Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 14:36 1 410 13

Скръб, гняв и отчаяние: един месец война в Газа

  • газа-
  • израел-
  • ивицата газа-
  • война-
  • хамас-
  • сащ-
  • бенямин нетаняху

Израелският министър-председател заяви, че страната му се готви да поеме контрола над палестинската крайбрежна ивица

Скръб, гняв и отчаяние: един месец война в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Измина месец от терористичното нападение на Хамас срещу Израел, при което загинаха 1400 души, а други над 200 бяха взети за заложници. Близките на всички тези хора продължават да скърбят. В същото време вече цял месец се води и войната в ивицата Газа. Министерството на здравеопазването на Газа, което е контролирано от Хамас, съобщава за над 10 хиляди загинали. ООН също говори за подобен брой жертви - голяма част от тях са жени и деца.

Сраженията в град Газа продължават

Израелската армия продължава с нападенията си в ивицата Газа. По данни на военните е убит един от водещите разработчици на оръжия на Хамас. Мухсин Абу Сина е бил, наред с другото, експерт в разработването на ракети, каквито Хамас изстрелва такива по израелските територии. В същото време израелската армия навлиза в центъра на град Газа. "Намираме се в сърцето на град Газа", заяви министърът на отбраната на Израел Йоав Галант по време на телевизионна пресконференция. Градът е "най-голямата терористична база, изграждана някога в света”, заяви Галант. Градът се смята за най-голямата крепост на Хамас, осеяна с тунели и бункери. Израел твърди, че някои от тях се намират под големи болници, включително най-голямата в града - "Ал Шифа”.

Израел иска да контролира ивицата Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че страната му се готви да поеме контрола над палестинската крайбрежна ивица след войната в Газа. Израел ще трябва да гарантира сигурността в ивицата Газа за неопределен период от време, заяви той пред американската телевизия Ей Би Си. В телевизионното интервю Нетаняху отново отхвърли прекратяването на огъня, но изрази готовност за кратки примирия, за да се осигури на хората в ивицата Газа най-необходимото. Истинско прекратяване на огъня би могло да се обсъжда само ако Хамас освободи отвлечените заложници. В противен случай нямаше да има и доставка на гориво за района, както и допускане на палестински работници в Израел, каза премиерът.

САЩ се противопоставя на идеята за контрол на Израел в Газа

Вашингтон се обяви срещу подновяването на дългосрочната окупация на ивицата Газа от Израел. "Като цяло ние не подкрепяме повторната окупация на Газа", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател. "Вярваме, че палестинците трябва да са начело на тези решения и че Газа е и ще остане палестинска земя.”

Въпреки това Пател подчерта, че не може да има "връщане към статуквото" в ивицата Газа след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври. "Израел и регионът трябва да бъдат в безопасност, а Газа не трябва и не може повече да служи като база за терористични атаки срещу израелския народ или други хора." По-рано държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че Съединените щати, заедно с други държави, проучват възможните варианти за бъдещето на ивицата Газа. Според Блинкен най-разумният вариант би бил "ефективна и обновена Палестинска власт", която да управлява ивицата Газа. Въпросът е дали има възможности за постигане на това, отбеляза той. "А ако това не е възможно, има и други временни варианти, които биха могли да включват редица държави. Освен това, както функциите по сигурността, така и тези по управлението биха могли да бъдат изпълнявани от международни организации", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    13 2 Отговор
    "Президентът Кенеди реши да се наложи мониторинг на ядрената централа Димона .Той настояваше за това за да се знае дали там се разработват ядрени оръжия.Израел отказаха ,но той настояваше,и кризата беше решена с оставката на Бен-Гурион ,той подаде оставка за да не се съгласи на мониторинг на ядрената централа Димона и след това той даде заповед за убийството на президента Кенеди,Кенеди беше убит защото настояваше за мониторинг на ядрената централа Димона."

    Муамар Кадафи

    Заради това тези ционистки кучета убиха великия Муамар Кадафи защото знаеше истината и на 23 септември 2009 на генералната асамблея на ООН, Кадафи публично имаше смелостта да иска разследване за ядрените оръжия на Израел.

    Коментиран от #3

  • 2 Мушетата

    8 2 Отговор
    Си създадоха вечен враг.
  • 3 Ква асамблея бе

    0 9 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Ти си асамблея от съчетанието Аз Съм и Блея.
  • 4 Каквото повикало

    3 4 Отговор
    Такова Обадило
  • 5 Роми Клаха

    4 9 Отговор
    Сега Роми мрът

    Коментиран от #11

  • 6 Руски Пасив

    3 6 Отговор
    Бягам от русия Израел идва
  • 7 Соваж бейби

    18 2 Отговор
    Евреите си показаха истинското лице,няколко поколения бяха забравили и ги съжаляваха незаслужено!Както има един лаф вълка само козината си сменя ,душицата мръсна никога!
  • 8 Верно ли

    16 4 Отговор
    Хахахах, гледам заглавието и си викам "дойче зеле"! Скръб, гняв и отчаяние!!!! А питахте ли ги рускоговорящите в Донецк и Луганск за цели 8 години какво им е било? Чудех се откъде са се ентусиазирали укро-фашките да спират водата и тока в Крим през 2014та, а те са си имали показно в Газа.
  • 9 Мишо

    13 1 Отговор
    Наглосаксонеца е най-големия боключ на света, но е изпреварен от българския licker .
  • 10 Защо ли

    15 2 Отговор
    Не чух дори един български политик да защити жертвите палестинци?
    Защото са англосаксонски близачковци!
  • 11 Кой те знае

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Роми Клаха":

    И ти какъв въглен си половин хилядолетие ва е....
  • 12 Лотария

    0 1 Отговор
    Натаняхо и Путин. Да им се даде нобеловата награда. За възстановяване на реда и дисциплината
  • 13 резервист

    2 1 Отговор
    Първо. Хамас е рожба на израелските тайни служби, създадено и поддържано, за да разедини палестинците и арабите като цяло и да ги накара да воюват помежду си.
    Второ. Като следствие от първото, няма начин Натаняху и компания да не са знаели какво предстои. Още повече че Египет в прав текст ги е предупредил.
    Трето. Израел контролира чрез енергоносителите, икономиката и изолацията огромния затвор Газа. Дори питейната вода зависи от благоволението им. За създаването на военния потенциал на Хамас освен много пари са нужни и други ресурси. Как си ги осигуряват? От къде минават?
    Четвърто. Израел напира да окупира Газа и да я управлява докато всички свикнат с това. Палестинците, които живеят там или са избивани в момента без разлика от пол и възраст или са изтласквани към Египет. Те да си блъскат главата. На Израел палестинци не му трябват.