Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 14:23 1 034 8

Какви теми ще бъдат във фокуса на предстоящите разговори между Си Цзинпин и Джо Байдън в Сан Франциско

  • сащ-
  • китай-
  • тайван-
  • си дзинпин-
  • джо байдън

Двете държави и лидерите им са длъжни да намерят път напред, за да намалят напрежението и да направят така, че гражданите и в двете страни да се възползват от контактите между двете правителства

Какви теми ще бъдат във фокуса на предстоящите разговори между Си Цзинпин и Джо Байдън в Сан Франциско - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Цзинпин и американският му колега Джо Байдън ще обсъдят "световния мир и развитие" на среща, която ще се състои утре в Сан Франциско, предаде Франс прес.

"Двамата държавни глави ще имат задълбочен диалог по стратегически, общи и определящи посоката в отношенията между Китай и САЩ въпроси, както и по ключови въпроси, засягащи световния мир и развитие", заяви вчера говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин, като добави, че Пекин отказва да "определя отношенията между Китай и САЩ като конкуренция".

"Китай не се бои от конкуренцията, но ние сме против това китайско-американските отношения да се определят като конкуренция", заяви тя на редовен брифинг.

Мао Нин призова Вашингтон "искрено да зачита основателните опасения и законните права на Китай за развитие, вместо да набляга единствено на собствените си опасения, като същевременно накърнява интересите на Китай".

"Китай не се стреми да променя САЩ, така че и САЩ не бива да се стремят да оформят или променят Китай", добави тя.

Президентите ще разговарят по редица теми от общ интерес на утрешната си първа си среща от близо година в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в щата Калифорния. Двамата лидери ще обсъдят двустранни, регионални и глобални въпроси, както и начините за "отговорно управление на конкуренцията", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Срещата на върха между Байдън и Си се осъществява след поредица от срещи на висши служители от двете страни в последните месеци, тя обаче ще е първата за двамата след разговорите им на срещата на върха на Г-20 през ноември миналата година в Бали. Си не е посещавал САЩ от април 2017 г., когато се срещна с тогавашния американски президент Доналд Тръмп във Флорида, отбелязва в. „Фаненшъл таймс“. На 27 октомври на визита във Вашингтон пристигна китайският външен министър Ван И, който се срещна с президента Джо Байдън и съветника му по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Ван И заяви, че целта на посещението му е да подкрепи диалога със САЩ и да насърчи здравословното и стабилно развитие на китайско-американските отношения.

Американски служители заявиха, че на срещата си в Сан Франциско двамата президенти ще обсъдят редица въпроси, включително перспективата за възобновяване на военните комуникационни канали, които Китай прекъсна миналата година, след като тогавашната председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван.

Според американски представители Байдън ще обсъди със Си и конфликта в Украйна. В петък министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън съобщи, че по време на двудневна среща в Сан Франциско е казала на своя китайски колега Хъ Лифън, че САЩ искат Пекин да окаже натиск върху частни китайски компании да не продават военно оборудване на Русия.

Източниците подчертаха, че срещата на върха Байдън-Си, която следва месеци на контакти на високо равнище, всъщност не бележи промяна в политиката на САЩ спрямо Китай, а е признание, че двете силите се нуждаят от ефективни канали за комуникация.

"Интензивната конкуренция изисква и налага интензивна дипломация, за да се управлява напрежението и да се предотврати преминаването на конкуренцията в конфликт", заяви американският служител и добави: "Дипломацията е начинът, по който изчистваме погрешните схващания, сигнализираме, комуникираме, избягваме изненадите и обясняваме нашите конкурентни стъпки."

Посланикът на Китай в САЩ Се Фън каза, че двамата президенти ще проведат "задълбочен разговор по въпроси от стратегическо, всеобхватно и фундаментално значение за формирането на отношенията между Китай и САЩ и по основни въпроси, засягащи световния мир и развитие".

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка, откакто страните нормализираха дипломатическите си отношения през 1979 г., посочва „Файненшъл таймс“. Вашингтон е обезпокоен от проблеми, сред които е китайският износ на съставки за фентанил - синтетичен наркотик, който в момента е основна причина за смъртни случаи сред американските младежи.

В същото време Пекин критикува усилията на САЩ да ограничат модернизацията на армията му чрез експортен контрол, целящ да забави напредъка му в разработването на усъвършенствани чипове, намиращи приложение в сфери като изкуствения интелект и квантовите изчисления.

Когато двамата лидери се срещнаха в Бали през ноември миналата година, те се споразумяха, че е необходимо да се стабилизират отношенията, за да се намали вероятността нарастващата конкуренция да прерасне в конфликт. Усилията за установяване на "стабилна база" за отношенията обаче се провалиха, когато през февруари над САЩ прелетя предполагаем китайски шпионски балон.

"Те определено имат много сложен дневен ред, пред който двамата президенти ще трябва да се изправят. Но на първо място ще трябва да намерят начин да стабилизират отношенията", каза Денис Саймън, сътрудник на американския Институт за китайско-американски изследвания, в неотдавнашно интервю за агенция Синхуа.

"Трябва да има по-голяма яснота по кой път вървим, накъде сме тръгнали и как ще стигнем до някакъв вид дългосрочни работещи отношения между двете страни", каза Саймън и изрази надежда, че мъдростта и лидерството на двамата президенти могат да донесат "по-добро бъдеще за двете страни".

"Двете държави и лидерите им са длъжни да намерят път напред, за да намалят напрежението и да направят така, че гражданите и в двете страни да се възползват от контактите между двете правителства", каза той.

Саймън изрази надежда, че последните положителни знаци, които виждаме във връзките между САЩ и Китай, могат да "доведат до по-добри отношения".

"Фактът, че се осъществяват контакти на най-високо равнище, е нещо добро", каза Саймън, като отбеляза, че визитите на различни високопоставени служители от двете страни са индикация, че "се случва нещо положително".


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахах

    10 1 Отговор
    Основната тема ще е някой да напомня на дедо, да не ръси глупости пред китайците.
  • 2 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    1 10 Отговор
    Другарят Си отива на крака при Байдън да измоли смекчаване на санкциите срещу Китай, защото икономиката на "Поднебесната" започва да се клати и никакъв БРИКС не може да и помогне. Бъдете сигурни, че американците ако решат, ще срутят Китай, както направиха навремето със СССР. Именно затова са жалните вопли на китайската дипломация.
  • 3 Дано

    9 1 Отговор
    не изпусне газ , както при разговор с Чарлз и Камила . Тя не можа да скрие отвращението от миризмата .
  • 4 Кую

    0 2 Отговор
    Интересно. БайДън и СиМън.
  • 5 Радиатор

    7 2 Отговор
    С тази деменция и забавени реакции като нищо да обяви война на Китай лице в лице на другаря Си.
  • 6 Сикрет сървис

    3 1 Отговор
    Бай Дън и фокус е оксиморон!

  • 7 Бимбо шланга

    0 3 Отговор
    Мумиан Пусйо шо са пропустили да го призоват теа? Да мо опинят ушаците на две страни до де мо набиват калимавката и полагат вратните жили!?
  • 8 Stop War - Решението

    5 0 Отговор
    Арабите спират петрола и войните приключват !