Last news in Fakti

5 Август, 2023 13:20 3 855 8

Грандиозен скандал в Мадрид! Къде беше на семейна почивка премиерът

  • педро санчес-
  • тунис-
  • африка-
  • испания-
  • мигранти-
  • средиземно море

Испания поддържа деликатни дипломатически отношения с Мароко по редица въпроси, сред тях са миграцията, въздушното пространство, териториалните води, митниците и сухопътните граници

Грандиозен скандал в Мадрид! Къде беше на семейна почивка премиерът - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Необявена официално семейна почивка в Мароко от действащия министър-председател на Испания Педро Санчес предизвика критики както от десни съперници, така и от леви съюзници, съобщава "Ройтерс". Това се случва в разгара на политическата безизходица у дома и на фона на нестабилните отношения с южната съседка на Испания.

Почивката в чужбина е първата, която Санчес предприема, откакто пое поста през 2018 г. Тя е рядкост за всеки министър-председател на една от най-добрите ваканционни дестинации в Европа.

Неговият офис уточни, че това е частно пътуване, платено изцяло от Санчес.

Това обаче се случва точно, когато Испания е изправена пред повторни избори, след месеци на споровеза формирането на ново правителство и неубедителен парламентарен вот.

Испания поддържа деликатни дипломатически отношения с Мароко по редица въпроси. Сред тях миграцията, въздушното пространство, териториалните води, митниците и сухопътните граници.

Напрежението между държавите леко намаля, след като миналата година Мадрид промени радикално политиката си към Западна Сахара. Тя е бивша испанска колония, която Мароко смята за своя, но подкрепяното от Алжир движение за независимост "Фронт Полисарио" иска национална държава. Мадрид заяви, че разглежда предложението на Рабат за автономия на Западна Сахара като "сериозно, надеждно и реалистично".

Ходът обаче вбеси Podemos, твърдолевият младши коалиционен партньор на социалистите на Санчес, който подкрепя Фронта Полисарио и остро критикува това, което описва като необяснимо въртене на испанското правителство.

Идоя Вилануева, говорител на външните работи на Podemos, каза, че последното пътуване е доказателство за проблемната политика на Санчес по отношение на Мароко.

"Санчес продължава да показва самодоволството си към Мароко, ден след ден, докато Мароко продължава да нарушава основните права безнаказано", публикува Вилануева в платформата за съобщения X, известна преди като Twitter.

Опозиционната Народна партия - която призова Санчес да бъде по-прозрачен по отношение на връзките си с Мароко - също критикува пътуването, като официалният представител Мигел Теладо го описа като "явна провокация", произтичаща от "арогантността" на Санчес в интервю за радио Onda Cero станция.

Крайнодесният Vox написа в своя X акаунт: "Санчес изглежда харесва Мароко повече от Испания". Партията го обвини, че "отваря врати" за нелегалната миграция и предоставя помощ на марокански фермери на фона на суша в Испания.

Мароканските медии първи съобщиха и приветстваха избора на Санчес за ваканционна дестинация. Новинарският сайт Le 360 го описва като "послание за приятелство" и се позовава на подкрепата на Испания за позицията на Рабат по отношение на Западна Сахара.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шанст

    6 4 Отговор
    Що за простотия 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🏳️‍🌈🇪🇺🇪🇺😂🇺🇸🇺🇦

    Коментиран от #3

  • 2 12343211

    11 0 Отговор
    "Грандиозен скандал в Мадрид!"
  • 3 Хихихи..

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "шанст":

    Простотия са флагчетата ти,марка сбирщайн от контейнеро.Добре че не си напъхал там и "българският"..

    Коментиран от #7

  • 4 Грандиозна

    4 0 Отговор
    Петемогаа

    кииюфския ЮРУШ
    Пак запекна
  • 5 Гласове от зайчарника в Банкя

    4 0 Отговор
    Бацо затова не ходи на почивка никъде, само "работа, работа, работа..." демек "Arbeit macht frei"
    Иначе па матахарките му не се спряха да връткат по света!
  • 6 Испанците мразят мароканците

    8 0 Отговор
    в червата. 800 години мароканско робство, точно когато княз Тервел спира другите нашественици от към Балканите. В журналя знаят ли ги тези подробности? Към Прокопиев се отнася, разбира се. Точно затова е скандала! Ако беше на почивка някъде другаде, изобщо нямаше да се занимават с него.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Макс

    1 0 Отговор
    Педро Санчес не прави нищо случайно . Достатъчно е умен , за да отиде на почивка в Мароко , без да извлече от това ползи за Испания .Всички клюки срещу него са творение на РР .
Новини по държави: