Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Ноември, 2023 08:40 2 308 34

Ракетен обстрел над руски районен щаб в Днепър от Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • ракетен обстрел-
  • днепър

Това се твърди от руски източници

Ракетен обстрел над руски районен щаб в Днепър от Украйна  - 1
Снимка: Shutterstock

Руски източници твърдят, че украинските сили са нанесли ракетен удар по руските сили "Днепър" в Херсонска област на 1 ноември.

Известен руски военен блогър твърди, че украинските сили са изстреляли крилати ракети "Сторм Шадоу" и противокорабни ракети "Нептун", насочени към Стрилкове, Херсонска област, и руската противовъздушна отбрана е прихванала само половината от ракетите.

Още новини от Украйна

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от News.bg.

Руската опозиционна медия "Астра" съобщи, че четири украински ракети са поразили почивната база "Аура" край Стрилкове, която служи за щаб на руската групировка "Днепър".

Множество руски източници твърдят, че генерал-полковник Михаил Теплински, наскоро назначен за командир на руската групировка "Днепър", действаща в Херсонско направление, не е пострадал.

Наскоро украинските сили напреднаха край Бахмут и продължиха настъпателните операции в западната част на Запорожка област на 2 ноември. Геолокационни кадри, публикувани на 1 ноември, показват, че украинските сили са напреднали още по-североизточно от железопътната линия край Клишчиевка (на 7 км югозападно от Бахмут).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в посока Бахмут и Мелитопол (Западна Запорожка област).

Реакцията на руското информационно пространство на интервюто и есето на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний от 1 ноември за настоящата оперативна обстановка в Украйна беше сравнително приглушена. Няколко руски източника просто обобщиха тезите на Залужний, докато други предположиха, че Залужний признава предимно превъзходството на военната стратегия от съветската епоха над доктрината на НАТО.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази несъгласие със заключенията на Залужний и заяви, че войната не е достигнала "задънена улица".

Южнокорейски официални лица съобщиха, че Северна Корея уж увеличава трансфера на оръжия и боеприпаси за Русия и че до момента е доставила над един милион артилерийски снаряда.

Южнокорейският депутат Ю Санг-бум заяви пред репортери, че според южнокорейската Национална разузнавателна служба от август 2023 г. насам е имало около 10 доставки на оръжия от Северна Корея за Русия - общо около един милион артилерийски снаряда.

Според изчисленията на Yonhap в тези контейнери могат да бъдат пренесени 200 000 122-милиметрови артилерийски снаряда или над един милион 152-милиметрови снаряда. Yonhap съобщи, че Северна Корея може да е доставила и други оръжия на Русия, включително боеприпаси за танкове от серия Т, противотанкови управляеми ракети, ракетни установки, пушки и картечници, а вероятно и балистични ракети с малък обсег.

Северна Корея също така е изпратила съветници в Русия, които да напътстват руснаците за използването на боеприпасите. Южнокорейската информационна агенция Йонхап съобщи, че южнокорейският Обединен комитет на началник-щабовете (ОКС) е изчислил, че Северна Корея е изпратила около 2000 контейнера с военно оборудване и боеприпаси от североизточното си пристанище Раджин до Владивосток в руския Далечен изток.

Според изчисленията на Yonhap в тези контейнери могат да бъдат пренесени 200 000 122-милиметрови артилерийски снаряда или над един милион 152-милиметрови снаряда. Yonhap съобщи, че Северна Корея може да е доставила и други оръжия на Русия, включително боеприпаси за танкове от серия Т, противотанкови управляеми ракети, ракетни установки, пушки и картечници, а вероятно и балистични ракети с малък обсег.

Високопоставен южнокорейски военен служител отбеляза, че севернокорейската морска търговия с Русия се е увеличила през август преди пътуването на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун до Русия през септември.

Експертът също така отбеляза, че Русия може да обмисли предоставянето на Северна Корея на технологична подкрепа за военни сателити, ядрени оръжия, изтребители и системи за противовъздушна отбрана.

Съобщава се, че групата "Вагнер" планира да предостави на "Хизбула" системи за противовъздушна отбрана "Панцир-С1". На 2 ноември Wall Street Journal съобщи, че американски официални лица са заявили, че според разузнавателни данни Wagner планира да предостави на подкрепяната от Иран ливанска Хизбула руски ракетни системи за противовъздушна отбрана "Панцир-С1".

Съобщава се, че руското Министерство на отбраната (МО) се е опитало да подчини операциите на Вагнер в чужбина, включително в Близкия изток.

Напоследък Русия и Иран засилват военно-техническите си връзки; Иран е предоставил на Русия безпилотни самолети "Шахед 136/131" и вътрешни производствени мощности за "Шахед", а Русия, както се съобщава, е предоставила на Иран усъвършенстван софтуер за наблюдение и кибернетични оръжия и е обещала на Иран самолети Су-35.

Служител на Държавната дума на Русия се опита да опровергае продължаващите твърдения, че Росгвардия ще погълне структурно частната военна компания (ЧВК) "Вагнер груп", вместо да наема индивидуално бивши служители на "Вагнер". Ръководителят на комисията по информационна политика на Държавната дума на Русия Александър Хинщайн отрече на 1 ноември твърденията, че частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" е структурно интегрирана в Росгвардия като ЧВК и набира персонал за Росгвардия.

Хинщейн твърди, че само бивши бойци на Вагнер, а не цялата ЧВК, могат да подписват индивидуални договори с Росгвардия и че Росгвардия не може да интегрира структурно ЧВК. Хинщайн вероятно е отговорил на твърдение на инструктор на Вагнер, известен под псевдонима "Брест", който твърди, че ЧВК на Вагнер официално ще стане част от Росгвардия.

Отказът на Хинщейн противоречи на предишни руски твърдения, че Росгвардия е позволила на персонала на Вагнер да подпише индивидуални и групови споразумения с Росгвардия "като гаранция, че [Вагнер] няма да бъде "разкъсан".

Отричането на Хинщайн контрастира и с твърденията на командира на силите на Спецназ "Ахмат" Апти Алаудинов, че бивши бойци на Вагнер се присъединяват към силите на Рогвардия "Ахмат", за да последват бившите си командири.

Руски източници съобщават, че бивши служители на "Вагнер" са създали свой собствен отряд "Камертон", подчинен на силите на Спецназ "Ахмат", който скоро ще бъде изпратен на неуточнена фронтова линия в Украйна.

Избрани руски военни блогъри обвиняват чеченските власти и Спецназ "Ахмат", че се опитват да очернят и цензурират военни блогъри, които критикуват интеграцията на "Вагнер" в Росгвардия.

Някои военни блогъри твърдят, че имат отрицателно мнение за прехвърлянето на "Вагнер" в Росгвардия и че бойците на "Вагнер" е можело да се присъединят към други структури за сигурност, като директно критикуват характера на директора на Росгвардия армейски генерал Виктор Золотов.

Свързан с "Вагнер" военен блогър засили твърденията, че известен руски военен блогър е влязъл в пререкание с "хората за връзки с обществеността" на "Ахмат" и Кадиров, след като военен блогър е критикувал прехвърлянето на "Вагнер" в частите на "Ахмат".

Руските военни блогъри твърдят, че хората на Кадиров са започнали да разпространяват слухове за военния блогър и са предложили пари на каналите в Телеграм в замяна на препубликуване на уличаващи доказателства срещу военния блогър.

Изглежда, че руските власти се стремят към ограничени наказания за антисемитските бунтове в Република Дагестан от 29 октомври, които няколко руски официални лица и руски държавни медии нарекоха "погроми".

Към 1 ноември руските власти са арестували 15 лица във връзка с безредиците на летището в Махачкала, а на 1 ноември ръководителят на Република Дагестан Сергей Меликов заяви, че е уволнил административния ръководител на Батирханов, Дагестан, за участие в безредиците.

Кремълската пресслужба на ТАСС перифразира изявлението на Меликов, че само тези, които са посегнали на живота на полицейските служители, и тези, които са инициирали погрома, ще бъдат подложени на законово наказание.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 2 ноември, че Кремъл подкрепя подхода на Меликов за наказване само на избрани участници в бунтовете.

Ръководителят на Духовното управление на Република Татарстан Камил Самигулин по-рано на 1 ноември призова руските власти да проявят снизходителност към онези, които са се поддали на "провокацията" в Дагестан, тъй като се твърди, че външни сили са организирали безредиците.

Самигуллин също така нарече бунтовете "погроми" и призова мюсюлманите в Русия да не нападат евреи.

Съобщава се, че на 1 ноември Telegram е блокирал още два канала, които също са подстрекавали към антисемитски размирици в Дагестан, след като е премахнал канала на Telegram, който първоначално е разпространявал слухове, предизвикали размириците.

Избрани руски ултранационалисти разкритикуваха призивите за снизходителност и предупредиха, че дагестанските лидери на общественото мнение ще ескалират напрежението в Дагестан при липсата на контрол от страна на Кремъл върху информационното пространство там.

Руското ръководство вероятно избягва по-широки наказания за антисемитизъм в Северен Кавказ от опасения, че те ще разпалят недоволството към Кремъл.

След бунтовете от 29 октомври руските официални лица риторично сигнализират за подкрепа в борбата с антисемитските действия, но вероятно не са успели да убедят вътрешните и международните избиратели в способността на Русия да защити евреите в Русия.

На 2 ноември говорителят на руското Министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова осъди израелските предупреждения за пътуване в Северен Кавказ като "антируски" действия и заяви, че руските власти на всички нива са се справили в достатъчна степен със събитията в Дагестан.

Руските власти в други части на Северен Кавказ изразиха загриженост относно възможността за подобни бунтове. На 1 ноември администрацията на град Сунжи в Република Ингушетия обяви, че руските власти ще засилят охраната на летище Магас след разпространението на слухове за пристигането на полет, вероятно от Израел, през нощта на 1 ноември.

Руският държавен вестник "Известия" съобщи на 1 ноември, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е задържала неуточнен брой мъже в Република Ингушетия, които са организирали демонстрация на летище Магас през нощта на 30 октомври.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 академик кадиров

    11 11 Отговор
    Когда сын Рамзана Ахматовича станет владыкой Всея Руси, все народы будут жить в мире и дарить друг другу цветы! Россияне заслужили такое будущее!
  • 2 pyсня

    7 11 Отговор
    маст дай !
  • 3 Българин

    18 21 Отговор
    това го чака окупатора
  • 4 Българин

    23 18 Отговор
    ватенките са се окопали здраво в украинската кал и не им се връща в Матушка
  • 5 Българин

    20 20 Отговор
    украинците занулиха врага
  • 6 Българин

    26 19 Отговор
    хубава заря е станала в чест на братушките.....
  • 7 ТаУмВзе

    27 27 Отговор
    Интересно е, кога Мисирките ще се усетят, че окрайна вече не съществува! Z

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 9 Отговор
    Чулча бързо пише :8:44❗8:45❗8:45❗8:46❗

    Коментиран от #22

  • 10 Кореспондент

    22 20 Отговор
    Руските фашисти понасят колосални загуби на жива сила и допотопна техника (от средата на 20ти век)... Джуджето дърто се крие във фризера и вкара танкове в центъра на Москва след събитията в Дагестан.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жълтата подводница

    22 15 Отговор
    Ако Великобритания и САЩ продължават да обстрелват цели в РФ от територията на Украйна, последствията могат да бъдат ужасяващи, както за САЩ, така и за ЮК, а ЕС и НАТО ще изчезнат.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мъжа на урсула

    18 8 Отговор
    Щом е толко дълга и напоителна статията нЕма как да не е истина
    Зеленошмрък и днес е превзел Москва
  • 15 А бе

    8 15 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Ти кога ще се усетиш? Колкото повече повтаряш,че Украйна я няма, толкова по вече не ти вярват! Вече надмина и мисирките,рубладжийче!!
  • 16 Даааааа

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "СТИГА Ц€НЗУРА!":

    "СЛАВА РОССИИ! С НАМИ БОГ И ПОБЕДА ЗА НАМИ!? ....................МОЖЕ,АМА НА КУКОВО ЛЯТО!!!!!!!!!!!!!!!
  • 17 Даа бе

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Жълтата подводница":

    НАДЕЖДИ ГОВЕЖДИ!!!

    Коментиран от #20

  • 18 КРЕМЪЛ ЯКО СЕ Е НАВЕЖДАЛ НА ПХЕНЯН

    6 13 Отговор
    За доставката на оръжия и муниции ...
  • 19 КВО ДОЖИВЯХМЕ

    6 12 Отговор
    Могучая търси помощ от Ким.....

    Коментиран от #33

  • 20 Нагъзаки

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Даа бе":

    Като се прегледат коментарите, няма да е голяма загуба.
  • 21 Артилерист

    15 2 Отговор
    Щом тъй казва американския институт за изследване на войната и особено, че нюза го цитира, значи всичко, което се твърди в матрияла, е баш така. Вервайте му!
  • 22 Ха,ха,ха

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И си сложи мигновенно сам +++++++++++++++++++++++++. Забеляза ли?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Без коментар

    8 0 Отговор
    ".... Северна Корея също така е изпратила съветници в Русия, които да напътстват руснаците за използването на боеприпасите."
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Р.К.И.

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "КВО ДОЖИВЯХМЕ":

    Срещу какво? Ще се разбере. Азиатците нищо даром не дават.
  • 34 Наблюдателен

    1 0 Отговор
    HIMARS поздравява всички с Деня на ракетните войски и артилерията на Украйна. Злото със сигурност ще бъде наказано.


    Украинците бяха заснели залпа -една ракета ATACMS и неизвестен брой други от общо 3 установки HIMARS и 1 MLRS 270
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания