Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 12:40 11 599 55

Странен момент в атаката на Хамас от 7 октомври

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • заложници

Бойците са се оказали с много повече заложници от планираното

Странен момент в атаката на Хамас от 7 октомври - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Това, което е странно в атаката на Хамас от 7 октомври, е, че въпреки нейният успех, не е имало план за действие при извънредни ситуации какво да се прави по-нататък, пише Middle East Eye, предаде De Re Militari.

Два източника казаха пред MEE, че Хамас планира да вземе не повече от 20-30 заложници и не очаква израелската дивизия в Газа да се разпадне.

Те твърдят, че Хамас не е планирал това:

- Първоначалният план на атаката, според няколко източника, е бил да се ударят военни цели и след това бързо да се изтеглят.

- Хамас искаше да направи живота на Нетаняху възможно най-труден и да получи възможността да се пазари за масово освобождаване на затворници.

- Въпреки че Хамас беше подготвен за война, той не очакваше атаката да провокира нещо повече от ограничени ответни удари по Ивицата Газа. „Ударът трябваше да бъде тактически, а не стратегически“, каза един от източниците.

- Хамас изпрати 1500 бойци, очаквайки повечето от тях да бъдат убити. „Някъде около 1400 бойци са се завърнали“, каза един източник.

- Източникът каза, че силите на Хамас неочаквано са продължили офанзивата си, атакувайки места, които не са били в първоначалния списък с цели, и са се оказали с много повече заложници от планираното.

- Хамас знаеше адресите на висшите командири на израелските сили. Знаеше местоположението на военните бази и контролно-пропускателните пунктове.

„Освен това се знаеше времето на смяната в казармите на дивизията в Газа в края на Йом Кипур. Атаката започна час след смяната. Много войници бяха изненадани.

„Планът беше да се атакува звеното в Газа, а не кибуца, тъй като намерението на “Касам” беше да залови войници и офицери, за да сложи край на пленническия бизнес“, каза източник, запознат с планирането на операцията.

„Броят на цивилните заложници беше резултат от поредица от събития, при които голям брой хора преминаха границата.“

- Хамас и свързаните с него бойци бяха свободни да пресекат определените линии и в продължение на няколко часа никой не контролираше ситуацията.

„Веднага щом това се случи, други сили, контрабандисти на оръжие, обикновени хора, престъпници се изсипаха през оградата и това беше клане. Ето защо 15 тайландски работници бяха отвлечени. Превърна се в пълен хаос“, добави източникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    25 5 Отговор
    И аз така предполагах, че от тези цивилни избити, голяма част са военни ръководители и семействата им.

    Коментиран от #27

  • 2 Урюрвкос

    32 9 Отговор
    телена ограда през която пиле не може да прехвръкне беше нарязана със китайки керпедин от алиекспрес а от другата страна израелските граничарчета пиеха чай и дори не забелязаха че има мащабно нахлуване
  • 3 ами

    31 10 Отговор
    Сега питеците от Хамас да си теглят теглото и да не реват като девици.

    Коментиран от #12

  • 4 Сила

    42 4 Отговор
    ОБИКНОВЕННИ ХОРА!!!!!!!???????!!!!!!!... къде по света ОБИКНОВЕННИ ХОРА преминали границата започват да режат глави , да изнасилват и избиват съседите си

    Коментиран от #28

  • 5 Милен

    28 7 Отговор
    Е сега им го връщат.
  • 6 ТаУмДава

    25 9 Отговор
    Мюслита и стратегическо мислене? Майтапите ли се?

    Коментиран от #52

  • 7 ТаУмДава

    15 7 Отговор
    Мюслита и стратегическо мислене? Майтапите ли се?
  • 8 Ццц

    23 15 Отговор
    С ХАМАС и сършено, а за арабите остава поуката, стига да мога да си я направят. Но мислля, че повечето от тях ще разберат поне това , че с мното по-силен батко не е хубаво да се закачаш лърви

    Коментиран от #13

  • 9 Механик

    19 16 Отговор
    Камиларите по джапанки спукха от бой една от най-тренираните и въоръжени армии. Три часа си разиграват коня, а жиндърляка си сменя памперсите.
    Прави сметка щом от 1500 бойци са се върнали 1400. Начи шифутите са се поакали от страх.

    Коментиран от #10

  • 10 Сила

    28 14 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    СПУКАХА от гаври и изнасилвания деца събрали се да слушат музика и да танцуват, това го могат, те само това могат....... СЕГА СИ ГО ПОЛУЧАВАТ, ОТ АРМИЯТА
  • 11 От къде ги измисляте

    15 2 Отговор
    Тия небивалици
    Като нека очаквали да се върнат бойците как са очаквали да вземат заложници

    Пълти глупости
  • 12 Да, да ама...

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "ами":

    Лошото е, че страда и население, което не е съпричастно с Хамас, но пък от друга страна имат вина, че3 ако не искаха да се получават такива моменти не трябваше да допускат изобщо създаването и съществуването на Хамас. Със сигурност много от тях даже са съдействали подпомагали този процес и в разговори в тесен кръг са се радвали и гордеели с напредъка на въоръжаване на Хамас, без да си дават сметка за евентуални последствия при директни сблъсъци. Всеки се учи от каквото ми се случи, но някои винаги по трудния начин!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Планът на Израел

    15 2 Отговор
    Планът на Израел да изчисти палестинците от Газа!
    Потвърден документ от израелското министерство на разузнаването от 13 октомври предполага, че принудителното изселване на цивилни от Газа в Египет би „донесло положителни и дългосрочни стратегически резултати“. Консултативният документ предвижда процес на три етапа, включително създаване на палаткови градове в Синай и отваряне на хуманитарен коридор, последван от изграждане на градове в северен Синай, от които палестинците не могат да се върнат.

    Коментиран от #15, #25

  • 15 глупости

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Планът на Израел":

    всяка държава има подобни хипотетични сценарии. Това е част от работата на военните.

    За мен е по интересно изказването в ООН на иранския президент Раиси от преди месец, че затоплянето на отношенията между Израел и Саудитска арабия било нож в гърба на Хамас. Само 2 седмици след изказването му Хамас нападна Израел.

    Коментиран от #26

  • 16 Цялата

    13 10 Отговор
    атака бе странна. Явно на евреите им писна да чакат бавната ликвидация на населението в Газа и предприеха бърза ликвидация. Имат мощ, оръжие, пари и пълна подкрепа навсякъде по света. Могат да си го позволят.
    Сега като построят едни 5 звездни хотели и ще има опашка да отидеш на море в Г..а.

    Коментиран от #17, #19

  • 17 нали?

    15 2 Отговор

    До коментар #16 от "Цялата":

    А можеха просто да ги ваксинират?
  • 18 така е

    7 1 Отговор
    21.09.2023

    Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

    "Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива", заяви Раиси.

    Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив - сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република - започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

    В същото време Саудитска Арабия и Израел са все "по-близо с всеки изминал ден" до нормализиране на отношенията си, което би било историческо, заяви в сряда по телевизия "Фокс нюз" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман.
  • 19 стоян георгиев

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "Цялата":

    Бавна ликвидация на населението в газа???? Хахаха тия в газа се умножават като миши.ква ликвидация ? Ако до десет години се запази този трнд в газа ще стане по пренаселено от бангладеш.
  • 20 ГанЯ

    0 0 Отговор
    Изобщо не се обявявайте като ученички!
  • 21 Трезвомислещ

    5 3 Отговор
    Статия опитваща се излъже за истината, която е че всичко е било организирано от военните в Израел и не е имало смяна, а отзоваване на войниците без да бъдат подменени. И това е само една от причините!

    Коментиран от #22

  • 22 стоян георгиев

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "Трезвомислещ":

    Демек израел е виновен че хамас уби без повод 2000 евреи предимно цивилни?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българка

    13 3 Отговор
    Хамас трябва да бъде ликвидиран
  • 25 Не знам

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Планът на Израел":

    дали са глупости. Като гледам нещата се развиват в тази посока.
    "Документът е с дата 13 октомври... Авторите на документа смятат тази алтернатива – изгонване на палестинците в Синай, Египет, за най-желаната за сигурността на Израел."
    Това, че Иран е дал зелена светлина на Хамас за нападението не го намирам за много учудващо, все пак параметрите на операцията говорят за прилежна и относително дълга подготовка. Няма изненада ако се окаже, че е имало иранско съдействие. Там в парламента скандират "Смърт на Израел! Смърт на САЩ"!
    Виж, въпроса, какво стана с израелското разузнаване, военна машина и технологично превъзходство на 07.10.2023, ми се струва далеч по-интересен!?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 В Израел

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    или в Газа?
  • 28 В арабските страни

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    е така
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Москал

    2 1 Отговор
    В Газа управлява Хамас.А Хамас според всичките им изказвания и възгледи,е антисемитска и антиизраелска организация.Ако аз бях на мястото на евреите досега вече нямаше да остане прашинка от тях,а не да ги жаля.Все едно в Румъния да управлява партия,чиято основна цел е унищожението на България и на българите.И не,хич не съм фен на евреите,ако ги сложа на един кантар с палестинците няма да има разлика,но нс тяхно място не бих търпял.Досега нямаше и кости да са останали от всичките арабели около Израел.И щях да го направя без да ми пука от ООН,Русия,САЩ,Китай или който и да било друг.
  • 51 Хаос в хаоса

    1 0 Отговор
    Е, за хаоса трябва да се отговаря.
  • 52 Средновековно руско клане.

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмДава":

    Особено с руски съветници. "Върхът" на мисълта.
  • 53 Русия е заплаха за мира в света.

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Не сте ли забелязали че винаги":

    Русия финансира световния ислямски тероризъм и го насочва срещу запада.
  • 54 Рашистите са болест !

    3 1 Отговор
    Болеста трябва да се уништожи !
  • 55 Аха

    3 1 Отговор
    Всички ние сме Християни и това че не сме Израелци не ни прави по малко Християни.даже маи повече защото това в Газа е клане 100% отмъщение излято върху цивилни и това не е нормално това е геноцид! Терористите си заслужават съдбата но обикните хора не.