Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 06:18 3 157 25

Отнеха микрофона на Грета Тунберг на митинг в Амстердам, докато отправяше пропалестинско послание

  • грета тунберг-
  • амстердам-
  • нидерландия-
  • палестина-
  • митинг

Няма климатична справедливост на окупирана земя, заяви екоактивистката

Отнеха микрофона на Грета Тунберг на митинг в Амстердам, докато отправяше пропалестинско послание - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Климатичната активистка Грета Тунберг беше прекъсната за кратко в неделя от мъж, който се приближи до нея на сцената, след като покани палестинка и афганистанка да говорят на протест за климата в нидерландската столица, предаде timesofisrael.com.

Тунберг говореше пред тълпа от десетки хиляди, когато покани жените на сцената.

„Като движение за климатична справедливост, ние трябва да се вслушваме в гласовете на онези, които са потиснати и тези, които се борят за свобода и справедливост. В противен случай не може да има климатична справедливост без международна солидарност“, каза Тунберг.

След като палестинските и афганистанските жени се изказаха и Тунберг поднови речта си, един мъж излезе на сцената, грабна микрофона ѝ и каза: „Дойдох тук за климатична демонстрация, а не за политическа гледна точка“.

Други се намесиха, за да го свалят от сцената, докато публиката освиркваше. Тунберг отговори „успокой се“ и по-късно скандира: „Няма климатична справедливост на окупирана земя“.

Афганистанката Сахар Ширзад каза пред Асошиейтед прес, че Тунберг им е позволила да излязат на сцената с нея.

„По принцип тя отдели времето си за нас“, каза тя.

Докато палестинската активистка говореше на сцената за „смъртта и траура“ в Газа, микрофонът ѝ изглеждаше прекъснат, а няколко човека от тълпата след това крещяха „оставете я да говори“.

Преди Тунберг да излезе на сцената, събитието беше прекъснато за кратко, тъй като малка група активисти в предната част на тълпата развяха палестински знамена и скандираха пропалестински лозунги.

Тя изглеждаше необезпокоена от инцидентите и по-късно беше видяна да танцува зад сцената, докато свиреше група.

Тунберг привлече широка критика за много публикации, изразяващи солидарност с Газа, като същевременно почти не споменава бруталната атака на Хамас на 7 октомври, която беше насочена срещу цивилни в Южен Израел, убивайки 1200 души и отвличайки близо 250.

Група от 100 екологични активисти в Израел подписаха отворено писмо до Тунберг миналия месец след поредица от публикации в социалните медии, изразяващи „солидарност с Палестина и Газа“.

Подписалите се пишат, че туитовете и публикациите на Тунберг по въпроса са „ужасяващо едностранчиви, зле информирани, повърхностни и са в пълен контраст "със способността ви да се гмурнете дълбоко в детайлите и да стигнете до дъното на сложни проблеми“.

„Мислите ли, че Хамас представлява правата и свободата на човека? Помисли отново!" — гласеше писмото.

Протестът в неделя дойде, след като десетки хиляди хора маршируваха по улиците на Амстердам, призовавайки за повече действия за справяне с изменението на климата, само 10 дни преди националните избори в страната.

Организаторите твърдят, че 70 000 души са участвали в шествието и го нарекоха най-големият протест за климата в Холандия. Тунберг беше сред онези, които излязоха в историческото сърце на холандската столица.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Туй

    57 3 Отговор
    А в Карлуково кога?

    Коментиран от #5

  • 2 От известно време

    54 4 Отговор
    Нео либералите започнаха да се самоизяждат-ненавистта към чуждото мнение ги кара друг-против друг да застават и да се унищожават-ментално и в медиен аспект....Все така да я карате..........!!!

    Коментиран от #4

  • 3 ХАХАХА

    49 3 Отговор
    Някой няма ли да пита тази пеша ли се придвижва до държавите ,където си провежда тези митинги ? Ако си седи дОма по малко въглеродни емисии ще се произведат, като се знае колко са произведени от пърдящите на митингите и за превозните средства ,които ползва да не говорим.
  • 4 да де

    46 4 Отговор

    До коментар #2 от "От известно време":

    Сега остава това лу до то да го обвинят в антисемитизъм.
  • 5 Споко!

    38 2 Отговор

    До коментар #1 от "Туй":

    Рано, или късно ще свърши в лудницата!

    Коментиран от #9

  • 6 Ти си

    37 6 Отговор
    Грета говорила пред тълпа от хора -

    Тълпата представлява голяма група от хора, повечето от които не се познават, струпани на дадено място. Тя е лесно манипулируема маса и политиците често се възползват от този факт. Когато човек е част от тълпа, той е анонимен, престава да мисли за последствията и затова действията му стават радикални, задръжките падат, страхът изчезва........
  • 7 Харон

    27 5 Отговор
    Неусетно, ще стане пионка на политическите цели на терористите ако не внимава тази Грета. От станалото ми идва на ум вицът. Лежи един згазен от трамвай шокиран човек на релсите и чака, пожарникарите, линейката. още не го боли защото адреналинът потиска болките, но осъзнава какво е станало...Кляка до него един цивилен и му казва: Аз съм психолог. Искате ли да говорите за проблемите си?

    Коментиран от #16

  • 8 Миризлив пор

    22 7 Отговор
    То виждам я тази демократична натура, как ще започне да залязва. Просто има различно мнение за войната в Газа от "правилното" за Израел, а това не е правилно.
  • 9 А бе то ,,лудо"...

    10 27 Отговор

    До коментар #5 от "Споко!":

    ...ама събира хиляди по площадите на света...!
    А ти ако събереш 5 човека пред панелката си-пак ще е постижение ...!

    Коментиран от #11

  • 10 Щоооо бреее, дайте

    17 0 Отговор
    и микрофона да го млещи...

    Коментиран от #13

  • 11 ХАХАХА

    24 0 Отговор

    До коментар #9 от "А бе то ,,лудо"...":

    Ами предложи да платиш на хората във входа да видиш как ще дойдат и от целия блок ,че и по отдалеч. Да не вярваш ,че зелените не им плащат?
    О
  • 12 Откачалка

    22 3 Отговор
    на конци. Всеки ден да го тупаш това, все ще има за какво. Кукумицин…
  • 13 А тя дали

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Щоооо бреее, дайте":

    знае какво да прави с микрофона?

    Коментиран от #15

  • 14 Панайот

    22 0 Отговор
    Явно и там здравната система куца. Колко години минаха, а още не са я излекували.
  • 15 За микрофона

    19 0 Отговор

    До коментар #13 от "А тя дали":

    Вече има нов термин - климатична справедливост? Как и по какъв начин се упражнява тази климатична справедливост и как тя се отнася към събитията в Газа?
  • 16 Обективно

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Харон":

    Не може да си по голямо дъно
  • 17 Те я издигнаха

    14 4 Отговор
    Те сега й дърпат микрофона. Болната тинейджърка си има мнение и този път не съвпада с това на мафията. Европа и целият "цивилизован западен свят" се управлява от хазари. Няма как те да са за Палестина.
    Грета е удобна да укрепва лъжата за климата, ама с войната там ги излага.

    Коментиран от #18

  • 18 прережи

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Те я издигнаха":

    си вените
  • 19 Всъщност,

    3 3 Отговор
    "Няма климатична справедливост на окупирана земя" - Всъщност това звучи правилно
  • 20 шаш

    6 2 Отговор
    Грета е "невинен"психо проект.Както ковида.Институт по обработка на общественото мнение пусна този експерименти събира резултатите.Спомняте ли си как стартира проекта Грета?Пуснаха я сама от Европа до Америка ,сама на ветроходна яхта.Поне така се чу.Не,че е невъзможно,но за нейния изпържен мозък,е!И така,до днес.Мине се не мине малко време,и ни пускат новина за Грета,как събира тълпите.
  • 21 Малко фактиииии

    6 1 Отговор
    Малката екотерористка отдавона е с изкривено съзнание и плаче за специализирани грижи .....
  • 22 да да

    8 0 Отговор
    всички нпо-та създадени с цел да разклащат държави.. отстранете ги от власт и ще видите ..ще има мир и по-чист въздух...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 зелен петел

    4 0 Отговор
    Кукумберг пак се е правила на важна.
  • 25 М3 голд

    4 0 Отговор
    Изпуснаха я този Тумберг. Беше умело формирана за "каузата", дадоха й дума в ООН, но нещо стана. Тя порасна, някой друг ли я прихвана и формира, но тя избяга от предишните господари и им създава много главоболия.
Новини по държави: