Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 13:41 1 423 9

Отвлеченият кораб с българи на борда: какво целят хутите?

  • йемен-
  • хути-
  • хуси-
  • саудитска арабия-
  • червено море-
  • иран

Ситуацията се подобряваше и между Израел, и Саудитска Арабия, но за момента разговорите са замразени заради войната в Газа

Отвлеченият кораб с българи на борда: какво целят хутите? - 1
Снимка: DW

С отвличането на товарния кораб "Galaxy Leader", в чийто екипаж има и българи, йеменските хути се опитват да създадат несигурност и да изпратят сигнал към целия регион, казват експерти.

Бунтовниците хути в Йемен разширяват нападения си срещу Израел. Говорител на военизираната група обяви, че в неделя са отвлекли товарния кораб "Galaxy Leader" в Червено море. В екипажа на кораба има българи, както и украинци, филипинци и мексиканци. Българите на борда са двама - капитанът и първият помощник-капитан, потвърди главният секретар на МВР Живко Коцев.

Собственикът на кораба е израелският бизнесмен Абрахам "Рами" Унгар, потвърдиха от фирмата за сигурност "Амбрей". Корабът е плавал под японски флаг.

Израел обвини Иран. Техеран отрича.

Външната министърка на Япония Йоко Камикава съобщи, че Токио е в контакт с Израел и се опитва да посредничи. "Освен че се обръщаме директно към хутите, призоваваме и Саудитска Арабия, Оман, Иран и останалите заинтересовани държави да притиснат хутите, за да освободят кораба и екипажа му възможно най-скоро".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че товарният кораб е бил отвлечен от "с иранска помощ от йеменските хути". Шиитската военизирана група действително е подкрепяна от Техеран. По информация на агенция Франс прес говорителят на външното министерство на Иран е отхвърлил израелските обвинения. "Неведнъж сме обяснявали, че бунтовническите групи в региона представляват собствените си държави и вземат решения на база на интересите на своите държави", категоричен е Насер Канани.

Намесата на хутите беше очаквана

Експерти от седмици очакват бунтовниците хути да започнат да атакуват кораби, свързани с Израел и техните съюзници. От началото на войната в Газа, последвала терористичното нападение на Хамас от 7 октомври, Израел е прихванал редица ракети, насочени към южния град Ейлат.

Имаше опасения, че хутите ще атакуват и потапят цивилни кораби, потвърждава Фабиан Хинц, военен експерт от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон. "Решили са ескалацията да е на по-ниско ниво", казва той. "Това наподобява действията на Иран в Персийския залив, където кораби, които имат връзка с Израел, многократно са били атакувани". След това тези кораби са използвани "за политически цели в различни конфликти".

Каква е ролята на Иран?

Фабиан предполага, че ролята на Иран в отвличането на "Galaxy Leader" не е била значителна. Иранците са разположили товарния кораб "Behshad" в региона и го използват за оперативна платформа, а вероятно и за шпионаж, и е "напълно възможно да са помогнали малко с разузнавателна информация".

Според Хинц обаче отвличането е било дело на йеменските бунтовници. Вече има и информация, че хутите са използвали един от малкото си хеликоптери, за да нахлуят на кораба. Бунтовническата група разполага с "малък флот, който е специализиран в асиметрични действия - това не са големи военни кораби, а моторни лодки, които се ползват за поставяне на мини на кораби или изпращане на ракети".

Какво целят хутите?

Йемен обаче не може да си позволи да отвори нов фронт в Червено море. Страната е във война от девет години, след като през 2014 година бунтовниците хути овладяха властта в столицата Сана от легитимното правителство. През 2015 Саудитска Арабия започна да обстрелва хутите и войната се разрасна. Политическият пейзаж в Йемен е изключително фрагментиран, а инфраструктурата на страната е съсипана. Конфликтът, който до голяма степен се разглежда като прокси война между Саудитска Арабия и Иран, предизвика една от най-големите хуманитарни кризи в света, казват от ООН.

"Хутите искат да убедят хората в Йемен, че трябва да подкрепят освобождението на Палестина", обяснява Матю Хеджес, експерт по йеменските и близкоизточните въпроси. Военната милиция се опитва да "създаде несигурност и нестабилност" и да "изпрати сигнал към целия регион", че трябва да се дистанцират от онези държави, които се опитват да нормализират отношенията си с Израел - като Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ.

Ще последват ли още подобни нападения?

ОАЕ и Бахрейн нормализираха отношенията си с Израел през 2020 година с подписването на Авраамовите споразумения под егидата на САЩ. Ситуацията се подобряваше и между Израел и Саудитска Арабия, но за момента разговорите са замразени заради войната в Газа.

"Хутите оказват натиск на други военизирани групи в региона да се включат в панислямския наратив", казва Хеджес. В рамките му нападенията на Израел срещу Газа се очаква да се възприемат като нападения срещу всички мюсюлмани, които от своя страна заедно трябва да атакуват Израел.

Фарея ал Муслими от лондонския мозъчен тръст "Чатъм Хаус" е на същото мнение. "Червено море е най-новата, но очевидно най-важната фронтова линия по оста на съпротива в Близкия изток", каза той пред ДВ. Вероятно ще последват и други нападения от бунтовниците в следващите седмици, включително и по кораби, които не са свързани с Израел, предупреждава експертът. "Никой не бива да подценява безскрупулността на хутите".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    4 0 Отговор
    целят да вземат кинти/ тва е
  • 2 Бонго Бонго хут

    4 0 Отговор
    Бяха много вкусни.Пак да дойдете.
  • 3 Бен Гурион

    5 3 Отговор
    Целят каквото и лидерите на Хамас: да ги изтребят в дупките, след като са настъпили мотиката.
  • 4 Делю Хайдутин

    6 2 Отговор
    Хуните са прабългари.
  • 5 НаХут

    1 4 Отговор
    Иранци дърпат конците и руснаците!
  • 6 Ха ха

    3 0 Отговор
    Целят да разбият сглобката.Питайте Тагаренко.
  • 7 пенко

    1 0 Отговор
    СВЕТНЕТЕ МЕ - КОИ СА ХУТИ И КОИ СА ХУСИ !?!? В СОЦА И НА СЕВЕРЕН И НА ЮЖЕН ЙЕМЕН ПРОДАВАХМЕ-ДАРЯВАХМЕ ВОЕННИ ВЕРИЖНИ ВЛЕКАЧИ - МТЛБ -ПРОИЗВЕДЕНИ В ЧЕРВЕН БРЯГ !!!!!
  • 8 Смятам

    0 0 Отговор
    Румбата трябва да се обади на неговия приятел Путлерчето, който от своя страна да се обади на неговия приятел в Иран да освободи българите.
  • 9 Ха ха ха

    0 1 Отговор
    Тези хути с поличките и чехличките щели да превземат Ерусалим и те като Кадиров, който щеше да стигне до Берлин. Ха ха ха