Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 09:53 1 226 4

Южна Корея частично прекрати споразумение със Северна Корея

  • южна корея-
  • северна корея-
  • споразумение-
  • прекратяване-
  • сателит

Южна Корея взе това решение, след като Северна Корея заяви, че е изстреляла военен шпионски сателит

Южна Корея частично прекрати споразумение със Северна Корея - 1
Снимка: Shutterstock

Южна Корея частично ще прекрати междукорейското споразумение в сряда за възобновяване на фронтовото въздушно наблюдение на Северна Корея, след като Северна Корея заяви, че е изстреляла военен шпионски сателит в нарушение на забраните на ООН, заявиха служители на Сеул.

Южнокорейското съобщение, което вероятно ще вбеси Северна Корея, дойде часове, след като Северът заяви, че е поставил военен разузнавателен спътник в орбита при третия си подобен опит за изстрелване тази година.

Пентагонът все още не оценява успеха на изстрелването, докато Япония заяви, че няма потвърждение, че севернокорейският спътник е влязъл в орбита. Но Съединените щати и техните съюзници осъдиха севернокорейското изстрелване, което според тях е имало за цел да подобри ракетната технология на страната, както и да създаде система за наблюдение с космическо базиране.

Северна Корея твърди, че има суверенни законни права да изстрелва шпионски сателити, за да се справи с това, което нарича засилване на заплахите, ръководени от САЩ. Резолюциите на Съвета за сигурност на ООН все още забраняват всяко сателитно излитане от Северна Корея, разглеждайки ги като прикритие за тестване на нейната ракетна технология с голям обсег.

Заместник-министърът на националната отбранителна политика на Южна Корея Хео Тае-кюн заяви на телевизионен брифинг, че последното изстрелване на сателит от Севера е не само явно нарушение на резолюциите на ООН, но и "тежка провокация, която заплашва националната ни сигурност".

Хео каза, че Южна Корея ще отговори, като частично прекрати междукорейското споразумение за намаляване на напрежението от 2018 г. по-късно в сряда, за да възобнови дейностите по въздушно наблюдение на границата. Той каза, че решението е било одобрено на заседанието на Съвета на кабинета на Южна Корея по-рано в сряда.

Той добави, че въз основа на солидния военен съюз със САЩ, Южна Корея "незабавно и силно ще накаже" Северна Корея, ако използва южнокорейската стъпка като претекст да започне нова провокация.

Споразумението от 2018 г., сключено по време на краткотрайна ера на помирение между съперничещите си Кореи, създаде буферни и забранени за полети зони по силно укрепената граница на страните. Съгласно споразумението от двете Кореи се изискваше да спрат въздушното разузнаване на фронтовата линия и ученията с жива стрелба и премахнаха някои от охранителните си постове и противопехотните мини в граничните райони.

Сделката предизвика унищожителни консервативни критики в Южна Корея, като критиците заявиха, че тя значително ограничава работата на средствата за въздушно наблюдение на страната, които са много по-добри от тези на Северна Корея. Те също така обвиниха сделката, че е от голяма полза за Северна Корея, защото тя само призова за взаимно намаляване на конвенционалната военна сила, като същевременно остави нарастващия ядрен арсенал на Севера непокътнат. Южна Корея няма ядрени оръжия.

Краткият период на сближаване на Корея по-късно се изпари скоро след краха на по-широката ядрена дипломация между Северна Корея и САЩ през 2019 година. Оттогава Северна Корея засили ракетните тестове, за да модернизира оръжейния си арсенал, което накара САЩ и Южна Корея да разширят отбранителните си учения в отговор.

Когато Националната администрация за аерокосмически технологии на Севера обяви това, което нарече успешно изстрелване на шпионския си сателит "Malligyong-1", тя заяви, че сателитът ще помогне за подобряване на военната готовност на Севера в лицето на "опасните военни ходове на враговете". Агенцията заяви, че Северна Корея скоро ще изстреля още няколко шпионски сателита, за да наблюдава по-добре Южна Корея и други райони.

Северна Корея използва същия сателит при двете си неуспешни изстрелвания през май и август. Южнокорейската армия извади отломки от първото изстрелване и нарече сателита твърде груб, за да извърши военно разузнаване.

Космическата агенция на Севера съобщи, че спътникът "Малигьон-1" е бил поставен в орбитата му във вторник вечерта, около 12 минути след като е бил изстрелян на борда на новата ракета-носител "Чолима-1". Но съседите на Севера заявиха, че не са потвърдили дали изстрелването е било успешно.

"Нашето разбиране е, че засега няма потвърждение за спътник, поставен в орбитата на Земята", заяви главният секретар на кабинета на Япония Хирокадзу Мацуно. Той все още избягваше да нарича изстрелването провал, заявявайки, че ще отнеме "доста време", за да се провери съдбата на изстрелването на Севера.

Заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх заяви, че "все още оценяваме успеха на изстрелването".

През 2012 и 2016 г. Северна Корея изведе в орбита сателити за наблюдение на Земята след многократни неуспехи, но експерти твърдят, че нито един от тях никога не е предавал изображения обратно на Северна Корея.

Преди изстрелването във вторник южнокорейски представители заявиха, че Северна Корея вероятно получава руска технологична подкрепа за програмата си за изстрелване на шпионски сателити като част от усилията на двете страни да засилят партньорствата си.

САЩ, Южна Корея и други обвиняват Северна Корея, че доставя конвенционални оръжия, за да подкрепи войната на Русия в Украйна в замяна на получаване на високотехнологични руски технологии за подобряване на собствените си военни програми. И Северна Корея, и Русия отрекоха обвиненията.

Шпионски сателит е сред множеството усъвършенствани оръжейни системи, които севернокорейският лидер Ким Чен-ун иска да въведе. Експерти твърдят, че Ким в крайна сметка ще се стреми да използва разширения си арсенал, за да спечели облекчаване на санкциите и други отстъпки от САЩ, когато дипломацията се възобнови.

Някои цивилни експерти заявиха, че севернокорейският сателит Malligyong-1 вероятно е способен да открива само големи цели като военни кораби или самолети. Но като управлява няколко такива сателита, Северна Корея все още може да наблюдава Южна Корея по всяко време, казаха те.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българските турци

    2 0 Отговор
    Щом в Израел не е бав ат ООН , защо други да се съобразяват ?....
  • 3 Онзи

    2 0 Отговор
    А Южна Корея щото няма спътници или Севера да седи в каменната ера.
  • 4 Стойко

    0 0 Отговор
    Егати огромния ферман надраскан от некой некадърник ! И Ким направо си го е преместил от другата страна
Новини по държави: