Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Ноември, 2023 14:46 2 900 135

Заплахи и мъчения: русификацията в окупирана Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • донбас-
  • крим-
  • днр-
  • окупация-
  • руски паспорт

Принудително получаване на руски паспорти, сплашвания, мъчения, преследване на инакомислещите - в тези условия живеят украинците в окупация

Заплахи и мъчения: русификацията в окупирана Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Животът на населението в окупираните от Русия територии на Украйна е изпълнен с мъчения, принуда, културна асимилация и военна индоктринация. На територия, където се предполага, че живеят около 11 милиона души, Русия и окупационните ѝ власти са създали за хората система, в която получаването на базовите услуги – достъп до храна, образование, работа, здравеопазване и жизненоважни медикаменти, както и пенсии или имущество – зависи от това дали приемат руските власти и дали имат руски паспорт.

До този извод стига журналистически екип, включващ представители на редица европейски обществено-правни медии, който в продължение на месеци анализира репортажи от мястото на събитието, сведения от експерти, официални съобщения на руските власти и описания на живота на украинците в окупираните територии от първо лице. Изследователите смятат, че събраните данни свидетелстват за нарушения на нормите на международното право, а в някои случаи – и за възможни военни престъпления.

Престъпна мобилизация на окупираните територии

"Едно от най-важните последствия от натрапеното руско гражданство е това, че сега тези хора са принудени да служат в руските въоръжени сили. Именно поради това то представлява военно престъпление", посочва пред ДВ юристката Екатерина Рашевская от Киев.

По данни на руското министерство на отбраната, от тези 300 хиляди мъже, които са били мобилизирани през есента на 2022-а година за участие във войната против Украйна, 80 хиляди са били от окупираните Донецка и Луганска области. Междувременно очевидци съобщават, че и окупационните военни комитети в Херсон и Запорожие са започнали да привикват мъжете в наборна възраст.

Натискът за получаване на руски паспорти се е засилил след влизането в сила през април тази година на един нов закон, съгласно който хората в окупираните територии, които не са получили руско гражданство до юли 2024 година ще бъдат смятани за "чужденци или лица без гражданство" и ще подлежат на депортиране. Междувременно в т.нар. ДНР например дори се проучва въпросът за създаване на специални центрове за тези хора.

Първа мишена стават най-беззащитните

Изследователите посочват, че принудителното издаване на руски паспорти е само един от инструментите, които Кремъл използва за русификацията на окупираните територии в Източна Украйна – има и много други лостове, които са част от стратегията за превръщане на населението в руснаци.

Основна мишена стават най-беззащитните – като например възрастните хора, които живеят сами. Известни са и случаи, в които на хората е била отказана хуманитарна помощ, ако нямат руски паспорт. Като например при наводнението, предизвикано от взрива на язовира Нова Каховка или при предоставянето на жизненонеобходими лекарства като инсулин.

"Без руски паспорт не се отпуска пенсия, не се предоставя храна, а за медицински услуги и дума да не става", казва председателят на Херсонския областен съвет Александър Самойленко. "Когато някой човек се разболее в анексираните територии, от наличието на правилното гражданство буквално зависи дали ще оживее или ще умре", пишат в изследването си журналистите.

Системно използване на мъчения

Но дори наличието на руско гражданство не е гаранция за мирен живот – сметнатите за нелоялни лица също могат да бъдат депортирани, например за критика на "специалната военна операция", както в Русия официално наричат войната. Артьом Петрик, живял в окупирания Херсон, разказва, че няма никакво място за инакомислие. "Ако искате да поддържате или да демонстрирате украинска идентичност, ще имате големи проблеми – арест, мъчения, смърт."

В свой доклад от края на октомври 2023-а година независима международна комисия на ООН констатира "широко и системно използване на мъчения от руските власти" в Украйна, което може да бъде приравнено към престъпленията срещу човечеството. "Мъченията са водили до смърт", казва Леонид Ремига, главен лекар на болницата в Херсон. Самият той е бил измъчван, когато е бил арестуван през септември 2022 година. "Мъченията се извършваха майсторски – биеха ни с палки по коленете, пръстите, по ръцете, ребрата и т.н."

Образованието - в духа на руската държавна пропаганда

На първи септември 2023 започна учебната година в 1250 училища в окупираните от Русия територии. За обучението се използват набързо написани учебници по история, които се определят от "Амнести интернешънъл" като "грозен опит за индоктринация на учениците". "Това е изключителен инструмент за пропаганда, трансформация и унищожение на културата, за унищожение на знанията и историята. Това е път към многобройни нарушения на правата на децата и на възрастните", казва Агнес Каламар, генерален секретар на "Амнести интернешънъл". Освен това в учебната програма за децата от 16 години нагоре вече е включено т.нар. военно обучение, възстановено от съветско време.

За родителите, които искат да запазят украинската идентичност на децата си, единствен изход са тайните онлайн уроци, които пък представляват сериозен риск за тези, които участват в тях. "Украинците могат да бъдат арестувани дори само заради приложенията, които имат на мобилните си телефони – ако те например осигуряват на децата достъп до онлайн образование по украински учебни програми", обяснява Каламар.

"Милиони хора в сухопътния коридор между Крим и Луганск всяка сутрин се събуждат в реалност, в която важат руските правила. Ако ги нарушиш или игнорираш, трудно можеш да оцелееш", заключават изследователите.

Автор: Максим Сидоржевский


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    28 99 Отговор
    И в БГ ще стане така като дойдат руснаците, както иска руската слуга Радев.

    Коментиран от #8, #12, #19, #40, #46

  • 2 да де

    99 13 Отговор
    Гьобелс е нищо пред DW.
  • 3 Делю Хайдутин

    61 13 Отговор
    Дядо Иван е на Дунава.

    Коментиран от #35, #78

  • 4 КОТарАК

    23 68 Отговор
    търся УМЕН човек да ми обясни , защо няма проруско ПАРТИЗАНСКО движение в Украина , щом всички са за тях , като освободители!!!

    Коментиран от #16, #33, #105

  • 5 Сандо

    84 18 Отговор
    ДВ идете в Мариупол да видите какво правят хората,стига сте лъгали опростачените си читатели.Не че ви четем де,ама от вас и от вашите идиотии отърване няма.

    Коментиран от #23

  • 6 Летописец

    82 19 Отговор
    Украинската хунта гореше руски книги , събаряше исторически паметници , избиваше рускоезични жени и деца . Сега нещата си идват на местата .
  • 7 Павел Николаев

    73 19 Отговор
    Странно, гледам клипчета от "мъчениците и техните мъчение" в Мариупол и ми се иска да съм на тяхно място. Нови блокове, улици ... щастливи. Може ли DW и Факти да ни дадат малко факти?

    Коментиран от #14, #27, #57

  • 8 честен ционист

    34 10 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Все пак имаш право на избор, или колесника на Херкулеса, или запах Русского мир.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    32 7 Отговор
    Удивлявам се от великата Русия,
    но трябва да заработвам дневната си д@жб@
    а Нəп е0т@т@ в колонията ми предоставите тази възможност.
  • 11 Настев

    23 57 Отговор
    Много по лошо от нацистки режим.
    Такъв може да бъде само рашисткия режим.
  • 12 А стига , бе !

    44 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ами какво ще правим тогава с вас , еничарите на турците и янките ?

    Коментиран от #67

  • 13 Ромео

    16 34 Отговор
    Любов на сила не става тавариши, колко страни се разведоха с райското насесесере, не ви искаха ни меда ни жилото
  • 14 Да имаше едно видео с Путин там

    15 40 Отговор

    До коментар #7 от "Павел Николаев":

    Една женица отзад крещеше че всичко е фалшиво, и спряха камерите, ни вест ни кост от тази женица

    Коментиран от #20, #131

  • 15 АЙДЕ ГЪЧ

    45 10 Отговор
    ДОКОГА С ТАЯ НЕФ ЕЛНА ПРОпАГАНДА..........?
  • 16 Отговорче

    52 16 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Защото киевският режим наложи диктатура и взаимно следене . Последно знаех за 11 опозиционни партии забранени в Украйна .

    Коментиран от #21, #26

  • 17 Умирам от смях

    34 8 Отговор
    И циганизация в България
  • 18 глупости

    28 13 Отговор
    РФ освобождава руснаците в Украйна. Тя не е звяр. Путин не го търси МНС. АКо го търсеше, щеше да го арестува, защото знае къде е!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Павел Николаев

    47 12 Отговор

    До коментар #14 от "Да имаше едно видео с Путин там":

    Да бе братле, добре: Всичко е фалшиво и е лъжа. Построиха им пак Мариупол и има щастливи хора. Има и такива, които са недоволни сигурно факт. Не можеш да угодиш на всички, но такива писаници, че видиш ли едва ли не денят им започва със 100 камшика на голо е меко казано смешно.
  • 21 КОТарАК

    11 21 Отговор

    До коментар #16 от "Отговорче":

    Вермахта е бил по-слаб от Украина ли искаш да кажеш? и е позволил партизани?

    Коментиран от #31

  • 22 Смея ти се много

    41 8 Отговор
    Наследниците на Гьобелс от ДВ да напишат нещо по въпроса как я карат в арабски Дойчестан.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 вижте не ме интересуват статии на Шолца

    33 10 Отговор
    "Принудително получаване на руски паспорти, сплашвания, мъчения,..."
    Точно ! Направо "зелето" изпадна в безтегловност с тази статия . Мен защо никой не ме измъчва за руски паспорт ? Да, там живея !!! Напротив , дори по голямо уважение при спиране от ДПС (КАТ ) не съм получавал никъде а знаете ли защо ? А просто по стечение на обстоятелствата това беше и заключение на една следователка в Берлин - руснаците не са дребнави (бяха нейните думи ) , когато стана дума за една кражба и т.н .
  • 25 провинциалист

    41 10 Отговор
    След първите прочетени редове се чувствам длъжен да припомня на дойче вкиснатото, че във въпросните територии имаше референдуми, които по всички показатели бяха по-легитимни от последните ни избори.
  • 26 Айде сега

    14 32 Отговор

    До коментар #16 от "Отговорче":

    В Русия нищо забранено няма, всичката опозиция в затвора или с куршум в главата пред камерите в Москва, за това няма и забранени партии
  • 27 честен ционист

    7 27 Отговор

    До коментар #7 от "Павел Николаев":

    Да не мислиш, че тия новостройки са за руснаци. Мариупол ще е новата Хайфа.
  • 28 !!!!!!!!!!!

    11 32 Отговор
    Не лесно под, ОКУПАЦИЯ ОСБЕНО РУСКА. Но ние сме я видели 45 ГОДИНИ.

    Коментиран от #38

  • 29 Ха ха ха

    7 4 Отговор
    Ха ха ха
  • 30 Дълго_Име

    32 7 Отговор
    Аман бе Макси, как ти хрумна да публикуваш лъжите на DW? Този техен "иследователски" екип на джурнали-хрантутници не да "изследва" и "анализира репортажи от мястото на събитието" в продължение на месеци, а да отскочи и провери намясто! Ама не им стиска, едно е да драскаш, друго е да погледнеш истината, а я е проста - по тези места живеят само руснаци-кореняци! Аде, холан, то бива пропаганда бива, ама ФАКТИТЕ не искат "анализи", а голата истина!

    Коментиран от #43

  • 31 Просто умнико....

    12 9 Отговор

    До коментар #21 от "КОТарАК":

    Партизаните са на фронтовата линия , а не в тила ...и има достатъчно....и тук ще има.
    Чупи си за краваленд докато е време.

    Коментиран от #37, #48

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 до котака

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Защото това което пише в статията всъщност се отнася за рускоезичното население в У. Заплахи, притискане и убийства. Ето затова. /Справка - майдан 2014 и подпаления профсъюзен дом заедно с хората вътре./

    Коментиран от #42

  • 34 Българин

    27 7 Отговор
    Ехааа. Верно ли бе? Искате ли клип от началото на СВО как западните укри отказват помощи от храна и вода на рускоговорящите си сънародници?
  • 35 Доктор Манчев

    7 16 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Може и да е на Дунава, но не смее да нагази щото ще се удави
  • 36 Българин Русофил

    26 7 Отговор
    Защо лъжете ве ДВ тъпо
  • 37 КОТарАК

    5 15 Отговор

    До коментар #31 от "Просто умнико....":

    кога партизаните не са били в тила на врага?посочи ми пример
  • 38 Летописец

    33 13 Отговор

    До коментар #28 от "!!!!!!!!!!!":

    "Руска окупация" ? Времето когато имахме раждаемост , промишленост и селско стопанство . Че и нямаше оправдание с безработица .

    Коментиран от #50, #60, #62

  • 39 1234

    14 31 Отговор
    Руски диверсанти изгориха жив Българин в Одеса ,уж че украинци са действали,раша организира майдана в кийв,руски снайперисти убиваха майки с деца

    Коментиран от #45, #51, #52, #120

  • 40 Българин Русофил

    18 12 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Дано по бързо дойдат Руснаците

    Коментиран от #89

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 КОТарАК

    4 12 Отговор

    До коментар #33 от "до котака":

    защото руснаците(местните) са се уплашили пред Украина , затова ли няма?

    Коментиран от #54

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Накратко

    10 8 Отговор
    Империята на Злото.
  • 45 Мошеннико

    24 8 Отговор

    До коментар #39 от "1234":

    Изгориха го бандерите в дома на културата.
    Светът го разбра но козяшкият идиот не
  • 46 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    9 10 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Б000КЛУК КАТО ДОЙДАТ РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА ГИ ВИДИШ ЗАЩОТО ЩЕ СИ НА 2 МЕТРА ПОД ЗЕМЯТА

    Коментиран от #66

  • 47 Българин

    19 6 Отговор
    😂 на dw клозетната пропаганда
  • 48 Антиболшевик

    10 16 Отговор

    До коментар #31 от "Просто умнико....":

    Всички путиноиди сте обречени!!!
  • 49 за разлика

    14 7 Отговор
    а в усрайна ги палиха живи и ги избиваха ако не си сменят имената
  • 50 имахме чушки

    12 13 Отговор

    До коментар #38 от "Летописец":

    Нищо нямахме. Имахме стрелба в гръб около държавната граница. А кльона бе завит към България, да пази българите да не избягат, а не да не влизат чужди диверсанти.

    Коментиран от #61

  • 51 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #39 от "1234":

    Господи ,прибери си версиите
  • 52 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    7 6 Отговор

    До коментар #39 от "1234":

    ПИШИ ГЛУПОСТИ НООО И ТВОЯ РЕД ЩЕ ДОЙДЕ...
  • 53 Копейката

    5 8 Отговор
    Обичам те вожде, ама от дивана.
  • 54 хахаха

    12 3 Отговор

    До коментар #42 от "КОТарАК":

    Не точно пред Украйна. Такава няма.

    Коментиран от #76

  • 55 O-краiнец

    14 6 Отговор
    Какво е тва украйна? Някаква нива в западна Русия ли?

    Коментиран от #63

  • 56 Руснаков

    4 9 Отговор
    Ха така...на фронта........дали не беше по добре да съм украинец отколкото руснак...колко ли си го задават сега този въпрос...
  • 57 ЦЦЦЦЦЦ

    8 12 Отговор

    До коментар #7 от "Павел Николаев":

    Големи АСВАБАДИТЕЛИ тези руснаци ей. РАЗРУШИХА инфраструктура за МИЛИАРДИ, сега щели да строят. Всичко построено за ТАКИВА КРАТКИ СРОКОВЕ ДАВА ФИРА. Повечето от тези сгради са ПРОКАПАЛИ , А ТЕПЪРВА ЗАПОЧВАТ ДРУГИ ДЕФЕКТИ. КЛИПОВЕ В ИНТЕРНЕТ КОЛКОТО ЩЕШ.

    Коментиран от #64, #134

  • 58 Сатана Z

    10 6 Отговор
    Украинският народ от присъединените области сам избра да живее в Руската федерация след демократичен референдум.
  • 59 на слепита едноокия е цар

    13 2 Отговор
    20.11.2023 г. - 15:38 ч
    В Черкаси разколници нападнаха православен манастир (ВИДЕО) | Руска пролет

    В Черкаси разколници от „ПЦУ“ нападнаха православния манастир „Рождество Богородично“.

    Група бандити дойдоха в манастира и започнаха да бият вярващите, след което манастирската църква беше щурмувана.

    Свещеникът на манастира е тежко ранен: свещеник Сергий Пащенко е със счупена челюст.

    Имаше и жертви сред енориашите, най-малко четирима души бяха ранени.

    УПЦ и очевидци съобщават, че превземането на храма е станало с подкрепата на полицията, а разколниците са разбили телефоните на вярващите, за да не попаднат доказателства за беззаконието им в интернет.
    Атеист съм , но това е последната фаза на войната когато всички други са виновни !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 60 Готин

    8 8 Отговор

    До коментар #38 от "Летописец":

    Имахте раждаемост щото нямахте телевизия…
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Варненец

    5 13 Отговор

    До коментар #38 от "Летописец":

    Да, по времето на работещите насила бедни, за 30 долара на месец, празните магазини, кола чакаш 15 години и то не беше съвсем кола. Апартамент, ако ти разрешат или си дадат да си купиш. Ей за това милеете рушофилите, да ви ....

    Коментиран от #72

  • 63 соломон напасания

    5 2 Отговор

    До коментар #55 от "O-краiнец":

    Да това е нива с марокански скалци ! :)
  • 64 хахаха

    10 5 Отговор

    До коментар #57 от "ЦЦЦЦЦЦ":

    Те са си ги строили тези сгради, те си ги разрушават когато искат да им ги откраднат и те пак ще си ги построят след това.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Варненец

    6 14 Отговор

    До коментар #46 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Ще дойдат рушляците, ама на 32-ри в шестък. Ама ти си чакай, от мен да знаеш, повече тук рушки ботуш няма да стъпи

    Коментиран от #69, #74, #106

  • 67 На.......

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "А стига , бе !":

    Задна праш......ка
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Кой те пита

    6 3 Отговор

    До коментар #66 от "Варненец":

    Теб ве прайдажия

    Коментиран от #71

  • 70 Историк

    3 13 Отговор
    Няма нищо чудно в констатациите от статияра, руския фашизъм има за основна цел в момента ликвидирането на украинското смосъзнание в окупираните територии на Украйна. Това всъщност е част от дефиницията на фашизма като идеология.

    Коментиран от #73

  • 71 Смех в блатото

    5 11 Отговор

    До коментар #69 от "Кой те пита":

    Прайда е на розовия площад на 9 май всяка година.
  • 72 от Ню пейзар

    8 1 Отговор

    До коментар #62 от "Варненец":

    Ти недей умува много не ти се полага ! Пита ли жена си за правото на отговор ?
    Такива сте по-и-ари там , знам ви и даже не искам да ви коментирам гагаузите .
    Още веднъж , преди да се изскажеш питай жена си , подкаблучник , андън му ? Стоите на килимчетата като наказани , и никога няма да забравя един капитан как (беше на гости ) жена му като каза тръгваме си и оня с половин кебабче в устата стана и си тръгна . Не е единичен случай !Пак казвам знам ви и ДНК то .....

    Коментиран от #75

  • 73 рада дълбоката

    14 3 Отговор

    До коментар #70 от "Историк":

    А какво имаше в основата на украинския фашизъм през 2014 г ? "Украйна в огне" на Оливър Стоун и няма повече нужда от моментар !

    Коментиран от #77

  • 74 еи Муд@к

    9 1 Отговор

    До коментар #66 от "Варненец":

    Кой си ти бе подкаблучник ! Не ставай смешен ,никой не гледа на вас гагаузите сериозно !
  • 75 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #72 от "от Ню пейзар":

    Ползваш турцизми, на амбразурата си за руслямските другаре, и всеки ден припадаш по Хамас и Ердоган. В България на никой не можеш да казваш какво да прави или да не прави.
  • 76 КОТарАК

    2 5 Отговор

    До коментар #54 от "хахаха":

    пред кво тогава?

    Коментиран от #82

  • 77 Историк

    1 8 Отговор

    До коментар #73 от "рада дълбоката":

    Колкото пъти и да питам за определение на фашизъм такива като теб, толкова пъти се криете по дупките като Хамас след 7ми октомври.
  • 78 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Отивай да го срещаш, щом е така. Нещо обаче ми говори, че ще се наложи да го чакаш, докато се преселиш в по-добрия свят! 😂
  • 79 Обяснението

    7 0 Отговор
    е,че има много голяма разлика в правата и задълженията на населението и на държавата към населението в окупирана и в анексирана територия.В статията тези понятия се смесват умишлено.
  • 80 Но пък

    11 0 Отговор
    Местното население, което се състои основно от етнически руснаци са много доволни. А които се смятат за украинци да се изнасят в Украйна. 5529

    Коментиран от #84

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 един съвет

    7 0 Отговор

    До коментар #76 от "КОТарАК":

    Отиди там, на място ще разбереш най-добре от какво. Колкото до партизанското двежение през ВСВ - тогава е било съвсем друго време . В момента технологиите са толкова напред , че такова движение няма как да съществува.
  • 83 Мдаа

    3 14 Отговор
    Рускоговорящите украинци сега разбраха какво е да те "асвабади" Империята на Злото. Пращат те на фронта веднага след "асвабаждението" за да се пожертваш за диктатора.

    Коментиран от #85

  • 84 Мдааа

    1 12 Отговор

    До коментар #80 от "Но пък":

    "Местното население, което се състои основно от етнически руснаци са много доволни." Колкото са доволни съпругите и майките на груз 200 в Русия: за всяка загуба получават отлично обезщетение - коя 5-6 кубика дърва, коя прекопаване на градината, а най-големите късметлийки - цял хладилник.

    Коментиран от #86, #97

  • 85 мнеее

    6 2 Отговор

    До коментар #83 от "Мдаа":

    много промит мозАк!
  • 86 И къде

    9 0 Отговор

    До коментар #84 от "Мдааа":

    Ги прочети тия лъжи, сигорно във бесарабски фронт. Хахаха най дезинформаторксия сайт.

    Коментиран от #88

  • 87 В.В.П.

    9 0 Отговор
    Знаят си руския .нямат проблеми..Много са си добре .Иззрайна беше едно изчадие .Сега се ремонтира .Творението на болшевиките ..Ахаха .
  • 88 Мдааа

    1 4 Отговор

    До коментар #86 от "И къде":

    Директно руснаците си правят "репортажи" за да демонстрират каква голяма "помощ" оказват на вдовичките .... Така че имаш проблеми с реалността.

    Коментиран от #93

  • 89 Купувай

    1 6 Отговор

    До коментар #40 от "Българин Русофил":

    Смазка и ативай на дунава да ги встретиш с либов
  • 90 Тьотя

    1 4 Отговор
    А как вам будет харашо в Болгария ,костя уже взял паспорт
  • 91 Демократ

    1 9 Отговор
    Русия е превърната в държава - терорист на 21 век ,ръководена от терорист номер едно на света. Всякакъв вид мъчения и тормоз на хората раждат главите на терористите, те не могат за живеят без насилие ,те са садисти,които хранят сатанинската си същност с човешкото нещастие. Светът е длъжен да ги спре най-после , преди да са предизвикали трета световна война.
  • 92 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Путя се гаври с окропите .И с Джо цървула ..ис Урсул фашиста..Ахаха
  • 93 Никак

    1 1 Отговор

    До коментар #88 от "Мдааа":

    Не съм далеко от реалноста, по простата причина че в момента съм в Русия и знам много по вече от някои промити мозъци.

    Коментиран от #95

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Мдаа

    1 2 Отговор

    До коментар #93 от "Никак":

    Личи си колко си "в Русия" . Това са репортажи, които текат по руските канали.
  • 96 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Окропите,не искат и да чуят за Крим ,Донбас и другите ..Скоро ще загубят Идесса и Харков .Не им трябват .Не могат да ги управляват .щото са неудачници .
  • 97 Тити

    5 0 Отговор

    До коментар #84 от "Мдааа":

    А ти пък получаваш един лигав мууйй в гъъ33аа.Не се оплаквай,знам че те кефи.
  • 98 Русоробскu фронт

    1 5 Отговор
    То и във Варна е така-смрад,мизерия и див путинизъм.И това в най-русофилския град в Бг

    Коментиран от #100, #132

  • 99 Демократ

    2 0 Отговор
    Свиря виртуозно на вълебна флейта и изпълнявам безплатни концерти на истински защитници на украинската кауза.Обадете се за предварително записване,че желаещите са много и изнемогвам,олющиха ми се устните.Но каузата е Велика и си струва.
  • 100 Авьер Гага Уз

    2 0 Отговор

    До коментар #98 от "Русоробскu фронт":

    Стига си се оплаквал бе братчед.Харно е хорото.
  • 101 Немско Зеле

    5 1 Отговор
    Тази информация я пропускам смело покрай очите си.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 О Густо Майна Филибето

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Варненец":

    Сусс бе ,гагауз,отнема ти се микрофона до второ нареждане.Ако се държиш прилично,ще ти по дам микрофона отново.
  • 107 Маша

    5 0 Отговор
    DW, що не се удавите в Шпрее?!
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Историк

    5 3 Отговор
    Ами то русификацията това представлява в същността си - престъпления срещу окупираните, до претопяването им.
  • 111 Сандо

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Какво правят ма п'ача?":

    Спри да четеш ДВ,предупреден си - опасно е.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Преди беше обратното

    1 5 Отговор
    Тормозеха руснаците а те са повече тм така че дойче зеле да го пампуркА
  • 114 Няма значение

    7 2 Отговор
    Едва ли има изненадани от тази новина за руския шовинизъм и фашизъм...
  • 115 Бесен-_ Язовец

    3 2 Отговор
    В Дойче Веле работят единствено гн.иди на служба в ЦРУ
  • 116 ИНЖ

    2 1 Отговор
    Специалистите по геноцид сега го реализират. Болшевиките така действат от Революцията(1917г.) насам. Кръв и безумия.
  • 117 Али Турчинът

    4 0 Отговор
    Само като видя емблемата DW ,спирам да чета написаното, и почвам да коментирам.
    Абе недоразвити олигофрени, хич ли не помните, как украйна забрани руски език.
    Не само руски, и български и унгарски.
    Пфу да ви таковам мозъците.
    Ей толкова ашлаци на едно място не може да има.
    Просто природата не позволява.
  • 118 дедо

    2 0 Отговор
    Новото му име вече е Arabic-Deusche Welle , да му е честито.
  • 119 геноцид

    2 0 Отговор
    "Милиони хора в сухопътния коридор между Крим и Луганск всяка сутрин се събуждат в реалност, в която важат руските правила. Ако ги нарушиш или игнорираш, трудно можеш да оцелееш" От зелето май забравиха какво се случваше в тези краища на 404 от 2014 година насам или просто не им изнася ! Позабравиха за Минските споразумения , които 404 не спазваше ! Сега видиш ли руснаците били лоши " га ядохте кифтета ни ривахте , а ся ривете " ! Ние имаме една много точна поговорка " Каквото повикало , това се обадило " !

    Коментиран от #124

  • 120 геноцид

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "1234":

    А Путин и Лавров раздаваха курабийки на протестиращите диверсанти :))))))) Но за едно си прав , имаше диверсанти и те бяха укрофашаги !
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Швейк

    0 0 Отговор
    България е тъмно и бедно място. Българин, наполовина турчин, наполовина циганин. С полутурски език. Българинът е страшен човек и негодник по своему. Черна тъмна турска робиня.
  • 124 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #119 от "геноцид":

    Можем само да им пожелаем прочутата мариуполска "Библиотека" да я изградят в централата на ДВ.Е,тогава може друга песен да запеят,ако изобщо им оставят способност да издават звуци.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 КОТарАК

    0 0 Отговор

    До коментар #105 от "Чегавара":

    ми...досега си мислих , че от китайски спътници

    Коментиран от #129

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Хахол

    1 0 Отговор
    Две направления остават централни на фронта: Авдеевка и района на левия бряг на Днепър. Може би последното важно събитие на фронтовете на Авдеевка беше пробивът на отбраната на противника в индустриалната зона близо до жп гара Ясиноватая-2. Един от военнослужещите от руската армия с позивна „Вожак“ потвърди, че промишлената зона е почти изцяло наша и остават две сгради, за да се разчисти напълно тази зона
  • 131 Сандо

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да имаше едно видео с Путин там":

    Тая женица го казваше на западните журналисти и ги питаше докога ще лъжат хората от цял свят.Естествено по западните медии не се чу ни вест,ни кост от тая преживяла ужаса от укронацистите жена.
  • 132 ЕЙ ДЪРВЕНОГЛАВ ЧОБАНИН

    3 0 Отговор

    До коментар #98 от "Русоробскu фронт":

    ВАРНА Е НАЙ СВЕТОВНИЯТ ГРАД В ДЪРЖАВАТА
    ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИ ГЪРЦИ ТУРЦИ АРМЕНЦИ ЕВРЕИ ЦИГАНИ РУСНАЦИ УКРАИНЦИ НЕМСКИ СТУДЕНТИ ПОНЕ ХИЛЯДА НО ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ТУКА МЯСТО НЯМА
    НЯМА МЯСТО ЗА АСПИРИНЕСТИ РУСОФОБИ ИЛИ УКРОФОБИ ИЛИ КВИТО ЩЕШ ФОБИ
    МЯСТО В СВОБОДНИЯТ ГРАД ВАРНА НЯМА САМО ЗА МАЛОУМНИ КОНЕ С КАПАЦИ
    ОСВЕН ТОВА ДО БУКУРЕЩ 4 МИЛИОНА 260 КМ
    ДО ИСТАМБУЛ 14 МИЛИОНА 460 КМ
    АБЕ ВИЕ ОТ ПРОВИНЦИЯТА Я СИ ЗАВРЕТЕ ГЛАВИТЕ В ........ И МЛЪКВАЙТЕ
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 ССС

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "ЦЦЦЦЦЦ":

    А бе, пич, сега не могат да боядисат построеното по онова време.
    "Всичко построено за ТАКИВА КРАТКИ СРОКОВЕ ДАВА ФИРА..." Мдааа, помня как един мавзолей "даваше фира" няколко дни поред, и няколко взрива.
  • 135 9689

    0 0 Отговор
    Измъчваните що искат и говорят на руски?
Новини по държави: