Last news in Fakti

15 Ноември, 2023 16:08 1 871 38

Си и Байдън: Може ли да се очаква затопляне на отношенията?

  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • сан франциско

Организацията на срещата е била особено сложна. Какво се очаква да обсъдят двамата световни лидери?

Си и Байдън: Може ли да се очаква затопляне на отношенията? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За първи път от шест години насам китайският президент Си Дзинпин е на посещение в Съединените щати, където ще се срещне с американския си колега Джо Байдън. Двамата ще разговарят по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в американския град Сан Франциско.

Лидерите на двете най-големи икономики в света не са разговаряли от последната си среща в рамките на друга международна среща в Бали, Индонезия, през ноември 2022 г. За да организират настоящото посещение на Си в САЩ, правителствата на двете държави трябваше да се справят с редица спорни въпроси: от казуса с предполагаемия китайски балон за наблюдение до проблемите на двете държави в търговски и технологичен план.

Извънредно сложна организация

Според запознати американските служители са се сблъскали със забележително - дори безпрецедентно - ниво на загриженост от страна на пекинските си колеги за това как ще бъде третиран китайският президент Си Дзинпин по време на краткото му посещение, пише американският Си Ен Ен.

В продължение на месеци на сложно планиране китайските официални лица обърнаха внимание на всяка малка подробност от организацията на срещата. От значение са били храната, напитките и дори цветята. Специално е премислено също какво ще може да види през прозореца китайският лидер във всеки един момент, споделят пред Си Ен Ен запознати с планирането източници. Това включваше времето и мястото на срещата на върха. Вместо да се срещнат в една от многобройните зали, предназначени за двустранни срещи в огромната конферентна зала, двамата лидери ще разговарят на отделно място извън Сан Франциско.

По кои теми може да се очаква напредък

Американската страна настоява, че е необходимо да се поддържат редовните линии на комуникация с Пекин - особено в случай на проблем, пише американският NPR. Според някои е възможно и да възникне някакъв проблематичен казус, особено с нарастването на напрежението в Южнокитайско море и Тайван, където военните сили на двете страни често действат в непосредствена близост.

Според анализатори един от основните въпроси, които Си Дзинпин ще иска да бъдат уточнени, е стремежът на САЩ да диверсифицират веригите за доставки, за да намалят зависимостта си от китайското производство. Важен казус са и опитите на Вашингтон да ограничи достъпа на Китай до съвременни американски технологии, които са от жизненоважно значение за високотехнологичните индустрии и модернизацията на армията на страната, обяснява Си Ен Ен.

САЩ пък се надяват да обявят нов ангажимент от страна на Китай за спиране на потока от фентанил към Съединените щати - проблем, който е особено сериозен за Байдън в момента. Според анализатори като Бони Лин от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон едва ли резултатите от тази среща ще са особено големи. Срещата обаче би могла да даде възможност за напредък в областите, в които подобрение се вижда в последно време, коментира Лин пред NPR.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишаки

    15 28 Отговор
    В Китай са умни хората те знаят, че ръката на Байдън ги храни и затова никога няма да му я отхапят.

    Коментиран от #7, #10, #14

  • 2 Пич

    25 9 Отговор
    Байдън може да очаква затопляне ! При кремацията.....
  • 3 Сикрет сървис

    24 7 Отговор
    Затопляне, ще има само в гащите на Бай Дън!
  • 4 Може

    8 5 Отговор
    Да се затоплят, ако се запалят 🙂
  • 5 Майна

    16 5 Отговор
    Бай дън е ..топъл , все още..
    Пък знаем ли, роботизацията много напредна..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Смех

    13 2 Отговор
    Как затопляне бе нали Тайван пазеха
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 виктор

    11 28 Отговор

    До коментар #1 от "Мишаки":

    От ръката на Байдън се храни целия свят. Изключение правят само най-дръзките и мерзки дитатори в историята на човечеството Башара, Мадурата и Вовката

    Коментиран от #18

  • 11 Май да

    7 11 Отговор
    Все пак запада свали китайците от колелетата и го качи на коли по времето на студената война със сесесесрът
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Най големия

    20 5 Отговор

    До коментар #6 от "Свети Великомученик Аргир Безбожник":

    Консуматор на Китай е Сащ, не знам кой на кого ще се моли 🙂

    Коментиран от #22

  • 14 Мда

    9 10 Отговор

    До коментар #1 от "Мишаки":

    Кой ще храни двата милярда китайци, 140 милионна Руслямия ли? Не са глупави
  • 15 Българин

    12 3 Отговор
    Шест години, беше най-големия им враг а сега голяно мазнене, голяно ухажване. Май нещо не им излизат сметките на САЩ... Ами да направят един съюз с Русия и Китай и съм сигурен, че ще спрат всички войни

    Коментиран от #23

  • 16 Урюрвкос

    6 1 Отговор
    изметоха клошарите от тротоарите и ги заградиха със телена ограда 2 метра
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тоа па

    18 4 Отговор

    До коментар #10 от "виктор":

    Ти четеш ли каква слупост си написал.Мумията не може да изхрани клошарите в САЩ,нито гетата.Света хранел 😂
  • 19 Тянко

    6 1 Отговор
    Байдън живее още в 60-те на миналия век - най силните му години
  • 20 при затоплен памперс

    4 3 Отговор
    Си и Байдън: Може ли да се очаква затопляне на отношенията?
  • 21 Свети Великомученик Аргир Безбожник

    5 11 Отговор
    Си го е страх, Китай да не последва съдбата на СССР. Ще се опита да измоли от Байдън разхлабване на санкциите, като обещае, че повече няма да праща "балони" и че няма да напада Тайван до 2029 г. От своя страна Байдън ще му каже, че парите които Китай е дал на американците, няма да ги види никога, а китайските ресторанти в САЩ ще бъдат заменени от Тайвански. След което може да изиграят партия голф и да изпият по една бира.
  • 22 Горчивата истина

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Най големия":

    Не би искал да загубиш най-големият пазар нали? Нещата винаги са двупосочни, плюс това САЩ имат наложени ограничения върху Китай, които им забавят растежа и имат интерес да се договорят по такива проблеми. Стига с манталитета единият тропа с лопатата другия
  • 23 до15 да не си пак оня Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    дето цъка постоянно за ватенки и копейки та сега и за бидона
  • 24 Сигурно

    3 6 Отговор
    Байдън има план да пропие китаеца и да купи китай за неколко галона с уиски... как направиха навремето с индианците!
  • 25 Абе

    8 0 Отговор
    Си дали си приготвил противогаз, защото Байдън постоянно изпускал газове.
  • 26 Каквото и да си говорим

    2 7 Отговор
    Това са господарите на света! Каквото кажат те, това ще стане!

    Коментиран от #32

  • 27 Байдън да направи така

    6 2 Отговор
    Най-добре е Китай и Русия да минат към Америка, а към България да минат Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Македония и части от Италия. Така като има по-малко държави, хората ще ги помнят по-лесно...
  • 28 Анджо

    4 2 Отговор
    На китайците им трябвали нови технологии за военната промишленост , това дали е вярно.
  • 29 Кресна

    11 4 Отговор
    Между две нации които се гонят във всичко коя да е първата ,няма как да има нормални отношения и най вече когато едната се смята за господаря на света .Няма дори нещо по което да постигнат разбиране .В Близкия изток? Там Сащ ще поискат от Китай да натисне Иран ,но Иран не е във война и Сащ трябва да натисне Израел и войната спира .Опиумния проблем в Сащ ? Сащ води същата война в Китай и китайците едва ли са забравили милионите жертви на наркотика .Няма въобще нищо за което може да се разберат ,но проблема е в Сащ,те трябва да разберат ,че е света вече има 3 Велики държави и това са Сащ ,Русия и Китай и до като Сащ не го разберат ,ще става все по лошо по света .Но тази среща е напълно излишна ,предвид и факта ,че Байдън не е в състояние да води какъвто и да е конструктивен разговор с играчи като китаеца и Путин .Преди 2 дни Сащ е искал спешен разговор и между Байдън и Путин по конферентна връзка ,но Русия за сега е отговорила ,че няма за какво да говорят и искането е не за Украйна ,а за това Русия отново да спазва правилата на играта която устройва Сащ за ядрените оръжия и обърнете внимание ,искат и Русия била длъжна да им предостави най новото си оръжие което потиска всичко електронни оръжия в цяла Европа .До като Сащ говорят с Русия и Китай с тона на господаря ,мир по света няма да има .

    Коментиран от #33

  • 30 Кирчо

    5 2 Отговор
    Байдън си мисли, че е 1911г когато за пръв път стана дядо
  • 31 Няма лошо

    4 9 Отговор
    Браво Президенте! Покажи на китайчетата как трябва да стоят мирно пред американската воля, така както Русия го разбра и всеки,който противоречи на САЩ!
  • 32 До 26ти коментар: Господаря е един

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Каквото и да си говорим":

    Другия до него е генералния директор на фабриките за дрехи айфони маратонки и прочие стоки които ползваме
  • 33 Смешно

    4 8 Отговор

    До коментар #29 от "Кресна":

    Русия не е велика държава,как бедняшка русия да е велика, ами то тогава и бедняшка северна корея е велика и тя има ракети.
  • 34 незнайко

    10 4 Отговор
    ( Вашингтон да ограничи достъпа на Китай до съвременни американски технологии ) Това наистина ли го е казъл Байдън ? Той явно още живее в 20 век ! Китай ще купят целия САЩ и никой не може да ги спре !
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай Мишел

    3 6 Отговор
    Путин освен в Хага никъде не го канят

    Защото е терорист и фашист
  • 37 Байдън:

    5 1 Отговор
    Си,дай пари! Си:Бай издън,искай си ги от зеления потник!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.