Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 21:01 1 780 16

Войната в Газа: "Конфликтът ще продължи и след тази зима"

  • газа-
  • хамас-
  • густав гресел-
  • израел-
  • война-
  • ивицата газа

Настъплението на израелските въоръжени сили, особено от север и изток, е много бавно, защото се оглежда къща по къща

Войната в Газа: "Конфликтът ще продължи и след тази зима" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израелската армия раздели ивицата Газа на две части - северна и южна. Какво цели с това?

Густав Гресел: Основната инфраструктура на Хамас е на север, т.е. в град Газа. Израелските войски разделиха ивицата на две части, за да попречат на изнасянето на инфраструктурата на юг. Те искат да разрушат тази инфраструктура, но искат и да ликвидират или да заловят живи водещи фигури на Хамас - лидери или технически кадри, които участват в производството на оръжие. Идеята е те по-късно да бъдат заменени срещу израелски заложници.

Желанието е да бъдат освободени заложниците, доколкото това изобщо е възможно. За тази цел е много важно да не се допусне бягството на водещи фигури от Хамас и затова бе разделена ивицата Газа - за да бъде отрязан пътят им за бягство на юг. Израелската армия обаче обяви това доста по-рано, което повдига въпроса дали някои от тях вече не са избягали на юг.

Бягството на цивилните палестинци от север на юг сега по-лесно ли е или е по-трудно?

Густав Гресел: Бягството на юг беше трудно и преди да бъде разделена ивицата, но сега ще стане още по-трудно, защото на практика има само един коридор, който е под контрола на израелските военни. Хамас иска да попречи на цивилните да бягат на юг, защото иска да ги използва като жив щит - това е част от тактиката на Хамас за предстоящите сражения в градска среда.

И по-рано имаше опити да се попречи на цивилните граждани да избягат на юг. За Хамас сега това е по-лесно, щом трябва да се наблюдава само достъпа до този коридор, който израелската армия държи отворен.

При тези страшни кадри от Газа, където всичко е в руини, е трудно да си представим, че там изобщо е възможно да живеят хора. Каква е ползата на израелската армия от тези разрушения?

Густав Гресел: Ивицата Газа на практика е едно голямо градско бойно поле - там селата и градовете са много нагъсто, те са се сраснали в едно голямо населено място. При сражения къщите са естествена възможност за прикритие и придвижване - особено за пехотата. Те предлагат и защита срещу дронове или бойната авиация. Мазетата и приземните етажи се използват за позициониране, а от покривите има добра видимост. Когато в такава среда се водят сражения, много къщи биват разрушавани и се превръщат в руини. Украинската армия например евакуира селата, преди да се превърнат в бойни полета - за да не останат цивилни в сградите. Проблемът с Хамас е, че те не само не правят това, но и се опитват да го предотвратят, защото се нуждаят от мъртви цивилни за своята пропаганда.

Знаем, че бойците на Хамас използват широка мрежа от тунели и скривалища. Как израелската армия се справя с тази задача?

Густав Гресел: Тя подхожда много внимателно, без да бърза. Не знаем как точно израелските войници локализират тези тунели, но те са преминали съответната техническа подготовка за тази задача. Първо се локализират тунелите под превзетите къщи, след това се пристъпва към тяхното проучване, т.е. войници влизат в тях, за да видят какво има в тунелите, и чак след това те могат да бъдат взривени.

Това е много трудна и изтощителна дейност. Ето защо настъплението на израелските въоръжени сили, особено от север и изток, е много бавно, защото се оглежда къща по къща, за да се види какво има скрито в мазето, къде има тунели.

"Джерузалем пост" съобщава, че в израелската армия е започнало раздаването на зимно снаряжение. Означава ли това, че предстои дълъг конфликт?

Густав Гресел: Първата военна операция, целяща унищожаването на Хамас, включително неговата инфраструктура, ще отнеме доста време. През последните седмици видяхме колко бавно става това - израелската армия напредва къща по къща, блок по блок.

Не знаем какво ще последва. Например каква администрация ще бъде създадена в ивицата Газа след Хамас. Ще може ли тя да се справи, ако бъде назначена от Израел, и как ще се отнася към нея палестинското цивилно население? Това все още е ясно. В този смисъл трябва да приемем, че този конфликт ще продължи много по-дълго от тази зима.

Автор: Михаил Павелец АРД


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    11 6 Отговор
    Настъплението било бавно. То и валякът е бавен, но след него е утъпкано и равно.
    Така ще стане и в Газа.
  • 2 Комод

    11 4 Отговор
    Бавно но сигурно прочистване до последният палестиноид.
  • 3 Бай Иван

    11 10 Отговор
    Всички истински българи сме с Изрел.
  • 4 Зевзек

    8 0 Отговор
    Някой знае ли, защо няма цигани в Китай ???
  • 5 ТрампЛин

    9 0 Отговор
    Конфликта никога няма да спре! Виж, войната срещу Хамас ще завърши до края на ноември. Въпроса е, колко дълго Газа ще е окупирана за да не се пръкне нов КамаЗ?
  • 6 Густав Шустак

    6 6 Отговор
    Покрай сухото гори и мокрото СЛАВА на ИЗРАЕЛ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Малко фактиииии

    7 7 Отговор
    Да да .Каквото повикало такова се обадило на палестинците , а и изобщо трябва да се знае, че мирни палестинци няма , във всяко семейство има по един до двама членове на Хамас , така че Израел ще ги превъзпитава дълго ,дълго време ....
  • 9 Автор: Михаил Павелец АРД

    0 1 Отговор
    първият чернокож водещ на новини по ARD. .......
  • 10 Конфликтът ще продължи

    3 0 Отговор
    Докогато САЩ кажат че ще продължи...
  • 11 Мушетата

    0 3 Отговор
    Вече започнаха да се прехвърлят към новата столица Уман.
  • 12 Кому бананы, кому снег - я живу в России

    4 6 Отговор
    Тази земя не принадлежи на евреите!

    Коментиран от #13

  • 13 Тази земя

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Кому бананы, кому снег - я живу в России":

    Принадлежи на християни и мюсюлмани, които са живели в мир и разбирателство
    докато през 1948-ма ционистите създават нелигитимна държава Израел.

    Коментиран от #14

  • 14 Ццц

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тази земя":

    О...от както съществува исляма той осъществява агресия срещу християнска Европа
  • 15 Кво е това

    4 0 Отговор
    Джерузалем пост? От Джурасик парк ли е ? С кво ги превеждате тези статии бре ? С някакъв албански софтуер ли ?
  • 16 По некадърно написана статия

    4 0 Отговор
    Здраве му кажи....