Last news in Fakti

4 Ноември, 2023 18:49 2 429 7

Патова ситуация в Брюксел! Каква съдба очаква сепаратист номер 1

  • испания-
  • каталуния-
  • независимост-
  • педро санчес-
  • карлес пучдемон

След среща на ръководството на партия "Заедно за Каталуния" в четвъртък, продължила повече от шест часа, Карлес Пучдемон обяви, че при справянето с испанската политическа система всички предпазни мерки са малко

Патова ситуация в Брюксел! Каква съдба очаква сепаратист номер 1 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само няколко часа след като бе обявено, че Педро Санчес и Карлес Пучдемон са постигнали съгласие относно приемането на Закона за амнистията, който ще оневини каталунските сепаратисти за провеждането на незаконния референдум за независимост на автономния регион, излезе новината, че преговорите отново са в застой. Като причина бе посочена несъгласието на ръководените от тях партии относно обхвата на помилваните лица, предаде БНР.

Според публикации в испанските медии преговорите са "сложни", защото каталунците настояват в Закона за амнистията да бъдат включени и политици, които са съдени по други причини, а не само за политическите си възгледи, като Лора Борас, която загуби поста си председател на регионалния парламент заради заведено срещу нея дело за корупция.

След среща на ръководството на партия "Заедно за Каталуния" в четвъртък вечерта в Брюксел, продължила повече от шест часа, Пучдемон обяви, че "при справянето с испанската политическа система всички предпазни мерки са малко. Няма да променим благоразумието и предпазните мерки, които поддържахме досега, колкото и да бързат някои хора", намеквайки за натиск от страна на Санчес преговорите да приключат по-бързо, за да бъде определена дата за гласуване на кандидатурата му за втори мандат като премиер на страната.

От своя страна социалистите са убедени, че такова споразумение ще има и гледат на смяната на позицията на Пучдемон в последния момент като на театралност. Според тях целта му е да покаже на съпартийците си, че е продал подкрепата си на по-висока цена от партията на регионалния премиер на Каталуния Пере Арагонес, който вече постигна договорка, която включва и опрощаването на дълг от над 15 милиарда евро.

Хората на Санчес обаче са категорични, че докато няма официално подписан документ за подкрепа, няма да внесат Закона за амнистията за разглеждане в Конгреса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    9 2 Отговор
    След като Косово може да е независимо образование,защо не и Каталуния да не бъде?
  • 2 Анатолий

    2 5 Отговор
    Не ме интересува какво е казал този покемон Карлос!
  • 3 Пръц

    8 1 Отговор
    Испания може да последва съдбата на Югославия и без кървавите бомбардировки .Гражданите на Каталуния трябва да направи своя цивилизационен избор,или всичко останало е диктатура.

    Коментиран от #6

  • 4 шорош непеошков

    9 1 Отговор
    Свобода за Каталуния !
  • 5 В затвора

    10 1 Отговор
    не трябва да са те, а тези продажници от ЕС начело с алчната дърта предателка на Европа акушерка !
  • 6 Е та

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пръц":

    те нали пробваха и демократично ядоха дървото!
  • 7 Джон Доу

    5 0 Отговор
    Събитията по започване на граждански войни в Европа все повече набират ход. Интересното е, от къде ще започне, и кой ще даде началото на утилизирането на всички управляващи либерали в Европа.
Новини по държави: