Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 17:18 4 031 53

Китай настоява за бързо разширяване на БРИКС, Аржентина вече се дърпа

  • брикс-
  • аржентина-
  • китай

Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства са другите пет държави, поканени на срещата през август да се присъединят към БРИКС

Китай настоява за бързо разширяване на БРИКС, Аржентина вече се дърпа  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай потвърди подкрепата си за присъединяването на нови държави към групата БРИКС на фона на вероятния отказ на Аржентина от членство в организацията, след като вероятната следваща външна министърка на Аржентина беше цитирана да казва, че страната ѝ засега няма намерение да бъде част от блока, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Аржентина е сред шестте държави, които бяха поканени да станат нови членове на БРИКС на срещата на върха, проведена в Южна Африка през август, в рамките на усилията на групировката да промени доминирания от Запада световен ред, който тя смята за остарял.

Руската информационна агенция РИА Новости обаче цитира Диана Мондино, икономистка, която е спрягана за външен министър в администрацията на новоизбрания аржентински президент Хавиер Милей, да казва, че страната ѝ не смята да бъде част от БРИКС.

Мао Нин, говорител на китайското външно министерство, заяви на брифинг, че не знае за казаното от Мондино.

"Това, което искам да кажа, е, че механизмът за сътрудничество на БРИКС е важна платформа за нововъзникващите пазари и развиващите се държави за укрепване на солидарността и сътрудничеството и за поддържане на общите интереси", заяви Мао.
"БРИКС също така е отворена платформа и ние приветстваме всяка заинтересована страна да стане член на семейството на БРИКС."

Милей, десен либертарианец, който остро критикува Китай и ръководената от него група БРИКС, беше избран за нов президент на Аржентина в неделя.

И той, и Мондино бяха против присъединяването на Аржентина към БРИКС, в която влизат още Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка.
"Ние не разбираме каква е ползата (от присъединяването към БРИКС) за Аржентина в момента. Ако по-късно се окаже, че има полза, ще я анализираме", каза Мондино пред РИА Новости.

Саудитска Арабия, Иран, Етиопия, Египет и Обединените арабски емирства са другите пет държави, поканени на срещата през август да се присъединят към БРИКС.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостгост

    50 58 Отговор
    Дори и икономическите джуджета се дърпат от тоя провален,изостанал и обречен "съюз".Там където членува русия батко,всичко е обречено на мизерия и изостаналост.

    Коментиран от #42, #43

  • 2 Китай е спасението

    26 50 Отговор
    на ватниците!
  • 3 Русофил

    39 43 Отговор
    Айдеее, БРИКС рублата си замина.
  • 4 Р.К.И.

    40 48 Отговор
    Да сте чули Пекин да инвестира някъде? Китайската икономика е балон, и китаиците се стремят да вкарат повече държави в него, за да разпределят щетите, когато балонът изгърми. Който са закачи за КНР ще плаче!

    Коментиран от #10, #16, #26

  • 5 честен ционист

    37 28 Отговор
    Аржентинците си мислят, че ей така става влизането в БРИКС, барабар с версиите към МВФ. Аржентинцитете, също както и Ганьовците трябва да минат първо през катарзис, пълен фалит и безприкословна вяра в цифровата рубла, иначе няма членство.

    Коментиран от #12

  • 6 Реалист

    14 12 Отговор
    Не си измисляй за Аржентина.
  • 7 Червен кхмер

    30 13 Отговор
    Скоро и Еритрея, Сомалия, С.Корея
  • 8 Така така

    20 15 Отговор
    Голяма работа, ще сменят доларовият президент и ще влезнат по късно

    Коментиран от #48

  • 9 Механик

    29 16 Отговор
    Това него ли играхме със СИВ. И що ми се струва, че вече китайците диктуват правилата, а не руснаците.

    Коментиран от #14

  • 10 Наков

    26 10 Отговор

    До коментар #4 от "Р.К.И.":

    Ти сериозно ли ?Изкарай си главата от пясъка или вземи прочети малко как и къде инвестира Китай.

    Коментиран от #13

  • 11 последната матрьошка

    12 13 Отговор
    рублата=на щастие 😱💀😭⚰🚾💤
  • 12 Калпазанин

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Тези вересии не са случайни, досущ като при нас с медийни лъжи дайте пари дайте пари и те това чакат ама уж нема инфлация всичко е наред и накрая роб, балона скоро ще се спука и тогава ще стане интересно, дават ти некви хартийки и ти вземат ресурсите докато те изцедят, като толковс всичко ни е наред някой може ли да ми обясни тука и на по "умните" от аудиторията защо всяко правителство на всеки 3 месеца уж тегли заеми колко ни станаха борчовете над 40 милиарда
  • 13 Направо

    15 12 Отговор

    До коментар #10 от "Наков":

    Се счупи Китай да отваря фабрики в Европа . Един умрял път на коприната в който само дават заеми ли е инвестиция за теб? Или най скъпата магистрала в света която фалира Черна Гора

    Коментиран от #15

  • 14 де факто

    22 22 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Кога пък руснаците са диктували правилата ? Русия отдавна е дъщерна държава на Китай и каквото каже Китай,това се случва.Русия не е държава,която има влиянието,силата и икономиката да си отваря устата и да се бута при големите.
  • 15 честен ционист

    10 14 Отговор

    До коментар #13 от "Направо":

    Защо трябва да отваря сега фабриките Китай в Европа, като след кризата ще му излезете без пари.
  • 16 Хъхъ

    20 18 Отговор

    До коментар #4 от "Р.К.И.":

    Балона вече изгърмя, Китай започна печатането на хартийки за да спаси строителството. 260% от БВП задлъжнели, това обаче няма да го чуете никъде да се обсъжда

    Коментиран от #17, #24, #28

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ще повторя:

    15 8 Отговор
    БРИКС е клуб по интереси. Не за ценности, не за безопасност.
  • 19 Даа!

    15 20 Отговор
    Сега се дърпат,след няколко години ще се молят.С тяхната " могъща валута" направо ще бъдат супер- държава.Мнозина сега се подхилкват ехидно,но да погледнем трезво и безпристрастно,кой държави са там,и кой влизат.СА,емирства,Иран, Етиопия ( изобщо не ги приемайте лекомислено). Само те- без РФ, държат ключа и кранчето на почти всички петролни и газови залежи на планетата.А Русия с нейните неизчерпаеми подземни залежи,водни ресурси,дървесина? Като прибавим другия фактор,над 1/3 от населението на земята, картинката се променя.Отделно,че индусите и Пакистан,също кандидатстват.Хартия- зелена и шарена,срещу всички ресурси на земята.Кой ще води хорото,а?

    Коментиран от #20

  • 20 Смех в блатото

    11 9 Отговор

    До коментар #19 от "Даа!":

    "Кой ще води хорото,а?"

    Тоя, като който искат да живеят всички.

    Случайно да знаеш кой е? :)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ван дер Любе

    18 19 Отговор
    Махнете Русия и може и да стане нещо.
  • 23 Смех в блатото

    19 15 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Ти лично със стандарта на коя страна от БРИКС искаш да живееш? :)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1944

    13 11 Отговор
    банановите републики са сериозна заплаха за .... гаргите. гагагааааа
  • 26 Ето ги китайските

    18 16 Отговор

    До коментар #4 от "Р.К.И.":

    инвестиции: Строи в Якутия огромна ТЕЦ 8000МВт на газ и 1800км. далекопровод до Китай. Екологията и замърсяванията за Русия, токът за тях. Дали ще е само на газ не се знае защото лесно става и за въглища. Има статия за жителите на Омск как оставали без работа, а китайците докарали 3000 работника в химическия завод който преди това купили. Гледах видеоклип със секачи в тайгата. Когато са идвали западни фирми (разказва един от тях) наемат местни хора, раздават им фирмено облекло, обувки, каски , пристига съвременна техника за рязане и извозване на материала, дават добри заплати на секачите, оставят им облеклото за тях като приключат договора. Сега чухме, че ще идват да секат китайците и ние си казахме - какво пък, сега за тях ще работим. Пристига китаеца, обаче води със себе си 1000 китайчета. Осякоха каквото беше там и си заминаха, ние останахме без работа. Когато си отиваха казаха, че много им харесало и пак щели да дойдат.
  • 27 хе хе

    16 8 Отговор
    БРИКС да вземат да седнат и да си подпишат един учредителен договор, за да е ясно кой кой е в БРИКС и за какво се бори. Сега са само циркаджийска медийна трупа.

    Коментиран от #30

  • 28 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хъхъ":

    Дам няма друга държава каро Китай която да има толкова голям процент от бвп в строителството … което се счита за огромна грешка!

    Коментиран от #31

  • 29 ми не са

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Икономист":

    33 трилиона им е дълга, но имат 27 трилиона БВП за 2022 година.

    Коментиран от #34, #36

  • 30 Не могат се разбра

    10 8 Отговор

    До коментар #27 от "хе хе":

    с новата си валута. Ако премахнат долара и въведат някакво съотношение между собствените си валути, то това съотношение няма да е стабилно защото икономиките им са много различни. Руснаците ще искат общата валута да се смята чрез нефта, китайците през редките метали, индийците през черния пипер, ЮА през златото, а бразилците през захарта. Все някой ще печели за сметка на други и затова им е нужен долара да се преизчислява през него.Това вече го разбраха и затова отпада от дневния ред в Йоханесбург.

    Коментиран от #32, #33

  • 31 Ордос

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    Така е. Който иска да го види, да потърси в Тубата на английски за "китайските призрачни градове", или Ордос.
  • 32 не можеш да разбереш защото си тъп

    8 6 Отговор

    До коментар #30 от "Не могат се разбра":

    На кое ще стъпи новата валута на БРИКС? Китай ще се съгласи ли да е върху рублата? Русия ще се съгласи ли да е върху юана? Ако можеха до сега, защо се бавят?
    Хайде мислете ги тези неща с горните си глави.
  • 33 извинявай

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Не могат се разбра":

    Коментирах те без да съм прочел всичко. Моите извинения.
  • 34 33трлн.е общия дълг,

    0 6 Отговор

    До коментар #29 от "ми не са":

    външният е 25трлн. или 100% от техния БВП. За Hидepлaндия пoĸaзaтeлят дocтигa вeчe 380,5%, oт БBΠ (т.e. нaд 10 пъти нaд изиcĸвaнeтo). A пpи cтpaнитe в Eвpoпa c paзвити иĸoнoмиĸи, ĸoитo нe ca члeнĸи нa EC, пoлoжeниeтo нe e пo-дoбpo - зaдлъжнялocттa нa Beлиĸoбpитaния e 287% oт БBΠ, a нa Швeйцapия - 280,5% cпpямo БBΠ.Πpeз минaлaтa гoдинaтa нивoтo нa външния дълг нa пocoчeнитe дъpжaви, вce пaĸ e нaмaлялo c пoчти 15 пpoцeнтни пyнĸтa. Зa Фpaнция външният дълг пpeз 2022 г. e дocтигнaл 249% oт БBΠ, a зa Бeлгия - 242%. Πъpвитe дeceт дъpжaви c нaй-гoлямo бpeмe нa външния дълг cпpямo БBΠ, вĸлючвaт oщe: Иcпaния (179% oт БBΠ), Швeция (170% oт БBΠ), Гepмaния (159% oт БBΠ), Hopвeгия (132% oт БBΠ) и Итaлия (131% oт БBΠ).
    Pycия, в ĸpaя нa 2022 г. нивoтo нa външния дълг нa cтpaнaтa cпpямo бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ) e пaднaлo c 10 пpoцeнтни пyнĸтa, дo 16,6%. Затова руснаците цъфтят и вържат.

    Коментиран от #35, #47

  • 35 не случайно

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "33трлн.е общия дълг,":

    Не е никак случайно, че руските тролове обвиняват САЩ за годишния делегиран бюджет на 6ти американски флот, който е по-голям от държавния бюджет на РФ. Ха ха ха ха
  • 36 и като пример

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "ми не са":

    БВП на Русия е около 4 трилиона. А на Китай е 17.

    Коментиран от #37, #40, #41

  • 37 БВП на Русия е

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "и като пример":

    2,24трлн$, по различно е от 4трлн.

    Коментиран от #38, #51

  • 38 така е

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "БВП на Русия е":

    прав се
  • 39 АУУУУУ

    11 1 Отговор
    ООО НЕЕЕ......АМА НАЛИ БРИКС ЩЕШЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ДА ЗАРАБОТИ.........ЗНАЧИ СМЪРТТА НА ДОЛАРА СЕ ОТЛАГА ЗА СЛЕДВАЩИЯТ 22РИ ВЕК 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 40 Русо-пytе-нист

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "и като пример":

    На русия е 2,7 и пада
  • 41 гостгост

    9 3 Отговор

    До коментар #36 от "и като пример":

    Русия с 4 трилиона БВП ? Хахахаха.Ти чуваш ли се.БВП-то на Русия е под 2 трилиона или с други думи колкото щата Калифорния на САЩ.Руснаците може и да видят 4 трилиона БВП след половин век минимум.

    Коментиран от #50

  • 42 Това кое твърдиш

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "гостгост":

    Е същото като твърдението ти, че Украйна ще победи руси
  • 43 Комунизма не прощава...

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "гостгост":

    В началото и средата на миналия век Аржентина е една бурно развиваща се, богата и просперираща държава сравнявана със САЩ...Но след 2СВ с износа на революции и социализъм и комунизъм от СССР към страните в Латинска Америка, Аржентина попада и се оплита в мрежите на левичарската идеология на комунизма за да банкрутира по късно няколко пъти и сега да търси изход и спасение не в БРИКС и рублата, а в доларизацията на страната и в свободен десен либертаризъм , защото КОМУНИЗМА не прощава и обрича народите на бъдеща бедност, изостаналост и мизерия... Не прости на СССР, не прости на Куба, не прости на Венецуела, не прости на Аржентина и Чили ....и няма да прости и на Китай и Сев.Корея...!!!

    Коментиран от #44

  • 44 така е

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Комунизма не прощава...":

    Няколко месеца по-късно – през пролетта на 1990 г. вече арестуван за злоупотреба с власт, Живков ще направи признание пред прокурорите, което никога няма да произнесе публично:

    „Чувствам известна вина, че се стигна до това кризисно състояние в нашата икономика.

    Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.

    Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и ни мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.
  • 45 ТрампЛин

    9 1 Отговор
    Аржентина се дърпа. Индия също. Китай няма време да чака русия да си играе на войнички, Саудитска Арабия беше на ръба да излезне от хорото, но още не е късно….

    Коментиран от #46

  • 46 ТрампЛин

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "ТрампЛин":

    ….с Южна Африка и Северна Корея, русия ще направят нещо подобно на Тухли, ама керпичени.
  • 47 Бай Яни

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "33трлн.е общия дълг,":

    Така са цъфнали и вързали че без китайските инвестиции направо са за оплаквани.
  • 48 ХА ХА

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Така така":

    А новия президент на бразилия каза че ще смени националната валута с щатски долари и спечели изборите.
    бриксо май се разпада преди да се е родил ХА ХА ХА
  • 49 Васил

    2 1 Отговор
    Оооооооооо неееееееееее Аржентина в Брикс там инфлацията е с доста нули!
  • 50 ХА ХА

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "гостгост":

    Ти си много щедър бе, русия след две години нема да вижда и трилион бвп.
    Даже нема да могат да си вадат нефта и газа.
    Още през всв щатите са преценили че по евтино ше излезе, вместо да им доставят петролни продукти ще е по изгодно да разработят техните находища и са го направили, и пак са неблагодарници.
  • 51 ХА ХА

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "БВП на Русия е":

    Това е прогнозна лъжа за 23г. За 22г.е истинска лъжа.
    А истината е 21г.,и тя е 1,7 трилиона. Това е истината.
  • 52 брикс копейка срещу € и $

    5 1 Отговор
    Световния прогрес се движи от долара!
  • 53 Гошо тъпото

    0 0 Отговор
    Много хора мразят Русия и има защо..ние знаем как се живее добре,а за другите само смъртта ще е спасение
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания