Last news in Fakti

7 Декември, 2013 22:11 1 520 1

САЩ: Дипломация с Иран, но подплатена с военна сила

  • сащ-
  • иран-
  • чък хейгъл

Нашият успех ще продължи да зависи от военната мощ на Америка и от доверието на нашите съюзници и партньори от Близкия изток

САЩ: Дипломация с Иран, но подплатена с военна сила - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дипломацията с Иран трябва да бъде подкрепена с военна сила. Това заяви секретарят по отбраната на САЩ Чък Хейгъл,  цитиран от арабската редакция на Би Би Си.

Изказването на Хейгъл беше направено на влиятелен регионален форум в Бахрейн по въпросите на сигурността – Диалогът от Манама. То имаше за цел да покаже, че Вашингтон ще продължи да поддържа влиятелен военен контингент в Персийския залив.

Наскоро Иран се съгласи да преустанови някои от своите ядрени дейности за половин година в замяна на облекчаване на режима на санкции. Анализатори вече отбелязаха, че арабските партньори на Белия дом от Персийския залив се тревожат, че САЩ могат да изгубят интерес към Близкия изток в замяна на засилване на военното си присъствие в други части на Азия.

В изказването си пред Диалога от Манама Чък Хейгъл отбеляза, че Вашингтон поддържа контингент от над 35 000 войника и няма намерение да го намаля. „Ние знаем, че дипломацията не може да работи във вакуум“, отбеляза Хейгъл.

Той не пропусна да припомни, че Иран има дестабилизиращо влияние за региона и един ядрен Техеран представлява неприемлива заплаха за регионалната и световната сигурност.

„Нашият успех ще продължи да зависи от военната мощ на Америка и от доверието на нашите съюзници и  партньори от Близкия изток“, отбеляза Хейгъл. Той отбеляза, че ангажиментът на САЩ към региона е доказан и той е траен.

Думите на Хейгъл идват седмици след дипломатическо напрежение между САЩ и Саудитска Арабия породено от отказа за военни удари срещу режима на Башар Асад заради неговия химически арсенал.

Шесторката – петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, постигна временно споразумение с Техеран за облекчаване на санкциите в размер на $7 млрд. и продължаване на преговорите за намиране на постоянно разрешение на кризата.

Администрацията на Обама вече даде сигнали, че пренасочва своето внимание към региона на Тихия океан, отчитайки нарастващата военна мощ на Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    0 0 Отговор
    САЩ винаги използват "сериозни аргументи" в пеговорите.