Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Ноември, 2023 09:23 1 748 19

САЩ се страхува, че Иран може да предостави балистични ракети на Русия

  • сащ-
  • иран-
  • русия-
  • балистични ракети-
  • военно партньорство

Разрастващото се военно партньорство между Иран и Русия е вредно за Украйна

САЩ се страхува, че Иран може да предостави балистични ракети на Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Във вторник Белият дом изрази загриженост, че Иран може да предостави на Русия балистични ракети, които да използва във войната си срещу Украйна - развитие, което вероятно ще бъде катастрофално за украинския народ, заяви служител на САЩ по въпросите на националната сигурност.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отбеляза, че Иран вече предоставя на Русия безпилотни летателни апарати или дронове, управляеми авиационни бомби и артилерийски боеприпаси и може би се готви "да направи още една стъпка напред в подкрепата си за Русия".

Кърби изтъкна срещата през септември, на която Иран прие руския министър на отбраната Сергей Шойгу, за да покаже редица системи за балистични ракети, което предизвика загрижеността на САЩ.

"Ето защо сме обезпокоени, че Иран обмисля да предостави на Русия балистични ракети, които сега да бъдат използвани в Украйна", заяви Кирби пред репортери по време на конферентен разговор. "В замяна на тази подкрепа Русия предлага на Техеран безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната, включително по отношение на ракетите, електрониката и противовъздушната отбрана."

Предупреждението на Кърби дойде в момент, когато искането на президента Джо Байдън за спешно финансиране от над 61 млрд. долара от САЩ за продължаване на подкрепата за отбраната на Украйна остана блокирано в Конгреса. Допълнителната помощ за Украйна е част от по-голямо искане за финансиране на стойност 106 млрд. долара, отправено от президента-демократ, с което ще бъдат подкрепени също Израел, Тайван и операциите на САЩ по границата с Мексико.

Все по-голяма група законодатели от Републиканската партия, която контролира Камарата на представителите, се противопоставя на изпращането на повече пари за Украйна.

Кърби и други високопоставени представители на САЩ настояват Конгресът да одобри помощ за Украйна, като твърдят, че съществуващото финансиране е на изчерпване.

Той също така отбеляза съобщението на Иран по-рано тази година, че е финализирал сделка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия, и заяви, че Иран иска да закупи допълнително военно оборудване от Русия, включително бойни хеликоптери, радари и самолети за бойно обучение.
"Общо взето, Иран търси военно оборудване от Русия на стойност милиарди долари, за да укрепи военния си капацитет", каза Кърби. "Русия също така помага на Иран да развива и поддържа своите възможности за събиране на сателити и други космически програми."

Той заяви, че разрастващото се военно партньорство между Иран и Русия е вредно за Украйна, съседите на Иран в Близкия изток и "съвсем откровено за международната общност".

По указание на руското правителство Кърби заяви, че наемната група "Вагнер" се подготвя да предостави способности за противовъздушна отбрана на Хизбула или на Иран. Той заяви, че САЩ ще следят дали това ще се случи и са готови да използват "правомощията за налагане на санкции за борба с тероризма срещу руски физически или юридически лица, които биха могли да извършат тези дестабилизиращи трансфери". В миналото Русия е използвала "Вагнер", когато е искала да може да отрече участието си, особено в чуждестранни военни операции.

САЩ твърдят, че разчитането на Кремъл на Иран, както и на Северна Корея - страни, които до голяма степен са изолирани на международната сцена заради ядрените си програми и състоянието на човешките права - показва отчаяние. Това се случва в условията на украинската съпротива и успеха на глобалната коалиция в прекъсването на руските вериги за военни доставки и отказа от замяна на оръжия, загубени на бойното поле. Белият дом заяви, че Русия се е обърнала към Северна Корея за артилерия.

Американски служители твърдят, че Иран също е предоставил на Русия артилерийски и танкови снаряди за нахлуването ѝ в Украйна.

САЩ и други държави са предприели стъпки, за да осуетят потенциална доставка, продажба или прехвърляне с участието на Иран и изделия, свързани с балистични ракети, каза Кърби. САЩ също така са издали насоки за частните компании относно практиките за снабдяване с ирански ракети, за да се уверят, че не подкрепят по невнимание усилията на Иран за разработване.

През май миналата година Белият дом заяви, че Русия се интересува от закупуването на допълнителни усъвършенствани бойни дронове от Иран за използване във войната срещу Украйна, след като е изчерпала по-голямата част от 400-те дрона, които преди това беше закупила от Техеран.

В публикувано през юни заключение на американското разузнаване се твърди, че Иран предоставя на Русия материали за изграждане на завод за производство на дронове източно от Москва, тъй като Кремъл се стреми да си осигури постоянни доставки на оръжие за войната.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    72 3 Отговор
    ТЯ РУСИЯ СИ НЯМА ТА ЩЕ ЧАКА ОТ ИРАН ПЪЛНА ТЪПОТИЯ

    Коментиран от #3, #5

  • 2 ТаУмВзе

    55 3 Отговор
    Деменцията се оказва Вирус при краварите!
  • 3 Механик

    57 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Те, американците, все още ходят в околоземна орбита качени на руски балистични ракети (щото техните много гърмят при старта), сега взели да ми обясняват, че иран щял да дава такива ракети на Русия.
    На краставичар краставици, дето се вика.
  • 4 Нарцис

    56 2 Отговор
    Те щото нямат и затова чакат на Иран. Ей, медиите в България по подобие на западните си колеги са простооооооо. Трагедия.
  • 5 На тия "мисирки" така са им казали да пи

    45 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    На тия "мисирки" от сайта Лъжа.бг. (факти.бг) така са им казали от посолствоТО да пишат , И ПИШАТ. Все пак посолствоТО Е ОСНОВНИЯТ ИМ ФИНАНСИСТ.

    Ако им четете ВСЕКИДНЕВНИТЕ ГЛУПОСТИ НА ТИЯ , Определено ще затъпеете.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    36 1 Отговор
    Хубаво е хегемона да се страхува,а още по-хубаво ще стане за целия свят,ако той се прибере в обора си и се заеми с решаването на краварските си проблеми.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фащ са толкова боси?

    35 1 Отговор
    Иран щял да даде ракети на Русия? Русия е страната, която има най-добрите ракети в света, бе!
    Какъв Иран, какви 5 лева? Даже вашите, сащиянски ракети по подводниците и т.н. дето фашистът Вернер фон Браун ги конструира са 10 -пъти по-калпава технология от днешните, които има Русия.
    Тя, за радост на цял свят, още не е решила да ги използва. НО, ако бях на тяхно място, първата такава ракета щях да изпратя във фашинг тон и Сана Францискова, също щях да ударя и бялата колиба, новия Йорк също...
  • 11 Българските турци

    29 1 Отговор
    Това е груба гьобелсова дезинформация и пропаганда !.. Чудно как целият свят не са забелязали каква супер сила са станали моллите в Иран ! Значи според САЩ излиза ,че ислямската наука и техника е способна за 10 години да изпревари дори 70 - 80 годишда ядренна и космическа балистична технология ?!... Аде бе !?...Възможно ли е да са се навъдили толкова много Шарани, които да консумират такова обилно назобяване ??!...
  • 12 Че вас измет

    24 0 Отговор
    хамериканска,КОЙ ви пита бе.Нещо май не можете да командирите напоследък.Си Зин Пин ви каза,Ще помагаме на който и както искаме.Стщото ви го каза и Високопоставен източник от Иран
  • 13 Смешно е

    24 0 Отговор
    Поне се научихте да не заставате зад тези меко казано неверни статии с имената си!!! Тя Русия сигурно е като през 18 век та си няма такива ракети.
  • 14 така требва да бъде..

    25 0 Отговор
    Не може алианските краварни да си помагат..а брикс да стоят,да гледат и да им плескат-да ама неть.
  • 15 Хахаха

    19 0 Отговор
    Сигурно ще им предоставят и реактивни лопати,че били на привършване. Хахаха
  • 16 ганю

    10 0 Отговор
    скоро няма да са само кулите идват арабите
  • 17 Най вредно за окрайна е

    12 0 Отговор
    Зависимостта си от сащ
  • 18 онзи със.....

    2 0 Отговор
    А вие кога ще се прекръстите на сайт ЛЪЖАТА
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: