Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Ноември, 2023 07:49 2 022 18

"Неприемливият" план на Расмусен за прием на Украйна в НАТО

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • крим-
  • война-
  • владимир путин-
  • андерс фог расмусен-
  • володимир зеленски

Външният министър на Литва нарече идеята "срамна"

"Неприемливият" план на Расмусен за прием на Украйна в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още от 2008-а година НАТО обещава на Украйна, че един ден ще стане член на организацията. Президентът Володимир Зеленски междувременно многократно, но безуспешно настоя да бъде поет актуализиран ангажимент: Киев да се присъедини след края на войната.

Сега обаче бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който от близо десетилетие работи като съветник на украинските политици, лансира публично едно доста нестандартно предложение: Алиансът да предложи на Украйна членство, без тя да си е върнала окупираните от Русия територии. Предложението се базира на това, че войната надали ще свърши скоро. А перспективата за задействане на член 5 от Договора на НАТО за колективната отбрана би възпряла Путин от опитите за завземане на още територии.

Дори обаче някои от държавните и правителствените ръководители, които се застъпват за бързото приемане на Украйна в НАТО, заявиха, че намират формулата на Расмусен за неприемлива. Външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис например нарече идеята "срамна".

"Всеки тип преговори ще представляват подготовка за Деня на победата в Москва", заяви той. "Идеята за отказ от територии нарушава международното право. Териториалната цялост трябва да е свещена." Ландсбергис направи и следното допълнение: "Не бива да се подарява нещо заради нещо друго".

Подкрепата за плана "Расмусен" е слаба

Украинският депутат Андрий Осадчук също е на мнението, че това предложение не е приемливо за Украйна. "Всяко примирие, всяко замразяване на конфликта, всеки компромис със злото само ще даде време на Русия за презареждане", каза той пред ДВ. И зададе въпроса дали Алиансът изобщо би взел под внимание кандидатурата на страна, която не контролира напълно своята територия.

Същевременно Осадчук смята, че и самата Русия би отхвърлила това предложение, продължавайки да се цели към по-мащабни победи. "Те все още вярват, че постепенно могат да погълнат цяла Украйна", убеден е Осадчук. "Единствено липсата на готовност от страна на Запада да се бори - не за Украйна, а за себе си - дава на всички тези "експерти" повод за подобни "смайващи" идеи. Те нямат нищо общо с действителността."

Всъщност тази идея не се появява за първи път. През август на конференция в Норвегия Стиан Йенсен, шефът на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, допусна възможността Украйна да се откаже от част от територията си срещу членството в НАТО.

Това изказване предизвика такива брожения, че в рамките на 24 часа Столтенберг трябваше да препотвърди подкрепата на НАТО за възстановяването на териториалната цялост на Украйна. А Йенсен бе принуден да заяви, че се е изразил неправилно.

Какво става с "Крим е Украйна"?

Военният анализатор Едуард Хънтър Кристи смята, че това е само един пример за допуснатите грешки спрямо Украйна. "Има разминаване между официалните позиции, съдържащи идеалния за Украйна сценарий за възстановяване на цялостната ѝ територия, и реалното ниво на оказваната помощ, особено на военната, която съюзниците са готови да ѝ предоставят", коментира Кристи пред ДВ.

"Доста необичайно и, честно казано, странно е, че ние от една страна дипломатично застъпваме мнението, съгласно което "Крим е Украйна" и Украйна има правото да възстанови цялата си територия, а в същото време постоянно отказваме да предоставим по-далекобойни оръжия. Те се нуждаят от пълния набор инструменти, за да имат истински шанс да променят положението. След това вече може да се види докъде ще доведе дипломацията."

Танковете са с предимство пред преговорите

Бруно Лете от германския клон на американската фондация "Маршал" също се чуди как така според Расмусен гаранциите за сигурност на Украйна биха могли да проработят. "Как ще възпрете Русия от нападение срещу Украйна, ако Украйна вече е част от Алианса?", пита той. "Дали това означава, че НАТО ще изпрати там войници?"

Лете е съгласен с Хънтър Кристи, че пътят към мира минава през военното превъзходство на Киев. "Само в този случай Украйна ще може да договори сделка, в която да не бъде в напълно неизгодна позиция", смята той. Но отбелязва, че макар предложението да идва от човек, който в момента е извън НАТО, няма как да се отрече, че тази опция е част от пакета идеи, обсъждани в Алианса. "Мисля, че НАТО е под все по-голям натиск да изпълни обещанието си от 2008-а година по отношение на присъединяването на Украйна. Но рецептата на Расмусен не би била победа нито за Киев, нито за Запада", казва Лете.

Автор: Тери Шулц


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма значение кой съм!

    10 36 Отговор
    Именно нерешителността на Запада и САЩ да приемат Украйна в НАТО даде възможност на кремълския сатрап да я нападне... Сега ще си плащат за грешката с милиарди... Бившият директор на Централното разузнавателно управление на САЩ генерал Дейвид Петреъс-"Реакцията на Запада е наистина много значима, даже много по-значима, отколкото е предполагал Путин. И това е урок, защото вероятно сме действали в миналото по начин, който го е накарал да повярва, че може би няма да отговорим толкова силно, колкото го направихме сега... ".

    Коментиран от #11, #13

  • 2 Механик

    33 1 Отговор
    Украйна задължително ще влезе в нато. Когато украйна стане Румъния, Унгария и Полша, тогава автоматично ще влезе в нато. А останалата по-голяма част от бивша Украйна ще се влее в Руската Федерация и готово.
  • 3 Ццц

    35 0 Отговор
    "Как ще възпрете Русия от нападение срещу Украйна, ако Украйна вече е част от Алианса?", пита той. "Дали това означава, че НАТО ще изпрати там войници?". От една страна това е най-големият ужас за НАТО, от друга 1-2 Тагаренковци ще свършат работата и ще изпратят по-ниската класа натовци. Проблемът е, че за сега е намерен само един Тагаренко и неговите 25 000 ниска класа натовци няма да стигнат и за 1 село, както се видя. Друго такова нищожество за сега няма.
  • 4 факуса

    25 0 Отговор
    айде русия това чака ,да задействате членчето 5 и да се спука балончето натю окончателно
  • 5 Хахахаха

    24 0 Отговор
    Украйна приключи, няма да има, какво да приемате!
  • 6 Ленин

    26 1 Отговор
    Пак не слушате какво ви пее радиото. Още с началото на СВО, Путин ясно постави условията. Не му трябва цялата територия на Украйна а само тази населена с етнически руснаци.

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Правоверен Евроатлантик

    17 0 Отговор
    Що ли вече НАТО отписва Донбас и Крим?
    И защо никой не вземе да пита хората в Крим, къде искат да живеят? Само руснаците го направиха. Крим стана руски без пушка да пукне и човек да загине.
    Порошенко им отряза кабелите и им спря водата. Това беше причината да бъде построен Керченския мост, който сега Украйна опитва да събори. Това ли им е грижата за местното население? А кой им плаща заплатите и пенсиите? А тези на хората в Донбас?
  • 9 Чебурашка

    13 1 Отговор
    Необходимо и достатъчно условие за провеждане на референдуми в украинските области за присъединяване към РФ, е висването на зеления шмръкльо с краката нагоре.
  • 10 Опааа

    16 0 Отговор
    Факт! Укрите никога няма да си върнат териториите! Завинаги ще са руски! Факт! Всичко друго е бла-бла!
  • 11 няма разбира се

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Няма значение кой съм!":

    щом рано сутрин почваш да коментираш "кремълския сатрап", ти си пределно ясен!
  • 12 Демократ

    1 13 Отговор

    До коментар #6 от "Ленин":

    Кремълските балалайки са напълнили доста български глави. Разселването на руснаци в територии,които Русия иска да завладее икономически, съществува от векове и особено от 100 години от болшевизъм. Крим винаги е бил на прицел ии неслучайно там са руските военни бази, за да господства над Черно и Азовско море, а Донбас е икономическото сърце на Украйна,пълно с полезни изкопаеми. Русия винаги е била държава агресор, така е завзела и Кавказ и петрола и газта там. Неслучайно е напълнила и България с етнически руснаци с български паспорти и българска собственост- 400,000 официално. Такива патриоти като тебе,които защитават Путин дал Бог, но България има нужда от българи,които защитават България ,за да я има и които не искат руска диктатура.
  • 13 Морски

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Няма значение кой съм!":

    И как този джендър които си цитирал е сигурен че ако Украйна е в НАТО "руския сатрап"няма да я нападне?То на практика НАТО и сега воюва срещу Русия,но ти сигурен ли си че САЩ официално биха воювали с Русия и можеби още поне 5 от най силните и ядрени армии в света?Дали САЩ и запада примерно биха поставили под риск собствените си държави и унищожението на човечеството примерно ако Русия нападне Прибалтика?НАТО човек е съюз който беше създаден с идеята за териториална отбрана на страните членки,после с разширението се превърна само в инструмент на САЩ и Великобритания за легетемиране кражбите и насилието им по света,да няма кой да ги съди.Така че не ми цитирай глупостите и опорките на някакви изкуфяли старци с полички и роклички!
  • 14 Циник

    8 0 Отговор
    Мен щеше да ме е срам да се казвам Габриелюс, ама нейсе. НАТО няма да го има, когато и дойде време на Украйна да влиза.
  • 15 браво бе нато

    4 0 Отговор
    нато не е приют за държави във военен конфликт няма и тия да ги носи на гръб след като приключи войната да си ги приемат и да се прекристи нато на фашистки пакт и без това са мнозинството в този пакт крайно време е да се свалят картите и да се види кой какъв е и всички да си преусмислят преуритетите
  • 16 Швейк

    0 2 Отговор
    България е тъмно и бедно място. Българин, наполовина турчин, наполовина циганин. С полутурски език. Българинът е страшен човек и негодник по своему. Черна тъмна турска робиня.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.