Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 20:10 2 643 38

Меркел: Продължавайте да се борите за демокрацията

  • германия-
  • демокрация-
  • ангела меркел-
  • обединение на германия-
  • берлинска стена

Дори днес достиженията на демокрацията не бива да се приемат като даденост, каза Меркел

Меркел: Продължавайте да се борите за демокрацията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германците трябва да продължат да работят за демокрация, заяви канцлерът Ангела Меркел в деня на националния празник, когато се навършват 31 години от обединението на Източна и Западна Германия, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Обединяването се осъществи, "защото в Източна Германия имаше хора, които рискуваха всичко в името на правата, на свободата си и на едно различно общество", отбеляза Меркел в една от вероятно последните си речи като канцлер. "Дори днес достиженията на демокрацията не бива да се приемат като даденост. Демокрацията не е нещо, което просто съществува. Ние трябва да работим за нея заедно, отново и отново, всеки ден", подчерта тя пред участниците в честването на Деня на германското единство в източногерманския град Хале и напомни за дезинформацията и подстрекателството, които се наблюдават в днешните обществени дебати.

Меркел цитира убийството на регионален политик от партията ѝ, нападението срещу синагогата в Хале и случая със застреляния наскоро служител на бензиностанция, след като като помолил клиент да си сложи предпазната маска, като пример за словесни нападки, довели до радикализиране на германското общество. Канцлерката предупреди също, че обединението на Германия "не е завършен процес". Тя каза, че много източногерманци като нея изпитват чувството, че постоянно трябва да доказват, че и те са част от тази страна.

Три десетилетия по-късно политическото и икономическо разделение между някогашния комунистически Изток и Запада се запазва. Различията се проявиха и на националните избори миналия месец, когато крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" спечели в 16 избирателни района в Източна Германия, въпреки че процентът от гласувалите за нея в национален мащаб отбеляза спад, посочва АП. Днешните чествания започнаха в Хале с обща религиозна служба за християни, евреи и мюсюлмани, предаде ДПА. На службата в църквата "Санкт Паул" присъстваха Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер. Главната церемонията се състоя по-късно в концертна зала "Георг Фридрих Хендел" с 340 поканени, пред които по повод празника говори Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Белега на звяра

    34 4 Отговор
    Вижте за агенда id2020 на фондация рокфелер, бил и мелинда гейтс и Гави.можете да намерите информация на официалният сайт.те ви го казват, ще ви накарат да си направите електронна идентичност в която се вкарва информацията за всяко убождане и няма мърдане. накрая целта е да ви сложат чип.чиповете ще бъдат свързани към супер компютрите като онзи в брюксел на име "звяра" и този който строят в София. скоро във всеки голям град ще има един от там ще управляват животите ви,всички ще сте свързани към главният компютър, който ще бъде командван от определени хора те ще ви казват кога да излизате какво може да правите и какво не, по какви маршрути може да се движите,какво може да ядете в какви количества,само с един бутон ще могат да заличават милиони животи спирайки чипа ви в който са ви парите и личните ви данни и се превръщате в призрак осъдени н гладна смърт.всеки аспект от живота ви ще бъде под техен контрол.

    Коментиран от #30

  • 2 Гошо

    43 3 Отговор
    Нещо не се борят тия германци Гледам ,май Демокрацията ще ги пребори ,бая ги води по точки

    Коментиран от #23

  • 3 Майна

    42 3 Отговор
    Ха, ...в Лайпциг и в провинция Саксония са без маски и в магазините, но това е ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ..,в която все още си личи,че социализмът е създал мислещи хора и точно там ТВОЯТА ПАРТИЯ ЗАГУБИ...
    ДАЖЕ НЕ ЮИ СЕ ПИШЕ ЗА ТЕБ, НЕ ЗАСЛУЖАВАШ...
  • 4 Новичок

    34 2 Отговор
    „ДЕМОКРАЦИЯ” казваш,фрау Меркел.Ела да я видиш в БГ.Който има пари ,е добре който няма ??? Тука и да работиш си беден.
  • 5 123

    42 3 Отговор
    Сатанистите наричат ковид фашизма демокрация.
  • 6 Dtewa

    15 6 Отговор
    Гестапо, SS "Мъртвешка глава" и Щази се борят за демокрация. А "Хитлер юнген" им пригласят. Ха, ха! Типичен пример са били демократичните общности в Бухенвалд.
  • 7 Шабан

    4 34 Отговор
    Браво на тази смела и изключително разумна жена! Истински войн на разума и човещината! Дано германците да изберат достоен заместник на тази прагматична Дама!

    Коментиран от #20, #31

  • 8 Меркел

    24 6 Отговор
    Продължавайте с демокрацията, до 2050 трябва да сме си сменили немското население с турско -арабско, африканско -латинско ,мюсюлманско-комунистичско, китайско индийско. До 2050 трябва да сме преборили климатичните промени като исхвърляме лития от батериите в околната среда за по добро здраве, до 2050 трябва ядем само гмо храни за да сме по здрави, и ще подкрепим демокрацията като открием още бази на американската армия, и да насърчич либерализма ще си вкаламе няколко милиона талибани

    Коментиран от #10

  • 9 Smooth Jazz

    25 3 Отговор
    Не може да оказваш тоталитарен натиск над държави от ЕС и в същото време да говориш за демокрация . Визирам не само натиска върху България, но и Унгария, Полша и др. Този филм вече сме го гледали в сащ - постоянно крят демокрация и се бият в гърдите, а в същото време използват куп недемократични методи за оказване на натиск върху други държави, потъпквайки суверенитета им, демократичните ценности, независимистта на медиите, пазарната икономика.

    Коментиран от #11

  • 10 Шабан

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Меркел":

    Ти що ги мислиш! Ти помисли за вас си, че както сте я подкарали скоро и добитъка ще избяга от България!?
  • 11 Ами

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Smooth Jazz":

    показват им правият път на бившите комуняги! Щото 200 години повече са врели и кипели в чорбата на демокрацията.
  • 12 ИДИЛ в България Перник

    4 1 Отговор
    Ние се борим за Демокрацията но в Перник България режат ръце и хвърлят хора от скалите по подобие на Ислямска Държава, сили нямаме вече!
  • 13 гаден бабишкер

    13 2 Отговор
    За коя демокрация ма како , той и колегата ти Хитлер и той не правеше ли някаква демокрация, ти от него ли взема уроци .

    Коментиран от #21

  • 14 Фаро

    15 1 Отговор
    Демонокрацията е измама за бедните и се управлява от сатаната
  • 15 не може да бъде

    13 0 Отговор
    Интересно ми е какво би казал Бърнард Шоу,ако беше жив за сегашната демокрация!?Ето какво казва за демокрацията по негово време -"демокрацията,това е един голям шарен балон,в който всички се захласват,а в това време някои хитреци им пребъркват джобовете!"
  • 16 да правите

    12 0 Отговор
    голем мемориал на Горби-предателя,Фрау.На неговата наивност,лицемерие и болна амбиция да се чувства исторически реформатор дължите обединението на Германия!Заради вашите двойни демостандарти виреят такива "велики" управници,като приятеля ти БМБ.За благодарност,че сте вече една дър-а,не спряхте да налагате санкции на РФ.И да се слагате на САЩ,ама тази зима може да ви се изпарят всички мераци!
  • 17 АНТИХРИСТО

    4 1 Отговор
    АНАРХИЯХРИСТОВ Е за дране на кожи от Демократи Мафиози като Бойко Барабойко
  • 18 грух

    5 0 Отговор
    аз пък изобщо не се боря за демокрация.Сега ще ме арестуват ли ?
  • 19 no name no face no number

    9 1 Отговор
    Трябва да си върнем и модернизираме социализма или да измислим нещо още по добро, но демокрацията е шайзе

    Коментиран от #22, #33

  • 20 грух

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Шабан":

    Браво и на теб, как успя толкова минуси да събереш !?!? Юнак !
  • 21 джо

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "гаден бабишкер":

    Е, то не може да викаш "върнете ми комунизма", и да искаш да си като капиталистите
  • 22 100

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "no name no face no number":

    айде, заминавай за москва, айде
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българка

    0 2 Отговор
    Благодаря на Бога, чЕ сте се усмериш. Ти живота чувсвташ ли изобщо?!
  • 25 Sieg

    10 2 Отговор
    Меркел един от най - малоумните политици, редом до нашите.
  • 26 Sieg

    3 1 Отговор
    Дано Меркел попадне на чичо Ади и доктора.
  • 27 абонамент за трета възраст

    5 0 Отговор
    Доктор Джаксън замина в пенсия. Дано и дъртата Европа си замине подире и.
    То стана тюрлюгювеч, блуткав и безвкусен и скучно пандемичен.
  • 28 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    3 1 Отговор
    Едно е сигурно, никой не отдели време един ден да обясни на германците, че са загубили Втората световна война и че ЕС по принцип не е в услуга на Четвъртия райх.за мен г -жа Меркел е човек, който ми е дълбоко неприятен,тя няма за какво да се обвинява, пример за честна и отговорна жена, години воюваща срещу Германия, останала с Анджела. ! Ти си петно, постави на колене Европа !
  • 29 Нагла до безпардонност

    7 0 Отговор
    Типично за взелите се насериозно шваби със сив кръв говорещи пред свой за нуждите на ниските касти. Борете се за демокрация, когато аз поканих арабите да дойдат и да завладеят Европа, да сринат социалната система на държавите и да ви огранича правата и свободите увеличавайки биг брадата за борба с повишения тероризъм. Как е изпуснала да спомене и нас българите с този демократичен подарък ГЕРБ, който финансираха и подпомагаха толкова години и който размазваше муцуната на тези които не се съобразяваха с тях? Нагла, нагла и пак нагла.
  • 30 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Белега на звяра":

    Много точно. Само да добавя, че Рокфелер, Ротшилд, Бил Гейтс и Ангела Шмеркел са евреи. Това е еврейският заговор против човечеството.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Няма такава държава

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "no name no face no number":

    Това не е демокрация а жив див капитализъм
  • 34 Сатъра на Хана

    4 0 Отговор
    Льо Райха на НЕМСКО ФРЕНСКИТЕ ФАШИСТИ
    не е МЕЧТАТА МИ КАТО БЪЛГАРИН ...
    .... НИТИ ПЪК АМЕРИКАНСКАТА ОКУПАЦИЯ
  • 35 Марко

    2 0 Отговор
    Меркел е дърта, отблъскваща бабичка. Деформирана маса от телеса и глава с лице на мелез м/у жена, мъж и някакво познато животно. Нормален човек не би споделял симпатии и живота си с нея, как тези германци за пореден път се увличат по такъв уродлив пример ???
  • 36 big

    4 0 Отговор
    Каква демокрация, какви пет пари, такова нещо няма никъде по света! То е малко като комунизма, утопия, но явно по-жизнено като понятие! "Демокрацията" е нещо измислено при древните гърци, а "комунизма" - 16 век. Двете понятия явно се използват като средство за противопоставяне в политическата борба!
  • 37 Weyland

    5 0 Отговор
    Фашизма който тая фъшкия наложи в Европа, го нарича галено демокрация. Либерастията е рак за всяко общество и трябва да се изкорени и унищожи.
  • 38 мамун

    0 0 Отговор
    В германия такава има ама тука не
    с нашите политици , задкулисие
    далавери и мръсни уйдурми

    Капитан Петко войвода
Новини по държави: