Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 15:51 2 082 34

Девети ноември - денят, който промени света

  • берлинска стена-
  • германия-
  • история-
  • 9 ноември-
  • евреи-
  • адолф хитлер

Девети ноември е най-забележителната дата в по-новата история на Германия

Девети ноември - денят, който промени света - 1
Снимка: Shutterstock

От 1989 година насам на 9 ноември честваме едно събитие, което промени света: падането на Берлинската стена. На 3 октомври 1990 Германия се обедини отново след продължило 41 години разделение. С изчезването на втората диктатура на германска земя, с края на ГДР от политическата карта изчезна и целият социалистически лагер в Европа, а на конфликта между Изтока и Запада беше сложен край. 9 ноември 1989 е съдбовен ден в историята на Германия и Европа.

Краят на монархията

В германския исторически календар обаче 9 ноември е свързан и с други важни събития. През 1918 социалдемократът Филип Шайдеман провъзгласява републиката от балкона на Райхстага в Берлин. "Работници и войници, имайте предвид историческото значение на този ден… Всичко за народа, всичко от народа! Нищо не трябва да е в състояние да опозори работническото движение. Бъдете единни, лоялни и отговорни! Старата и прогнила монархия рухна. Да живее новото, да живее германската република!". Тези негови думи подпечатват края на монархията, начело на която бе кайзер Вилхелм II.

Но още от самото начало на младата демокрация в Германия не ѝ е никак лесно. И левите, и десните в страната се опитват да я премахнат възможно най-бързо. На 9 ноември 1923 в Мюнхен вече маршируват националсоциалистите, чийто водач - Адолф Хитлер - десет години по-късно взима властта в Германия и хвърля света в най-голямата му катастрофа: Втората световна война.

Горящи синагоги

Евреите в Германия постепенно биват лишени от права, а през 1942 година започва и систематичното им унищожение. Още преди това, на 9 ноември 1938 година, в целия германски Райх горят синагоги, а еврейски магазини биват плячкосвани. На този ден са убити около 100 евреи, а 26 000 са депортирани в концентрационни лагери. Погромът, наречен цинично "Кристална нощ", е нещо като ранна генерална репетиция за Холокоста по-късно. Роберт Лей, ръководител на Националсоциалистическия германски работнически фронт, не крие това: "Юда ще падне, Юда трябва и ще бъде унищожен! Това е наше свещено убеждение."

Падането на Берлинската стена

Именно този 9 ноември - от 1938 година - е най-ужасният в поредицата от съдбоносни за Германия ноемврийски събития, случили се на тази дата.

Трудно е да си представим по-голям контраст с 9 ноември 1989 - денят, в който пада Берлинската стена. В онази нощ границата най-неочаквано се отвори за хората от ГДР. Месеци преди това в страната започнаха да се провеждат протести срещу управляващата върхушка - срещу хората от Политбюро на комунистическата Германска единна социалистическа партия ГЕСП. Хиляди източногерманци бяха избягали вече на Запад през Унгария или през западногерманските посолства в източноевропейските страни. С всеки изминал ден растеше натискът за предоставяне на улеснения за пътуване на всички граждани на ГДР. Но никой не очакваше подобен развой: след като на международна пресконференция в Източен Берлин бяха огласени новите разпоредби за пътуванията, "влизащи в сила незабавно", вече нищо не можеше да спре последвалите събития.

Още същата вечер ликуващи хора щурмуваха граничните пунктове в разделения Берлин, а радостта им беше безгранична - в буквалния смисъл на тази дума.

След тази нощ вече нямаше връщане назад. Първата дупка в Стената нанесе съкрушителен удар на болната система. На 9 ноември в Германия за трети път се пишеше история. Този път щастлива. Дори и многото трудности, последвали падането на Стената и обединението на Германия, не могат да променят това. Защото постигането на единство вътре в обществото изисква повече време, отколкото националното обединение.

Автор: Марсел Фюрстенау


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    20 11 Отговор
    9 ноември е черен ден за човечеството
  • 2 Реалист

    20 9 Отговор
    На 9 ноември пристигнаха бананите от говедарско посолство и България спря да съществува като самостоятелна държава

    Коментиран от #9

  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    19 10 Отговор
    10 НОЕМВРИ КРАЯ НА БГ ДЪРЖАВНОСТА И НАЧАЛОТО НА ОГРАБВАНЕТО НА БГ
  • 4 Гедерейка

    14 9 Отговор
    В източна Германия в момента е мизерия западните капиталисти откраднаха парите на ГДР
  • 5 Професора

    17 10 Отговор
    С падането на Берлинската стена Европа загуби суверенитет.
  • 6 Торент

    16 7 Отговор
    Американските окупатори още седят в Германия

    Коментиран от #31

  • 7 файчо

    5 4 Отговор
    В Ингилизията монархията още си съществува. Не вярвам скоро да стане република. УСА-та ако стане монархия с крал Тръмпец Първи,ще напреднем доста във всяко отношение.
  • 8 Васо Терзиев

    12 4 Отговор
    Лошо беше през социализма нямаше прайд София

    Коментиран от #18

  • 9 Ами че

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Така беше!!!
    Източните германци получиха банани и бергрюсунг гелд 100 Дойче Марк.
    А бг маймунчетата получиха само по бананче
  • 10 Гост 2

    12 4 Отговор
    След 9 Ноември почнахте да си изключвате радиаторите зимат защото обедняхте драстично.
  • 11 Трол

    6 8 Отговор
    С малки изключения светът съществуваше мирно и се развиваше,преди путлер да активира стрелките на Апокалипсиса и отново заживяхме в страх...
  • 12 Бесен-_ Язовец

    10 5 Отговор
    Българин намаля за 30 години с 4 000 000 люде къв кеф за петата колона на Сорос, че България се обезлюдява по плана на господарите им Ран - Ът

    Коментиран от #24, #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сталин

    7 2 Отговор
    Демократия,ето строй при котором кучк@ мерзавцев управляет толпой идиотов

    И.В.Сталин
  • 15 В Източна Германия

    7 4 Отговор
    9 ноември НЕ се чества като събитие, което е променило света: падането на Берлинската стена. !!!! Няма никакви чествания а има мащабни протести срещу НАТО, САЩ и Израел !
  • 16 Сталин

    6 3 Отговор
    Огромното желание на българина за банани ,свали социализма.

    Коментиран от #27

  • 17 Аре бреее

    2 3 Отговор
    Девети ноември е най-забележителната дата в по-новата история на Германия........ А защо не се чества а?
  • 18 ...

    6 7 Отговор

    До коментар #8 от "Васо Терзиев":

    ...нямаше също така свободата да казваш каквото искаш,да работиш каквото искаш,да се развиваш,да си купиш нещо различно от месо,хляб,сирене и шоколад кума лиса,нямаше друго,освен соц проп@ганда по единствените тв,радио и вестник,нямаше друго,освен руска б0клукч@ва техника и коли,за които чакаш с години,нямаше полети по 20 рубли до цяла Европа... И още куп неща нямаше,но ти за прайда се хвана... Всъщност имаше манифестации,които за разлика от прайда бяха задължителни,да покажат любовта на народа към Партията.
    Ако не я обичаш-в затвора или в лагер...

    Коментиран от #25

  • 19 Има достатъчно ВЕБ камери

    3 0 Отговор
    В Германия и всеки може да види каква """празнична еуфория""" цари...... Който статията е написал поне една снимка от празненствата може ли да покаже ? Там едни поне 20-30 човека да са се събрали някъде а?

    Коментиран от #28

  • 20 Простите от ДВ

    6 0 Отговор
    ДВ ненормални сте
  • 21 Разбира се че Германия

    7 0 Отговор
    Още е окупирана от ФАЩ !
  • 22 Германия

    2 3 Отговор
    Има да си връща още много земи от Полша Чехословакия Унгария Италия Русия Франция
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Преувеличаваш

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен-_ Язовец":

    България намаля с не повече от 3.5 милиона души
  • 25 Реалист

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "...":

    НРБ през социализма е била на 26 място по свобода на словото сега в деемоокраацииятаа е на 146 место!

    Коментиран от #29, #30

  • 26 Беше историческо събитие!

    9 1 Отговор
    Бяхме с жената точно на тази дата в магазин за телевизори и гледахме. Изведнъж жената каза: "Виж какво става на стената в Берлин"! По включените телевизори само това "вървеше" на всички екрани. Погледнах и видях, как през КПП-та на Берлин от Източен Берлин граждани на ГДР минахава в Западен Берлин и ги интервюираха. В началото и двамата помислихме, че е някаква игра, журналистите нещо се занасят. Но, постояхме още малко и разбрахме, че става наистина нещо историческо. След това в рамките на 2 месеца, всички от Източна Германия отидоха поне по един път да видят Западната и да получат 100 западни марки, като "пари-поздрав", че са стъпили на територията на Западна Германия! Тогава 100 западни марки беше наистина много по покупателна способност. И от този ден, Германия тръгна "надолу"! Западната стана слаба, понеже огромни плащания трябваше за Източната. После те се обвързаха много и по-силно и с ЕС. Приеха и единната валута - еврото. Харчат огромни суми, милиарди да поддържат този куц съюз. И последният смъртоносен удар на обединената Германия беше решението на Меркел да пуска всеки гладен Сульо и Пульо да живее на помощите и да не прави нищо, докато немците превиват гръб да ги издържат. Унизителното поведение днес, навеждането пред САЩ е само последната унищожена гордост на някогашната велика Западна Германия!
  • 27 Дали?

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    Първосигналните винаги бутате виновни бананите, щото толкова да ви мисловните процеси. Причинно-следствената връзка не е за вашите мозъчета.
  • 28 Райнхард

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Има достатъчно ВЕБ камери":

    Полицията в Германия е крайно мобилизирана в момента, като е подсилена за Хамбург,Берлин,Мюнхен и с армейски части! Говори се, че тази нощ крайно десни и араби подготвят велико парти на евреите..!
  • 29 ...

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Реалист":

    Въпреки че в конституцията са дадени определени права и свободи на гражданите, проблемът е „във възможността тези текстове да бъдат упражнявани. За подобна практика липсват преди всичко законови гаранции,“ пишат Искра Баева и Евгения Калинова в изследването си „Българските преходи 1939-2010“, с. 163. Държавна сигурност играе ролята на политическа полиция, особено чрез своето Шесто управление за „борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви“.

    Български данни за свободата на словото за този период не могат да бъдат открити по гореописаните причини, но съществуват международни изследвания.

    В изследването си „Свободата в света 1987-1988“ неправителствената организация Freedom House НРБ е определена като несвободна страна с най-ниския индекс 7.
  • 30 ...

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Реалист":

    Според категоризацията на организацията това означава, че в държавата има политически терор, „съществува всеобхватен страх, липса на независимо изразяване дори в тесен кръг, няма почти никакви публични изяви на опозицията (ако има такава-б.а)… Всички медии са под абсолютен контрол от правителството или неговите партийни клонове. Гражданите имат малко права срещу държавата. Гражданите имат малък избор на професия или пребиваване“.

    По отношение на гражданските свободи, сравнено с останалите държави от социалистическия лагер, България е с най-ниския показател 7, заедно с Албания и Румъния. Чехословакия, ГДР и СССР имат 6, а Полша – 5.

    ...вие си четете пр0пагандните глуп0сти във фейсбОк... За ваше нещастие вече има интернет и при желание може да провери всяко твърдение...
  • 31 Калпазанин

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Торент":

    Да ама според "свободните Ес медии" това не са окупатори, окупатори са руснаците които се изтеглиха от целия източен блок. А натю тогава начело с рейгън каза на горбачов ние няма да идваме нито инч на изток. Какво говореха пък каква стана тя
  • 32 Урюрвкос

    3 0 Отговор
    Стената държеше запряно едно чудовище и когато падна то плъзна по източна Европа а сега смля Финландия и още една северна страна е наред да бъде схрускана.
  • 33 Калпазанин

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен-_ Язовец":

    Този същия сорос и ще я засели с всичко бракувано от Ес.,тулс ще сме като депо за сортиране на отпадъци. За какво мислиш ги правят тези събирания в давос всяка година и за сигурността (им) в Мюнхен
  • 34 КомунизЪма изчезна

    1 3 Отговор
    Комунистите останаха
Новини по държави: