Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Ноември, 2023 18:18 4 376 20

Новият премиер: Няма да преча на износа на оръжия за Украйна

  • словакия-
  • украйна-
  • оръжие-
  • нато-
  • роберт фицо

Роберт Фицо заяви, че правителството ще направи инвентаризация на държавните запаси от оборудване и боеприпаси и ще даде приоритет на попълването им

Новият премиер: Няма да преча на износа на оръжия за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словашкият премиер Роберт Фицо, който обеща да спре военната помощ от Словакия за съседна Украйна, заяви днес, че няма намерение да възпрепятства износа на частни компании от отбранителния сектор за Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В Словакия, която е член на НАТО, се произвеждат артилерийски боеприпаси, както и тежка военна техника като гаубици, някои от които са били изпратени в Украйна.

Още новини от Украйна

В кампанията си за изборите на 30 септември, които неговата партия "Смер - Социална демокрация" спечели, Фицо критикуваше западната подкрепа за Киев, санкциите срещу Русия и външната политика на САЩ.

Днес Фицо отново подчерта, че страната ще преустанови всякакви доставки от армейските складове за подпомагането на Украйна в борбата ѝ с руската агресия, но уточни, че частния бизнес няма да бъде засегнат от мерките.

"Ние съобщихме много ясно и искам (отново) да съобщя - става дума за оръжия, за боеприпаси от складовете на словашката армия, за държавни материали", каза премиера след среща с министъра на отбраната Роберт Калиняк. "Когато някоя компания иска да произведе оръжие и да го изпрати някъде, никой няма да ѝ попречи", добави той.

Фицо заяви, че правителството ще направи инвентаризация на държавните запаси от оборудване и боеприпаси и ще даде приоритет на попълването им. Той уточни, че укрепването на противовъздушната отбрана на страната е един от другите приоритети.

Предишното, дясноцентристко правителство на страната беше твърд поддръжник на Киев и му достави военно оборудване, в това число бойни машини на пехотата, както и система за противовъздушна отбрана "С-300" и няколко изтребителя "МиГ-29", припомня Ройтерс.

Калиняк на свой ред заяви, че ще разгледа съществуващите търговски и политически споразумения, тъй като някои от тях не осигуряват на Словакия равнопоставеност. Той обаче не посочи конкретни примери.

Преди изборите Фицо заяви пред Ройтерс, че иска да възобнови споразумението със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, което дава на Вашингтон достъп до словашките летища, подобно на договорите, които имат повечето членове на НАТО, но които Фицо остро критикува.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    31 18 Отговор
    Опааа. Ама какво ви става бе. Май се уплашихте или не обичате вече Путю.

    Коментиран от #3

  • 2 Шопо

    34 28 Отговор
    Хамбарите са ометени у ЕС
    Всичко отиде у кацата без дъно
    Сега ще секнат и парите
    Украйна е на изкуствено дишане ,свършиха и мъжете

    Коментиран от #4, #6, #10, #15, #20

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    16 24 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Ама Европата жива ли е. Не измръзна ли миналата зима още. Сега от глад ли ще мре.
    Еййй, крепостните бъртвежи край нямат
  • 5 особен

    17 11 Отговор
    И тоя се наака.
  • 6 шумадийче

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    пак ще возите по 5 на 🔪
  • 7 федраз

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "да ве да":

    за тебе има циклон б
  • 8 Това е по-добре

    7 6 Отговор
    Значи народа му няма да плаща!
  • 9 ха ха

    4 3 Отговор
    нещо географията куца , а за другите измислици е все едно , никой не вярва
  • 10 Тредстоун

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Глупостите на ватенките техните проксита са необятни като бечура на олигофрен , просия , страна с брутен вътрешен продукт равен на този в Италия или Корея , не може да се явява като конкурент на Европа или пък САЩ , който от своя страна има брутен вътрешен продукт малко по голям от този на цяла Европа. Това с ометените складове и липса на боеприпаси си го оставете за вечеринките обилно полети с водка и гръмки руски песнички , пиянството на един народ , преразказано от подлогани на ватенките , грозна картинка. ...
  • 11 Ханко от село Осеня

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "да ве да":

    Нееее , цицо каза че всичко ще си продължи по старому и където е текло пак ще тече , не се впрягай , цицо мрази ушанките , обича парите и свободата ,избора не е кой знае колко труден нали
  • 12 Урюрвкос

    8 7 Отговор
    да им сложат GPS предпазител за да може да работят само на територията на Украйна. Хамас се похвали с купени от Украйна западни противотанкови системи.
  • 13 Приятелството (с Путин) си е приятелство

    3 4 Отговор
    но бизнеса си е бизнес
  • 14 ТОА

    9 4 Отговор
    Бързо обърна палачинката
  • 15 ВАЖНО Е ЧЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шопо":

    Банковите сметки са им пълни.....ша си направят нови оръжия......
  • 16 ...

    11 2 Отговор
    Същият популист като Нинова, която не изнасяше за Украйна, а го правеше за Полша.Също и тоя - няма да вадим от склада, ама оръжейната компания ако иска може да изнася. Едни и същи червени кхмери.
  • 17 776655

    4 3 Отговор
    Няма вече да подарява а не да не продава малоумници
  • 18 Айдееее

    5 4 Отговор
    Путинофилите пак ядоха дръвцето. За д@билите на израждане превеждам, че думите на премиера означават че оръжие ще се изнася, под една или друга форма.
  • 19 ........

    1 0 Отговор
    Дават оръжия,за да се избиват местните индианци,за да има къде компанията на Хилъри Клинтън да се засели ако избухне Йелоустон и после се чудят защо започнаха урагани над Европа каквито има в ФАЩ от години.Местните индианци са бесни и горе играят хоро в знак на протест срещу геноцида.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: