Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 12:48 906 8

Евакуирани са стотици пациенти от болницата Ал-Шифа, но най-вероятно вътре все още има цивилни

  • израел-
  • хамас-
  • палестина-
  • ал-шифа-
  • болница-
  • цивилни-
  • пациенти-
  • евакуация

Израелските военни заявиха, че не са издавали заповед за евакуация на болницата, а само са се отзовали на молба на директора на лечебното заведение

Евакуирани са стотици пациенти от болницата Ал-Шифа, но най-вероятно вътре все още има цивилни - 1
Снимка: БГНЕС

Стотици пациенти бяха евакуирани от болница "Ал Шифа" в ивицата Газа. Кореспондент на място заявил, че е видял стотици хора да напускат болница "Ал Шифа", цитирана от БТА.

Но според Министерството на здравеопазването, което се контролира от ислямистката организация Хамас в ивицата Газа, 120 ранени пациенти и неуточнен брой недоносени бебета остават в болницата.

Тези данни не са проверени от независими експерти. Неотдавна служители на болницата заявиха, че 450 болни и ранени не могат да бъдат евакуирани. Лекарите са останали в Аш-Шифа, за да се грижат за тях.

Израелските военни заявиха, че не са издавали заповед за евакуация на болницата, а само са се отзовали на молба на директора на лечебното заведение. Според Ройтерс най-малко 32 души са били убити при два израелски въздушни удара в южната част на ивицата Газа.

Двадесет и шест души са загинали в Хан Юнис, а шестима - в Дейр ал Балах. Израелските сили са извършили тези въздушни удари, след като са предупредили палестинските цивилни граждани да се приберат.

Израелските сили пренасочват вниманието си към южната част на Ивицата Газа, след като ефективно установиха контрол над северните палестински територии. Междувременно, според Асошиейтед прес, днес в Ивицата Газа са били частично възстановени интернет и телефонните връзки. Това прекъсна комуникационната блокада и принуди ООН да преустанови доставките на така необходимата хуманитарна помощ поради липсата на координация на конвоите.

През октомври Хамас извърши изненадваща атака срещу Израел, при която загинаха 1200 души, предимно цивилни; според Асошиейтед прес бойците на палестинското ислямистко движение са взели в ивицата Газа около 240 заложници, включително мъже, жени и деца. В отговор израелските сили започнаха операция в ивицата Газа, при която за шест седмици бяха убити над 12 000 палестинци, две трети от които жени и деца, според местните власти, контролирани от Хамас. Тези данни не са проверени по независим начин и в тях не се прави разлика между цивилни и бойци.

Асошиейтед прес отбелязва, че Израел твърди, че е убил хиляди бойци. ООН предупреждава, че около 2,3 милиона души, живеещи в ивицата Газа, са изправени пред сериозен недостиг на храна и вода. Все още не е ясно кога ще бъдат възобновени доставките на хуманитарна помощ, които бяха спрени до вчера. Междувременно Израел разреши на два танкера с гориво да влязат в Газа след натиск от страна на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    2 4 Отговор
    транспортирали са ги в неизвестна посока ? към някое дере
  • 2 САЩ

    1 1 Отговор
    Удрии гнусните араби един жив да не остане
  • 3 Етническо почистване

    4 2 Отговор
    Геноцит в 21.век с подкрепата на САЩ и ЕС . Все се пише за седми Октомври за нападението на Хамас с/у цивилни израелци но нито дума за етническото почистване от 1948 до 2023 год. Само преди три дена преди 07.10 . 2023 год.бяха убити безпричинно четирима палестински младежи под 18 год. и тогава чашата на търпението преля и хамас от законно избран стана терорист . Израел и преди бомбардираха болници и училища но във
    вестниците на ЕС и САЩ нищо не се пишеше . Сега поне с макар половин уста се пише минимални истини за зверствата на бандитите израелци .

    Коментиран от #4, #8

  • 4 ТрампЛин

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Етническо почистване":

    Правиш си гимнастика на единствената гънка ли? Геноцид от 1948 и няма свършване? 5 милиона евреи живеят заобиколени от 155 милиона араби желаещи тяхното заличаване от лицето на земята! Това се казва геройски народ! Войната от 1948, Шест дневната война….забравих им вече броя на всички войни, които арабите водят срещу евреите, ама геноцида бил срещу арабелите?!?

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стиилидис

    1 1 Отговор
    Трябва да убият поне два милиона,за да са спокойни,а останалите да изпратят на дъното на морето
  • 7 Стиилидис

    0 1 Отговор
    Трябва да убият поне два милиона,за да са спокойни,а останалите да изпратят на дъното на морето
  • 8 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Етническо почистване":

    Отивай там да помагаш срешу прочистването.