Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 11:33 2 066 30

САЩ няма да разрешат на Израел да окупира Газа

  • израел-
  • газа-
  • сащ-
  • ивицата газа-
  • окупация-
  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху-
  • война

САЩ ще се противопоставят на повторната окупация на Газа от израелската армия след конфликта

САЩ няма да разрешат на Израел да окупира Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Израел вече се чуват твърдения, че израелската армия може да окупира ивицата Газа. САЩ, които са най-близкият съюзник на Израел, са против тази идея.

Войната Израел-"Хамас" навлезе във втория си месец, но остава неизвестно какъв ще е изходът от конфликта и кога би могло да има траен мир в региона, отбелязват световните медии, пише БТА в преглед на печата.

САЩ ще се противопоставят на повторната окупация на Газа от израелската армия след конфликта, заяви Белият дом, съобщава "Ню Йорк таймс" . Така говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби реагира на думите на израелския премиер Бенямин Нетаняху. "Повторната окупация на Газа от израелските сили не е правилното нещо", каза Кърби. Той добави, че "Израел и Съединените щати са приятели и не е нужно да се съгласяваме по всяка една дума" и че "Нетаняху и Байдън не винаги са на едно и също мнение по всеки въпрос". "Водим активни дискусии с нашите израелски колеги за това как ще изглежда Газа след конфликта“, каза Кърби пред репортери. "Президентът поддържа позицията си, че повторното окупиране от израелските сили не е правилно", допълни той.

Американският президент каза, че Газа след края на конфликта не може да принадлежи на "Хамас", една организация, чийто основополагащ завет включва "избиването на евреите" и заличаването на Израел. Байдън и преди е казвал, че повторната окупация на Газа, откъдето Израел изтегли своите войски през 2005 г, би била "голяма грешка". Нетаняху каза пред Ей Би Си , че Газа трябва да се управлява от "тези, които не искат да продължат пътя на "Хамас", без да уточнява какво има предвид.

"Мисля, че Израел за неопределен период от време ще носи цялостната отговорност за сигурността, защото видяхме какво се случва, когато не го правим. Когато нямаме тази отговорност за сигурността, това, което имаме, е изригването на терора на "Хамас" в мащаб, който не можем да си представим“, каза Нетаняху.

Войната оставя своя отпечатък върху политическото ежедневие на множество страни по света, отбелязват чужди издания. Индийските власти забраниха всякакви протести в знак на солидарност с палестинците да бъдат провеждани в Кашмир, където мнозинството от населението са мюсюлмани, и помолиха мюсюлманските проповедници да не споменават конфликта в проповедите си, казват жители и религиозни водачи пред Асошиейтед прес. Ограниченията са част от усилията на Индия да ограничи всяка форма на протест, която може да се превърне в искания за прекратяване на управлението на Делхи в спорния регион. Те също така отразяват промяна във външната политика на Индия при популисткия премиер Нарендра Моди. Страната от дълги години подкрепяше палестинците, казват анализатори.

Във Великобритания министърът в сянка Имран Хюсеин подаде оставка от екипа на Киър Стармър, за да "може твърдо да се застъпи за прекратяване на огъня" в Газа, съобщи британската преса. "През последните седмици стана ясно, че моята гледна точка относно продължаващата хуманитарна катастрофа в Газа се различава съществено от позицията, която сте възприели“, каза Хюсеин в писмото за оставката си до Стармър, публикувано в социалните мрежи.

"Прекратяването на огъня е от съществено значение за прекратяване на кръвопролитията, за да се гарантира, че достатъчно помощ може да премине в Газа и да достигне до най-нуждаещите се, и за да се гарантира безопасното освобождаване на израелските заложници", добави той. Късно снощи Камарата на представителите на Конгреса на САЩ гласува демократката Рашида Тлаиб, представителка на щата Мичиган и единственият американец от палестински произход в Конгреса, да бъде порицана за нейната позиция към войната Израел-"Хамас", съобщи американската преса.

В залата на долната камара на Конгреса Тлаиб призова американските законодатели да се присъединят към призива за прекратяване на огъня в Газа. "Няма да ме накарат да мълча и няма да ви позволя да изопачите думите ми“, каза Тлаиб. "Всяко правителство подлежи на критика. Идеята, че да критикуваш правителството на Израел е проява на антисемитизъм, създава много опасен прецедент и се използва, за да заглуши различни гласове, които се застъпват за човешките права в нашата нация", каза тя. Изправени пред нарастващ гняв от собственото си население, арабските страни засилват призивите си към САЩ да окажат натиск върху Израел да приложи незабавно прекратяване на огъня в Газа, което ако не се случи рискува да подкопае сигурността на целия Близък изток, пише "Ню Йорк таймс"

Саудитска Арабия, Йордания и Египет отправят настойчиви молби към представители на САЩ, включително държавния секретар Антъни Блинкън, да накарат Израел да спре военните действия. "Целият регион потъва в море от омраза, което ще оказва влияние на бъдещите поколения“, предупреди йорданският външен министър Айман Сафади на пресконференция този уикенд. Тъй като безредиците се разпространяват по улиците и се засилва безпокойството, че подкрепяните от Иран милиции в региона ще влязат по-директно в конфликта, някои арабски лидери се тревожат за собствената си сигурност, каза Елхам Факро, сътрудник в програмата за Близкия изток и Северна Африка на мозъчния тръст "Чатъм хаус"

Саудитска Арабия ще бъде домакин на извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество, на която се очаква да присъства президентът на Иран Ебрахим Раиси - първото му посещение в кралството, откакто Саудитска Арабия и Иран възстановиха дипломатическите си връзки по-рано тази година. Посещението му ще бъде още един знак за това как войната обедини различни гласове в мюсюлманския свят в солидарност с палестинците. Дори длъжностни лица в Обединените арабски емирства осъдиха поведението на Израел във войната.

Междувременно не спада интензивността на операцията на израелската армия в ивицата Газа. Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза в тази връзка, че ЦАХАЛ вече действа в сърцето на град Газа и "затяга обръча" около, както описа град Газа, "най-голямата терористична база, изграждана в човешката история" . В телевизионно изявление министърът отхвърли възможността за каквито и да било хуманитарни паузи без освобождаване на държаните от "Хамас" заложници. Това се случва на фона на все по-задълбочаваща се хуманитарна криза в Газа и САЩ се опитват да балансират подкрепата си за Израел с призиви за защита на палестинското мирно население и за "хуманитарни паузи" в конфликта.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    25 5 Отговор
    "Съюзник", който ти нарежда какво да правиш се нарича господар 👹

    Коментиран от #17

  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    18 7 Отговор
    Само вътрешни сътресения, размирици и избухване на гражданска война в САЩ ще доведе до един по-мирен и справедлив свят, без намесата вече на империята на злото САЩ и сателита Израел!
  • 3 Майна

    21 6 Отговор
    Не, те ги подпомагат в избиването им!
    Пред очите на целият свят.!
    Очите ми се пълнят със сълзи от кадрите в ГАЗА!!!
    И не само, а какво правят и на Западния бряг?

    Коментиран от #4, #10, #15

  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    20 5 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Ако наблюдаваш българските мисирки, марионетки и подлоги така обръщат сега нещата, че изкарват юдеите ангелите които само се защитават и не извършват зверства и геноцид!

    Коментиран от #30

  • 5 ИстинатА

    16 2 Отговор
    Айде стига с глупостите. Те първи ще разположат войски в Газа, уж умиротворителни докато се измести фокуса към нов фронт отворен пак от тях. После ще предадат властта в ръцете на юдеите и ционизма ще победи.
  • 6 Облъчен

    13 3 Отговор
    Приказки от 1001 нощ. Войнствените мародери разпалеха и подкрепят геноцида в Газа, не са критерий за надеждност а за унищожение. Аре бегай
  • 7 Прав и Корав

    13 4 Отговор
    Кои са те, че да разрешават на когото и да било? Никои. Терористи в униформи. Закривай
  • 8 когато няма ръководство палестина

    5 4 Отговор
    и Хамас , по добре тези тълпи от всенародни хора някой да ги ръководи . Като ще има хаос , по добре да е с някакво военно временно правителство и военен час . Бенямин ще съобщи . Неопитен е и повтаря едно и също месец вече . Зациклил е . Ще влезнем в газа, ще унищожим хамас, ще е дълга войната . друго от него не се чува . Безполезен е .С 5 процента рейтинг .
  • 9 Русоробски фронт

    8 5 Отговор
    За тия дори не се сещам.Достатъчно да да видя в църквата в Батак и да си направя изводи за тия чаршафи
  • 10 Цецо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Много си чувствителен ти бе хахаха. Като ти намалят дажбата в хранилката тогава ще видиш как ти се пълнят очите със сълзи
  • 11 ДенкоФ

    14 3 Отговор
    БайДане, няма да разрешите на Израел да окупира Газа!!!
    Da, Aмa НЕ!
    Те вече Окупираха Газа и избиха децата им!
  • 12 ТаУмВзе

    13 1 Отговор
    Точно Краварите крепят Геноцида на Моше!
  • 13 Реалист

    5 4 Отговор
    Американските фашисти се правят на свестни докато израелските си.гани търпят огромни загуби в Газа.
  • 14 Шадола

    7 4 Отговор
    Гледах видео от Газа как бойците за свобода от Хамас взривяват 2 броя Абрамс.
  • 15 Българските турци

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Газза е геополитическа пречка за целите на САЩ !...Ако стане част от държава наречена Палестина е пречка с териториални води в източно средиземно море, пречка е с въздушното си пространство през което Сащ планува да байпасира настоящия трафик през туското въздушно пространство ! ... И най вече е пречка за планувания израелски канал - алтернатива или байпас на Суецкия канал ! ...Затова Израел на цената на смъртта или разселването на 2милиона палестинци ще анексира Газза !!
    Всичко останало са приказки от шарл Перо ...
  • 16 ИЗРАЕЛ МАЧКА

    3 4 Отговор
    Да види Хамас, кон боб яде ли
  • 17 БАЙДЪН ПРАВИ КВОТ СИ ИСКА

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Къде е супертриото ПУ-СИ-КИМ да го спре....изпокриха се като мишки

    Коментиран от #20

  • 18 ВОВА, ПРАЩАЙ САМОЛЕТОНОСАЧИТЕ

    1 4 Отговор
    Че Израел изравниха Газа със земята
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българските турци

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "БАЙДЪН ПРАВИ КВОТ СИ ИСКА":

    Няма нужда от" ПУ-СИ-КИМ" ! На тях им е гарантирано от най високо място : - Ако пак рабъркат света и започнат да сеят раздор , ще бъдат окончателно затрити като ония под Мъртво море !!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мхм

    5 0 Отговор
    Израел е осъден на вечна война с арабите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Как беше..

    9 1 Отговор
    Докато умните се наумуват,лудите ще се налудуват! След една- две седмици, циона ще срине в буквалния смисъл цялата територия.Затова има обръч,за да няма репортажи директно,или след" прочистването.Използват се масово тежки оръжия, от земята и въздуха,несъпоставими ,с уж поставената задача.Това е масово избиване на десетки,ако не са стотици хиляди невинни, директно в жилищни сгради, училища,болници- Истинският брой ,на цивилни жертви,ще се разбере след години.Но ще бъде чудовищен,за такава малка територия.Но арабския свят си е виновен.Карат се помежду си( шиити- сунити) от което печели сион.Ако им скочат всички ( без да употребяват оръжие) но с икономически бойкот( блокират в цял свят износ на въглеводороди) сиона ще клекнат за един ден,а Биби ще бъде свален за часове.

    Коментиран от #28, #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Как беше..":

    Това го говорим и за империята на злото САЩ, че ще подейства. Ако всички които ненавиждат тая империя и западните капиталистически чакали почнат бойкоти на всичко англосаксонско и Западно, да не работят с долар и евро и не признават нищо от там, тогава Западния неолиберален капиталистически свят ще рухне за дни без война. А граждански войни ще почват да избухват в самите САЩ и западните им марионетни и васални държави!
  • 29 Харон

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Как беше..":

    "Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam" Казваше Като. Сега би казвал " Сега така смятам, че Газа трябва да се погуби."
  • 30 наглед нищожен детайл

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    В своята книга „Лъжите през военно време“(1928) Артур Понсоби пише накратко следното:„Лъжата е признато и изключително полезно оръжие по време на война и всяка страна го използва напълно съзнателно, за да заблуди своя собствен народ, да привлече неутралните и да заблуди враговете.Невежите и невинни маси във всяка страна не осъзнават в този момент, че биват заблуждавани и когато всичко свърши, лъжите излизат наяве само частично и то на отделни места.Тъй като това вече е минала история, а желаният ефект е бил постигнат с различните истории и изявления, никой не си прави труда да разследва фактите и да установи истината." Накратко книгата му може да се обобщи в следните няколко точки:1.Ние не искаме война;2.Противника е единствено виновен за тази война.;3.Противника по своето същество е лош и дяволско изчадие.;4.Ние защитаваме благородна кауза, а не нашите собствени интереси.;5.Врагът умишлено извършва престъпления, нашите грешки са неволни.;6.Врагът използва забранени оръжия.;7.Ние търпим малки загуби, загубите на врага са огромни.;8.Известни творци и интелектуалци подкрепят нашата кауза.;9.Нашата кауза е свята.;10.Всички, които се съмняват в нашата пропаганда са предатели.;Ако нещо от горното ви накара да се замислите, веднага спрете, защото ще попаднете в презумпцията на т.10, а както съобщиха 2022 в "цивилизованите" Чехия и Словакия, за такива неща се влиза в затвора! Такива се атлантическите „ценности“!