Last news in Fakti

5 Ноември, 2023 12:55 2 860 44

Ключова среща в Рамала! Антъни Блинкън преговаря с Махмуд Абас

  • антъни блинкън-
  • рамала-
  • махмуд абас-
  • палестина-
  • газа-
  • израел-
  • фатах

Това е първото посещение на Блинкън на Западния бряг, откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява ивицата Газа

Ключова среща в Рамала! Антъни Блинкън преговаря с Махмуд Абас - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна днес с палестинския президент Махмуд Абас в Рамала, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Блинкън се среща с Абас в момент, в който международната общност се опасява, че войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" може да обхване и Западния бряг.

Това е първото посещение на Блинкън на Западния бряг, откакто започна войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява ивицата Газа.

По-рано днес израелският в. "Таймс ъф Израел" съобщи, че Блинкън ще се срещне с Махмуд Абас, като се позова на неназован представител на палестинските власти. Според израелското издание срещата на Блинкън с Абас е посветена на бъдещето на ивицата Газа след края на войната.

На 7 октомври бойци на "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава - атака, която доведе до ответна реакция на Израел, изразяваща се в предприемането на военни действия срещу "Хамас" в ивицата Газа.

"Таймс ъф Израел" припомня, че по-рано тази седмица, на изслушване в американския Конгрес, Блинкън каза, че "на някакъв етап ще е най-разумно една съживена и ефективна палестинска власт да поеме управлението на ивицата Газа, като носи в крайна сметка отговорност за сигурността" в анклава.

Палестинският президент Абас казва, че предложението на Блинкън може да бъде реализирано само с двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт. Повечето членове на сегашното израелско правителство отхвърлят подобен вариант, тъй като виждат в него заплаха за еврейската държава.

Движението "Хамас" установи контрола над ивицата Газа през 2007 г., като отстрани от властта предвожданото от Махмуд Абас движение "Фатах". Понастоящем "Фатах" контролира само палестинските райони на Западния бряг.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъ

    40 7 Отговор
    Как има "палестински президент" , като няма палестинска държава благодарение на САЩ и машите им от Исраел?

    Коментиран от #6

  • 2 Сомалийския пират

    11 47 Отговор
    Ще клекнат арабите,със САЩ шега не бива, виждат как без да загине и един американски войник руската армия е на колене.

    Коментиран от #29

  • 3 Ветеринарен психолог

    33 3 Отговор
    Тоя от ляво на снимката е точно копие на Плевен Росенлиев.
  • 4 гост

    7 38 Отговор
    Няма такава държава Палестина и никога не е имало !!! Дори в официалните регистри на ООН , така че няма и никакъв президент , а някакъв самозванец , така че разговори със такъв са преливане от пусто в празно !!!

    Коментиран от #7

  • 5 А не беееее

    42 6 Отговор
    Блинкен преговаря с Махмуд Абас..... Блинкен трябва да се радва, че някой въобще го е приел. Мишката Блинкен е в тотална изолация на практика и никой на сериозно вече не го взема. В САЩ пък вече официално с БайДън ги обвиняват директно за участие в геноцид.

    Коментиран от #9

  • 6 гост

    8 26 Отговор

    До коментар #1 от "Ъъъ":

    Палестинска държава никога не е имало , за твое и на дружките ти съжаление !! Преди обявяването на държавата Израел този район заедно със Сирия , Йордания и части от Египет в бил протекторат на Великобритания след Първата световна и разпада на Османската империя !!

    Коментиран от #18

  • 7 Като Украйна, нали

    33 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун направи изумително изявление, чието разпространение е забранено в украинските медии и в интернет. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН беше повдигнат конфликтът между двете държави. От него беше направен следният извод:
    Украйна не е регистрирала границите си от 25.12.1991 г. Регистрацията на границите на Украйна като суверенна държава не е извършена в ООН.
    Следователно може да се предположи, че Русия не извършва никакви нарушения по отношение на Украйна. Според договора за ОНД територията на Украйна е административен район на СССР. Следователно никой не може да бъде виновен за "сепаратизъм и насилствена промяна"на границите на Украйна.:))

    Коментиран от #14

  • 8 И к ъде е клю ча

    18 2 Отговор
    Че не разбрах.Ах а,брад ясалият,който ми тр ие коме нтарите,ще получи половин долар от Козяк 16
  • 9 гост

    3 18 Отговор

    До коментар #5 от "А не беееее":

    Ма как пък да не го обвиняват , хахахах !! Някаква "депутатка" от ПАЛЕСТИНСКИ произход , хахахахах !!! Чакай да видиш американците от еврейски произход в какво ще я обвинят !!!

    Коментиран от #23

  • 10 лоза

    17 3 Отговор
    Ключова среща в ТРалала. Блинки-тринки.
  • 11 Тиква

    21 2 Отговор
    Стайков, от къде преписваш пак? Блинкен гледаше като Наа..кан и му свиха сърмите и си тръгна! Нещо имаш да препишеш друго ли?
  • 12 Пълна солидарност

    27 3 Отговор
    С палестинският братски народ. Израел са нацисти и терористи извършващи апартейд и геноцид. САЩ са съучастници във всички престъпления на ционисткият-нацистки режим на Натаняху
  • 13 Калпазанин

    22 2 Отговор
    Договори с бледолими англосаксии не струват и мастилото с което са написани. И кой и защо трябва да преговаря някой с някой си който си е на собствената земя. Няма исраел има Палестина. Аааааах Хитлер Хитлер
  • 14 гост

    3 31 Отговор

    До коментар #7 от "Като Украйна, нали":

    За твое огромно съжаление именно Русия е ПОДПИСАЛА международен договор със страни САЩ , Германия и Франция , че ПРИЗНАВА суверенитета и териториалната цялост на Украйна от 1991 г , ВКЛЮЧИТЕЛНО Крим , и даже се ЗАДЪЛЖАВА да ги отбранява срещу нападение от други държави !!! Тоест Раша нарушава СОБСТВЕНИЯ си договор , тоест си плюе сама в муцуната !! За което ще плаща десетки години , ако оцелее де , което е почти изключено , хахахах !!!

    Коментиран от #17

  • 15 БайДън....

    28 2 Отговор
    Днес се заговори за импийчмънт. Психическото му неадекватно състояние е било една от причините за геноцида в Газа
  • 16 ТаУмВзе

    21 2 Отговор
    Краварчето крепи Геноцида на Моше!
  • 17 За твое огромно съжаление

    33 2 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Тя никога не е съществувала като държава.Дори шефа на ООН Антонио Гудерес заяви ,че Украйна няма регистрация.Тоест винаги си е била като украинска област още от времето на СССР. Като правонаследник на СССР се явява Русия .Значи украинска област в момента се намира в Русия и това се явява вътрешнодържавен конфликт.От правна точка такива са фактите и това е реалното положение което се крие и манипулира.Намесата на чужди държави в кофликта е неправомерно и незаконно.

    Коментиран от #38

  • 18 Ъъъ

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Кукличке много си зле да беше се ограмотила малко, но няма да го правя аз, а само, ще ти кажа, че е трябвало да има ДВЕ държави Палестина и Израел, но господарите ти ционисти не са позволили да се случи! Вдена ли куxaрке?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Отчаян опит на Блинкен

    21 1 Отговор
    Да спаси нещичко от авторитета на САЩ и да парира огромните протестни шествия в цяла Америка.... Жалка работа.... Блинкен се сдуха от неадекватност и действително закопа шансовете на демократите за следващите избори...
  • 21 Майна

    21 1 Отговор
    Направо го кажете- моли се...
    Из, нудва...
    З, аплашва..
    Опитва се да ,,купува,,..
    Това не са пр, еговори..
    Хазар.., ама вече ут ,илизиран..
  • 22 И във момента

    22 2 Отговор
    Над 45000 души във Вашингтон, пред Белият Дом развяват палестински знамена !
  • 23 Домакин

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    В Комитета по правата на човека към ООН бошинството от дипломатите обърнаха гръб на американския посланик.

    Голяма част от дипломатическите участници не слушаха речта на американския посланик Мишел Тейлър и демонстративно се обърнаха, пише журналистът Сюлейман Ахмед.

    Това се дължи на протест срещу подкрепата на САЩ за израелските действия в ивицата Газа.

    Коментиран от #27

  • 24 Ключова среща в Рамала!

    21 2 Отговор
    Нищо ключово няма в тоталният провал на американската политика в района. Дори стой въпроса "съюзниците на САЩ" в региона (които бяха до зъби въоръжени от САЩ) доколко са им съюзници вече. Провала на политиката на САЩ е неописуема като мащаб. Натаняху закопа тотално САЩ и никога това няма да му бъде простено. Всички до една американски инициативи в региона вече не струват и цент.
  • 25 Оле олеле

    10 0 Отговор
    Пак ли ще има Кемп Дейвид ! ?
    Пак ли ще има една камара нобелови за мир ? ?
  • 26 Артилерист

    9 2 Отговор
    Значи американецът не отива да усмири озверелите израелци, трепещи наред палестинците в Газа, и да съдейства за узаконяването държава на палестинците, ами ще си приказва с техния президент...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 На мишката Блинкен

    13 2 Отговор
    На практика му бяха отказани всякакви срещи и аудиенции над ниво министър на външните работи. Всички врати към действително важните хора в региона му бяха затворени. Нивото му на държавен секретар беше занулено до това на маловажен администратор. Такова нещо нямам спомен да се е случвало последните поне 30 години.
  • 29 инфо

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сомалийския пират":

    Сомалийските пирати да доста преди теб в мисленето.
  • 30 Иван

    13 1 Отговор
    Това виц ли е едните бомбардират а другия който изобщо не се знае защо е дошъл преговаря като преди каза че Израел са в своето право пълен цирк
  • 31 Бесен ли си ?

    12 2 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен":

    Никой обаче не го интересува какво мислят разни побеснели нацисти ! Геноцида на Израел подържан от САЩ е факт и света го видя...

    Коментиран от #34, #35

  • 32 1234

    4 6 Отговор
    Абас беше много уплашен ,не смееше да гъкне,не е ясно и как така има палестински президент след като няма държава Палестина
  • 33 САЩ НАСЪСКВАТ ХАМАЗ И ГИ ВЪОРЪЖАВАТ

    9 1 Отговор
    А СЕГА ПРЕГОВАРЯТ С ИЗРАЕЛ КОЙТО ЗНАЕ ТОВА - ТОЕСТ ТРИТЕ СТРАНИ СА СЪУЧАСТНИЦИ , А НИЕ СЕ ПРАВИМ ЧЕ НЕ ВИЖДАМЕ КАК НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРЪЖИЯ ! ТИЧАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ , БУНАЦИ !

    Коментиран от #39

  • 34 Бесен

    7 3 Отговор

    До коментар #31 от "Бесен ли си ?":

    Нацистите ги видяхме на 7 октомври 2023г, какво направиха. Като хуни въоръжени до зъби нахлува в Израел, избиха за отрицателно време 1400 души, като башибозук клаха хора, вадиха бебета от коремите на бременни, изнасилвания млади жени и и отвлякоха в подземията на Газа 240 мъже, жени, деца и старци. Ужас! ХАМАС трябва да бъде унищожена.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 биография

    4 1 Отговор
    Махмуд Абас, известен също като Абу Мазен, завършва аспирантура в университета Патрис Лумумба в Москва, където получава степен кандидат на науките. Неговата докторска дисертация е "Другата страна: Тайната връзка между нацизма и ционизма". Този университет беше международната школа на КГБ.
  • 38 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "За твое огромно съжаление":

    Ти можеш да си вярващ в каквото искаш, но в ООН всичко е документирано и е публично. На сайта на ООН UN ORG пише следното:
    Ukraine
    Date of Admission: 24-10-1945
    On 24 August 1991, the Ukrainian Soviet Socialist Republic changed its name to Ukraine.
    Ходи сега да си търсиш нова опорка, че без опорки това живот ли е?
  • 39 Бъркаш броенето.

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "САЩ НАСЪСКВАТ ХАМАЗ И ГИ ВЪОРЪЖАВАТ":

    Махмуд Абас не е лидер на Хамас и не подкрепя Хамас. Хамас е огромен проблем за палестинците и не случайно не може да вирее на територията на Палестинската автономия на Западния бряг на река Йордан. Хамас се покрепя от Русия, Иран, Катар и Алжир. И точка.
  • 40 Моше Ник

    7 1 Отговор
    Държавата Израел трябва да се премести във Фащ.
    Така всичкото зло на света ще се събере на едно място.

    Коментиран от #41

  • 41 любител

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Моше Ник":

    прав си пич и ще е по лесно за русия да ги изтрие от лицето на земята.
  • 42 любител

    5 1 Отговор
    абе блинчо вие краварите не разбрахте ли че когато двама се карат не трябва да минаваш между тях по голо д-пе. хахаха.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.