 1 Отговор
    Дойче веле го чака не просто мрачно бъдеще, а ще е без бъдеще скоро, защото Сорос спира кранчето.
  • 99 Пояснение

    1 1 Отговор

    До коментар #82 от "В.В.П.":

    В Бразилия има вече плашещо голяма германска колония от скорошни емигранти. И другите също се увеличават.
  • 100 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    2 2 Отговор
    НАЙ-МРАЧНОТО БЪДЕЩЕ ОЧАКВА ЕС ПУК СЛЕД ТОВА МИСЛЕТЕ РФ
  • 101 Червен кхмер

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Великата българска цивилизация се е свила до твоята шкембеджииница на Женския пазар.
  • 102 МНОО ПРОСТО

    3 1 Отговор
    ЩОТО САБИНЕ ТАКА КАЗА
    А ПЪК НА НЕЯ И КАЗАХА ТАКА ДА КАЖЕ
    А НИЕ КАЗВАМЕ ТОВА КОЕТО ТЯ КАЗВА
    И ГОТОВО
  • 103 ТИ СИ

    2 0 Отговор

    До коментар #78 от "Тони":

    ОТКРОВЕННО МАЛОУМЕН
  • 104 Червен кхмер

    2 2 Отговор
    Русия я очаква мрачно бъдеще защото мужиците там са подкоблучници /чехльовци/ ,русщините ги правят луди и им слагат рога всеки път.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Русия

    4 1 Отговор
    И Путин са ВЕЛИКИ - ВЕЧНА ДРУЖБА
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.