Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 18:40 6 610 61

Израел на ръба. Войната с "Хамас“ заплашва да срине една 500-милиардна икономика

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху

Ситуацията засега все още е под контрол, макар и Израел да е принуден да воюва, все пак с по-нисък интензитет, на три фронта - и в Западния бряг, и срещу "Хизбула край границата с Ливан

Израел на ръба. Войната с "Хамас“ заплашва да срине една 500-милиардна икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел е преживял много войни. И всеки път е излизал от тях по-силен и политически, и икономически. От месец страната води поредната си война. Врагът е добре познат - ислямистите от "Хамас", но нещата сега изглеждат по-различни от преходните конфликти със същия противник. И анализатори, не без основание, предупреждават, че този път излизането от ситуацията може да се окаже далеч по-трудно и болезнено.

По ирония на съдбата (а и на историята) конфликтът се отприщи (може би не съвсем случайно), точно когато израелският премиер Бенямин Нетаняху почти тържествено обяви, че в Близкия изток настъпва "нова ера на мир и благоденствие". Думите му, цитирани от Асошиейтед прес, са отглас на подобряването на връзките на Израел с много арабски и мюсюлмански страни и установяването на дипломатически отношения с някои от тях, като Мароко, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

Върхът на този процес трябваше да бъде установяването на дипломатически отношения с лидера на арабския свят - Саудитска Арабия. Анализатори дори твърдяха, позовавайки се на наназовани източници от т. нар. "тиха дипломация", че това може да случи още през първата половина на 2024 г.

Но "Хамас" се погрижи да сложи кръст (полумесец?) на тези усилия и същевременно да "засили" една просперираща икономика по нанадолнището. Уви, с цената на живота на хиляди напълно невинни хора и от двете страни.

Конфликтът удари икономиката на Израел буквално от първия ден. Хиляди бизнеси бяха принудени да затворят или да ограничат дейността си, след като над 300 000 годни да носят оръжие мъже бяха свикани под знамената. Над 250 000 души бяха принудени да напуснат домовете си, тъй като те попадаха под непосредствена заплаха от ракетните удари на "Хамас", а впоследствие и на съюзниците им от "Хизбула" и "Ислямски джихад".

Ресторанти и магазини се изпразниха, десетки авиокомпании прекратиха полетите си до и от Израел, туристическите компании отмениха пътуванията до Светите земи, едно от основните израелски находища на природен газ - "Тамар", спря работа от съображения за сигурност.

Израелската икономика възлиза на близо 500 милиарда долара и е сред най-големите и добре развити в региона на Близкия изток. Тя се радва на нисък държавен дълг, бюджетен излишък и валутни резерви от близо 200 милиарда долара. По непотвърдени изчисления обаче войната струва на бюджета 100 милиона долара всеки ден.

Израел е известен като "страната на стартъпите", най-вече високотехнологичните, които всяка година привличат рекордни инвестиции. Само пред 2021 г. те са достигнали рекордните 27 милиарда долара, но през миналата са се свили почти наполовина, а през първите месеци на настоящата спадът е с още 68 на сто, сочат данни на израелския Институт за развитие на стартъпите. За това негативно развитие се "погрижи" почти еднолично премиерът Нетаняху, опитвайки се да наложи доста спорна съдебна реформа, отблъснала много инвеститори.

Подобно развитие изглежда твърде плашещо в перспектива, тъй като високотехнологичните продукти, зад които стоят най-вече стартиращи компании, съставляват 48 на сто от износа на Израел. Свиването им неминуемо ще нанесе тежък удар на икономиката като цяло.

Висш служител на "Майкрософт Израел" (Microsoft Israel) в сряда изрази сериозни опасения за развитието на високотехнологичния сектор и предупреди, че ако войната с "Хамас" се проточи и задълбочи, мултинационалните компании могат да прекратят задълго дейността си в Израел. Томер Симон, шеф на изследователската дейност на на "Майкрософт Израел" е изпратил това предупреждение в писмо до председателя на израелския Национален съвет по сигурността Цахи Ханегби, но така и не е получил отговор, след което се е принудил да го разпространи в медиите.

Правителството тихомълком признава наличието на проблем, като посочва, че около 15 на сто от работещите във високотехнологичния сектор са мобилизирани и са на фронта. Немалко от тях може никога да не се върнат по работните си места.

Израелската Служба по иновациите направи още в самото начало на войната стрес тест на местните стартъпи и установи, че забавянето в набирането на капитал, съчетано със свикването на твърде много резервисти "изправя много високотехнологични компании пред сериозни предизвикателства", посочва нейният главен изпълнителен директор Дрор Бин, цитиран от АП. "Има компании, на които може съвсем скоро да се наложи да затворят врати", предупреждава Бин.

Управителят на централната банка на страната Амир Ярон побърза да успокои страховете и характеризира икономиката на страната като "здрава и стабилна". "Израелската икономика знае как да излиза от трудни периоди и бързо да се връща към растеж и просперитет. Не се съмнявам, че и сега ще се случи същото", заяви той на пресконференция по-рано тази седмица. Централната банка вече отпусна 30 милиарда долара в подкрепа на шекела, чиято стойност през последните четири седмици почти постоянно спада и вече достигна 14-годишно дъно.

Увереността на Ярон има известни исторически основания. Според изчисления на централната банка войната в Газа през 2014 г. е причинила спад на БВП от едва 0,4 на сто, а конфликтът с Ливан през 2006 г. - от 0,5 на сто, посочва проф. Михел Щравчински, икономист от Еврейския университет в Йерусалим и бивш директор на дирекцията за проучвания към централната банка.

В опит да се "застрахова" централната банка вече намали прогнозата си за икономическия растеж на страната за 2023 г. до 2,3 на сто от предходните 3 на сто и до 2,8 на сто за 2024 г. спрямо предходните 3 на сто. Банката прогнозира освен това, че бюджетният дефицит за настоящата година ще възлезе на 2,3 на сто, а за следващата ще се покачи до 3,5 на сто, при това само ако конфликтът не излезе от сегашните си граници. Предишната прогноза предвиждаше бюджетен излишък за настоящата година.

Рейтинговите агенции "Фич" (Fitch Ratings), "Мудис" (Moody's Investors Service) и "Стандарт енд Пуърс" (S&P) предупредиха, че ескалация на конфликта ще доведе до намаляването на кредитния рейтинг на страната.

Предусещайки надвесването над пропастта, 300 водещи израелски икономисти призоваха преди дни в открито писмо премиера Нетаняху и финансовия министър Безалел Смотрич да "се вразумят" и да пренасочат държавни средства от някои "несъществени сектори" към пряко справяне с последиците от войната, подпомагане на пострадалите и възстановяване на икономиката, посочва Ройтерс.

В документа те изтъкват, че разходите за войната могат да достигнат десетки милиони шекели, което би сринало икономиката на страната.

Смотрич се задоволи само да каже, че правителството ще "похарчи толкова, колкото е необходимо", което само вся допълнителен смут. Още повече, че предвидените за отпускане средства включват 9 милиарда шекела (2,2 милиарда долара) за ултраортодоксални и крайнодесни про-заселнически партии с единствената цел да бъде спечелена подкрепата им за управляващата коалиция.

Тези средства изглеждат крайно неадекватни точно сега, тъй като част от тях са предвидени за насърчаването на ултраортодоксалните жители на Израел да ... не се присъединяват към работната сила, посочва Ройтерс.

Икономистите, сред които са бившият управител на централната банка Якоб Френкел, бившият съветник на Нетаняху Евгений Кандел и икономическият съветник към една от най-големите израелски търговски банки "Апоалим" (Bank Hapoalim), твърдят, че козметични промени в сегашния бюджет няма да покрия нуждите за воденето на войната и подпомагането на пострадалите.

"Правителството трябва да погледне предизвикателствата в очите колкото се може по-скоро и да се опита да възстанови доверието у гражданите, че е в състояние да се справи. Основна и необходима стъпка е незабавното спиране на финансирането на всякакви дейности, които не са от съществено значение за войната и възстановяването на икономиката, и на първо място т. нар. "коалиционни фондове", се посочва в писмото, видяно от Ройтерс.

Финансовото министерство представи план на стойност 1 милиард долара под формата на грантове за бизнесите, пострадали от войната, но критиците твърдят, че това далеч не е достатъчно.

Израел, разбира се, може да разчита на подкрепата на САЩ. Администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса да одобри 14 милиарда долара извънредна помощ за еврейската държава, но повечето от тези средства ще отидат пряко за военни цели.

Ситуацията засега все още е под контрол, макар и Израел да е принуден да воюва, все пак с по-нисък интензитет, на три фронта - и в Западния бряг, и срещу "Хизбула край границата с Ливан. Евентуалното разрастване на конфликта, знаци за което не липсват - върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова мюсюлманските държави да спрат износа на петрол и хранителни стоки за Израел, правителството на Боливия скъса дипломатическите си отношения със страната, а Бахрейн отзова посланика си и обяви, че прекъсва икономическите връзки - може да доведе до непредвидими последици с глобално отражение.

Икономиката на Израел ще пострада сериозно, но пък други ще потриват доволно ръце.

Апропо, да сте чули през последните четири седмици как се развива ситуацията в Украйна?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я да видим какво си имаме тук

    82 10 Отговор
    В еврейската история Равин Худ взимал парите на богатите и ги давал на бедните срещу скромна лихва...

    Коментиран от #53, #54

  • 2 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    61 9 Отговор
    Еврейте дойдоха неканени
  • 3 Само да питам

    71 9 Отговор
    И ор какво правят точно 500 милиарда тези като нямат нищо или Ротшилдите си депозират крадените пари от ФАЩ в Израел?

    Коментиран от #29

  • 4 Те избраха

    68 9 Отговор
    да воюват на три фронта !

    Коментиран от #40

  • 5 КЛИН - КЛИН ИЗБИВА ! Защо САЩ запали

    60 8 Отговор
    ОГЪНЯ с ИЗРАЕЛ ? Украина удари на КАМЪК и върви към ПЛАН : " УКРАИНЕстан !
    Хип ! Хип ! Кръгом и пълен напред - БЕЖИМ !
  • 6 ХАХАХАХА

    95 7 Отговор
    Байдън на пресконференция. Въпрос от журналист:

    – Какво ще стане, ако Украйна спечели войната?

    Байдън:

    – Ако Украйна спечели, това ще е победа и за САЩ, и за НАТО, и за ЕС. Победа за евроатлантическите ценности, победа за целия обединен Запад!

    Журналист:

    – Т. е. ако Украйна загуби, това ще е поражение и за САЩ, и за НАТО, и за ЕС? Поражение за евроатлантическите ценности, поражение за целия обединен Запад?

    Байдън:

    – Не, ние не сме страна в този конфликт.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сатана Z

    79 10 Отговор
    До няколко години Израел няма да съществува,също като другата еврейска квазидържава Украйна. Г-н Кисинджър го е казал,а не Киро от Столипиново,син на татко Петко от ДС
  • 9 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    54 9 Отговор
    Капитализма като система да рухне, олигарси, робовладелци и чорбаджии да обеднеят като църковни мишки и да има Видовден и възмездие, това е важно да се случи сега по света!
  • 10 Няма, няма...

    8 33 Отговор
    те ще се оправят. Да му мислят лилавите на Близкия Изток...

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пхахахаха

    50 3 Отговор
    Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!
  • 13 Релевантния

    48 7 Отговор
    Евреите основно печелят от смърт, има ли някъде смърт по планетата те винаги участват и са на печалба.
  • 14 Х А Р К О В се завръща отново в РУСИЯ

    47 6 Отговор
    Съгласно ПЛАНА !
  • 15 Хондурас

    9 64 Отговор
    Няма как да се срине Израел много са се опитвали и не са успявали.
    Израел ръководи света и държи парите!
  • 16 Политик

    54 7 Отговор
    Кой имаше интерес в Близкия Изток да няма примирие и подобряване на отношенията на Израел с арабските държави?
    Интерес в постоянни конфликти в Изтока имат две държави Сащ и Англия, тъй като в противен случай ще изгубят влиянието си и в този последен за тях пристан на колониализма, от където да крадат ресурси.

    Коментиран от #25, #32

  • 17 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    9 58 Отговор
    БТА са руски подлоги. Това го е писал Томо Томов, Гарелов, Кеворк или някой подобен "международник". Израел е бил в далеч по-сложни ситуации от тази. Войната от 1948 г. и тази от 1973 г. са добър пример. Сегашната е просто наказателна операция на ЦАХАЛ, срещу разбунтували се палестинци. Разликата е в това, че евреите си бяха въобразили, че могат да контролират арабите сравнително мирно. И платиха за това си заблуждение. Но тази бъркотия да "срине" икономиката на Израел, са просто наивни мечти на руските подлоги.

    Коментиран от #21, #23

  • 18 Х А М А С е на път за ОКОНЧАТЕЛНА

    12 6 Отговор
    Развръзка !
  • 19 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    43 5 Отговор

    До коментар #10 от "Няма, няма...":

    Страшното ще е, за тия къде падат от високо, свикнали на луксозен и охолен живот. От долу ще ги чакат озверелите тълпи, ограбвани, експлоатирани и унищожавани от робовладелци, чорбаджии и олигарси които са свикнали и на мизерията и на неудобствата причинени им от тия изверги и целта ще е само една ВЪЗМЕЗДИЕ!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 хаха

    47 5 Отговор

    До коментар #17 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Може и да е бил! Но сега другите Арабски държави не са в онова положение, в което бяха преди, и може да направят от Израел масов гроб.

    Коментиран от #24

  • 22 Феникс

    54 5 Отговор
    Каква икономика какви пет лева тези какво произвеждат да питам само? Или войните, кражбите и печатането на тоалетна хартия в зелено е икономиката им от 500-милиардна!

    Коментиран от #41

  • 23 начо

    7 31 Отговор

    До коментар #17 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Това БТА, БАН, БНР, БНТ и прочее са все руски подлоги, остатъци от тоталитаризма в България.
    Всички тези институции е редно да се закрият и модернизират.

    Коментиран от #27

  • 24 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    6 18 Отговор

    До коментар #21 от "хаха":

    Е, точно тук си в голяма грешка. Навремето арабските държави бяха много сплотени в опитите си да унищожат Израел. Сега ситуацията е съвсем различна. Дори не искат да приемат палестинските бежанци на своя територия. Да не говорим, че и помежду си не се разбират и нямат никакво желание да воюват с евреите заради някакви терористи. Дори Иран се държи настрана, независимо, че евреите редовно бомбардират иранските части в Сирия.

    Коментиран от #58

  • 25 Наско

    39 1 Отговор

    До коментар #16 от "Политик":

    Натаняху му се клареха краката и се тресеше от протестите Израел. Това беше сламката да остане на власт. Неразбрали за атаката на Хамас?!!!
    Лелката в детската градина знаеше от едно детенЦе, а Мосат НЕ?!!

    Коментиран от #34

  • 26 Сталин

    52 6 Отговор
    Какви войни са водили тези циониски кучета, единствените войни които водят е срещу жени и деца ,също като ония западни мародери единствените им успешни войни са да бомбят жени и деца в джунглата.
    Западните мародери от НАТо са страхливи кучета ,никога не се бият един срещу един ,глутницата страхливи кучета от НАТо се събират да бият една държава като Ирак,Либия,Сирия, Афганистан, Югославия ,Иемен и най често бомбят колибите на кафевите хора в джунглата

    Коментиран от #55, #56

  • 27 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    9 22 Отговор

    До коментар #23 от "начо":

    Едва ли това правителство ще го направи, но както трябваше отдавна да се бутнат някои паметници, така и тези болшевишки дупки трябваше отдавна да са прочистени. Но, русофилията е, като дезинтерията-трудно се лекува и някои пациенти ги "повтаря" многократно.
  • 28 Хубаво анализче, ама...

    7 42 Отговор
    Хубаво анализче, ама не са отчели важни фактора:
    - става въпрос за евреи, а не за араби. Нивото на научна подготовка и желание за работа е на порядъци по-високо;
    - става въпрос за Израел, а не за Ливан или Сирия. Имат си технологичен и производствен потенциал;
    - зад Израел стои целия прогресивен свят, а не Иран и Русия.
  • 29 Калпазанин

    35 4 Отговор

    До коментар #3 от "Само да питам":

    Ротшилдите, само ги печатат от нищото и ги дават с лихва на баламурниците и искат обратно злато диаманти и ресурси една заробваща парична кредитна система
  • 30 евреите имат само един

    41 2 Отговор
    полезен ход ако искат да останат да съществуват като държава и това е създаването на Палестинска държава.

    Коментиран от #35

  • 31 Любомир

    26 2 Отговор
    В момента има на близо самолетоносачи и други кораби. Както пристигнаха 4748 година , след като ги настаниха англетата с трансперантите по корабите , уж за благодарност, да се товарят обратно о да им търсят нова обитавана земя.
    Не е нормално да дойдеш на гости и да изгониш домакините си. А не само да ги изгониш. Нали са го преживели, а сега и други трябва да го преживеят?!!!

    Коментиран от #60

  • 32 Пилотът Гошу

    27 2 Отговор

    До коментар #16 от "Политик":

    Кой? Нетаняху, кой ... Ти все едно живееш на луната.... Израелците нито за пръв път, нито за последен жертват свои, за да постигнат целите си. Отделно Хамас бяха подпомагани и развити точно от израелските тайни служби срещу PLO ...
    Иначе си е направо смешно как уж били голяма работа, а шепа камилари със самоделни ракети и делтапланери можели да им сринат икономиката....

    Коментиран от #37

  • 33 Мдъмммдааааа аааахх охх йеех

    12 6 Отговор
    Веднъж бай ганьо българина се е качил на самолета и отпътувал за америка, срещнал се със абрахам линкълн и му казал знаеш ли ме кой съм аз, абрахам линкълн отвърнал кой знае?!! А нашият бай ганьо казал аз съм бай ганьо българина от българия и ви симпатизираме и козируваме на вас американците, а абрахам линкълн отвърнал не зная какво означава думата българин и къде в картата се намира българия. Тогава бай ганьо се обидил и започнал да чопли носа си чоплел чоплел и накрая казъл господин Линкълн вие ракия пил ли сте досега, но господин Линкълн го погледнал веднъж и казъл българино теб като те гледам и слушам и без ракия се напих...
  • 34 Политик

    22 3 Отговор

    До коментар #25 от "Наско":

    Мосад са знаели, но Нетаняху не е знаел, тъй като и преди и сега столът му се клати, но сега може така да се разклати, че да последва Ицхак Рабин, макар и не по същата причина.
    А това че са замесени Сащ и Англия изобщо не го слагай настрани!
  • 35 прав си

    5 34 Отговор

    До коментар #30 от "евреите имат само един":

    Нека говорят с Путин да им даде Сибир и там и в части от Тайгата да пратят палестинците и да им направят държава.
    Путин може и да е съгласен не се знае!
    Нали той насъска Хамас да правят зверства?!?

    Коментиран от #52

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Политик

    14 2 Отговор

    До коментар #32 от "Пилотът Гошу":

    Не слагай в един кюп всички израелци, има от тях макар и не много, които са против тези ционисти, и които биват третирани в момента като палестинците. Има клипове за това.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пилотът Гошу

    17 1 Отговор

    До коментар #37 от "Политик":

    Съгласен съм, когато говоря за израелци имам точно ционистите предвид, не всички израелци. Много израелци са против ционистите.
  • 40 Калпазанин

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "Те избраха":

    Тв вече воюват но накрая ще загубят, откак се обяви и бойкот на еврейски фирми гледам бая промоции взеха да правят. Само да споменем макдоналдсите са празни старбукс също кока кола пепси ариел, феизееи с техните логота се изхвърлят, само ганьо си води децата да се пързалят и се радват докато им ги тровят и боклуци
  • 41 Рошко

    23 2 Отговор

    До коментар #22 от "Феникс":

    Злато и диаманти, ама и там взеха да спират кранчетата. Вагнер си върши работата много добре останахме само ние мишките в източна Европа
  • 42 Търновец

    14 5 Отговор
    Сегашния банков и многокултурен капитализъм в Британия и САЩ е започнал още около началото на 18 век, и съгласно левичарят Linden LaRousche от Северна Вирджиния този тип капитализъм защищава интересите на притежателите на много ценни книжа и едри собственици, като през 10% собственост от акциите на дадена фирма можеш да блокираш важни решения. Няколко банкови династии измежду които сродените Ротшилд и Рокфелер контролират активи и собственост за поне 50000 милиарда долара което е БВП на САЩ и Британия с тъкмо банкерите крепят Израел. По скоро Европа ще банкрутира но не и Израел. Вижте как купуваме оттам оръжие със съмнителни качества и колко милиарди годишно заминават нататък. Армения примерно не получава нищо
  • 43 Мартин

    8 14 Отговор
    Много ги разбирате нещата смешници от дивана. Българина от всичко разбира от анализи от футбол, но само на приказки! Ако тук стане една война всички разбирачи и нацепени батки с татуси на Ботев, Левски.. гарантирам 1-ви ще се ометат при първа възможност. Ще забравят и родина и патриотизъм и всичко. А относно Израел да не берат грижи, ще спечелят това е сигурно.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Много ме е жал

    6 4 Отговор
    Горките Израелци, заради тези преяли Палестинци си развалиха маникюра
  • 48 боко

    10 3 Отговор
    моше и авраам са крадливи га--ве

    Коментиран от #50

  • 49 Иван

    11 3 Отговор
    Сатанинския Израел се задави с БГА "Балкан".
  • 50 Иван

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "боко":

    Не споменавай Гад Зееви, защото ще те изтрият
  • 51 Да, много воюват на Западния бряг,

    15 5 Отговор
    където всъщност никой не ги напада, но пак успяха да убият 140 палестинци от 7 октомври насам. Не може да се нарече никакъв фронт, както и границата с Ливан, през която Хизбула пускат по някоя и друга ракета. Преди месец-два чух някакъв икономист да казва, че израелската икономика е в криза, но не се задълбочих в съжденията му. С авантюристичните си действия Израел рискува отново евреите да останат без държава. Всъщност има доста евреи по света, които смятат, че Израел не бива да съществува заради ционистката политика, която провежда от създаването си.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 🚹🚹🚹

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Я да видим какво си имаме тук":

    👋👋👋👋👋👋👋👋👋
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Не го мислете Израел

    6 4 Отговор
    Американците наливат там милиарди всяка година
  • 58 Глупости на търкалета

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Разгледай историята на войните с Израел. Особено първата -арабите участват с някакви смехотворни сили. Буквално. Не могат да съберат два батальона в началото. Супер смешни нападения, за да може изобщо да се нарекат "война ". Война е това в Украйна.
    Абсолютен майтап са били арабите.
    Пък 68г Израел ги напада предварително, онези не очакват и им разгромява авиацията (Египет, Йордания). Но тогава(както и сега ) зад тях е САЩ и GB. Инак, как си представяш държава с размери на софийско-видинска област да громи 150 млн араби...
    Сега зад арабите стои и Иран. Нищо че воюва със Саудитска Ар. в Йемен.
    Нищо общо няма картинката.
  • 59 Джиджи

    14 0 Отговор
    Само наивник може да повярва, че хамас скрои всичко това. Те са само инструмент.
  • 60 Рошко

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Любомир":

    Защо да им търсят бря, да ги карат направо в Аляска дс им закарат и стената там да си плачат на воля и никакво излизане от там
  • 61 Дон Козяк

    8 4 Отговор
    Нека да им е на ци0.нистите гадни. Остави икономиката, някой трябва да се загрижи да озапти озверялата шайка психопати които управляват Израел защото са на път да вкарат света във война. Щом лакея на Слиипи Джо, Антъни Блинкън ходи втори път там , ще да е било опит да им свие сърмите, но видимо безуспешен защото си го отсвириха като пич. Израел очевидно си повярваха прекалено и не виждат как света се обръща срещу тях в резултат на безумните зверства които се извършват в Газа и Западния бряг. Никой нормален човек не може да оправдае това което всички виждаме благодарение на социалните медии ( защото корпоративните медии си мълчат като мишки и не смеят една снимка да покажат ). Резултата за Газа е тъжен, но ясен ... ще има безумно количество невинни ЖЕНИ и ДЕЦА избити от Израел, но не знам дали управляващите в Израел се замислят, че тяхната държава спокойно може да се разцепи на две ( Те бяха на ръба на гражданска война между самите евреи преди 07.10 ) или да спре да съществува ( ако успеят да вкарат всички във война със тях). Само времето ще покаже какво ще се случва тъй като за жалост ние тука сме само едни прашинки в световен мащаб и без значение какво пишеме тук и колко се палиме .... не можем да променим нищо.