Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 05:30 1 521 5

Конвой на Червения кръст бе подложен на обстрел в Газа

  • газа-
  • обстрел-
  • конвой-
  • червен кръст-
  • израел

Той пътувал с доставки до болница на Палестинския червен полумесец

Конвой на Червения кръст бе подложен на обстрел в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарен конвой е бил подложен на обстрел в град Газа във вторник, докато пътува с доставки до болница на Палестинския червен полумесец, съобщиха от Международния комитет на Червения кръст, предаде voanews.com.

„Това не са условията, при които хуманитарният персонал може да работи“, каза Уилям Шомбург, ръководител делегацията на МКЧК в Газа, в изявление, без да уточнява кой е стрелял по конвоя.

„Тук сме, за да предоставим спешна помощ на цивилни в нужда. Гарантирането, че жизненоважна помощ може да достигне до медицинските заведения, е правно задължение съгласно международното хуманитарно право“, каза Шомбург.

МКЧК каза, че конвоят от пет камиона и две превозни средства превозвал доставки за здравни заведения, включително болница Ал-Кудс. Един шофьор е леко ранен, а два камиона са понесли материални щети.

Конвоят променил маршрута си и успя да продължи до болница Ал-Шифа, където достави провизиите. След това придружил шест линейки, транспортиращи критично ранени пациенти до пропускателния пункт Рафа с Египет.

Управлявано от ООН училище в северната част на Газа също беше директно ударено през изминалия ден, има една жертва сред 5 500-те, приютили се там, а ранените са рани девет.

ООН заяви, че едва над 500 камиона с храна, вода и медицински консумативи, но не и гориво, са влезли в анклава, откакто обсадата на Израел беше отслабена. Това е приблизително равно на броя, преминаващ за един ден преди избухването на военните действия на 7 октомври.

Един месец след терористичната атака на Хамас срещу Израел, при която загинаха 1400 души и бяха отвлечени други 240, военната офанзива на Израел срещу Хамас е отнела живота на повече от 10 000 палестинци, според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа.

МКЧК заяви, че цивилните в Газа и Израел са принудени да понасят огромни страдания и загуби и че това трябва да спре.

„Сред най-шокиращото е агонията, която децата трябваше да понесат“, каза президентът на МКЧК Миряна Сполярич. „Децата са изтръгнати от семействата си и държани като заложници. В Газа хирурзите лекуват малки деца, чиято кожа е овъглена от огромни изгаряния. Какво повече трябва да изтърпят децата?“

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш повтори призива си във вторник за освобождаване на заложниците и за хуманитарно прекратяване на огъня.

Фондът за населението на ООН казва, че в Газа има 50 000 бременни жени и около 5 500 новородени, но досега му е било разрешено да изпратят само два камиона с продукти за майчинство.

„Ако имате 180 жени, които раждат всеки ден при тези условия, храната, водата, лекарствата, достъпът до цезарово сечение и грижите за новороденото зависят от горивото“, каза изпълнителният директор на UNFPA Наталия Канем пред репортери.

Тя подчерта, че бременните и кърмещите жени се нуждаят от повече вода от останалите хора и че тя трябва да бъде чиста и безопасна.

Израел забрани влизането на гориво в Газа, заявявайки, че Хамас трупа гориво за военни цели и ще отклони всички нови доставки. Но хуманитарните организации подчертават, че е необходимо болниците да работят с животоспасяваща техника, включително инкубатори за недоносени бебета и за инсталации за обезсоляване и пекарни.

„Тези доставки спасяват животи. Те са жизненоважни“, каза Канем. „Факт е, че животът продължава дори по време на конфликт и ние дължим на тези жени да бъдем до тях по време на бременността и раждането.“


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    3 19 Отговор
    500 камиона дневно са влизали в Газа преди Израел да блокира ивицата?!? Нищо чудно че имаха запаси от хиляди ракети и амуниции!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    21 2 Отговор
    евреина не признава ни християни,ни мюслита,ни будисти....
  • 5 Въпрос

    2 7 Отговор
    (Фондът за населението на ООН казва, че в Газа има 50 000 бременни жени и около 5 500 новородени, но досега му е било разрешено да изпратят само два камиона с продукти за майчинство.) Сега да попитам , те са в война , обитателите на газа , се оплакват , че Израел ги тероризира. Въпреки това всяка арабка ражда Всяка година! А сега кажете - газа тероризирани ли са ?