Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 12:37 1 938 7

Лоши новини за управляващата коалиция в Германия

  • германия-
  • правителство-
  • управляващи-
  • рейтинг

Рейтингът й пада

Лоши новини за управляващата коалиция в Германия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Едва 35% от германските граждани са готови да гласуват за партиите, които са част от управляващата коалиция - Социалдемократическата партия на Германия (SPD), Зелените и Свободната демократическа партия (FDP). Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от института Insa за вестник Bild am Sonntag.

16% са готови да гласуват за ГСДП (-1 процентен пункт спрямо миналата седмица), 13% са готови да гласуват за Зелените (-1 процентен пункт), а 6% са готови да гласуват за СвДП (-1 процент точка). Така общият им рейтинг на популярност е със 17 процентни пункта по-нисък от този на последните избори за Бундестаг през 2021 г.

Най-популярната политическа сила в Германия остава опозиционният блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) с ниво на подкрепа от 30%. На второ място е дясната "Алтернатива за Германия" с 21%.

Работата и репутацията на германското правителство са подложени на натиск от неотдавнашната присъда на Федералния конституционен съд, която забрани изразходването на 60 милиарда евро за климатични и екологични проекти. Първоначално тези средства бяха предназначени за борба с последиците от пандемията от коронавирус, но правителството на германския канцлер Олаф Шолц ги преразпредели към нов фонд. Съдът постанови почти две години по-късно, че решението е противоконституционно. Сега правителството ще трябва да търси тези средства от други източници, за да финансира вече договорените проекти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    43 1 Отговор
    Радостна новина !!! Ще паднат всички тези дето ощетиха собствените си хора ,за да даряват милиарди и оръжие на фашистка Украина !! Акушерката Урсула я очаква съд и то колкото по скоро ,толкова по малко беди ще нанесе на европейците !!! Дано ,чакаме и сглобката на посолството да се разглоби !!! Съд международен за всички предатели!!!
  • 2 и колко излиза на немския

    35 1 Отговор
    д а н ъ к о п л а т е ц и з д р ъ ж к а т а на 1 5 0 –те американски в о е н н и б а з и.Шул ци и Д В не споме нават.
  • 3 И немците си имат сглобка

    32 1 Отговор
    От тяхната и нашТа, коя ли ще бъде наритана първа !
  • 4 факуса

    10 2 Отговор
    ха ха затуй изборите се замразяват и ще си останат сегашните продажници щот инак може на власт да додат нелиберални националисти което е вредно а демокрацията
  • 5 какво се тръшкате за

    10 2 Отговор
    Германистан? У нас вече няколко години гласуват само 33% е НЕ ВИ прави впечатление.
    Хайде малко по-трезво и отговорно, А!
  • 6 ххммм

    7 1 Отговор
    Германия няма да търпи нацизмът на Шолц и правителството му!
  • 7 дядо поп

    3 1 Отговор
    Когато цъфнат теменугите , и работите тръгнат зле , направи нещо с майките на другите и гледай ти да си добре!
Новини по държави: