Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 18:05 2 090 10

В германските затвори: по-малко от 3 евро на час

  • германия-
  • затвори-
  • евро-
  • работа-
  • заплата-
  • затворници

Според съда това заплащане е противоконституционно

В германските затвори: по-малко от 3 евро на час - 1
Снимка: Shutterstock

Затворникът Рикардо Шуман реже дървен материал с трион. В затвора, в който излежава присъдата си, 40-годишният мъж преминава през трудова терапия. И в момента изработва дървени фигурки за Коледа.

Рикардо Шуман изпитва трудности дори и при някои най-обикновени дейности. За него е същинско предизвикателство да живее в условията на регулиран дневен режим. Зад решетките попада за пръв път, но по собствените му думи вече от десет години живее "в безтегловност". Причината: правонарушения, свързани с наркотици и упойващи препарати.

"Искам да работя, но ми е трудно"

"25 години съм взимал наркотици. За мен да се концентрирам е нещо съвсем ново. Преди дрогата го заместваше това - концентрацията", разказва пред германската обществено-правна медия АРД мъжът, който трепери през цялото време. Излежал е вече 6 месеца от наложеното му наказание, остават му още 13.

Заедно с Рикардо още петима затворници участват в програмата за трудова терапия, която трябва да ги подготви за трудовия пазар след като излежат присъдите си. Дневният режим се спазва строго, защото фиксираните часове и процедури укрепват структурите и създават навици. "Само дето ми е трудно да се съсредоточавам след толкова години консумация на дрога", обяснява самият Рикардо, докато пуши цигара в почивката си на двора.

В трудовия делник затворниците често се натъкват на проблеми, а понякога изискванията се оказват твърде високи за тях, констатира репортерът на АРД Кевин Повеска. Ето защо програмата за трудова терапия предвижда работни дни, в които терапевт неотлъчно седят до тях.

Работният ден на изтърпяващите наказание може да бъде 2, 4 или 6 часа. Рикардо Шуман работи по 2 часа на ден - и се надява скоро да работи и по 4 часа дневно. За работата си той получава и заплащане. В момента изтърпяващите наказания в провинция Саксония-Анхалт, където се намира и Рикардо Шуман, изкарват между 1,33 и 2,51 евро на час - в зависимост от вида упражняван труд. Но Федералният конституционен съд отсъди, че толкова ниско почасово заплащане противоречи на закона и трудът трябва да получава адекватно признание. Съдиите обаче тъй и не определиха по колко евро на час трябва да взимат затворниците. Синдикатът на затворниците се надява часовата ставка да бъде повишена на 6-7 евро.

"Изкарвам по 70 евро на месец"

Рикардо Шуман смята, че за работата, която върши, сегашното заплащане е адекватно. Тук трябва да се добави, че управата на местата за изтърпяване на наказания винаги удържа част от заплатата на затворниците и я внася в един "преходен фонд" - пари, които трябва да помогнат на излежалите присъдите си да се интегрират по-безболезнено в обществото. Тези пари са нещо като "бюджет за живота на свобода". Останалата част от заплащането затворниците получават на ръка и могат да я харчат в затворническия магазин за сладолед, сладкиши или цигари.

В момента Рикардо изкарва по 70 евро месечно. Директорката на затвора Аника Франке държи да се знае, че работата зад решетките не може да се сравнява с работата на свободния трудов пазар. Тя обяснява, че затворниците нямат нито нагласата, нито условията на хората, които работят на свобода и в конкурентна среда - просто структурите на затвора не го позволяват. Това обяснява и големите разлики в работното време и в заплащането.

Рикардо Шуман иска да се труди в работилницата през всичките оставащи му 13 месеца зад решетките. Той иска да работи - хем за да посъбере пари, хем за да се избави от скучния живот зад решетките, посочва в репортажа си АРД.

Автор: Кевин Повеска ард


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    19 0 Отговор
    В България 0 лв. на година... извън затвора... за българите!
  • 2 В.В.П.

    19 0 Отговор
    Ахаха ..И Ко ме интересуват немските циганя наркоманци??
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бай ЙОВАН

    24 0 Отговор
    Та това си е 24евро за 8ч.работа,кога ще ги стигнем.Затворник да си там е по добре от Б.Г.

    Коментиран от #6, #10

  • 5 Последния Софиянец

    15 0 Отговор
    В Макдоналдс плащат по 3 лв на час.
  • 6 Последния Софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "бай ЙОВАН":

    Този затворник от статията работи по 2 часа на ден а аз по 16 часа.

    Коментиран от #7

  • 7 патето Яки

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    По колко си плащаш и защо нарушаваш кодекса -16 часа.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СЗО

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "бай ЙОВАН":

    Като сметнеш че храна и квартира са му осигурени.....
Новини по държави: