Last news in Fakti

19 Ноември, 2023 16:47 5 471 49

Затвориха единствения работещ в неделя граничен пункт между Финландия Русия

  • финландия-
  • русия-
  • граница

Движението на автомобили е временно ограничено

Затвориха единствения работещ в неделя граничен пункт между Финландия  Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Единственият пропускателен пункт на руско-финландската граница „Вартиус“, работещ в неделя до 18:00 часа, беше временно затворен, съобщи граничната охрана на републиката в социалната мрежа X. "Движението е затруднено на граничния пункт Вартиус. Движението на автомобили е временно ограничено", се казва в публикацията.

В петък финландските власти решиха да затворят до 18 февруари 2024 г. четири от осемте контролно-пропускателни пункта на границата с Русия в югоизточната част на страната, най-близки до Санкт Петербург. Причината е "влошаващата се ситуация с миграцията на границата с Русия".Ръководителят на МВР на републиката Мари Рантанен подчерта, че при необходимост властите са готови да предприемат още по-драстични мерки. Останалите контролно-пропускателни пунктове се намират в северна Финландия.

Решението на финландското правителство "не може да не предизвика безпокойство", заявиха от посолството на Русия в Хелзинки, а Москва ще работи върху мерки за отговор.
За руснаците невъзможността да влязат във Финландия може да доведе до масова конфискация на недвижими имоти. По този начин финландското правителство планира законодателно да позволи до 2027 г. да се отнемат имоти от собственици, с които не може да се осъществи връзка или които имат забавени плащания. Плащането на сметки и данъци стана почти невъзможно след затягане на ограниченията за влизане, а извършването на банкови плащания от Русия под санкции също е изключително трудно.

Финландските отбранителни сили подкрепят граничната охрана на останалите отворени гранични контролно-пропускателни пунктове с Русия, каза ръководителят на финландската гранична охрана Йоуко Кинунен в неделя.
Нито един от четирите работещи пункта не е отворен денонощно, а единственият отворен през почивните дни е пунктът Вартиус.
"На ГКПП Вартиус започва изграждането на временни заграждения в граничната зона. Въоръжените сили оказват помощ на граничната охрана. В непосредствена близост до бариерите се изграждат защитни съоръжения, т.е. временни бариери на държавна граница. Тази мярка има за цел да осигури работата на граничния контролно-пропускателен пункт“, съобщава обществената телевизия Yle позовавайки се на думите на Кинунен.
Според финландските граничари нощта от събота срещу неделя е преминала спокойно на границата.

Останалите отворени контролно-пропускателни пунктове се намират в Северна Финландия. И само двама от работниците - Вартиус и Сала - ще приемат молби за убежище, реши финландското правителство.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    39 18 Отговор
    Финландците също се притесняват заради дачите си в Русия, че ще им ги конфискуват
  • 2 соломон напасания

    28 31 Отговор
    Супер ! Парите остават в РФ . Интерсно колко други граници или така да го кажем с други държави имат Финландия че не мога да се сетя ?
    Клон на които седя не го режа колкото и тънък да е ..........

    Коментиран от #4

  • 3 ПунСкт

    16 4 Отговор
    Поправи си грешката, ало мисирке
  • 4 опасания

    17 13 Отговор

    До коментар #2 от "соломон напасания":

    кво ривеш тогава като вдовица за 🍌

    Коментиран от #27

  • 5 КОТарАК

    15 17 Отговор
    емигрират в РФ ли , не разбрах

    Коментиран от #13

  • 6 Логик

    30 9 Отговор
    "Решението на финландското правителство "не може да не предизвика безпокойство", заявиха от посолството на Русия в Хелзинки, а Москва ще работи върху мерки за отговор."

    Ще затвори същите пунктове от другата страна на бариерата?
  • 7 Коко

    34 1 Отговор
    В последно време много сомалийчета преминаха през тези пунктове, според финландската ТВ. Подаръци чакали.

    Коментиран от #15

  • 8 Р.К.И.

    25 23 Отговор
    Финландия е прифронтова държава и никой не може да я обвини, че затваря граници. Колкото до руснаците : страната им е във война , а те по екскурзии в чужбина тръгнали. Униформите и на фронта, там ги очаква Залужни.
  • 9 Бесен-_ Язовец

    15 7 Отговор
    Неграмотници не знае да пише обаче знае да си сваля гащите
  • 10 Българка

    34 36 Отговор
    Браво на финландците! И питам кога у нас ще се конфискува руския анклаф в Камчия. А имотите на приближени до кремълдката власт и бивши руски военни? Само питам..........

    Коментиран от #23, #37, #39

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ншщ

    27 26 Отговор
    И в България трябва да им се отнеме имущество на руснаците да си живаят в раассия)
  • 13 Българка

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    От РФ изпращат арабски мигранти от , които се увеличават всеки ден. А с тях най-вероятно и руски агенти. Съобщиха го още вчера официално в Новините по нац.медии
  • 14 Фори

    18 18 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен-_ Язовец":

    Чичо ти путин не толерира изнасянето на капитали и купуването на имоти в чужбина. Няма да направи нищо. А и от нато го е страх.

    Коментиран от #18

  • 15 Гошо

    11 9 Отговор

    До коментар #7 от "Коко":

    И сега ще минат ама на някой и друг километър по в страни Тоя въпрос не се решава с затваряне на гранични пунктове, а с глад и депортиране

    Коментиран от #35

  • 16 Фино угор

    15 2 Отговор
    Мизерия , няма вече Бели хора. Бизнеса умря (
  • 17 Стойте си

    17 19 Отговор
    в кочината, бляDнициии...🤣🤣🤣

    Коментиран от #30

  • 18 Крим е Рускииии... 🇷🇺

    21 20 Отговор

    До коментар #14 от "Фори":

    Губернията Финландия същооо..
  • 19 стоян георгиев

    22 22 Отговор
    Финландия се полага по документи на Русия
  • 20 ГОЛЯМ СМЯХ

    21 16 Отговор
    браво да ги питам ся как ще ходят да пазарят финладнците евтини неща от русия

    хич да не го отварят поне два месеца
  • 21 Ами да

    12 17 Отговор
    Това е решението - нова Желязна завеса!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Само отговарям

    19 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    На п.кин ден
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Реалист

    22 15 Отговор
    Руснаците спират на финките тока в полунощ
  • 26 Българин

    22 13 Отговор
    И Финландия замръзна като Окрайна

    Коментиран от #33

  • 27 Ха ха

    21 18 Отговор

    До коментар #4 от "опасания":

    Няма вече къде да пият и да се напиват финландците.Санкт Петербург става несбъдната мечта за тях .
  • 28 измекяр соросоиден

    17 13 Отговор
    Полша рискува да се превърне в рай за американските педофили в униформи - Niezależ ny Dziennik Polityczny | Руска пролет

    Полша рискува да се превърне в рай за американските педофили във военна униформа, пише полското издание Niezależ ny Dziennik Polityczny.

    „Педофилите в редиците на американската армия. Децата ни ще станат ли жертви на американските окупатори? - това е заглавието на материала, в който журналистката Хана Крамър задава неудобни въпроси.

    Според нея пълната безнаказаност създава идеални условия за американските военни, а самите поляци дори не знаят какво се случва зад високите огради на американските бази.

    „Нашето правителство, разпалвайки военна истерия, направи всичко, за да накара американците да се почувстват като у дома си в Полша: осигури им покрив над главите, храна, гориво, складове и цялата необходима инфраструктура, както и пълна свобода на действие на наша територия : за американските войници, Както е известно, полското законодателство не се прилага.

    Властите се опитват да скрият това състояние на нещата по всякакъв възможен начин, защитавайки мита за „американския войник-освободител на полския народ“ от всякакви посегателства, се казва в статията.

    През 2020 г. порталът The dissenter публикува резултатите от шокиращо разследване. Оказа се, че ЦРУ, като част от програмата за контрол на съзнанието MKULTRA, финансира така наречените „сиропиталища” за педофили. Същността на програмата е да се създадат специални центров

    Коментиран от #31

  • 29 Ахил

    21 20 Отговор
    Евала на финландци те. С мужиците и каскетите любители на алкохола и поощряващи цветните емигранти посока Финландия това е много добре. Филандия показа как трябва да се работи с Русия и нейната мръснишка имиграционна политика. Руснака от дума не разбира, а само от тояга и шише водка.
  • 30 Ха ха

    18 12 Отговор

    До коментар #17 от "Стойте си":

    90% от емигриращите във Финландия са укри или африканци.

    Коментиран от #34

  • 31 Цицерон

    20 14 Отговор

    До коментар #28 от "измекяр соросоиден":

    Американците изнасилваха деца и в Ирак, и Афганистан!

    Коментиран от #48

  • 32 ужас безкрай

    14 11 Отговор
    19.11.2023 г. - 13:02 ч
    „Украйна трябва да започне да мобилизира 18-годишни, включително студенти,” - украински боец ​​(ВИДЕО) | Руска пролет

    Украйна трябва да започне мобилизация на 18- и 20-годишни, включително студенти, каза украинският боец, командир на 1-ви щурмови батальон на 3-та специална бригада Петро Горбатенко („Роло“) по телевизията.

    „Трябва да направим по-широка мобилизация и да мобилизираме не стари 50-годишни. Когато става дума за битка, те вече изглеждат като стари хора, имат много хронични заболявания. Трябва да мобилизираме 20-годишни, 18-годишни, какъв е проблемът? Ами студентите? Какво от това? Не трябва ли учениците да се бият? Трябва да. Те са подходящи... Въпросът е в подхода към подготовката“, каза Горбатенко в интервю за журналистката Наталия Мосейчук.
  • 33 Песимист

    17 5 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Остави Финландия,кажи нещо за България,колко сме замръзнали....
  • 34 Киркор

    12 2 Отговор

    До коментар #30 от "Ха ха":

    Особено африканци заливат Финландия,било им много топло и приятно,така ли....
  • 35 АУУУУУ

    11 9 Отговор

    До коментар #15 от "Гошо":

    ТОВА ДА НЕ ТИ Е БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА СЪС СЪБОРЕНАТА ОГРАДА.....ТАМ СОМАЛИЙЧЕТАТА ОСТАВАТ В РУСИЯ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 36 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 15 Отговор
    Няма в мире по прападнало, продажно и подло от пияния ватник и гладната му капейка‼️
  • 37 бонго бонго

    12 6 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Ами върви ги кофискувай,ако не ги конфискуваш на тракия и дано турските шофори та аресат.

    Коментиран от #47

  • 38 Русоробскu фронт

    16 10 Отговор
    Желязната завеса пада.Слава Богу,ние сме от другата страна и ще се радваме на шоколади Милка
  • 39 Архивар

    8 10 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Боко Тиквата или Стефан Ухиления са продали българската територия на руските олигарси.
  • 40 Фронтовак

    10 16 Отговор
    Два руски снайпера са достатъчни да се отвори пункта и да не се затваря никога повече .

    Коментиран от #41, #42, #43

  • 41 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #40 от "Фронтовак":

    ...Нещо се опита да напишеш ли....
  • 42 АУУУУУ

    16 6 Отговор

    До коментар #40 от "Фронтовак":

    МНОГО ФИЛМИ ОТ "МОСФИЛМ" ГЛЕДАШ ........🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 43 Един

    16 10 Отговор

    До коментар #40 от "Фронтовак":

    То на простия, нагъл и пиян ватник само това му е в главата. Как да убива, насилва и "освобождава" другите народи.

    Коментиран от #44

  • 44 Гост

    13 6 Отговор

    До коментар #43 от "Един":

    ...и на нашите просъвеЦки другари тоже...
  • 45 Донев

    6 4 Отговор
    Ще ядът трици в Финландия да ходят в Карелия и тя е била финландска ,Сталин я заграбил но климата у природата са същите ,само дето мизерията и руското нехайство са големи
  • 46 Абсурдистан

    9 9 Отговор
    Гледам руснаци живеещи във Финландия протестират в Хелзинки с аргументи като "разделяне на семейства" и "желязна завеса". Това е защото живеят в демократична държава и медиите ще отразят протеста. Защо не рротестират семействата им в Русия?!? Най-наглата лъжа бе, че Русия никога не е заплашвала Финландия. Истината е точно обратното!

    Коментиран от #49

  • 47 барабонко

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "бонго бонго":

    явно ти харесва да те харесват.турските тираджии
  • 48 направо

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Цицерон":

    са пиши метоо 😄😄😄😆
  • 49 Марков

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Абсурдистан":

    Какъвто ти е Ника, такова ти е и изложението.
    В западните структури Финландия беше отразявана като розова, не съвсем червена. До преди 33 години членове на финландските правителства със семействата си ползваха базите на ЦК на БКП през летните месеци. Сега натискът върху Финландия беше много голям за включването им в НАТО. Това им поведение не е последно. Предстоят световни промени.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания