Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 05:07 1 180 10

Израелски въздушни удари убиха 80 души в палестински бежански лагер

  • израел-
  • газа-
  • удари-
  • загинали-
  • лагери-
  • палестина-
  • хамас

В болницата Ал-Шифа са останали само 120 пациенти в тежко състояние, в Газа няма безопасно място за цивилните

Въздушни удари срещу претъпкани приюти на ООН в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа убиха повече от 80 души в събота, докато израелските планове да разшири операциите си в южната част на Газа задълбочиха страховете за стотици хиляди цивилни, потърсили убежище там, предаде Гардиън.

Както ФАКТИ вече писа, въздушен удар, дошъл извън южния град Хан Юнис, уби най-малко 26 души в ранните часове на събота.

В най-голямата болница в Северна Газа, Ал-Шифа останаха само 120 от най-уязвимите пациенти и петима лекари, които да се грижат за тях. Докато бомбите продължаваха да падат, районът имаше само основни медицински ресурси за нови пострадали.

Най-малко 50 души бяха убити при нападение сутринта срещу управлявано от ООН училище в лагера Джабалия, а удар по друга сграда там уби 32-ма членове на едно семейство – 19 от които деца – съобщиха служители от управляваното от Хамас здравно министерство.

Повече от 20 тела, подредени и увити в окървавени чаршафи, бяха показани на снимки, направени пред индонезийската болница. Представители на ООН осъдиха смъртта им.

„Приютите са място за безопасност. Училищата са място за учене. Трагични новини за децата, жените и мъжете, убити, докато се криеха в училището Ал Фахури в северната част на Газа“, написа шефът на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс в X. „Цивилните не могат и не трябва да търпят това повече.“

Израелските военни, които предупредиха жителите на Джабалия да напуснат в публикация в социалните медии на арабски, отказаха незабавен коментар, когато бяха попитани за ударите.

В продължение на седмици Израел призоваваше цивилните в и около град Газа да се насочат на юг, за да се защитят, и голям брой от тях се съобразиха. Миналата седмица за първи път израелските военни призоваха хората да напуснат районите на юг, около град Хан Юнис.

Колона от медици, пациенти и бежанци се измъкна от болницата ал-Шифа, най-голямата в Газа, където израелските войски прекараха четвърти ден в търсене на доказателства за подземен команден възел на Хамас.

Властите на Хамас твърдят, че израелските военни са наредили на всички да напуснат болницата. Говорител на израелските отбранителни сили (IDF) каза, че те са улеснили евакуацията, поискана от медицинския персонал.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хехехе

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБЕР":

    Че си и написа веднага плюсче...😝👍😉!
  • 3 Смятайте какъв вой...

    37 6 Отговор
    ...до небето щеше да има,ако това нападение бе направено от Руснаците в Украйна...!
  • 4 Виж се в

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБЕР":

    Огледалото и после пак питай, защо е имало концентрационни лагери!
  • 5 Русофил

    9 17 Отговор
    ООН подкрепят джихадизма.
  • 6 Старият завет

    21 6 Отговор
    Евреите, винаги са били негодници и подлеци ... сами, са го написали ... явно, добре са прочели съмнителната "Изкуството на войната" ...
  • 7 МС Фараоня

    10 3 Отговор
    Рамзес II беше прав! Но трябваше да си довърши работата до край!
  • 8 Харон

    7 7 Отговор
    Където Хамас секът и трески летят..."В продължение на седмици Израел призоваваше цивилните в и около град Газа да се насочат на юг, за да се защитят, и голям брой от тях се съобразиха." Които НЕ, да му берат последиците...
  • 9 Говедар

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБЕР":

    Чш, къде летиш бре момче? Да не те издам сега в Централата, че си пропуснал да напишеш Слава Боко Банкянский! А с днешните особености на политическата реалност всеки последовател на Сглобката е длъжен да напише и Слава Пеевскому и Слава Кирчовскому. Светата троица на родния умнокрасивитет!
    Ха сега кажи десет пъти Боко Помилуй и повече да не се повтаря, че ще режем от надницата!
  • 10 Швейк

    0 1 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!