Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Ноември, 2023 08:25 2 343 28

ISW: В застой ли е войната в Украйна?

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • валерий залужний-
  • володимир зеленски

Позиционната война се отнася до военни операции, които не водят до бързи или драматични промени на фронтовата линия, въпреки продължаващите усилия на двете страни да подобрят своите позиции

ISW: В застой ли е войната в Украйна?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че войната в Украйна не е "застой" в коментар пред медиите за есето на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний за позиционния характер на войната в Украйна.

Зеленски заяви по време на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 4 ноември, че настоящата ситуация на фронтовата линия "не е задънена улица", дори ако "времето е минало" и "хората са уморени".

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна, изработен от Института за изследване на войната (ISW).

Зеленски подчерта, че Украйна дава приоритет на безопасността на своите военнослужещи и се нуждае от американски изтребители F-16 и противовъздушна отбрана, за да получи предимство пред руските сили. Той припомни, че много наблюдатели побързаха да нарекат ситуацията на бойното поле през 2022 г. безизходица, но че украинските сили с няколко "трика, тактики военни операции" успяха да освободят Харковска област и западния (десен) бряг на Херсонска област .

Зеленски добави, че руският президент Владимир Путин няма да спре на окупираните в момента линии на Русия и отбеляза, че Украйна "няма право дори да си помисли да се откаже". Изявленията на Зеленски до голяма степен отразяват основните аргументи в есето на Залужни, озаглавено "Съвременната позиционна война и как да я спечелим".

Дългото есе на Залужни, "Съвременната позиционна война и как да я спечелим," очертава разглеждането на Залужни относно промените, които Украйна трябва да направи, за да преодолее настоящия "позиционен" етап на войната, по-ясно от по-кратката публикация и статията в Economist, която тя придружава. Залужний пише, че войната "постепенно преминава към позиционна форма" и отбелязва, че Украйна трябва да спечели въздушно превъзходство; пробиване на минни прегради в дълбочина; повишаване на ефективността на контрабатареята; създава и обучава необходимите резерви; и изграждане на способности за електронна война за преодоляване на позиционната война.

Позиционната война се отнася до военни операции, които не водят до бързи или драматични промени на фронтовата линия, въпреки продължаващите усилия на двете страни да подобрят своите позиции. По-конкретно, Залужний не каза, че войната е в застой в есето си, нито предположи, че Украйна не може да успее. Неговото есе се фокусира по-скоро върху обяснението, че настоящият позиционен характер на войната е резултат от технологично-тактическия паритет на бойното поле и широкото използване на минни заграждения от руските и украинските войски. Залужний разгледа възможностите, предоставени на Украйна от предизвикателствата на Русия, включително значителните загуби, понесени от руската авиация; украинско използване на западни ракетни и артилерийски оръжия; и неспособността на Русия да се възползва от ресурсите си за мобилизиране на човешки ресурси поради политически, организационни и мотивационни проблеми.

Залужний твърди, че за да избегне "окопната война" в стил Първата световна война и да премине към маневрена война, Украйна трябва да разработи нови подходи, включително технологични и други промени, някои от които зависят от подкрепата на Запада, а други изискват адаптации в рамките на украинската армия, държавата и общество. Залужни заключава, че позиционната война е от полза за Русия, тъй като удължава войната и може да позволи на Русия да постигне превъзходство в определени области. Залужний твърди, че Украйна или Русия могат да се върнат към бърза маневрена война при подходящи обстоятелства, което за Украйна трябва да включва военни ресурси, предоставени от Запада. Есето на Залужни беше изцяло за това как да се възстанови маневрата на позиционна война, а не аргумент, че войната е стигнала до задънена улица.

Зеленски също отрече западните съобщения, че американски и европейски служители оказват натиск върху украински служители да обсъдят възможността за мирни преговори. NBC, позовавайки се на настоящи и бивши американски служители, съобщи на 3 ноември, че американски и европейски служители "тихо" са обсъждали перспективите за мирни преговори с украински официални лица.

Източници на NBC заявиха, че тези дискусии са се състояли по време на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна през миналия месец и са били резултат от украинското потвърждение на опасенията на Запада, че войната е стигнала до "застой". Зеленски заяви по време на пресконференцията на 4 ноември, че като лидер на Украйна може да потвърди, че никой в Европа или Съединените щати не го притиска да обсъжда мирни преговори.

Фон дер Лайен също изрази подкрепата си за суверенитета на Украйна.

NBC добави, че американски служители нямат никакви индикации, че руският президент Владимир Путин е склонен да преговаря с Украйна или се съмнява, че Русия може да продължи войната си, докато помощта от Запада за Украйна не отслабне.

ISW също не е забелязал никакви признаци, че Русия е готова да влезе в мирни преговори с Украйна добросъвестно. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази несъгласието на Кремъл с характеризирането на войната в Украйна като "застой" на 2 ноември, като заяви, че войната в Украйна "не е стигнала до задънена улица" и че руската армия продължава да провежда настъпателни операции.

Настъпателните операции на Русия около Авдеевка показват, че Кремин продължава да вярва, че е възможно да постигне целите си с военна сила и е малко вероятно да влезе в мирни преговори с Украйна, освен за да спечели време за възстановяване за бъдещи нападателни операции. Натискът върху Украйна да преговаря за прекратяване на войната вероятно ще остане безсмислен, ако не и вреден, докато Путин вярва, че може да постигне целите си на бойното поле.

Твърди се, че руското министерство на отбраната (МО) е използвало твърдения, че сирийското правителство се е съгласило да достави оръжие на подкрепяната от Иран ливанска "Хизбула", за да погълне останките от групата Вагнер в Сирия и да завладее техните системи за противовъздушна отбрана. Свързан с Кремъл блогър заяви на 4 ноември, че Израел е предал информация по дипломатически канали на Русия преди няколко седмици за предполагаемото съгласие на сирийския президент Башар ал-Асад да снабди подкрепяната от Иран ливанска Хизбула с оръжия.

Блогърът твърди, че остатъците от групата Вагнер действат в Сирия по силата на споразумение със сирийското правителство и че руското МО е използвало тази предполагаема информация, за да окаже натиск върху сирийското правителство да позволи на руското МО да принуди бойци на "Вагнер" в Сирия да прехвърлят оръжията си на и подписват договори с руското МО. Блогърът твърди, че руското МО е иззело система за противовъздушна отбрана Панцир-С1 от персонала на Вагнер близо до Палмира, Сирия. CNN по-рано съобщи, че Асад се е съгласил да предостави руските системи за противовъздушна отбрана на Хизбула и е възложил на Вагнер да ги достави.

Блогърът не уточни дали твърденията за споразумението на Асад с Хизбула са верни и вместо това твърди, че истината по този въпрос не е толкова важна, колкото фактът, че руското МО го е използвало като претекст, за да отправи искания към Вагнер. Руското министерство на отбраната последователно полага усилия да включи операциите на "Вагнер" в чужбина напоследък и вероятно е загрижено за системите за противовъздушна отбрана, притежавани от "Вагнер", тъй като силите са използвали системи за противовъздушна отбрана, за да свалят множество руски самолети по време на бунта на 24 юни.

Руските сили нанесоха серия от ракетни и безпилотни удари срещу Украйна на 3 и 4 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила два дрона "Шахед-131/136", насочени срещу Сумска област в нощта на 3 срещу 4 ноември и три Искандер- Крилати ракети K, насочени към Днепропетровска и Полтавска области вечерта на 4 ноември.

Руското министерство на отбраната твърди, че руските сили са ударили украински арсенал с оръжия и боеприпаси в Прилуки, Черниговска област. Руски блогъри твърдят, че руските сили също са атакували украинските тилови райони, включително летище Канатово, Кировоградска област; Миргород, Полтавска област; град Харков, област Харков; град Днепър, Днепропетровска област; Ивано-Франковска област; Одеска област; и Лвовска област.

Украинските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област на 4 ноември. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили продължиха настъпателните операции в направленията Мелитопол (западна Запорожка област) и Бахмут.

Руски блогъри твърдят, че украинските сили са напреднали по линията на горите северно от Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут) и се закрепват в района.

Англоезичното издание на руски език Moscow Times съобщи, че руското правителство е уволнило генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов на 5 юли поради неспособността на ТАСС да се присъедини към наративите на Кремъл, докато е съобщавала за бунта на групата Вагнер. Moscow Times цитира анонимни руски правителствени служители, включително от президентската администрация и Държавната дума, които заявяват, че Кремъл е уволнил Михайлов, защото отразяването на ТАСС за бунта на Вагнер не е нарисувало руските власти в благоприятна светлина и не е включвало достатъчно прокремълски покритие.

Руските правителствени служители заявиха, че Михайлов е бил уволнен, защото "ТАСС отразява бунта на "Вагнер" твърде подробно и своевременно" и че "те [служителите на ТАСС] са забравили, че основната им задача не е да съобщават новините, [а] да създадат идеологически правилен разказ за Кремъл. Източник призна, че "неутралността" на новинарското издание е безполезна с продължаващата война в Украйна и предстоящите президентски избори в Русия, които Путин "трябва да спечели официално".

Източник на ТАСС заяви, че Михайлов се придържа към "основните правила на журналистиката" и твърди, че руската държавна медия РИА Новости, напротив, е подобна на таблоид. ISW по-рано оцени, че Михайлов е преобразувал ТАСС в модерна публикация след назначаването му през 2012 г. и че уволнението му може да означава, че Кремъл е недоволен от медийното отразяване на бунта на Вагнер и подчертава продължаващото значение на лоялността към Путин над професионалните постижения.

Преди това Путин награди Михайлов с Орден на дружбата през 2021 г. за неговите професионални успехи и "много години съвестна работа".

Руското правителство тества система за електронно гласуване преди президентските избори през 2024 г., което вероятно допълнително ще подкрепи усилията за манипулиране на резултатите в полза на руския президент Владимир Путин. Руското опозиционно издание Meduza съобщи на 4 ноември, че руският портал за държавни услуги Gosuslugi е изпратил писма, приканващи руски граждани, включително служители на Meduza, да тестват дистанционната електронна система на 15-17 ноември. В писмата също се посочва, че всички пълнолетни руски граждани имат право да участват в теста.

Руското правителство официално обяви тестовете на 31 октомври, а Meduza съобщи, че правителствен източник е заявил, че руското правителство възнамерява да накара възможно най-много руски федерални субекти да използват електронно гласуване на президентските избори.

Тези публични приготовления за избори са забележителни, тъй като Путин не е обявил официалната си кампания и руските държавни медии все още не са започнали да представят Путин като единствения жизнеспособен кандидат.

BBC и руската опозиционна медия Mediazona потвърдиха, че най-малко 35 780 руски военнослужещи са загинали във войната в Украйна от 24 февруари 2022 г. до 3 ноември 2023 г., включително 923 смъртни случая през последните две седмици.

BBC и Mediazona потвърдиха чрез материали с отворен код, включително смърт на руснак при украинския удар по руски сухи докове в Севастопол на 13 септември 2023 г. и смъртта на двама руски майори при удари на украински ATACMS по руски летища в окупирани Бердянск и град Луганск на 17 октомври 2023 г. BBC и Mediazona заявиха, че руските смъртни случаи в Бахмут все още надвишават тези в последните руски настъпателни операции край Авдеевка.

Руското правителство вече ще регистрира затворниците на "специална военна регистрация". Руското правителство анулира подраздел от закона за военната регистрация, който освобождава лицата, излежаващи присъда затвор, от военна регистрация и създаде "специална военна регистрация" за затворниците.

Руските служби за военна регистрация и записване, разположени в поправителните домове и центровете за предварително задържане, вече ще въвеждат, редактират и премахват информацията на затворниците за "специалната военна регистрация" без личното присъствие на затворника в службата. Руските затворници, подлежащи на специална регистрация, няма да бъдат подлагани на медицински прегледи или психологически прегледи.

Съобщава се, че Русия се бори да подобри стратегическите си ядрени сили поради западните санкции и липсата на произведени в страната компоненти.

Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) заяви на 4 ноември, че Русия е провела неуспешни изпитания на междуконтиненталната балистична ракета (МКБР) РС-24 "Ярс" на 25 октомври и 1 ноември. ГУР заяви, че Русия също е провела неуспешен тест на балистичната ракета с подводно изстрелване (БРПЛ) RSM-56 "Булава" на 25 октомври. ГУР заяви, че Русия е приела свръхтежката междуконтинентална балистична ракета RS-28 "Сармат" на въоръжение през септември 2023 г. след само един пълен тест и години на отлагания. ГУР заяви, че Русия е отложила доставката на нови стратегически бомбардировачи Ту-160М2 поради невъзможността на Русия да възобнови производството на новата версия на двигателя НК-32.

Руските власти продължават усилията за установяване на руски граждани в окупирана Украйна. Украинският кмет на Мелитопол Иван Фьодоров заяви на 3 ноември, че руските сили претърсват селищата в окупирана Украйна за свободни жилища, които биха могли да бъдат разпределени на руски военнослужещи и граждани, и че руските власти изселват местните жители по фалшиви твърдения за просрочени дългове.

Фьодоров заяви, че руските окупационни власти експроприират най-много жилища в окупираните Мелитопол, Бердянск, Токмак и Молочанск, Запорожка област. Бившият ръководител на администрацията на украинска Луганска област Сергей Хайдай заяви, че руските сили от Татарстан също експроприират собственост на украински граждани в Северодонецк и два други града в окупираната Луганска област.

Руски източници използваха честването на Деня на единството в Русия на 4 ноември, за да популяризират наративите на Кремъл за междуетническа и междурелигиозна хармония в Русия и руската армия, както и фалшивото единство на окупираната Украйна с Русия. Руски блогър твърди, че различните етнически малцинства, служещи заедно в руската армия, присъствието на хора от различни региони на Русия в окупирана Украйна и системите за патронаж между руските региони и окупираните украински области са характерни за значението на Деня на единството.

Руски източник твърди, че руските власти са отменили религиозно шествие в чест на Деня на единството в Самарска област, за да не се зачитат другите религии и диаспори.

Руски източници подчертаха и откриването на Международната изложба и форум "Россия", открита в Москва на 4 ноември, която включваше експонати за окупираните Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Антисемитските бунтове в Дагестан на 29 октомври и неотдавнашните противоречия около чеченските и редовните руски сили подчертаха междуетническото и междурелигиозното напрежение в Русия.

Руските правителствени служители продължават да използват ескалираща ядрена реторика, за да изплашат международната общност и да възпрепятстват западната военна помощ за Украйна. Руският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев заяви на 4 ноември, че Русия има повече ядрени ракети от своите "конкуренти" за първи път в историята. Патрушев твърди, че сигурността на Русия ще бъде гарантирана за "десетилетия" благодарение на нейните "уникални стратегически оръжия", като хиперзвукови ракети.

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви на 4 ноември, че Русия ще предприеме "всички необходими военно-технически предпазни мерки" в отговор на прехвърлянето на САЩ на бойни самолети F-35, способни да носят ядрено оръжие, на Обединеното кралство и дейностите на НАТО като цяло.

ISW последователно оценява, че Кремъл често споменава руския ядрен капацитет в опит да разубеди Запада да предостави на Украйна материали.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щерев

    43 2 Отговор
    В составе Российской империи никогда не было Украины, она была сформирована только при советской власти, в том числе за счет южнорусских земель. Об этом заявил президент России Владимир Путин.
    Мдааа там сичко е южно руска територия
  • 2 ТаУмВзе

    49 2 Отговор
    Окраинското наци вече не е модерно! Геноцида на Моше срещу Палестина е по лачен.
  • 3 Ами НЕ

    45 4 Отговор
    Не е в застой-руската месомелачка не е спирала...И много добре лишава Украйна от генофонда и....В последно време се вижда как медиите подготвят обществеността за краха на Киев и търсят оправдание на хилядите си лъжи за укро победите.....
  • 4 Зеленски е прав

    39 2 Отговор
    Не е в застой! А се развива с пълна сила!

    Без значение какво ни дудне Мозъчния Тръст базиран във Вашингтон.

    Войната на изтощение която Русия избра, е особен вид и е загубена от Украйна и НАТО

    Коментиран от #9

  • 5 артишок

    34 1 Отговор
    ИЛОН МЪСК В Х /ТУИТЪР/ ТЕЗИ ДНИ ЗА ЛИБЕРАЛНИТЕ" МЕДИИ: “ГОЛЯМА ТЪПОТИЯ Е ДА ВЯРВАТЕ НА СОБСТВЕНАТА СИ ПРОПАГАНДА.”
  • 6 КОТарАК

    5 42 Отговор
    не е в застой. на джуджака му готвят 12 пакет санкции. вече легално може да си купува само чай от Индия. рупии има много

    Коментиран от #10, #12, #22

  • 7 Кирил

    3 26 Отговор
    Уволнили Михайлов защото информираха че джуджака бегал с 200 от готвача
  • 8 ХАХАХА

    29 1 Отговор
    Стига бе ,побъркаха се нашите говедарски тролове ,вчера Авдеевка ааа да падне, 17 хиляди руски войници с един "прецизен " удар елиминират . Сега застой ? Как бе не са ли приключили с наступа ,ааа вече са в отступа така ли?
    .ли?
  • 9 И най-вече от ЕС

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Зеленски е прав":

    "и е загубена от Украйна и НАТО"
  • 10 Кой джуджак?

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    По-високия ли или по-дребничкия?
    Уточни!
    И кой ще си го мecти в пaкeта?

    Коментиран от #25

  • 11 Механик

    31 0 Отговор
    Колко много изписано и извъртяно, за да се каже че О-крайна приключва мача.
    От тук насетне ще е така. Ще се изпишат милиарди думи, за да се намери оправдание за неуспехите на ВСУ.
    То ще са "буйната растителност", то ще е "распутицата", липсата на подкрепа от Марс, Делфийския Оракул, лятното и зимното слънцестоене и пр. Съвсем накрая ще има и конкретни виновни. Залужни, Буданов, самото ВСУ, но никога няма да е Зелински. Той е бог и е безгрешен, нищо, че съсипа такава държава заради сина на Байдън.

    Коментиран от #24

  • 12 ехаа

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    не се притеснявай, китайците произвеждат всичко, даже и препарат против бълхи за котараци
  • 13 Иван

    29 0 Отговор
    Каква дълга и подробна статия. Скучна и отвратителна пропаганда. Дайте фактите, изводи и сами можем да си направим. А на зеления наркоман никой не вярва вече.
  • 14 Име

    16 0 Отговор
    Украинците искат територии, които са пълни с руснаци, все едно ние да искаме Македония.

    Или да искаме Адриатическо море, по принцип сме имали българи там.

    Сложен въпрос, можеше да си живеят, имаха изгода - както и да е. Кримската война се води с Русия - 1856 г., Севастопол е символ на Русия. Одеса - както и да е.

    Друго е - че НАТО обкръжава с ракети Русия и по-този начин я скопява - защото едните ракети летят по-бързо и близо, а другите - по-далеч и повече време да регаират.
  • 15 Зеленски съм

    21 0 Отговор
    Дайте паре, за великия украйнски контраОнступ, ако искате да ви намеря последния украинец, за да се приключва
  • 16 Полковник Пропагандски

    8 0 Отговор
    Че тя почвала ли е?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ццц

    18 2 Отговор
    Дори да стигне до планетата Татуин и да иска помощ от Люк Скайуокър, дрогата е приключил и завлече цяла Украйна с наркоманските ди халюцинации. Урсула е една гнусна, проста, нагла иди0тка и е последния човек, който може да помогне на наркомана. Времето й изтича, но дори да не е така, ЕС лидерите могат само да говорят хубави фразички. Докараха я до там, че нямат власт за друго, подлогите му гадни.
  • 19 Артилерист

    15 1 Отговор
    Американците и западняците пускат партенките за застой и замразяване на войната в пореден опит отново да излъжат Русия. Понеже им се откри втори фронт в Близкия изток, както и заради очевидната победа на Русия, много им се иска да спрат настъплението на Русия и както с Минските споразумения, да дадат възможност на Украйна да се окопити, да й посъберат оръжия от тук от там и напролет да я засилят в нов юруш. Номера този път няма да мине. Русия настъпва методично на няколко направления. В Авдеевка настъплението се забавя, защото руснаците не могат да използват най-тежките авиобомби, които може да се доставят само директно от големите бомбардировачи, но укроПВОто в района не е подавено напълно и има риск за навлизане в зоната на самолети. Но обкръжаването на Авдеевка продължава и там е останал само един черен път за снабдяване на гарнизона, но той вече е разкалян, а е и под обстрел. Зеленски се държи за сламката, че още се бият, но Залужни знае истината и се опитва да спаси малкото което е останало от укроармията...

    Коментиран от #21

  • 20 В застой ли е

    9 0 Отговор
    Нееее. Ама хииич неее!

    Збройні Сили усраиини никога не застояват
    По усръинско/натютюфска аритметика усръинския контрнаступ трябваше
    да йти с по 30км на ден?
    А то кво стана 17км за пет месеца ! ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Инна

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Към днешна дата чайовете са в продажба
    индийски, цейлонски, Кенийски, елитен чай от Китай. С други думи, всички производители на чай са представени в Русия. В Европа няма такъв асортимент.
  • 23 деменцията и.

    7 0 Отговор
    Зелен джугач са пътници..мъск подложи сапинячка на укрофашагите,а републиканците не дават пари за бандерите,следващия 47-президент ще е техен..вова ще им помогне.
  • 24 Инна

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    съдейки по статията в Times Западът се подготвя за слива на Зеленски.
  • 25 Инна

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кой джуджак?":

    за избор:
    ръст на Зеленски 166 см,
    височина на Шолц 170 см,
    За мен Зеленски като цяло е просто джудже пинчер. Малък и лъжлив.
  • 26 Да няма грешка?

    4 0 Отговор
    С тези цифри "35 780 руски военнослужещи са загинали във войната в Украйна от 24 февруари 2022 г. до 3 ноември 2023 г."? Тук обикновено се цитират по х5, по х10, че и повече, на тези които сте написали!
    И друго, как да вярваме сега на този текст, като са цитирани/ползвани предимно "руски източници", "руски правителствени служители", "руски блогъри", "източник от ТАСС" и т.н?! М?
    Нали не може и не трябва да се вярва на руската пропаганда? Доколкото помня, се твърдеше, че дори дърветата в Русия са непреки съучастници в пропагандната машина на Кремъл?
  • 27 КРАТКО И ЯСНО

    4 0 Отговор
    ОТНОВО ДЪЛГО СКУЧНО И УВЪРТЯНО
    ТА ЗА СЕГА
    НЯМА ЗАСТОЙ РУСКАТА АРМИЯ НАПРЕДВА
  • 28 Българин

    0 2 Отговор
    русия вече свърши
Новини по държави: