Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Ноември, 2023 06:00 4 754 110

Следващата война в Европа: Русия срещу НАТО?

  • нато-
  • война-
  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • владимир путин

Ако войната в Украйна бъде "замразена", Русия би могла в рамките само на 6 години да подготви своите въоръжени сили за нападение срещу НАТО

Следващата война в Европа: Русия срещу НАТО? - 1
Снимка: NATO
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На натовските държави в Европа им остават само „пет до девет години“, за да се подготвят за евентуално нападение от страна на Русия. Констатацията се съдържа в анализ на Германското дружество за външна политика. Авторите Кристиан Мьолинг и Торбен Шюц са убедени, че „следващата война в Европа ще може да бъде предотвратена ефективно само за ограничен период от време“.

Русия е настроила оръжейното си производство на военен режим

Още новини от Украйна

Те посочват, че в рамките на войната срещу Украйна Русия вече е настроила оръжейното си производство на военен режим. „И след почти две години война руската боеспособност е по-голяма, отколкото изглежда в момента. Сухопътните войски бяха тези, които претърпяха най-големите загуби на персонал и материал“, се казва в анализа със заглавие „Да се предотврати следваща война“. Германия и НАТО били „в надпревара с времето“, за да въоръжат конвенционалните си сили до такава степен, че техният потенциал на сплашване да надхвърля руските перспективи за успешно нападение - например срещу натовските държави Литва, Латвия и Естония.

Кристиан Мьолинг се позовава в това отношение на военни източници и на източници от тайните служи в Германия. Анализът се покрива с новите директиви за развитие на Бундесвера в сферата на отбраната, представени от военния министър Борис Писториус в началото на ноември. Тогава той за първи път спомена думата „способност за водене на война“ като цел на реформите в Бундесвера.

„С бруталното нападение на Путин срещу Украйна войната се върна в Европа“, каза Писториус. „По този начин степента на заплаха се промени. Германия, която има най-голямото население и е най-силната икономика в центъра на Европа, трябва да бъде гръбнакът на Европа както в сферата на сплашването, така и в сферата на колективната отбрана“, заяви германският военен министър, представяйки новите насоки за германската армия.

Прогнозните срокове, в които би трябвало да се вмести НАТО, за да предотврати евентуална война, увеличавайки потенциала си за сплашване, произтичат от предположенията, че Русия ще успее да „замрази“ войната в Украйна. По този начин Кремъл би могъл да спечели време, за да възстанови потенциала на сухопътните си войски. Същевременно никой в Берлин не допуска, че войната в Украйна ще приключи бързо. „И двете страни имат по-нататъшни военни планове“, каза пред ДВ военният експерт Нико Ланге.

„Замразяване“ на фронта в Украйна

Неотдавна украинският върховен главнокомандващ Валерий Залужний предупреди, че досегашната военна помощ, предоставена на неговата страна от държавите, които я подкрепят, е довела единствено до патова ситуация. Фронтовите линии в източната и в южната част на Украйна почти не са се променили от началото на украинската контраофанзива през юни. Но при позиционна война Русия би имала предимство, тъй като нейната оръжейна промишленост има почти неограничен потенциал, както предупреди в интервю за ДВ австрийският военен анализатор Маркус Райзнер. Украйна би имала успех само ако войната не е позиционна, като за да стане това възможно през следващата година, тя ще има нужда от най-модерните западни оръжия.

Мнозина познавачи на военното дело са на мнение, че фронтът в Украйна се превръща в бойно поле, което е все по-зависимо от електрониката. Все повече се говори за използването на изкуствен интелект при воденето на войната.

„Става дума за управлението на електромагнитното поле, чрез което се осъществяват комуникациите и се управляват дроновете“, казва Райзнер. Нико Ланге също потвърждава, че междувременно Русия може успешно да пречи по сателитен път на украинските оръжия.

Провал на санкциите по отношение на високите технологии?

Това се отнася и за доставяните от САЩ ракетни комплекси „HIMARS“, с които преди година Украйна успя да прекъсне веригата на руските доставки. „Русия има големи успехи в заглушаването“, изтъква Ланге. Той има предвид смущенията на различните видове сигнали на противника. Това е особено важно от гледна точка на факта, че почти две години след началото си войната в Украйна тя все повече се превръща във война на дроновете. Те атакуват не само с оръжие, но и предоставят снимки и заедно със сателитното разузнаване създават прозрачност на фронта. Русия се е въоръжила и в това отношение, казва Ланге.

Очевидно икономическите санкции на ЕС и на САЩ не са попречили на Русия да продължи да се снабдява с микрочипове и други високи технологии. Освен това тя продължава да разполага със собствена сателитна навигация за насочването на ракети, обяснява военният експерт. Очевидно това също е било отразено в анализа на Германското дружество за външна политика.

НАТО трябва да повиши потенциала си за сплашване

В Берлин нараства убеждението – както отбелязва анализът, че при тези темпове на оръжейно производство Русия бързо ще може да възстанови сухопътните си сили. И то така, че нейната боеспособност да надхвърля сегашния потенциал за сплашване на НАТО при една конвенционална война в Европа: „Експертите и тайните служби смятат, че Русия ще има нужда от шест до десет години, за да се реши на нападение срещу НАТО“, посочва Кристиан Мьолинг. Съответно НАТО разполага със срок от пет до девет години, за да въоръжи от своя страна така, че да може да се защити срещу евентуално нападение от Русия.

„Нападение на Русия срещу НАТО вече не може да бъде изключено“, заявява Мьолинг. „При това положение въпросът вече не е дали Германия и НАТО трябва да са способни на война, а само – в какъв срок ще успеят да го постигнат.“

Автор: Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иваило

    141 20 Отговор
    дойче зеле сте топ идиотен с вашата гадна пропаганда ,само плащите хората !!!!!!!!

    Коментиран от #6, #34

  • 2 Я го знам !

    107 28 Отговор
    Вовката няма да се занимава с Европа.Ще удари САЩ през Аляска.Така ще ги рита,та чак в мексиканския залив ще се спрат 😂

    Коментиран от #10, #45

  • 3 Свободен

    37 86 Отговор
    Русия има потенциал само за още една война - с Грузия или Молдова.
    Останалите им сили ще стигнат само за сдържане на вътрешните проблеми.
    Руснаците няма да скочат срещу властта, защото са останали само бъгнатите, но Кадиров ще усвои такса рекет.
    Той ще ги завлече и то без нито един изстрел.
    Докато калпавата им, карикатурна икономика рухне!

    Коментиран от #8

  • 4 Ахаа, сегашната

    97 24 Отговор
    Е НАТО срещу Русия, а следващата щяла да бъде Русия срещу нато! Що си мислите, че Русия няма да ви победи още през тази война и повече въобще да няма нато?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЕВРОНЮЗ

    89 14 Отговор

    До коментар #1 от "иваило":

    Не е въпрос на плашене а представене на истината изопачена. През втората световна война ни казват че СССР е воювал с нацистка Германия, а всъщност е воювал с третия райх. Кои са били партньорите на нацистка Германия.?? Когато виждат че плана за плячкосване се проваля се впускат американци и Англичани.. Разпределят света като победители, но никога няма да се премирят че трябва да участват и СССР.. Ще останат вечни врагове, намери се човека който да прокара пъклените им планове.. Въпреки тоталната разруха Русия се изправи и оцеля, но западните орди и чакали пак вият..... Днешното НАТО и Европейски съюз не е ли наследник на третия райх който воюваше със СССР, днес задкулисно тика Украйна с Русия.. Всички партньори на Германия са произвеждали всичко за войната. Днес всички партньори в НАТО произвеждат ( изпразват) хамбара за Украйна... На 7 септември пред европейската комисия Столтенберг казва, ВЪВ ВОЙНА СМЕ С РУСИЯ ОТ 2014 ГОДИНА, РЕЗУЛТАТА НЕ Е ТОЗИ КОЙТО ОЧАКВАМЕ...Руснаците ясно си дават сметка с кого си имат работа.

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 невий

    88 12 Отговор

    До коментар #3 от "Свободен":

    Абе гледай си краварите как са наредили военните бази по границите на Русия и след това говори кой ще напада Русия . Краварите плащат за всяка дума на омраза срещу Русия и за всеки изгонен руснак
  • 9 А м а. Д о й ч е. в е л е

    78 8 Отговор
    Съвсем оплескахте нещата.В днешната статия пишете за висока руска боеспособност.А само преди няколко дни писахте ,че руснаците са голи и боси.Помислете малко,преди да напишете поредната л ъ ж а.С т а в а т е. за с м я х

    Коментиран от #13

  • 10 Гост

    25 7 Отговор

    До коментар #2 от "Я го знам !":

    Що си мислиш , че може? Така ли се удря ядрена сила? Обратното важи също…
  • 11 пешо

    13 50 Отговор
    ха ха 5 до 10 години русия може и да я няма
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ха ха

    56 8 Отговор
    НАТО трябва да повиши потенциала си за сплашване / щото живеещите под опеката на блока не ги искат ? твърде нагли и крадливи правителства си назначават

    Коментиран от #18

  • 15 ЕВРОНЮЗ

    56 8 Отговор

    До коментар #12 от "Не'грамотна копейке":

    😂 😂 😂 Последно нещо от което имам нужда в живота си е съвети от триполови Козяшко Соросоидни тролове израснали по детските площадки на Макс Доналд и отгледани с банани, кока кола и мухлясала генно модифицирана американска царевица.
  • 16 Фен

    38 7 Отговор
    Е така е. Ако тия кретени продължат да дърпат Путин за опашката, голям пердах ще отнесат.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 уйко калеко

    46 7 Отговор

    До коментар #14 от "ха ха":

    Нали по някакъв начин трябва да се оправдаят военните разходи които натовските държави ще направят в следващите години.АМЕРИКАНСКИТЕ ОРЪЖЕЙНИ АКУЛИ ТРЯБВА ДА СЕ НАГУШЯТ ЯКО ,А ОБИКНОВЕНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ ДА МУ МИСЛЯТ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Механик

    13 53 Отговор
    Русия е заплаха за цялото човечество и тази заплаха трябва да бъде премахната.

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 факт

    14 2 Отговор
    и африканскит мигранти ли ще воюват или малката армия на турция
  • 23 Да бе

    32 4 Отговор

    До коментар #13 от "За боеспособността е ясно:":

    Като е така, защо гейовете толкова ги е страх от "руската заплаха"?
  • 24 Ъхъ

    17 2 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Как си я представяш тази работа?
  • 25 В Салорейха фашизма продължава

    27 5 Отговор
    Политиката на Владимир Зеленски спрямо унгарското малцинство, живеещо в Украйна, ще попречи на страната да се присъедини към Европейския съюз, пише вестник Magyar Hírlap.

    „Украйна, която се стреми да стане член на Европейския съюз, планира още един стряскащ антиунгарски ход. Украинското правителство иска да постанови, че отсега нататък в унгарските училища в Закарпатието учителите и учениците ще могат да говорят помежду си на унгарски само от пет часа следобед“, се казва в материала.

    Освен това унгарските лекари в Закарпатието няма да могат да общуват с пациентите си на родния им език. Действията на Зеленски, според автора, изразяват неговата „безгранична омраза“ към Унгария и нейния народ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дойче зеле

    29 4 Отговор
    Войната НАТО - РФ се води вече десет двайсет години, бомбардировките в Белград и операцията в бивша Украйна са просто преките последствия от конфронтацията. Зелето мнооого са закъснели с подобни анализи и коментари.
  • 28 соломон напасания

    27 6 Отговор
    Европа има едно такова "забавление" на всеки 100 години да получава пиз-дулей (дърво ) от Русия !

    руска народна мъдрост .

    Бих добавил , като никога тя не е започнала първа включително и сега 2014г !

    Коментиран от #29

  • 29 Само питам

    16 39 Отговор

    До коментар #28 от "соломон напасания":

    Що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най-близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат руски васали, желаят да са свободни и да вървят по собствен път? Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава. Държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?

    Коментиран от #48

  • 30 Камелия

    8 27 Отговор
    Интересни същества са русофилите. Готови са да оправдаят всяко зверство или военно престъпление ако то е извършено от руснаците или техни приятели и съюзници. И в същото време се кълнат, че изповядват християнската вяра в православният и вариант и са за мир и разбирателство.
  • 31 Реплика

    17 3 Отговор

    До коментар #26 от "Мишел":

    Не крякай,а обясни как някогашният лайтмотив за ,,независимост" вече е заместен от ,,демокрация".

    Коментиран от #33, #51

  • 32 Ксаниба

    9 32 Отговор
    В момента Украйна спасява Европа и света от руският фашизъм и затова трябва да и се помага с всички средства. В противен случай всеки град в Украйна ще се превърне в Буча а страната ще стане един огромен концлагер с руски надзиратели. А един луд фюрер начело на нация от маниаци, смятащи се за велики ще налагат със сила на цялото човечество своето разбиране за морал, правила и световен ред. На нормалните хора това не се харесва и затова подкрепата за Украйна няма да спре!
  • 33 Мишел

    5 22 Отговор

    До коментар #31 от "Реплика":

    Сигурно живееш в паралелна русофилска реалност нямаща нищо общо с действителността.
  • 34 Руски маторбант

    2 22 Отговор

    До коментар #1 от "иваило":

    С тоя джуджак на върха всичко може да се очаква. Сега на военно-промишлените комплекси им се услади реката от парични, така че се гответе приятели.

    Коментиран от #54, #60

  • 35 Доротея

    10 28 Отговор
    Светът няма да бъде унищожен от тези, които вършат злини, а от тези, които ги наблюдават безучастно. За съжаление, част от българското население, смятащи се за "русофили" не само гледа безучастно, но и подкрепя руските мародери, садисти и убийци. Но трябва да знаят, че стават съучастници в техните престъпления срещу човечеството.
  • 36 😅😂😆.....

    3 18 Отговор

    До коментар #13 от "За боеспособността е ясно:":

    Абе жънат успехи, вчера се похвалиха че са превзели сметището на коксовият завод в Авдеевка.
  • 37 Име

    25 6 Отговор
    А защо съществува нато и защо настъпва към Русия?

    Коментиран от #40, #110

  • 38 ИЗИ, ИЗИ

    25 6 Отговор
    А СТИГА ЗОМБИРАЙТЕ И ПЛАШЕТЕ ХОРАТА ,СЛЕДВАЩИЯ Е НА РЕД ЗАД ОКЕАНА ,ЩОТО РАЗПАЛИХА ЦЕЛИЯ СВЯТ С ПОДКЛАЖДАНЕ НА КОНФЛИКТИ И ВОЙНИ..................ВРЕМЕ ИМ Е ..............
  • 39 Харон

    3 19 Отговор
    "Днес ние трябва да казваме на руснаците да вървят по дяволите вместо да им слушаме указанията да се изтегляме. Трябва да им казваме, че ако това не им се нрави, да вървят по дяволите и след това да ги поканим на битка. Победихме един агресор срещу човечеството и установихме втори, този път много по-лош, по-зъл и по-отдаден от първия.“" Ген. Дордж С. Патън на 8 май 1945 г. разкрива чувствата си по време на една „извънпротоколна“ пресконференция.

    Коментиран от #64

  • 40 Фамилия

    9 23 Отговор

    До коментар #37 от "Име":

    Защото съществуват руски садисти и убийци, които искат да завладяват територии и със сила да наложат на цялото човечество своето разбиране за морал и общочовешки ценности.

    Коментиран от #106

  • 41 Мишел

    6 26 Отговор
    Американците са виновни. Ако навремето бяха хвърлили бомбите не над Хирошима и Нагазаки а над Москва и Ленинград сега света нямаше да има проблеми с руските дегенерати.

    Коментиран от #61

  • 42 Русия днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие

    7 28 Отговор
    Русия е повела "кръстоносен поход" срещу Демократичния и свободния свят и установената вече международна система в света на стабилност с ясни правила и иска нейната промяна където ВОДЕЩА и доминираща роля в Света да има руската ДИКТАТУРА на Путин и днес сме свидетели как диктаторите от целия свят се обединяват и си помагат военно, политически и икономически..!!!
    Русия под управлението на Путин представлява открита "фашистка диктатура," която избра външната агресия и войната като начин да бъдат заличени вътрешно икономическите неуспехи в Русия, а "РУСКИЯ свят" според Путин, това е светът на грубата и брутална сила, светът на Сталин където човешкия живот не струва нищо ,а ЗАПАДНИЯ свят е мекушав, хуманен, изпълнен със слабаци от джендъри и "меки китки" , които не могат да се противопоставят на руската сила и да победят "мъжествените руски богатири" !!!! Путин издигна войната с насилието в култ, и го направи инструмент, който може да се използва за постигане на собствените си цели..!!! За войната в Украйна, Путин се готви от 2007 година и докато Запада бе приспиван с лъжливи думи за мир и икономическо сътрудничество, Путин се превъоръжаваше и в западния свят, не искаха да видят това, защото признаването на този факт, би означавало да влязат в открита конфронтация както бе с военното окупиране от Русия на Крим!
    Затова войната в Украйна не трябва да бъде "замразена"защото тази война е на живот и смърт за Европа - ако Путин спечели, всички европей

    Коментиран от #62

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мишел

    25 5 Отговор
    Русия няма никакви причини да воюва с НатО, освен ако бъде нападната от отбранителния блок.
    НатО не смее да помисли за реална война с Русия, защото не му изнася да бъде напълно унищожено в ядрена война.
    Яков Кедми , преди година: " Войната НатО - Русия в Европа ще продължи половин-един час, в Северна Америка - до два часа. Такова е положението когато само едната страна разполага с хиперзвукови оръжия "
  • 45 555555

    8 23 Отговор

    До коментар #2 от "Я го знам !":

    Вовката още тъпче в покрайнините на Украйна,даде 300000 от най добре обучените войници корбан.Щял да превзема петстотин милионна Европа,плюс САЩ ,най многобройната и най добре въоръжена армия.Вовката вече няма и качествена жива сила,всеки който имаше нещо в главата избяга в чужбина,другите които остават в голямата си част са жени и пенсионери.
  • 46 Мишел

    5 23 Отговор
    Русофилчета, да ви обясня с думи прости. Русия не спазва елементарни морални норми и международни договорености. Напада свои съседи, избива ги и им отнема територии. Води пропагандни войни срещу цивилизования свят и се стреми да отслаби и разруши ЕС и НАТО, организации, на които България е член. С една дума води война срещу тях. Т.е. води война и срещу България. На прост език - Русия е враг на България. И вие, подкрепяйки руските интереси сте врагове на България и национални предатели.

    Коментиран от #58

  • 47 Глупости

    22 5 Отговор
    Ако не си го търсят Русия няма да ги нападне , но те не спират с провокациите.
  • 48 Реплика

    29 5 Отговор

    До коментар #29 от "Само питам":

    А защо не питаш как НАТО първо беше атлантически,а сега го намираме в Ирак,в Сирия,в Персийския залив,край Сомалия,в Централна Азия,в Либия и т.н.?Защо оначало беше военен,а днес е военно политически.
    ?В атлантическата кошара са 27 държави,а пастира е САЩ.Всяка от тези държави може лесно да бъде въвлечена в опасна военна авантюра против волята и интересите и.Защо не питаш чии интереси се обслужват от НАТО?

    Коментиран от #50, #55

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Само питам

    4 13 Отговор

    До коментар #48 от "Реплика":

    Май не знаеш какво е НАТО?
  • 51 555555

    5 19 Отговор

    До коментар #31 от "Реплика":

    Ние сме част от една доброволно съставена общност на демократични Държави ,наречена Европейски съюз,а СССР ни окупира насила и ни пресъедени.Кое не е ясно?
  • 52 Франсис Фукуяма

    5 21 Отговор
    Русия се е превърнала във фашистка държава. Това е крайно националистически режим, който централизира цялата власт и отрязва всички алтернативни центрове на властта.
    В крайна сметка това е фашистка диктатура с реваншистка външна политика. Това е държава, която след поражението си се доближава максимално до нацистка Германия.

    Коментиран от #68

  • 53 Артилерист

    6 20 Отговор
    Ако не бяхме в НАТО досега да сме станали Задунайска губерния с генерал-губернатор госпожа Мутрафонова. Нинова и Манолова щяха да и бъдат камериерки, Радев и Янев назначени за коняри или портиери а Костя Копейкин, като най-млад щеше да бъде фаворит на генерал-губернаторката и да се грижи за развлеченията и.

    Коментиран от #67, #87

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Перо

    8 20 Отговор

    До коментар #48 от "Реплика":

    Швеция беше неутрална повече от 200 години, Финландия от 77. Бяха неутрални по времето на Студената война, когато света се бе разделил на два лагера. И трябва да си много голям гений за да накараш тези две страни да станат членки във военен съюз. Цялата руска антинатовска истерия, ултиматума: "Събирайте си парцалите и се оттеглете на границите от 1997 година" и агресията срещу Украйна доведе до разширяването на НАТО и двойно увеличаване на границите му с Империята на злото!

    Коментиран от #70

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Верно ли

    27 4 Отговор
    Хахахаха - Русия е настроила оръжейното си производство на военен режим!!! И кой я принуди Русия да влезе във военен режим? Така е, който не си учи уроците по история! Руснаците си седяха кротко и си продаваха на достъпни цени ресурса на Европа, ама не, та не! Ще разпарчетосаме Русия и ще присвоим ресурсите ѝ! Да, ама друг път!!! А сега някакви фашизирани и.иоти леят горчиви сълзи как ОТНОВО не им се е получило!
  • 58 Швейк

    5 17 Отговор

    До коментар #46 от "Мишел":

    Няма смисъл да се обяснява нещо на русофилчестите.
    Разбира ли ти свиня от кладенчова вода.
  • 59 Демократ

    7 14 Отговор
    Не ми изтриване коментарите за истината за империята на злото и лъжата. 100 години тормози света и сега е в апогея си със заплахите за целия цивилизован свят и начело с чудовището от КГБ Путин, който подобри девиза на Ленин " пролетарии от всички страни съединявайте се" в "Терористи от всички страни, съединявайте се". Хамас неслучайно ходят на консултации при него преди и след зверското нападение над Израел, за да подпали Близкия Изток и света. Чудовището Русия може да съществува само чрез насилие, защото при нормално цивилизовано развитие на една държава, няма как да съществуват такива ужасяващи диктатори.

    Коментиран от #66

  • 60 555555

    5 14 Отговор

    До коментар #34 от "Руски маторбант":

    Нищо няма да направи.Искаш ли да ти обясня какво ще стане?Подставеното лице Путин върши чудесна работа,като обезкървява Русия и когато нещата станат критични за Русия ,това подставено лице ще инсценира някъде удар срещу страна от Нато.Това ще даде повод и ще развърже ръцете на Северно Атлантическия пакт да унищожи остатъчна Русия.И знаеш ли какво е по интересното?Това че нашите Русофили не съзнавайки какво подкрепят, вземат участие в копането на гроба на Русия.

    Коментиран от #65

  • 61 Мишел

    18 3 Отговор

    До коментар #41 от "Мишел":

    Псевдомишеле, има документирано обсъждане на предложението на Чърчил за хвърляне на атомна бомби срещу Москва веднага след Втората Световна.. Отговорът на американския президент, накратко:
    първо, САЩ нямат самолет, който да може да пренесе бомбата до Москва и няма икакви шансове да преодолее руската ПВО,
    второ, имат материали само за една бомба и взривяването й само ще ядоса Сталин. Което означава, че след два месеца руските войски ще са превзели Лондон, след година Вашингтон.
    САЩ не са имали никога възможност безнаказано да атакуват СССР/Русия с ядрено оръжие. През 2021 Пентагонът оцени последствията от война с Русия: САЩ НатО губят над 95% от населението си, Русия до 40%.(източник Публични доклади на Пентагона, 2021г)

    Коментиран от #77

  • 62 Аватар

    15 4 Отговор

    До коментар #42 от "Русия днес е агресивенФАШИЗЪМ в действие":

    Фашизъм е сливането на държавата с корпоративните интереси.Днес това не се случва само в Русия,а навсякъде,независимо от това дали управляващите държавата са наричани демократи или диктатори.НАТО е САЩ и,ако сте забелязали,намесите на НАТО са насочени към държави с газови и нефтени находища - 70%от световните запаси от нефт и природен газ са в Близкия изток и Централна Азия.Това е битката за ресурси и контрола им.

    Коментиран от #63

  • 63 Верно ли

    10 1 Отговор

    До коментар #62 от "Аватар":

    Мхм, точно! И чий ВПК е частен и чий държавен? Кой си пробутва падащите ракети в цял свят?

    Коментиран от #86

  • 64 А ПО ЛЕКО

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Харон":

    И това изказване на Патън ако не е заявка за господство над света....................от ФАщ...........!!???
  • 65 Янко Вия

    6 3 Отговор

    До коментар #60 от "555555":

    Щели били да унищожали?Муууухахаха!Мокрите блянове на епиуиран 3топалафф с0р0 с0иден джен Дъррр.

    Коментиран от #69

  • 66 Харон

    9 4 Отговор

    До коментар #59 от "Демократ":

    Сусс,бе козяшкоукрофилташканпии дии рууугоо,да не виснеш и ти като дядоти фа шиста на някое дървоо.
  • 67 Мишел

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "Артилерист":

    Васко,събуди се !Къв артилерист си бе ци Гане от Хумата?Артилерията работи само като си прекалил с зелето и боба.
  • 68 Демократ

    6 2 Отговор

    До коментар #52 от "Франсис Фукуяма":

    Абе кво ми цитираш някъв дръпнат пе Дал,zио нистка под лога.
  • 69 555555

    4 8 Отговор

    До коментар #65 от "Янко Вия":

    Ля,ля,ля,ля.Типично за Русофил,който освен от повтаряне на опорки от друго не разбира.

    Коментиран от #71

  • 70 Харон

    11 3 Отговор

    До коментар #55 от "Перо":

    Перо,Перо,тии го от Переммм.НВ В Путин си го премести небрежно "разтреперан" от влизането на Швеция и Финландия в на ТЮ.Страни с население,колкото 2 по големи руски села .Муууухахаха.
  • 71 Янко Вия

    6 4 Отговор

    До коментар #69 от "555555":

    А една опорка от заад в пъррр дялника искаш ли джее н Дърче 3топалаво?

    Коментиран от #102

  • 72 Дурхан

    14 5 Отговор
    Русия ще разгроми НАТО както е правила с Хитлер ...вижте Ердоган как се преориентира ..не иска пак руски войници както при Османската империя при Йешилкой
  • 73 Пак

    10 2 Отговор
    дрънкане на оръжие и лов на вещици…
  • 74 Коментар

    16 1 Отговор
    Бегайте с вашите войни далече...откачалки!Вместо да провеждатв мирни преговори само оръжкя наливате и водите пропаганди.Пълно падение.
  • 75 Анджело

    12 3 Отговор
    Путин никога не е искал да напада Украйна. Как ще нападне НАТО според тъпанара? Придобитите територии са почти достатъчни на Русия, населението там е 99% руско.
  • 76 ВСЕ БУДЕТ ХОРОШО!

    9 3 Отговор
    ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ!
    €вро-Г€Й- з€рит€ КВИЧАТ, $ "ИД€АЛНА" Ц€Л- КОМИ$ИОННИ ОТ ОРЪЖ€ЙНИТ€ ПРОИЗВОДИТ€ЛИ!

    ГОСПОД Е РУСНАК, А В.В. ПУТИН Е НЕГОВ НАМЕСТНИК НА ЗЕМЯТА!
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$тит€(нато-фаши$тит€) БЪЛГАРИЯ И БРАТСКА ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ-ОСВОБОДИТЕЛКА!!!
    БОГ И РУСИЯ ДА ПАЗЯТ ПРАВОСЛАВИЕТО, БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ОТ циони$тит€- $ащ(нато) ,изра€л, британия, канада, ав$тралия,нова з€ландия,япония...!!!
  • 77 Как ги направи

    8 4 Отговор

    До коментар #61 от "Мишел":

    тия сметки? От 1 милиард натовско население ще загинат 95%, а от 146млн. руснаци 40%.
    Една термоядрена бомба унищожава всичко в кръг с радиус 5км. Нека го приемем за квадрат 10х10км=100кв. км. Площта на сушата е 149млн. кв. км. т.е. са необходими 1,5 милиона бойни глави. При 15 000 ядрени оръжия това е 1% от площта на Земята. Големите градове ще бъдат унищожени и жертвите огромни. Ще останат хората от малките градчета и селата. Огромният проблем ще е ядрената зима и радиацията. Живите ще завиждат на изпарените. Това ли е победата на която някои се надяват и заплашват? Радиацията ще ни унищожи и при 1 500 бомби. Нагледах се на ентусиасти дето викат "Вова, хвърляй атома". Всъщност повечето държави ще останат незасегнати от преките удари поради липса на подходящи цели - например в Африка, Ю. Америка, голяма част от Азия, Австралия. В САЩ, Канада, Сибир, Европа ще има незасегнати градове и села и тогава пак който има превес в конвенционалните оръжия ще победи. Разбира се след това радиацията няма да пожали никого.

    Коментиран от #78, #90

  • 78 Мишел

    9 2 Отговор

    До коментар #77 от "Как ги направи":

    Тези сметки са били верни, когато САЩ са имали 32 000 ядрени бойни глави, а СССР-42 000 бойни глави. Сега бойните глави са по около 6400 броя. Сметките на Пентагона са направени след договорите за ограничаване броя на стратегическите ядрени оръжия и са верни и точни. Впрочем, Пентагонън отчита, че Русия е модернизирала ядрените си бойни глави и сега има 4 пъти по мощен залп от този на САЩ. САЩ НатО планират такава модернизация след 2032 г.

    Коментиран от #80

  • 79 Българските турци

    10 0 Отговор
    Големите / великите сили производители и пласьори на оръжие отдавна намериха цаката на света и никога няма да се карат за дребни неща, докато има шарани, които да им се мъдрят в мрежите ! Само отвреме навреме, еветуално ако изпуснат сиви турски вълци , зашеметени ядрено облъчени японски самураи или германци с изкъртени зъби да възраждат четвърти райх, се стряскат малко , но им минава бързо !!!..
  • 80 Далеч не всички от тия

    3 13 Отговор

    До коментар #78 от "Мишел":

    бойни глави ще детонират ядрено. Една част от ракетите няма да излетят, втора няма да улучат целта, трета част ще бъдат свалени във въздуха или космоса, четвърти няма да детонират поради стар ядрен заряд. Голяма част от силозите ще бъдат унищожени с високоточни неядрени ракети според американската военна доктрина. Това се отнася и за кораби, подводници, стратегическа авиация, мобилни установки. След големите фоерверки ще има настъпление с конвенционални оръжия и РФ заедно с подпалвачите на тази война ще бъдат наказани ако са живи.

    Коментиран от #89

  • 81 Шо така веее

    11 1 Отговор
    Шизофреници. Как така Русия с брутен вътрешен продукт по-малък от Италия отеднаж уплаши НАТО ? Що така се стресирате вееее байновци?

    Коментиран от #85

  • 82 Ядреното оръжие е

    6 3 Отговор
    неефективно на бойното поле. Противниковата армия очаква удара, окопава се добре и свежда радиуса на поражение до 1 км. от тактическо ЯО. След взрива тази територия трябва да се завземе веднага защото врагът ще направи същото т.е. вкарваш собствените си бойци в радиацията. ЯО е "най-ефективно" над голям град където ще убие милиони (най-вече жени, деца и старци, мъжете са в армията), което пък е нехуманно и военно безсмислено особено ако губиш на фронта. Американците го използваха когато никой друг го нямаше, а сега не е така.
  • 83 Американската доктрина е,

    3 3 Отговор
    че силозите на стратегическите ракети, техните мобилни носители по земя, ЖП-релси, вода, под вода, въздух и космос трябва да се ударят с високоточно неядрено оръжие. Ядреното не е ефективно на фронта, то ще се използва ограничено за унищожаване на силно укрепени обекти под земята, големи военни бази, високо в атмосферата за мощен електромагнитен импулс. Използването му по големи граждански обекти може да бъде само за отмъщение ако срещу тях е използвано по този начин.

    Коментиран от #88

  • 84 Ахахаха

    10 3 Отговор
    Войната и в момента е срещу Нато и Русия печели ,) Никога няма да се бия срещу Русия
  • 85 Инна

    10 3 Отговор

    До коментар #81 от "Шо така веее":

    Русия лиши Запада от военно превъзходство.
    Но как стана възможно това? Защо САЩ, заедно с техния долар и техния Фед, в крайна сметка фалираха, въпреки че, изглежда, как изобщо могат да фалират тези, които сами печатат пари?
    Отговорът е много прост – Путин, Русия, "Авангарди", "сармати", "Посейдон", "Мотив-3м" – ето кой успя да разори онези, които изглеждаше невъзможно да бъдат съсипани.
    През 21 век Русия не повтаря грешките на СССР и печели надпреварата във въоръжаването, без дори да се включва в нея.
  • 86 из Москвы

    12 3 Отговор

    До коментар #63 от "Верно ли":

    Производителите на оръжие на Запад са частници. Те няма да работят просто защото някой отгоре искаше самолети, снаряди и танкове. Те се нуждаят от гаранции за поръчки. Осигурете 10 години непрекъсната война-тогава ще произведем всичко, от което се нуждаете.
    Русия, парадоксално, е в по-благоприятно положение. Нашият военно – промишлен комплекс е държавен. И ще направят точно толкова, колкото нареди Путин. Либералите дълги години критикуваха "автократичния" стил на управление на страната. Такива методи обаче са търсени в критични ситуации. Те позволяват без дълги дискусии и преливане от празно в празно да се концентрират максимални усилия в определена посока. Точно това се случва сега. Този факт се признава дори от противоположната страна.
  • 87 из Москвы

    12 1 Отговор

    До коментар #53 от "Артилерист":

    Имате ли мегаломания?
    Който има нужда от вас, все пак ще ви нахрани по-късно.
    Трябва ли ни? Нека Европа ви храни!

    На вас Владимир Владимирович по време на заседание на дискусионния клуб "Валдай" директно каза: "Русия не търси нови земи. Тя е най-голямата държава в света".
    Така че не се надявайте!
  • 88 реру

    4 1 Отговор

    До коментар #83 от "Американската доктрина е,":

    И като се събуди изпотен и разбра ,че всичко е било сън.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Ветеран от протеста

    5 1 Отговор

    До коментар #77 от "Как ги направи":

    Кво го мислиш,яж и пий и си носи новите и старите дрехи.Квото има да става ,ще става.Не се занимавай с неща които не можеш да промениш или с бити каузи.
  • 91 Саманта

    9 1 Отговор
    Ако това в Украйна е война значи това в Палестина е геноцид!
  • 92 ТрампЛин

    3 4 Отговор
    То това е ясно от първия ден на тази война. Въпроса е дали няма да пламне Световна война от конфликта в Газа??
  • 93 Факт е, че!

    34 9 Отговор
    Ако евентуално има такава война, Русия ще бъде иЗпепелена за по-малко от 1 час и то без Запада да използва ядрено оръжие....

    Коментиран от #97

  • 94 Руска🐻

    8 34 Отговор
    НАТЮВЦИТЕ НЯМАТ ТОПКИ СКРИХА СЕ КАТО МИШКИ ПО ДУПКИТЕ

    Коментиран от #95

  • 95 Ха-ха-ха

    19 11 Отговор

    До коментар #94 от "Руска🐻":

    Натовците не са глупави като руснаците и русофилите... Това ясно ли ти е? 🤣

    Коментиран от #103

  • 96 Добре!

    20 7 Отговор
    Продължавайте с фантазиите и опорките русофили...! Така се избиват комплексите! 🤣🤣🤣
  • 97 Инна

    8 7 Отговор

    До коментар #93 от "Факт е, че!":

    Нашите стратегически ракети се нуждаят само от няколко минути, за да достигнат до САЩ. Удар в Европа обикновено ще се случи за първи път 5-10 минути.

    Никой няма време да се събуди. Между другото, не забравяйте за "Посейдоните". Носителите на тези подводни ядрени торпеда вече са в океана. Тези момчета по принцип са неудържими. Дори не е необходимо да стигат до бреговете на САЩ или Европа, те могат да се втурнат наблизо и да изтрият крайбрежните градове напълно с радиоактивно цунами.

    Както отбеляза експертът, Русия неведнъж е предупреждавала за готовността си да се защитава по всякакъв начин. И НАТО наистина е в ужас: всеки ден Русия създава и модифицира най-доброто оръжие.
    Спомнете си, както казваше Владимир Путин — те просто ще умрат, а ние ще отидем в рая.

    Коментиран от #98, #99

  • 98 Ха-ха-ха

    7 6 Отговор

    До коментар #97 от "Инна":

    Всеки може да напише някоя, велика глyпост... но има голяма разлика между това какво казваш или пишеш и какво можеш да направиш... Това ясно ли ти е?
  • 99 Явно не си в час

    4 7 Отговор

    До коментар #97 от "Инна":

    фантазьорке... Нищо реално и вярно няма в това което си копирала и постнала тук. То, ако ставаха нещата с руската пропаганда... руския башибозук нямаше да боксува в Украйна...

    Коментиран от #107

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 смелчагата

    9 0 Отговор
    Ееей джурналята, взехте ми страха! Копам окоп в двора и сгънах бял чаршаф да има к,во да развявам!
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Руска🐻

    10 3 Отговор

    До коментар #95 от "Ха-ха-ха":

    ТО СЕ ВИДЯ И КОЛКО СИ ПРОСТ ВМЕСТО ДА НАВРЕДЯТ САНКЦИИТЕ НА РУСИЯ ПУТИН ГО НАБИ ДВА КАТА НА ВСИЧКИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ
  • 104 Той

    10 1 Отговор
    Пълни глупости, за какво и е на Русия да воюва с НАТО. А пък кой от нас е готов д се жертва живота заради някакви средновековни каузи е другия въпрос?!
  • 105 Сульо

    7 2 Отговор
    Пак плашат европейците да им оберат парите...
  • 106 Сульо

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "Фамилия":

    Туй за твоите господари американциту ли го казваш? Бягай на Козяк да си вземеш центовету и един 25 см черен за бонус.
  • 107 Инна

    5 0 Отговор

    До коментар #99 от "Явно не си в час":

    Le Monde.
    Русия издържа въпреки всички усилия на Запада. "Катастрофата", очаквана от много антируски експерти, се превърна в триумф на руския президент.
    Западните служители обещаха да съживят отбранителната индустрия, но приборите им бяха разбити от бюрократични проблеми и тесни места в снабдителните вериги. Санкциите и експортният контрол навредиха на кампанията на Путин, но много по-слабо от очакваното. Руските отбранителни заводи увеличават обема на производството, а остарелите предприятия, наследени от СССР, превъзхождат Западните в производството на така необходимата продукция, като артилерийските снаряди.
    The Wall Street Journal:
    Путин има основания да смята, че времето е на негова страна. На фронтовата линия нищо не предвещава, че Русия губи войната за изтощение. Руската икономика пострада, но далеч не е унищожена.
    Daily Express:

    Русия подготвя разрушителна хиперзвукова ракета" Авангард", способна да развива скорост до 32 хиляди километра в час, която, както предупреди президентът Владимир Путин, не може да бъде спряна от никаква система за противоракетна отбрана.
    Смята се, че това оръжие е единствено по рода си и Путин съобщи, че западните страни нямат средства, способни да го спрат.

    Коментиран от #108

  • 108 бузю

    2 5 Отговор

    До коментар #107 от "Инна":

    Ми стига с тия ракети бе! Те , руснаците, освен ракети , танкове и др. подобни какво са направили ? Или са на принципа - да се въоръжим до зъби , а останалото ще си го вземем ? 50% от средствата и енергията , която харчат , ако бяха насочени към икономическото им развитие , щяха да са на светлинни години напред.
  • 109 фактите

    1 6 Отговор
    Това няма да е война,а тотален геноцид,избиване,заличаване и унижаване на Русия за броени часове.Дори самите руснаци не са толкова npocти за колкото всички ги мислят,че да тръгнат на такова ритуално самоубийство.Русия не е военна сила,която може да си позволи война срещу дадена сериозна държава,камо ли пък да се изправи срещу единствената суперсила САЩ,еле пък срещу цяло НАТО.Какъв самоубиец трябва да си,за да си го причиниш това ?!
  • 110 де факто

    2 7 Отговор

    До коментар #37 от "Име":

    Защото НАТО е отбранителен съюз,който е нещо много положително и гарантира сигурност на всяка една членка.Съществуват държави терористи,които не могат да се развиват,не могат да бъдат част от нормалния свят и единственото което правят е да нападат държави,да създават войни и крадат територии и ресурси на чужди държави.Такава държава терорист е Русия.Когато имаш за съсед тази държава терорист,то ти трябва да търсиш сигурността си по взевъзможни начини.Там където е НАТО,терористите не пипат.НАТО не се разширява от само себе си.Държавите търсят сигурност и искат членство в НАТО.Дори и тези държави които досега бяха неутрални вече се притесняват за своята сигурност от руските терористи.Не забравяйте ,че държавите в Европа не търсят война,защото те са сред най-развитите в света и най-устроените.Войната не им е нужна.Тези държави има какво да губят.Русия от друга страна Русия от друга страна е една от най-изостаналите държави в света и тя няма какво да губи.