Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 10:31 1 588 5

Израел няма да окупира ивицата Газа

  • газа-
  • ивицата газа-
  • хамас-
  • окупация-
  • израел-
  • война-
  • рон дермър

Той припомни, че Израел се е изтеглил от ивицата Газа преди 17 години

Израел няма да окупира ивицата Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел няма намерение да окупира ивицата Газа. Това изявление бе направено на фона на мащабните удари на израелската армия срещу Хамас и цивилното население в Газа.

Рон Дермър, израелският министър на стратегическите въпроси, в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си подчерта, че израелският премиер Бенямин Нетаняху не е говорил за окупация на ивицата Газа след края на войната с "Хамас", предаде БТА.

Дермър припомни, че Израел се е изтеглил от ивицата Газа преди 17 години. Министърът заяви, че веднъж след като "Хамас" вече не е на власт там и след унищожаването на неговата инфраструктура, Израел ще трябва да има обща отговорност за сигурността за все още неустановен период. В отговор на въпрос как ще бъде организирана тази отговорност, Дермър призна, че въпросът остава отворен, но увери, че няма да става дума за окупация. Дермър е бивш посланик на Израел в САЩ. Той е приближен на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Думите му идват в момент, в който Вашингтон заяви, че се противопоставя на нова дългосрочна окупация на Газа от Израел.

"В общи линии ние не подкрепяме повторната окупация на Газа от Израел и Израел не го подкрепя също", заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател вчера. Това пък беше реакция на думите на Нетаняху от понеделник, който заяви тогава, че иска Израел да поеме общата отговорност за сигурността в тази територия след края на войната с "Хамас". "Водим активни разговори с нашите израелски колеги относно това какво трябва да представлява ивицата Газа след конфликта. Президентът Джо Байдън запазва позицията си, според която повторна окупация от израелските сили не е правилното нещо, което да се направи", каза също Кърби. Но добави, че едно нещо остава несъмнено и то е, че "Хамас" не може да е част от уравнението".

Говорителят на "Хамас" Абдел Латиф ал Кану реагира в "Телеграм" на тези думи, като заяви, че казаното от Кърби за бъдещето на Газа след "Хамас" е фантазия и напомни, че палестинският народ е единствено този, който ще реши какво да бъде бъдещето му. Дермър пък призна, че Израел ще се сблъска с трудности в деня след елиминирането на "Хамас". Кой ще управлява Газа? Ако една палестинска сила управлява Газа за доброто на нейните граждани и без да иска да разруши Израел, тогава можем да дискутираме това", заяви той, цитиран от Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А кибуците

    6 3 Отговор
    Какво са
  • 2 Да, бе

    7 2 Отговор
    Израел няма да окупира, а ще бъде окупиран...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Калпазанин

    3 2 Отговор
    Нвма да окупираото кухите араби сами са се окупирали с краварски дрънкулки, ама явно нещо сериозно се мъти измежду тях за да сменят плочата
  • 5 Да де

    0 2 Отговор
    те и руснаците не са окупирали територии на други държави....